oroles Postat Septembrie 5, 2015 Partajează Postat Septembrie 5, 2015 Daniel, Ultima oara ai postat pe 17 iunie si nu ne-ai spus daca ai rezolvat sau nu problema cu fumul din bobine E posibil ca sarma din acele bobine sa fi fost mult prea subtire. Ai rezolvat sau ba? Daca da, spune si tu care a fost realitatea. Chestiunea cu fasaitul e foarte vaga. Spune-ne te rog, daca stai pe receptie, auzi fasait tot timpul? Sau doar cand emite cineva ? Cele bune, Oroles Link spre comentariu
Vizitator daniel_p Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 Daniel, Ultima oara ai postat pe 17 iunie si nu ne-ai spus daca ai rezolvat sau nu problema cu fumul din bobine E posibil ca sarma din acele bobine sa fi fost mult prea subtire. Ai rezolvat sau ba? Daca da, spune si tu care a fost realitatea. Chestiunea cu fasaitul e foarte vaga. Spune-ne te rog, daca stai pe receptie, auzi fasait tot timpul? Sau doar cand emite cineva ? Cele bune, Oroles cu bobinele sa rezolvat problema fiind din alternatorul masini aveam peste 15v la bornele brichetei fasaitul e tot timpul cand emite cineva. in rest nu se auide fasait Link spre comentariu
oroles Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 (editat) fasaitul e tot timpul cand emite cineva. in rest nu se auide fasait Daniel, - manifestarea asta e valabila in orice mod de lucru (AM/FM/USB/LSB) sau numai pe unul dintre ele? - in cazul in care e valabil doar pe unul dintre ele, cand lucrezi pe celelalte moduri, statia functioneaza normal ? (atat emisie cat si receptie?) - In conditiile povestite de tine, squelch-ul functioneaza? (daca tu ai squelch-ul activat, acesta "amuteste" calea audio atunci cand statia pe care o receptionezi inceteaza sa mai emita ? ) Daca e sa iti sugerez un test, ti-ai permite sa dai jos capacele statiei si sa faci niste masuratori ? (ai vreun multimetru ?) Bafta, Oroles Editat Septembrie 6, 2015 de oroles Link spre comentariu
Vizitator daniel_p Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 pe toate modurile receptioneaza la fel doar un fasait am probat-o si pe emisie pe toate modurile si nu ma receptioneaza nimeni da am multimetru. Link spre comentariu
Vizitator daniel_p Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 Daca e sa iti sugerez un test, ti-ai permite sa dai jos capacele statiei si sa faci niste masuratori ? (ai vreun multimetru ?) Bafta, Oroles da. ce test? Link spre comentariu
oroles Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 pe toate modurile receptioneaza la fel doar un fasait am probat-o si pe emisie pe toate modurile si nu ma receptioneaza nimeni da am multimetru. Daniel, - pune primul comutator din stanga (S/RF - SWR - CAL) in pozitia S/RF ; - pune statia in FM si cu antena cuplata, apasa PTT-ul microfonului. Priveste instrumentul. Arata ceva ? Se deplaseaza acul spre mijloc sau extrema dreapta? Pozitia S/RF iti arata nivelul pe receptie (S) sau pe emisie (RF). In mod normal, cand emiteai in FM, acul ar fi trebuit sa se duca pana spre zona rosie. Iti mai amintesti asta? Daca da, se intampla la fel si acum? Oroles Link spre comentariu
Vizitator daniel_p Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 (editat) da. acul se duce in zona rosie dar nu ma receptioneaza nimeni asa se ducea si inainte Editat Septembrie 6, 2015 de daniel_p Link spre comentariu
oroles Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 (editat) da. acul se duce in zona rosie dar nu ma receptioneaza nimeni asa se ducea si inainte Salut, Pai asta inseamna ca ai emisie, dar nu e ce trebuie. Ca sa fim siguri de asta, ar fi bine sa-mi spui daca ai un reflectometru/powermetru pe acolo. Daca cuplezi statia la antena, prin intermediul dispozitivului respectiv si daca emiti in FM, iti arata puterea cunoscuta (4-5W) ? Daca da, atunci e clar ca emisie (purtatoare) ai, ca etajul final isi face treaba, dar exista probleme pe partea de modulatie. Te-as mai ruga ca in cazul in care ai reflectometru, sa-l pui sa-ti arate nivelul reflectatei (nu directei) si sa-mi spui cat e de mare. Sper sa n-ai probleme cu antena. Nivelul reflectatei ar trebui sa ti-l arate si instrumentul statiei, daca treci primul comutator din stanga pe pozitia SWR. De fapt, ar trebui sa corespunda cu cel indicat de reflectometrul extern (asta daca ai asa ceva). In felul asta, incerc sa te ajut sa restrangi aria zonelor suspecte. Astept un raspuns. Oroles Editat Septembrie 6, 2015 de oroles Link spre comentariu
Vizitator daniel_p Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 nu am reflectometru. se poate verifica si altfel? Link spre comentariu
PINTI Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 Vin si eu cu o parere, daca nu deranjez.Este posibil ca statia sa fie setata pe norma engleza sau poloneza, unde frecventele difera fata de restul Europei. Modul de setare este descris in manualul statiei, manual care se poate descarca de pe www.cbradio.nl. Tot acolo exista si manualul de service.Bafta. Link spre comentariu
oroles Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 (editat) nu am reflectometru. se poate verifica si altfel? Da, se poate, pentru ca de fapt, ai un reflectometru inclus in statie. Scopul testului este de a cunoaste cat mai exact puterea de iesire si raportul de unde stationare (SWR). Pentru o antena corect adaptata la iesirea statiei (50 ohmi), acesta trebuie sa fie cat mai aproape de 1. Aflam astfel daca statia e capabila sa ofere la iesire puterea nominala si daca ai sau nu probleme cu antena. Nu vreau sa spun ca problema pe care ai descris-o (fasaitul pe receptie) este de aici, dar ptr a ne apropia de ce ai spus despre emisie, e bine sa facem si testul asta, iar cu ocazia asta mai inveti ceva nou. Manualul statiei (daca nu il ai deja) se poate descarca de aici : http://www.thiecom.de/ftp/president/jackson2/jackson2-bedienungsanleitung.pdf Are si continut in lb. engleza. La pagina 31 scrie asa: 5) ADJUSTMENT OF SWR (Standing wave ratio) WARNING: This must be carried out when you use your CB radio for the first time (and whenever you re-position your antenna). The adjustment must be carried out in an obstacle-free area. * Adjustment with a built-in SWR meter or external SWR meter (e.g. TOS-1 or TOS-2 President) a) To connect the SWR meter : - Connect the SWR meter between the CB radio and the antenna as close as possible to the CB (use a maximum of 40 cm cable, type President CA 2C). b) To adjust the SWR meter: - Set the CB to channel 20 in FM. - Put the switch on the SWR meter to position CAL or FWD. - Press the «push-to-talk» switch on the microphone to transmit. - Bring the index needle to ▼by using the calibration key. - Change the switch to position SWR (reading of the SWR level). The reading on the Meter should be as near as possible to 1. If this is not the case, re-adjust your antenna to obtain a reading as close as possible to 1. (An SWR reading between 1 and 1.8 is acceptable). - It will be necessary to re-calibrate the SWR meter after each adjustment of the antenna. Intrucat nu ai un reflectometru extern, il poti folosi pe cel al statiei, dar trebuie calibrat. De la bun inceput, trebuie sa-ti spun ca procesul de calibrare ar trebui facut pe o sarcina artificiala de 50 ohmi, dar cum sunt sigur ca nu ai asa ceva, eu iti propun sa procedezi cam asa: - pune statia pe canalul 20 mod de lucru FM (in mijlocul benzii de 40 canale standard); - verifica sa ai antena corect conectata; - pune primul comutator din stanga in pozitia CAL; - apasa PTT-ul microfonului pentru a intra in emisie; - roteste butonul potentiometrului CAL (cu reglaj exterior celui de SQuelch) in asa fel incat acul instrumentului sa ajunga la simbolul ▼ (triunghiul cu varful in jos) aflat in extrema dreapta a primei scale de sus a instrumentului (vezi poza de mai jos) - pune primul comutator in pozitia SWR si citeste indicatia. Aceasta trebuie sa fie cat mai aproape de 1 pentru o antena corect adaptata. Cu cat impedanta antenei va fi mai diferita de 50 ohmi, cu atat cifra indicata va fi mai mare. Daca SWR depaseste 1.8 ... 2, asta inseamna ca ai o antena foarte prost adaptata. Daca citesti un SWR mare (peste 1.8), atunci degeaba ti se duce acul pe zona rosie cand esti in emisie (cu primul comutator pe S/RF). Inseamna ca o foarte mare parte din putere ti se pierde inainte de a fi radiata de catre antena si este unul dintre motivele pentru care *s-ar putea* sa nu te auda (aproape) nimeni. Acum, o treaba foarte buna ar fi sa faci rost de o a doua statie (portabila sau mobila, nu conteaza) si sa-ti monitorizezi emisia. E foarte important sa afli daca se aude, nu se aude sau *CUM* se aude modulatia. Incearca sa imprumuti una daca nu ai si apoi sa spui ce ai auzit. Tot pe FM deocamdata... Dar pana atunci, fa testul cu reflectometrul si spune ce ai obtinut. Oroles Editat Septembrie 6, 2015 de oroles Link spre comentariu
Vizitator daniel_p Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 Vin si eu cu o parere, daca nu deranjez.Este posibil ca statia sa fie setata pe norma engleza sau poloneza, unde frecventele difera fata de restul Europei. Modul de setare este descris in manualul statiei, manual care se poate descarca de pe www.cbradio.nl. Tot acolo exista si manualul de service.Bafta. nu cred ca e posibil deoarece pana acum a functionat f bine Link spre comentariu
oroles Postat Septembrie 6, 2015 Partajează Postat Septembrie 6, 2015 (editat) Vin si eu cu o parere, daca nu deranjez.Este posibil ca statia sa fie setata pe norma engleza sau poloneza, unde frecventele difera fata de restul Europei. Salut! Pe cine sa deranjezi ?! Doamne-fereste... Sa zicem ca statia ar fi setata pe alta norma, OK. Dar asta nu ar afecta cu nimic buna ei functionare, nici pe receptie si nici pe emisie. Indiferent de norma, functiile de baza trebuie sa lucreze normal. FM-ul (sau oricare alt mod de lucru) e la fel in oricare dintre canalele benzii. Sper sa nu te superi ca am precizat asta, dar cred ca e important sa nu faca Daniel vreo confuzie. Oroles Editat Septembrie 6, 2015 de oroles Link spre comentariu
Vizitator daniel_p Postat Septembrie 8, 2015 Partajează Postat Septembrie 8, 2015 A facut asa cum ati spus domnule Oroles.Am dus acul in zona triunghiului apoi am mutat pe SWR si Ptt apasat acul se duce pana aproape la capat, in zona rosie.Am facut proba si cu o alta statie pe alta masina si nu na receptioneaza si nici nu receptionez decat un fasait atunci cand cealalta statie emitea.Am schimbat chiar si antena si am repetat operatia de mai sus indicata de domnul Oroles, rezultatul fiind acelasi. Link spre comentariu
oroles Postat Septembrie 9, 2015 Partajează Postat Septembrie 9, 2015 Daniel, Spui ca "Am facut proba si cu o alta statie pe alta masina si nu na receptioneaza" . A "nu fi receptionat" e putin cam vag. Nu intamplator te-am rugat sa desfasori testul cu atentie, asa cum ti-am spus in ultima postare: E foarte important sa afli daca se aude, nu se aude sau *CUM* se aude modulatia. Ideea e cam asa. Din ce spui tu acolo, s-ar parea ca ai emisie, dar nu ai modulatie. Emisie ai ptr. ca ti se duce acul in zona rosie (dupa cum ai spus), dar corespondentul nu te receptioneaza. Cand emiti, se intampla doua fenomene: statia genereaza o unda purtatoare. Purtatoarea poate fi sau nu poate fi modulata, ca sa poata transmite informatia vocala (semnalul de la microfon). Daca ai avea un defect in etajul modulator, atunci statia ar putea sa emita doar purtatoare, fara sa trimita si modulatie, acum intelegi? Daca se intampla acest lucru, e important sa aflam, ca sa stim daca iti functioneaza sintetizorul de frecventa si etajele de dupa acesta, sau nu. Cum determini acest lucru? Exact cum ti-am recomandat, dar cu mai multa atentie. Pui statia ta in emisie si pe o alta statie din apropiere, asculti si te uiti si la S-metru. Daca statia ta trimite purtatoare in antena, atunci S-metrul statiei pe care iti vei face monitorizarea, va aprinde o parte din LED-uri (sau toate) - sau daca e cu ac, acul se va deplasa intr-o anumita masura spre dreapta. In mod normal, in apropiere, ar trebui sa vezi semnal maxim. De asemenea, daca asculti si pe audio (cu squelch-ul scos), ar trebui sa remarci ca dispare fasaitul obisnuit din FM si se face "liniste". Testul asta ar ajuta sa stim daca iti functioneaza sintetizorul si totodata, partea de emisie. Daca e asa, atunci lucrurile se mai simplifica, cercul suspectilor se mai restrange. Sunt curios sa ne spui ce rezultate ai obtinut la acest test, daca il vei face cu rabdare, atentie si dupa tipicul de mai sus. Mai incolo, ne mai gandim. Daca te incumeti sa desfaci capacul si sa faci niste masuratori, incerc sa-ti spun unde sa masori. Dar daca crezi ca nu vrei sa te bagi la asa ceva, atunci cel mai probabil e ca vei avea nevoie de sprijinul cuiva priceput, caruia sa-i duci statia la reparat. Oroles Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum