Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Akai resistoare semireglabile innegrite

Postări Recomandate

Zal, alea cite 2, aveau MPX filter sa taie 19kHz si 38kHz de la decodarea stereo FM.

Imi pare rau ca nu mai am sculele acelor vremuri sa iti fac o filmare cum daca dereglezi bias filterul pe play (nu pe rec) la scule 3 head care au dolby, acest circuit o ia razna la play, cind dezacordezi circuitul L/C sa nu mai lucreze pe frecventa Bias Osc, la redare "reapare fisiitul benzii si al preului", adica nu mai "taie" cum trebuie.

Si eu am 2 magnetofoane facute A-Z din partea mecanica, restul electronic facut tot de la 0 si vre-o 2-3 casetofoane, jucarii in care foloseam NE545B sau HA12088ANT ca circuite dolby B sau B+C.

La tot ce am facut 3 head, trebuia bias filter si pe play, intercalat intre head preamp si dolby circuit, altfel munceai degeaba, dolby-ul lucra corect doar cind era scula pe redare (cind ascultai o caseta sau o banda), la rec+play, nu taia bine fisul pina nu acordai corect acel circuit L/C pe frecventa Bias Osc.

Evident ca au fost si "ieftinisme" care nu mai aveau nici macar MPX filter network, (pe placi era pus "strap" desi teoretic existau in proiectare acele filtre), dar sa mai aibe bias filter separat pe play...

Din punctul meu de vedere, Akai au facut treaba buna pe acele vremuri, la ei era standard 100kHz bias, suficienti pentru 22-25kHz audio.

Apoi au aparut Sony cu "super bias" la 210kHz, teoretic capabil audio de 40kHz, dar degeaba, latimea mica a intrefierului si viteza mica de deplasare a benzii 4,76cm/sec, nu puteai depasi 22-25kHz pe benzi METAL.

Cind voi avea timp, ma voi ocupa nitel de acest OLD SCHIOOL deck 3 Head Dolby B+C+DBX, am pastrat pentru el 2 casete "papa bun", pentru reglaje si una sa o fac matrita, poate il aduc la o intilnire la Viorel.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Pai in discutie e un mag cu Dolby, si am vazut ca lumea o dadea de gard cu rolul si prezenta bias filter-ului, m-am gandit sa clarific problema. E evident ca nu sunt necesare intr-o scula fara Dolby.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări