Vizitator george_gicu Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Buna ziua! Am inceput sa caut de ceva vreme un inlocuitor pentru vechiul dinam care a inceput sa mearga foarte greu. Am gasit mai multe variante cu magneti : 1.http://www.instructables.com/id/DIY-contactless-magnetic-bike-rim-dynamo/ 2.http://www.instructables.com/id/Contactless-dynamo-powering-bike-safety-lights/ 3.https://www.youtube.com/watch?v=j20q8-TRkNQ Fara sa ma informez, am incercat si acel generator din ventilator cu magneti... Acum, intrebarea mea este , care din variantele de mai sus s-ar preta pentru alimentarea unui far si a unui stop (care ar da randamentul cel mai bun?). Ma gandeam sa pun si un acumulator de telefon pe care sa-l incarc folosind aceste generatoare. Multumesc anticipat! Link spre comentariu
Mondan Postat Mai 28, 2015 Partajează Postat Mai 28, 2015 Toate au putere mica. In principiu 'se dau mari' doar pentru far si stop cu LED-uri sa consume putin. Acum daca tot ai pe LED, poti sa mergi si pe baterii. Eu asa merg. 1. E greu de facut. 2. Pare varianta cea mai buna, mai abordabila. Magnatii poti sa ii pui si mai sus sa treaca cu viteza mai mare pa langa bobine. 3. Nu stiam de asa ceva. nu m-as fi gandit. nu prea ai cum sa faci asta. Link spre comentariu
Vizitator george_gicu Postat Mai 29, 2015 Partajează Postat Mai 29, 2015 Ok , multumesc pentru raspuns. Am mai rascolit prin casa si pe internet si am gasit o varianta cu motorase de la imprimanta. Am gasit vreo 2-3 si vreau sa le inseriez si sa le fac un suport. Invartindu-le cu mana scot 0.7-0,9 toate trei, la o turatie foarte mica. In ceea ce priveste bateriile, se preteaza la leduri , pe cand eu am far cu bec de 5-6V + stopul care va fi din leduri. Link spre comentariu
cavit Postat Iunie 4, 2015 Partajează Postat Iunie 4, 2015 Eu am facut pe vremuri dintr-un motor de streamer vechi cred ca are mai bine de 15 ani, am pus o punte trifazica de diode schottky la iesire am inlocuit de fapt placuta cu traductoare hall de fund cu o placuta cu punte de diode schottky, a mers ani de zile mii de kilometri poate o mai merge si azi dar nu mai stiu, la inceput am alimentat un halogen de 4,8v printr-un stabilizator cu tranzistor customizat lodrop care avea si limitare de curent, am conceput singur schema dar nu o mai stiu l-am facut pe o placuta cu smd de caa 2 centimtri patrati, ca altfel becul se ardea la coboriri cu viteza, puteam prinde si 70 km/h cu stabilizatorul acela nu era nici o problema, dupa aia am trecut la led de 3w, 5 w, am modificat setarile stabilizatorului pentru alimenta aceste leduri, generatorul a ramas acelasi. Am adaugat si acumulatoare litiu ion care le incarca prin acel regulator la fel ca la masina. Acum nu mai folosesc merg ocazinal si am pus baterii liion care 2-4 celule de laptop in paralel, generatorul a ramas pe bicicleta aia nu mai stiu nimic de ea. Ideea e e ca trebuie facut un ansamblu mecanic care sa antreneze motorul in cauza, in general rulmentii acestuia nu prea rezista mult la solicitarea mecanica generata de apasarea pe roata, eu am facut un cap cu un ax cu 2 rulmenti si rotita de antrenare si o flansa pe care am fixat motorul cu suruburi prin gaurile filetate originale, cuplajul cu axul l-am facut elastic cu 2 flanse cu cate 2 bolturi si o garnitura de robinet pentru a nu solicita rulmentii motorului, totul l-am etansat cu silicon de garnituri sa nu intre apa. am mers cu el pe orice vreme si orice anotimp fara nici o problema. generatorul scotea 3w si 5v la 5000 rpm si 10 w si si 12v la 10000 rpm. Regulatorul il faci in functie de ce scoate generatorul pe care il ai in mers normal, in genere in jur de 4000-6000 rpm. Link spre comentariu
Vizitator george_gicu Postat Iunie 4, 2015 Partajează Postat Iunie 4, 2015 Multumesc pentru raspuns! Eu am facut o incercare cu motorase de dvd-writer, dar din nefericire scot abia 50mA (ajung lejer la 80V, dar de geaba). Am folosit 3 bucati si am facut un reductor. Cred ca am sa incerc cum ati spus, cu baterii si eventual sa gasesc un motoras mai puternic. Link spre comentariu
LostCell Postat Iunie 6, 2015 Partajează Postat Iunie 6, 2015 Banuiesc ca e vorba de un dinam de bicicleta...nu ai specificat de care ai dar o picatura de ulei rezolva problema, poti incerca si un butuc cu dinam integrat,la rotatii foarte mici da 6V 3w fara probleme. Link spre comentariu
Sandu 64 Postat Iunie 6, 2015 Partajează Postat Iunie 6, 2015 se poate folosi un motoras de ventilator de masina cu stator din magneti permanenti -pruduce suficient pentru 2-4 becuri -merge ma-i greu bicicleta decit cu dinam normal Am folosit asemenea motoras si ardea becurile din far sau stop asa ca am pus si in stopurile de pe spite becuri,bicicleta mergea ma=i greu asa ca am renuntat Link spre comentariu
cearda Postat Iunie 20, 2015 Partajează Postat Iunie 20, 2015 Se poate folosi un motor din aparat de cafea. Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 20, 2015 Partajează Postat Iunie 20, 2015 De obicei, in aparatele electrocasnice de putere mica, se foloseste un motor cu excitatie serie care este impropriu in a-l folosi ca generator. Link spre comentariu
philiprobz Postat Iunie 30, 2015 Partajează Postat Iunie 30, 2015 Salut, as vrea sa adaptez la o motocicleta un dinam improvizat dintr-un motoras dc cu magneti permanenti . Am testat motorasul si pe la aproximativ 1500 - 2000 rpm scoate cam 4-5 volti. Am nevoie de acest generator intrucat mgnetoul original care este montat pe motocicleta are o bobina arsa - cea responsabila de tensiunea livrata catre relul de incarcare. Magnetoul furnizeaza doar voltajul pt cdi si astfel functioneaza doar aprinderea(scanteia). Pana la ce valoare poate sa creasca voltajul la un astfel de dinam improvizat in functie de turatie ? Presupunand ca indiferent de cat creste turatia raman doar cei 5v, ar fi oare suficient pentru a asigura o incarcare in timp indelungat si la limita de avarie sa zic asa a acumulatorului ? . Stiu ca releul in mod normal ar furniza o tensiune de peste 13v. Bateria motocicletei este de 12 v cu 9A. Precizez ca adaptarea mecanica nu ridica probleme si nu as vrea sa vb despre asta. O alta varianta tot cu titlu de improvizatie ma gandesc ca ar putea fi montarea unui alt tip de magnetou de la un motoscuter . Acest magnetou tot doar pentru incarcarea a acumulatorului l-as folosi. Link spre comentariu
giongiu Postat Iunie 30, 2015 Partajează Postat Iunie 30, 2015 Cel mai simplu si sigur, e sa rebobinezi statorul ars. Un motor cu perii folosit ca generator, e putin fiabil, se uzeaza periile. Daca la 1500 rpm, scoate 4-5V, la 3000 rpm, va scoate dublu, adica tensiunea in gol e direct proportionala cu turatia. Ca sa poti incarca bateria, ai nevoie de cel putin 4500 rpm, adica bateria va fi mai mereu descarcata. Si probleme ar mai fi... Link spre comentariu
philiprobz Postat Iunie 30, 2015 Partajează Postat Iunie 30, 2015 Cam greu cu rebobinatul. Si hai ca asta s-ar rezolva cumva dar tr impregnat cu lac izolator in vid ca altfel nu tine. Nu prea vad unde s-ar putea face asta prin Buzau. Link spre comentariu
giongiu Postat Iulie 1, 2015 Partajează Postat Iulie 1, 2015 (editat) Posteaza pe Motociclism.ro, la Service si intretinere curenta. Sigur vei primi un sfat, referitor la problema ta. Nu cred ca esti primul ce s-a lovit de problema arderii statorului. Editat Iulie 1, 2015 de giongiu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum