Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Indicator tensiune cu CI LM339 sau LM324

Eugen Chirila

Postări Recomandate

As dori o schema cu un CI LM339 sau LM324, care sa imi aprinda patru leduri la praguri fixe de tensiune si anume 6V, 8V, 10V si 12V.

Sau cu orice alt integrat chiar daca ar avea mai multe praguri de tensiune, pe mine ma intereseaza intervalul 6-12V, dar poate fi si 0-12V, ma gandeam la un LM3914.

Am un voltmetru facut in tinerete, cu batranul betaU1010N, dar din cate am inteles nu se pot modifica pragurile de tensiune.

Va multumesc pentru ajutor.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Domnule Vali, am experimentat schema din linkul pus de dvs., am alimentat montajul la +12V stabilizat cu un LM7812, dar imi apare o problema, la ultimul prag si anume cel de 12V, in aceasta situatie nu pot regla pragul de aprindere al ledului la 12V, ledul se aprinde la 11V.

Celelalte praguri sunt 6V, 8V, 10V si ultimul prag 12V, aici nu imi iese pasenta, la ultimul prag, toate celelalte le pot regla fix pe fix.

Ce artificiu ar trebui sa fac ca sa se aprinda la 12V sau cel putin la 11,5V daca nu cat mai aproape de 12V.

post-238516-0-14501000-1432925906_thumb.jpg

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Ma gandeam sa introduceti tensiunea de masurat printr-un divizor rezistiv...si astfel cand aveti de masurat 12v pe intrarile integratului veti avea o tensiune dictata de divizor ...mai mica.

Link spre comentariu

Tocmai voiam să scriu același lucru . Dacă micșorarea impedanței de intrare nu e o problemă , asta e soluția.

Oricum , pentru a funcționa corect , tensiunea pe oricare intrare a lui LM339/393 trebuie să fie mai mică cu 1.5-2V  decât tensiunea de alimentare.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Va multumesc, tuturor pentru idei, dar ma puteti ajuta si cu o schema concreta?.

Si daca se poate doar pentru trei praguri de tensiune, 6V, 9V si 12V.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Atunci folosiți un stabilizator LM7815 pentru alimentarea montajului și rezolvați problema....

BINGO ! :ewryt45w  Domnule Vali, metoda dvs. a fost minunata, acum totul este OK! Multumesc pentru sfat.

Editat de Eugen Chirila
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări