Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sfaturi mica afacere tamplarie

kaioshin

Postări Recomandate

Candva am avut nevoie urgenta de un stup si am gasit pe net o firma care ii facea neasamblati.

Pachet compact,totul se potrivea la fix,a doua zi spre amiaza am primit stupul si l-am asamblat in 10 minute.

In ce priveste standarlizarea,acest lucru te ajuta mai ales cand ai un angajat. Ii dai sa faca fix anumite repere fara sa se abata de la desen.

Nu trebuie sa-si bata el capul de ce asa si nu asa. Sa execut exact piesa/reperul respectiv. Robocap .

Eu daca fac vreo ''minune'' o am in capul meu cu toate detaliile si nu stau sa mai  explic nu stiu cui. El sa faca exact dupa schita...si noaptea sa-l viseze.

Deci sa inteleg ca am un coleg apicultor pe forum? :aplauze

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 37
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• daniel_88

12

• lazar nicolae

12

• kaioshin

5

• q_acdc

2

Top autori în acest subiect

Deci sa inteleg ca am un coleg apicultor pe forum? :aplauze

Mai mult nevasta este pasionata.... Ea lucreaza cu albina,eu ma ocup de restul si fur meserie. :rade:

Mai fur si cate o intepatura,prind roiuri.

Link spre comentariu

Bravo,e frumoasa meseria si banoasa,au am ajuns la 245 de familii,si sa stii ca mai mult de jumatate din cutii sunt facute de mine,si in urma subiectului chiar mi-a dat o idee sa comercializez asa ceva...la cutii nu ma gandisem :rade: .

Link spre comentariu

245?  :rade:  Valeu,valeu. Noi avem 7 si am mai prins eu un roi. Noi o facem de dragul pasiunii si al albinei. Evident ca nu traim din asta.

Cativa stupi am sa ma apuc sa fac si eu. Trebuie sa merg sa iau ceva scandura zilele astea.

Acum e urgent sa fac cateva caturi de 1/2. Sa apucat nevasta-mea sa le puna precum ''Papa cu-a lui trei coroane, puse una peste alta'' :rade: 

Link spre comentariu

Mai nou, cu sicriele nu mai merge. Daca nu faci dovada ca l-ai achizitionat de la o firma de pompe funebre autorizata nu primesti acel ajutor de inmormantare.

Tiganie locala, afaceri cu patronii de pompe funebre care te ingroapa si viu daca iese banul, dar nu este nici o lege care sa prevada asta. In ce oras este obiligatia asta??

Link spre comentariu

245?  :rade:  Valeu,valeu. Noi avem 7 si am mai prins eu un roi. Noi o facem de dragul pasiunii si al albinei. Evident ca nu traim din asta.

Cativa stupi am sa ma apuc sa fac si eu. Trebuie sa merg sa iau ceva scandura zilele astea.

Acum e urgent sa fac cateva caturi de 1/2. Sa apucat nevasta-mea sa le puna precum ''Papa cu-a lui trei coroane, puse una peste alta'' :rade: 

Iti recomand sa iei scandura cat mai uscata,eu o folosesc dupa un an pee altul,adica anul trecut am cumparat un metru cub de scandura,am bagat-o in podul casei,care e foarte mare si incapator,si folosesc anul asta din ea,astfel evit sa apara spatii pe la imbinaturi de-a lungul anului,si astfel evit furtisaguri...uneori se strange asa mult incat si daca e valtuita tot apare spatiu intre ele :rade: .

Link spre comentariu

Tiganie locala, afaceri cu patronii de pompe funebre care te ingroapa si viu daca iese banul, dar nu este nici o lege care sa prevada asta. In ce oras este obiligatia asta??

Scrie si la profil. Urziceni, IL.

Link spre comentariu

Iti recomand sa iei scandura cat mai uscata,eu o folosesc dupa un an pee altul,adica anul trecut am cumparat un metru cub de scandura,am bagat-o in podul casei,care e foarte mare si incapator,si folosesc anul asta din ea,astfel evit sa apara spatii pe la imbinaturi de-a lungul anului,si astfel evit furtisaguri...uneori se strange asa mult incat si daca e valtuita tot apare spatiu intre ele :rade: .

Pai un mc o sa iau si-l bag la loc ventilat si umbrit. Am un tester de umiditate pentru lemn .

Indiferent ce i-ai face tot apar spatii. Fiind expus la exterior,suportant toate conditiile atmosferice e inerent sa nu apara spatii. Cu ce le lipesti intre ele?

Link spre comentariu

Nu le lipesc,tai fasii de tabla si le bat in cuisoare,pe laterale in exterior,deoarece albina nu prea urca pe tabla,si fundul pe interior...Nu sunt adeptul fundului antivaroa,mi se pare ca e pentru lenesi care nu au rabdare sa-si mature stupii primavara,plus ca sita aia tine rece iarna...

Link spre comentariu

Nici noi nu folosim antivaroua. Poate e mai indicat in zone cu alt climat. La noi nu-i prea vad utilitatea mai ales la iernare.

Ce scule folosesti? Ai abricht cu degrosare?

Si cum arata cu tablitele alea pe exterior? :dffe

Link spre comentariu

O sa razi,inca nu mi-am achizitionat un abric,dar urmeaza,scandurile le valtuiesc la un prieten care are abric,de restul ma ocup eu cu trei scule vitale:pendular,flex si bormasina...atat :reytre .Maine iti fac niste poze sa vezi cum arata daca am timp; pur si simplu tai fasii de tabla zincata subtire (latime cam 4-5 cm), si o pui de-a lungul imbinaturii, unde stii ca va aparea deschizatura, si o bati cui langa cui (cam la 5, maxim 6 cm unul de altul), folosesti cuisoare de 1-1,5 cm. Dupa ce ai terminat cu tablitele si restul finisajelor, il vopsesti cu vopsea pe baza de ulei, alchidice (nu lavabila cum am vazut la unii mesteri de cutii de stupi), si nu se cunoaste nimic :da .

Editat de daniel_88
Link spre comentariu

Nici noi nu folosim antivaroua. Poate e mai indicat in zone cu alt climat. La noi nu-i prea vad utilitatea mai ales la iernare.

Ce scule folosesti? Ai abricht cu degrosare?

Si cum arata cu tablitele alea pe exterior? :dffe

Uite, ti-am promis poze. Astazi am avut nevoie de doua caturi 3/4, si ti-am facut poze pe parcursul construirii lor:

1.Dupa ce le-am taiat si pozitionat, batut cuie (pe asta l-am facut din resturi de scanduri, ce am gasit pe acasa, deoare "sunt pe drojdie" cu scandura :rade: ).

Posted Image

2.Dupa finisarea cu panza de smilgher.

Posted Image

3.Am astupat imbinaturile cu fasii de tabla.

Posted Image

4.Am batut si braul (ajuta la etansarea catului cu stupul).

Posted Image

5.Produsul finit, vopsit.

Posted Image

Si cel de-al doilea cat:

Posted Image.

P.S.: Sper ca nu am fost off topic, si sper ca va ajuta pe cineva imaginile, cine stie, poate se apuca cineva de tamplarie apicola :95 ....

Editat de daniel_88
Link spre comentariu

Imi pare buna ideea. Pentru colt am sa le fac la abcant,sa fie fromos. 

Daca nu-i place lu' nevasta-mea,imi da cu ele in cap. La ea trebuie sa fie totul slefuit,fara spatii.... :96  ca se impiedica albina.

Chiar ca esti pe drojdie cu materialul. :rade:  Ieri am mai prins un roi. Mai era un stup care intrase in friguri.

Pe unul l-am ratat,doi i-am prins.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări