UDAR Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Scheme găsești și aici pe forum . Probabil o schemă cu LM317 + tranzistori se descurcă bine . Habar n-am cum se comportă la variații rapide de sarcină dar n-ar trebui să aibă probleme. Link spre comentariu
ovy83 Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Păi ca să obții o tensiune stabilizată de 13.8-14.4V trebuie să ai după filtraj minim 2-3 V mai mult , asta valoarea de ”vale” , adică între vârfurile semialternanței . Asta înseamnă vreo 17-18V cel puțin valoare medie în sarcină , probabil ceva mai mult . Și asta fără să ținem cont de variațiile rețelei . Deci probabil 14-15V în sarcină, 15-16V în gol. Transformatorul + puntea trebuie sa suporte consumul mediu - probabil 2-3A , în funcție de volum dar stabilizatorul trebuie să suporte vârfuri de peste 10A . Valorile de curent sunt presupuneri bazate pe ce nu ne-ai spus despre CD player. Disipația pe ERS - la o dimensionare optim minimala a transformatorului va fi de ordinul a 10-20W . Disipația poate crește consistent la creșterea rețelei . La scăderea rețelei și proiectarea de mai sus ( optim minimală ) sursa iese din stabilizare . tot nu prea sunt bune acele tensiuni,primul care crapa este condaensatorul de pe filtrajul cd play-ului,majoritatea sunt pe 16v. cea mai indicata schema si usoara ar fi: Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 (editat) tot nu prea sunt bune acele tensiuni,primul care crapa este condaensatorul de pe filtrajul cd play-ului,majoritatea sunt pe 16v. cea mai indicata schema si usoara ar fi: Păi unde vezi tu tensiune mai mare de 16V la intrarea CD player-ului ??? Sau ai citit numai tensiunile , textul l-ai lăsat deoparte ? În altă ordine de idei , sculele pentru auto sunt specificate ( de cele mai multe ori ) la tensiunile pe care le-am scris eu , nu la 12V . Și , în fine , cu 24V la intrare și 12V la ieșire ar trebui un radiator cam mare . Editat Mai 27, 2015 de UDAR Link spre comentariu
alex_07 Postat Mai 27, 2015 Autor Partajează Postat Mai 27, 2015 Da dar LM7812 rezista la acest amperaj? Link spre comentariu
Marian Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Sper ca nu crede nimeni prostia cu 4x45, sau si mai si, 4x50W de la playerele auto... Sunt de acord cu Dl Dan Cod, pot confirma din propria experienta la depanarea a diferite playere auto, ar fi necesar macar 3A, traful are 5A adica suficient. Redresare cu mediana pentru a beneficia de curentul maxim disponibil de la traf, o filtrare adecvata ( macar 4700uF ), si un stabilizator, preferabil buck cu randament cat mai bun si umplere posibila spre 100% pentru disipatie minima, daca nu se poate atunci propun LM317+PNP de aici: http://www.elforum.info/topic/97183-scheme-alimentatoare/?p=1079272 In cel mai rau caz, nu se poate stabiliza iesirea la cat impune divizorul, dar mai mult decat ar trebui nu are de unde, deci esti sigur ca esti in regula. Link spre comentariu
ovy83 Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Păi unde vezi tu tensiune mai mare de 16V la intrarea CD player-ului ??? Sau ai citit numai tensiunile , textul l-ai lăsat deoparte ? În altă ordine de idei , sculele pentru auto sunt specificate ( de cele mai multe ori ) la tensiunile pe care le-am scris eu , nu la 12V . Și , în fine , cu 24V la intrare și 12V la ieșire ar trebui un radiator cam mare . asai,am dat cu ochiu' numa'. in alta ordine de idei ar trebui sa incerce acel stabilizator postat,este simplu de realizat.puterea se mareste punand doi,trei 2n3055 in paralel. Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Alex, ”amperajul” ( e curent în limba română , nu amperaj ! ) nu trece prin LM7812 ci , în cea mai mare parte , prin tranzistor . Stabilizarea schemei ăleia nu e prea grozavă dar merge . Link spre comentariu
Marian Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 "Stabilizarea" schemei pusa de Ovy este foarte deficitara, dar nu numai asta este problema, majoritatea curentului trece prin 2N3055, deci stres pronuntat pe el, si nu este protejat in nici un fel, orice scurt accidental il pocneste negresit, in schimb schema pe care am sugerat-o eu ( si care apartine lui Smilex ), beneficiaza de protectie la tranzistor, si stabilizarea este net superioara. Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Sper ca nu crede nimeni prostia cu 4x45, sau si mai si, 4x50W de la playerele auto... Fiecare crede ce vrea , dar mai sunt ( sau erau ) și scule nechinezești . Nu am , recunosc, exemple la îndemână în acest moment dar , odată ce s-au făcut integrate cu bootstrap-are de tensiune care pot să dea zeci de W la 14.4V , de ce n-ar fi ? Link spre comentariu
alex_07 Postat Mai 27, 2015 Autor Partajează Postat Mai 27, 2015 Sper ca nu crede nimeni prostia cu 4x45, sau si mai si, 4x50W de la playerele auto... Sunt de acord cu Dl Dan Cod, pot confirma din propria experienta la depanarea a diferite playere auto, ar fi necesar macar 3A, traful are 5A adica suficient. Redresare cu mediana pentru a beneficia de curentul maxim disponibil de la traf, o filtrare adecvata ( macar 4700uF ), si un stabilizator, preferabil buck cu randament cat mai bun si umplere posibila spre 100% pentru disipatie minima, daca nu se poate atunci propun LM317+PNP de aici:http://www.elforum.info/topic/97183-scheme-alimentatoare/?p=1079272 In cel mai rau caz, nu se poate stabiliza iesirea la cat impune divizorul, dar mai mult decat ar trebui nu are de unde, deci esti sigur ca esti in regula.Acum ce schema imi recomandati?Cea a domnului Smilex sau cea modificata de dumneavoastra? Link spre comentariu
ovy83 Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 oook! trec si eu la schema postata de tine,am gasit tot ce imi trebuie pentru cablaj. ma chinui in aceasta clipa cu variante de stabilizatoare pentru alimentarea unor camere video. prin casa nu prea mai dispun de alte variante decat traf si ....stabilizatoare. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 UDAR, Ceea ce eu zic nu are legatura cu chinezismele, ci cu limitarea fizica impusa de alimentarea etajului final, si la asta nici bootstrap-ul de la partea de atac nu te ajuta, etajul final este alimentat la 14,4V, daca ignoram saturatia etajului final ( desi in realitate ea exista si este semnificativa ), atunci avem o cursa maxima de 7,2Vv si 5Vrms, din care se obtin cca 6,4W in 4 Ohm pentru conexiune "single", si cam 24-25W pentru punte pastrand aceeasi sarcina, de unde ajungi la 45W? Si sa nu uitam, etajul final nu este un comutator ideeal care sa puna sarcina fix la alimentare, alimentarea se face de regula cu fire relativ subtiri, deci in sarcina n-ai sa prea vezi 14,4V in interiorul player-ului... Am tot depanat la asa ceva, de asta am intervenit.... Alex poti face pe care din ele preferi, in esenta schema e aceeasi, doar pragul maxim a fost ajustat de mine din divizor, ar mai fi si faptul ca la varianta modificata de mine am facut si pus acolo si cablaj, deci ai cam tot ce-ti trebuie sa o faci, dar repet, alegerea iti apartine, amandoua fac cam acelasi lucru, si te ajuta sa obtii ce ai nevoie. Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Marian , Never say never ... TDA1560, TDA1562 căci nu vorbeam de bootstrap-ul de pe partea de atac. sau integratele în punte pe 2Ω. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Ai vazut in ce conditii se obtine puterea suplimentara? Aproape orice amplificator pe lampi ar umili integratul ala, ( oricum n-am mai vazut prea multe cu el ), apoi ai observat cat de mici sunt radiatoarele majoritatii playerelor in prezent? dimensiunile reduse ale radiatorului sunt impuse de dimensiunea standard a carcasei si locul unde se monteaza, de regula nu poti tine mana pe ele in timpul functionarii decat foarte putin, si vorbesc despre integrate normale in punte, fara acel artificiu la ridicarea alimentarii, care nu face decat sa mareasca si mai mult disipatia. PS: As vrea sa vad cate playere fac fata cu sarcini de 2 Ohm, in punte, pe fiecare din cele 4 iesiri, tu ce zici, asa dupa tine? Link spre comentariu
alex_07 Postat Mai 27, 2015 Autor Partajează Postat Mai 27, 2015 Bine si pana la urma ce schema imi recomandati? Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum