Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

schema alimentator 12V

alex_07

Postări Recomandate

Buna seara. Sunt incepator si as dori o schema de alimentator de 12V care sa asigure alimentarea unor aparate gen cd-player auto.V-as ruga ca schema sa fie pentru alimentare cu transformator.Va multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 32
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• UDAR

11

• alex_07

10

• Marian

6

• ovy83

3

Zile populare

Ca tensiune ar trebui sa aiba transformatorul ca sa faca fata consumului?

Dar cui ai spus cât e consumul ? 

Si , apropo, nu tensiunea transformatorului arată dacă acesta face față sau nu . 

Spune clar ce vrei și poate vei primi și răspunsuri constructive .

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Am un transformator 2*13,5V 5A si vreau un montaj care sa scoata 12V si sa pot alimenta un cd-player auto.Nu stiu cat are consumul un cd-player.

Editat de alex_07
Link spre comentariu

Păi pare OK , cu o redresare cu două diode și filtraj barosan . Nu e cazul de stabilizare . Problema e cât de tolerant e CD-playerul tău la brum . 

Dar tot n-ai spus de consum . O fi secret ? Că sunt și CD-player-e de 4x45W ( cel putin in specificatii ) 

Link spre comentariu

Păi pare OK , cu o redresare cu două diode și filtraj barosan . Nu e cazul de stabilizare . Problema e cât de tolerant e CD-playerul tău la brum . Dar tot n-ai spus de consum . O fi secret ? Că sunt și CD-player-e de 4x45W ( cel putin in specificatii )

Da asa scrie in specificati.Dar tensiunea de 13,5V dupa redresare nu se mareste? De aceea m-am gandit la o stabilizare.
Link spre comentariu

Păi tensiunea aia cum e - e in gol masurată sau cum ? Că dacă e în gol ea mai scade in sarcina , mai cade ceva si pe diode , asa ca nu cred sa treci de 17-18V . Normal la 18V n-ar trebui sa fie probleme - depinde de brand. 

Stabilizarea e dificila la o diferența asa mică de tensiune si mai ales curent atât de mare - curentul de vârf poate depăși 10A sau mai mult .

Link spre comentariu

Stiu ca se insista pe varianta cu transformator, dar eu as recomanda o sursa ATX veche: e stabilizata si scoate curentul necesar fara probleme fara a ne complica cu traf mare si greu.

Link spre comentariu

Dacă nu mai folosești mediana și folosești redresare în punte , cum s-a recomandat mai sus , dublezi tensiunea - pe care o reduci apoi prin stabilizare dar  înjumătățești curentul - deci pierzi putere . 

Iar dacă transformatorul e de care cred eu ( ...) are 5A in varianta cu 2x12V deci în varianta cu 24V are 2,5A - in ambele cazuri cu îngăduință.

Link spre comentariu

Păi ca să obții o tensiune stabilizată de 13.8-14.4V trebuie să ai după filtraj minim 2-3 V mai mult , asta valoarea de ”vale” , adică între vârfurile semialternanței . Asta înseamnă vreo 17-18V cel puțin valoare medie în sarcină , probabil ceva mai mult . Și asta fără să ținem cont de variațiile rețelei .  Deci probabil 14-15V în sarcină, 15-16V în gol. 

Transformatorul + puntea trebuie sa suporte consumul mediu - probabil 2-3A , în funcție de volum dar stabilizatorul trebuie să suporte vârfuri de peste 10A .

Valorile de curent sunt presupuneri bazate pe ce nu ne-ai spus despre CD player. Disipația pe ERS - la o dimensionare optim minimala a transformatorului va fi de ordinul a 10-20W . Disipația poate crește consistent la creșterea rețelei . La scăderea rețelei și proiectarea de mai sus ( optim minimală ) sursa iese din stabilizare .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări