Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Akai resistoare semireglabile innegrite

Postări Recomandate

Intre timp revin cu update.

@bmw:Inital am crezut ca te referi la cablurile audio din interiorul Akai-ului.

La cele din interior ma refeream pentru ca din cate am inteles zgomotul exista si atunci cand aparatul ruleaza ca magnetofon si cand este folosit ca amplificator. 

Link spre comentariu

@dominique: in acel "tot" mentionat de tine, intra si rezistoarele fixe? Nu de alta, dar daca mai trebuie sa le schimb si pe alea, mai bine fac modulele de la 0.

Da inclusiv rezistoarele fixe , verificate cel putin daca se mai incriu in clasa lor de toleranta .

Stiu ca ti se pare absurd insa la volumul de munca mare care-l presupune restaurarea unui aparat , ar fi pacat sa treci cu vederea componente pasive cum ar fi rezistoarele .

Am patit-o eu cand am restaurat majakul meu , asta dupa ce am inlocuit condensatoare /trazistorii din etajul de intrare / puse C-uri cu tantal pe calea de semnal ...etc , pe unul din canale aveam un zgomot de fond de imi venea sa dau cu el pe geam si dupa ce am luat la puricat din nou tot ....ce crezi .... o "nenorocita"  de rezistenta inducea zgomot pe canalul in cauza .

Asa ca nu ar fi de mirare sa ai prin mag si rezistente cu probleme .

Si sa faci modulele de la 0 ar fi o varianta

Editat de Dominicue
Link spre comentariu
. o "nenorocita"  de rezistenta inducea zgomot pe canalul in cauza

Avea rezistenta diferita la masurare sau avea valoarea ok?

Editat de ChRS
Link spre comentariu

Avea rezistenta diferita la masurare sau avea valoarea ok?

Era  devalorizata in sensul ca nu se incria in toleranta inscriptionata pe ea ( avea o toleranta de 20% fata de 5% cat era inscriptionat) , insa ce era mai ciudat ca fizic ea parea ok , fara urme de supraincalzire ( decolorata ) .

Link spre comentariu

Poti inlocui acele semireglabile dar din cate am vazut in caietul service par de pe placa de dolby, cam greu de reglat cu sculele de acasa, succes.

Link spre comentariu

@dan57: Mersi. Intradevar, semireglabilii sunt de pe placa dolby, iar in manualul Akai-ului este specificat ca reglajul se face cu un VTVM. Cum nu am pe acasa asa ceva, m-am interesat de caracteristica deosebita pe care o avea acest aparat si am observat ca avea o impedanta de intrare mai mare de 1 Mohm. Cu un multimetru digital calibrat si gradat pe dBm pe intervalul de mV (c.a.) am reusit sa ajung la -50 dBm (600 ohmi/5 kHz).

Neavand incredere deplina in masurarea cu intervalul dBm, am luat-o babeste prin determinarea valorii unui semireglabil inainte de ajustare (val. masurata: 417ohmi). Dupa ce am executat calibrarea conform manualui si cu ajutorul DMM-ului, valoarea semireglabilului a ajuns la 409 ohmi. Tind sa cred ca deviatia de 8 ohmi se datoareaza faptului ca am inlocuit toti condensatorii electrolitici de pe placa de Dolby si este posibil ca decompresia/compresia sa se fi modificat putin. In acest caz am incredere ca pot folosi DMM-ul ca sa calibrez dolby-ul.

@dominique: incep sa verific si rezistoarele, daca gasesc ceva, anunt.

@neculeacorneliu: Multumesc de informatii.

Problema este ca nu am pretentii din partea lantului de amplificare al capetelor de redare. Dimpotriva, daca "alimentez" o sursa de semnal pe "Input" si o ascult pe "Output", cu comutatorul "Monitor" selectat pe "Source", aud un zgomot (mai de la tara: fâșâit) de fond puternic care nu are ce cauta intr-o asemenea situatie. Că ulterior ascult o bandă, iar pe calea de semnal aud zgomotul de fond in perioadele de liniste audio, asta este cu totul altceva si este problema de care ati mentionat mai sus. Evident ca se poate rezolva prin dolby, dbx, etc., dar nu asta ma intereseaza acum.

Mai precis ma refer la calea de semnal incercuita cu rosu, care are zgomot de fond prea mare.

post-181590-0-30578000-1432743983_thumb.jpg

Editat de ChRS
Link spre comentariu

Apoi semnalul provenit de la oscilatorul de stergere si premagnetizare trece prin niste filtre la redare, filtre care trebuie reglate perfect " - sigur asa e ? ... Puteti fi mai explicit ?

Link spre comentariu

Mai precis ma refer la calea de semnal incercuita cu rosu, care are zgomot de fond prea mare.

Posted Image20150527_191820.jpg

Nu am schema magnetofonului incat sa imi dau seama in ce fel se separa preamplificatorul de microfon de intrarea de linie. Dar ca idee, as decupla semnalul, sau as oprii alimentarea preamplificarorului de microfon pentru al "elimina din ecuatie" pentru teste.

Link spre comentariu

@wwilly: pre-ul de microfon are la iesire un potentiometru care atunci cand este rotit la minim, "pune" semnalul amplificat la masa. Drept urmare, in amp. Line In nu intra semnal deloc de la pre-ul de microfon.

Link spre comentariu

@ChRS:  Am inteles!.. nu am schema, era doar o idee.

@neculeacorneliu:  Filtrele LC de rejectie semnal de premagnetizare sunt dispuse intre iesirea amplificarorului de inregistrare, dupa circuitul RC de preaccentuare ( daca acesta exista) , si capul de inregistrare. Din cauza dezacordarii circuitelor de rejectie nu are cum sa ajunga "curent de premagnetizare" in aplificatoarele de redare. La magnetofoanele/castofoane cu 3 capete amplificatoarele de redare si cele de inregistrare sunt module diferite.

Link spre comentariu

Chiar daca semnalul de stergere e in afara domeniului audio nu pot fi mai explicit pt ca ceea ce este perceput ca zgomot este de fapt zgomot de intermodulatie sau supraincarcare a etajului de intrare pana la arderea eventuala a lui si efectele sunt si greu de definit si diferite de la caz la caz.daca frecventa oscilatorului de premagnetizare fuge prin devalorizarea unor componente rc se intampla acelasi lucru.La asta va refereati sau va indoiti de existenta filtrelor lc pe calea de redare?

In general ma indoiesc de multe lucruri . 99 % din ele nu au legatura cu Elforum . Din cele ramase , o mica parte sant afirmatii din acest topic . Asupra schemei bloc a unui magnetofon , a modului de functionare , si , de ce nu , a schemei detaliate , cu variatiile de rigoare ( tip , fabricant , destinatie ... ) nu . Vad ca ati raspuns altui user , care facea referire la magnetofoanele cu 3 capete . Motivatia era ca va gandeati la magnetofoanele cu cap " universal " . Din fericire , acolo situatia e transata din proiectare . Pe timpul redarii , oscilatorul de stergere - premagnetizare e OPRIT ( nealimentat , decuplat ... ) . In fine , mai sant si alte chestii din topic de care ma indoiesc . Nu sant afirmatii care va apartin . Poate cu alta ocazie ...

voi face referire si la ele . Desi cred ca nu ... nu sant raspunsuri la postarile mele .

P .S . - Toti gresim . 99 % sant involuntare . Nu o luati ca o " corectie " din partea mea ... se intampla foarte rar , si cu useri de alt " calibru " ... sau cu cei care sant consecventi in erori evidente sau ma jignesc . Asta este , toti avem bune si rele . Din fericire , electronica e o stiinta exacta ... se poate " arbitra " ( relativ ) usor ... depinde de cat de " bun " e arbitrul . Si , eventual , obiectiv ... si impartial .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Pe timpul redarii , oscilatorul de stergere - premagnetizare e OPRIT ( nealimentat , decuplat ... )

Asa este ! Dar semnalul(ultrasonic) e "imprimat" pe banda(in timpul stergerii/inregistrarii)... si la redare trebuie sa fie cumva atenuat daca nu...eliminat!

Si asta se face cu filtre LC...puse in lantul de amplificare!Altfel semnalul este amplificat ...ducand la suprasolicitarea amplificatorului!

Editat de elmar
Link spre comentariu

Asa este ! Aveti dreptate ! Multumesc de corectie ! ... Cu voia dumneavoastra , ma retrag din discutie si ma duc sa mai invat ... 

P .S . - ca sa citez un user cu vechime ( si cunostiinte ... ) , sper ca stiti de gluma ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Asa este ! Aveti dreptate ! Multumesc de corectie ! ... Cu voia dumneavoastra , ma retrag din discutie si ma duc sa mai invat ... 

P .S . - ca sa citez un user cu vechime ( si cunostiinte ... ) , sper ca stiti de gluma ...

Eu nu mam prins...despre ce gluma era vorba?

"corectia"mea afost o gluma? sau cum?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări