alex_07 Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Buna seara. Sunt incepator si as dori o schema de alimentator de 12V care sa asigure alimentarea unor aparate gen cd-player auto.V-as ruga ca schema sa fie pentru alimentare cu transformator.Va multumesc. Link spre comentariu
Electronicserver Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 (editat) Cam asa: Editat Mai 27, 2015 de Electronicserver Link spre comentariu
alex_07 Postat Mai 27, 2015 Autor Partajează Postat Mai 27, 2015 Ok dar asta e o schema simpla de redresare Ca tensiune ar trebui sa aiba transformatorul ca sa faca fata consumului? Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 (editat) Ca tensiune ar trebui sa aiba transformatorul ca sa faca fata consumului? Dar cui ai spus cât e consumul ? Si , apropo, nu tensiunea transformatorului arată dacă acesta face față sau nu . Spune clar ce vrei și poate vei primi și răspunsuri constructive . Editat Mai 27, 2015 de UDAR Link spre comentariu
alex_07 Postat Mai 27, 2015 Autor Partajează Postat Mai 27, 2015 (editat) Am un transformator 2*13,5V 5A si vreau un montaj care sa scoata 12V si sa pot alimenta un cd-player auto.Nu stiu cat are consumul un cd-player. Editat Mai 27, 2015 de alex_07 Link spre comentariu
dan cod Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Ca sa fii cat de cat acoperit ar fi bine macar 3A.Depinde si cat cresti volumul Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Păi pare OK , cu o redresare cu două diode și filtraj barosan . Nu e cazul de stabilizare . Problema e cât de tolerant e CD-playerul tău la brum . Dar tot n-ai spus de consum . O fi secret ? Că sunt și CD-player-e de 4x45W ( cel putin in specificatii ) Link spre comentariu
alex_07 Postat Mai 27, 2015 Autor Partajează Postat Mai 27, 2015 Păi pare OK , cu o redresare cu două diode și filtraj barosan . Nu e cazul de stabilizare . Problema e cât de tolerant e CD-playerul tău la brum . Dar tot n-ai spus de consum . O fi secret ? Că sunt și CD-player-e de 4x45W ( cel putin in specificatii )Da asa scrie in specificati.Dar tensiunea de 13,5V dupa redresare nu se mareste? De aceea m-am gandit la o stabilizare. Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Păi tensiunea aia cum e - e in gol masurată sau cum ? Că dacă e în gol ea mai scade in sarcina , mai cade ceva si pe diode , asa ca nu cred sa treci de 17-18V . Normal la 18V n-ar trebui sa fie probleme - depinde de brand. Stabilizarea e dificila la o diferența asa mică de tensiune si mai ales curent atât de mare - curentul de vârf poate depăși 10A sau mai mult . Link spre comentariu
modoran Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Stiu ca se insista pe varianta cu transformator, dar eu as recomanda o sursa ATX veche: e stabilizata si scoate curentul necesar fara probleme fara a ne complica cu traf mare si greu. Link spre comentariu
alex_07 Postat Mai 27, 2015 Autor Partajează Postat Mai 27, 2015 Tensiunea e masurata in gol. Daca nu mai folosesc priza mediana a trafului si sa reiasa 27V, se poate realiza un stabilizator? Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Dacă nu mai folosești mediana și folosești redresare în punte , cum s-a recomandat mai sus , dublezi tensiunea - pe care o reduci apoi prin stabilizare dar înjumătățești curentul - deci pierzi putere . Iar dacă transformatorul e de care cred eu ( ...) are 5A in varianta cu 2x12V deci în varianta cu 24V are 2,5A - in ambele cazuri cu îngăduință. Link spre comentariu
alex_07 Postat Mai 27, 2015 Autor Partajează Postat Mai 27, 2015 Si atunci ce tensiune si amperaj ar trebui sa aiba transformatorul pentru a realiza o tensiune stabilizata de 12V ? Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 27, 2015 Partajează Postat Mai 27, 2015 Păi ca să obții o tensiune stabilizată de 13.8-14.4V trebuie să ai după filtraj minim 2-3 V mai mult , asta valoarea de ”vale” , adică între vârfurile semialternanței . Asta înseamnă vreo 17-18V cel puțin valoare medie în sarcină , probabil ceva mai mult . Și asta fără să ținem cont de variațiile rețelei . Deci probabil 14-15V în sarcină, 15-16V în gol. Transformatorul + puntea trebuie sa suporte consumul mediu - probabil 2-3A , în funcție de volum dar stabilizatorul trebuie să suporte vârfuri de peste 10A . Valorile de curent sunt presupuneri bazate pe ce nu ne-ai spus despre CD player. Disipația pe ERS - la o dimensionare optim minimala a transformatorului va fi de ordinul a 10-20W . Disipația poate crește consistent la creșterea rețelei . La scăderea rețelei și proiectarea de mai sus ( optim minimală ) sursa iese din stabilizare . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum