Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Akai resistoare semireglabile innegrite


Postări Recomandate

Salut colegi,

 

Am tot cautat pe forumurile internationale, pe gogu, dar nu gasesc pareri despre semireglabilele dintr-un Akai GX-630DB. Mai precis acest magnetofon are in componenta sa mai multe semireglabile unele dintre ele innegrite rau. Am schimbat condensatorii, tranzistorii, dar ma gandeam daca sa schimb si acesti semireglabili. Atasez cateva poze si va rog sa va dati cu parerea daca merita schimbati ori nu (chiar si preventiv).

 

Pozele:

post-181590-0-02650700-1432485998_thumb.jpg

post-181590-0-84651600-1432486003_thumb.jpg

 

Multumesc de ajutor.

Link spre comentariu

   Acea negreala de pe semireglabil nu influienteaza cu nimic functionarea lui. Este o oxidare normala a pieselor argintate care alcatuiesc acel semireglabil. Eventual poti folosi un betisor cu vata si ceva alcool izopropilic( spirt, tuica,etc.) pentru a curata negreala.

Link spre comentariu

Eu n-as fi atat de sigur ca nu influienteaza nimic...

Depinde  ce rol au ... si...e posibil ca aceste semireglabile sa nu mai faca contact ...mai ales la cursor!

Mai bine le-ati schimba cu unele noi de aceleasi valori...La schimbare (cand montati pe cele noi) tineti seama de pozitia cursoarelor semireglabilelor vechi...pentru a nu influienta(prea mult) functionare aparatului.....mai ales daca sunt montate in etaje de putere sau sursa!

Link spre comentariu

Eu le-aş schimba cu unele capsulate, chiar multitură, nu mai stai cu grijă că intră ceva prin ele. Astea erau posibilităţile în acei ani.

Reglajele se găsesc în manual.

Editat de zal
Link spre comentariu

Toate semireglabilele de care vorbesc sunt montate pe calea de semnal. In privinta valorilor setate nu se pune problema, le voi ajusta in functie de ceea ce indica manualul de service al aparatului (oricum trebuie recalibrat). Am cumparat in trecut niste semireglabile ieftine capsulate de pe farnel, dar nu eram sigur daca sa fac inlocuirea sau nu, tinand cont ca vreau sa il fac sa se auda cat mai aproape de momentul cand a iesit pe usa fabricii.

 

Off-topic: Am inlocuit toti condensatorii electrolitici cu Panasonic (FC si FM), am inlocuit toti tranzistorii de pe calea de sunet cu 2SC2240 de la Toshiba, iar restul tranzistorilor cu 2N3904/BC546. Sincer, dar dupa inlocuirea componentelor mentionate, foarte putin a scazut zgomotul de fond (cu 0.5 dB mai putin). Mai ales ca pe forumurile din afara multi utilizatori zic ca 2sc458 are probleme cu zgomotul si ca trebuiesc inlocuiti de urgenta. La un moment dat am testat sunetul de pe un canal unde am montat BC546 si 2n3904, iar pe celalalt canal am instalat tranzistorii 2sc2240. La redarea audio am observat ca pe canalul cu BC/2N, raspunsul in frecventa era mai bun cu 3dB in gama audio fata de 2sc2240. Ulterior am scos BC-urile si 2n-urile de pe canal si am pus 2sc2240 pe toata partea audio.

Iar ca o ultima distractie, am redat o banda pe un Kashtan, iar apoi pe Akai. Desi Kashtan-ul avea inaltele putin exagerate (+2 dB) fata de Akai, ambele aveau acelasi zgomot de fond. Tare, nu?

 

In fine, am ramas dezamagit de exagerarile aduse la adresa performantei Akai-urilor. Or fi ele robuste si cu capete de ferita, dar probabil ca un dbx va ajuta in acest caz. Ma gandeam ca o posibila cauza a zgomotului poate fi din semireglabilele pe care le-am adus in discutie. Scuze pentru off-topic, dar am simtit nevoia ca sa-mi descarc supararea.

 

@pinti, da functioneaza, doar ca are un zgomot de fond incredibil de mare, mai ales daca selectez monitorizarea pe line-in (inteleg ca pe tape este normal). Pana si Rostov-ul pe care l-am avut avea zgomotul de fond mai mic.

Editat de ChRS
Link spre comentariu

.............am ramas dezamagit de exagerarile aduse la adresa performantei Akai-urilor............

 

Nici eu nu inteleg de ce AKAI-urile sunt supraevaluate , cand exista pe piata magnetofoane care bat de-departe la fund toata gama de mag-uri AKAI .

 

Probabil o fi legendele/ folclorul de vina :rade: cel putin in romania ..

 

Chiar si un ROSTOV pus la punct si reglat cum trebuie bate AKAI-ul la fund

 

P.S. mai bine iti luai si restaurai orice alt mag decat AKAI ....

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

@bmw: nu bati campii deloc, eu unul am patit-o in trecut. O sa verific versiunea ta.@dominique: sigur o fi fost burtologia romanului care vedea in Akai, magul exemplar. Ma gandeam sa-i reproiectez partea audio cu niste opa-uri silentioase, pe niste circuite facute la comanda astfel incat sa devina mult mai bun. Dar asta in viitor.

Link spre comentariu

Ajustabilii din alama argintata sunt mai buni decat cei din fier nichelat, in ciuda aspectului. Ceea ce se vede negru nu este oxid, ci sulfura de argint care nu deranjeaza deloc contactele. Se poate sterge usor daca se urmareste aspectul. Toate releele, contactoarele si comutatoarele profesionale folosesc argintul fara probleme.

Link spre comentariu

@dominique: sigur o fi fost burtologia romanului care vedea in Akai, magul exemplar.Ma gandeam sa-i reproiectez partea audio cu niste opa-uri silentioase, pe niste circuite facute la comanda astfel incat sa devina mult mai bun. Dar asta in viitor.

 

Nu ar fi rau daca vrei  o reproiectare , si daca vrei o parere eu zic mai bine sa incerci clonarea modulelor de preamplificare / inregistrare de la Revox A77  care desi sunt tranzistorizate poti fi sigur ca au un raport semnal/zgomot la fel de bun daca nu chiar mai bun decat solutia cu operationale .

 

Cred ca cel mai in masura sa confirme ce am spus eu mai sus este colegul ZAL care din ce stiu eu a clonat modulele Revox.

Editat de Dominicue
Link spre comentariu

@puriu: o informatie pe care nu o stiam, mersi. Aspectul semireglabilelor nu ma deranjeaza, pot sa ramana si asa. Cel mai important este sa functioneze in parametrii.

 

@dominicue: m-am gandit si la asta, am analizat in trecut schema la A700 si mi s-a parut destul de interesanta si simpla de realizat. Desi are niste TBA-uri 931, am vazut scheme adaptate la LM-uri sau alte modele mai noi de OPA.

Link spre comentariu

Intre timp revin cu update.

 

@bmw: daca te referi la cablurile audio externe, sunt ok. Aici nu se pune problema ecranajului, ci a "fâșâitului" de fond. Nu am probleme cu cuplaje parazite sau ecranaje defectuase. Chiar si fara cabluri pe intrare se aude acel fasait de fond. Inital am crezut ca te referi la cablurile audio din interiorul Akai-ului. In acest sens am ales la intamplare sa masor rezistenta cablului care face legatura dintre placa audio si mufele de microfon (GND-ul). Mare mi-a fost mirarea cand am scos 3 ohmi pentru aprox. 20 cm de cablu. Mai fac niste masuratori si pe alte cabluri si revin cu valori.

 

@puriu: am frecat cu niste alcool izopropilic semireglabilele si urmele au disparut.

Link spre comentariu

Intre timp revin cu update.

 

Mare mi-a fost mirarea cand am scos 3 ohmi pentru aprox. 20 cm de cablu. Mai fac niste masuratori si pe alte cabluri si revin cu valori.

Pai nu e nimic de mirare avand in vedere varsta aparatului .

 

E aproape de la sine inteles ca in procesul de restaurare se verifica la sange tot inclusiv conectica , cabluri ....etc etc

Link spre comentariu

@dominique: in acel "tot" mentionat de tine, intra si rezistoarele fixe? Nu de alta, dar daca mai trebuie sa le schimb si pe alea, mai bine fac modulele de la 0.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări