Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Calibrare aparate de masura audio

Vizitator

masoara corect aparatele  

15 membri au votat

1. 1. masoara corect aparatele ?

Postări Recomandate

Am fost acuzat in alt topic,citez :

În schema dată http://postimg.org/image/6bh6a1g45/ cu finale 6P3S-E în loc de EL34 nu se poate obţine în sarcină la ieşire 60W/thd-0,25%(trebuie să te duci cu sculele de lucru la calibrat).

iar aici link spre topic http://www.elforum.info/topic/103754-tuburile-perechi-mit-sau-adevar/?p=1179714

Azi am facut niste masuratori  (THD,IMD,analiza spectrala,etc) pe un preamplificator Onkyo P-200,aparat venit pt restaurare completa si am facut cateva poze cu ceea ce indica vechiturile mele de aparate NEcalibrate cum sustine @valderama.

Aici apare pre_ul Onkyo P-200 iar in fundal aparatele

Posted Image

1,6VRMS la 1KHz semnal de iesire din Onkyo P-200 avand la intrare 0,775VRMS. 

Stanga jos e analizorul de spectru,HP3582A, se vede fundamentala de 1KHz si lipsa armonicilor de ordin par sau impar. Deasupra lui un HP331A,analizor de distorsiuni,comutat pe functzia voltmetru scala de 3VRMS si se vede clar indicatia de 1,6VRMS.

In dreapta doua osciloscoape, cel de sus,Hitachi V1100A, analog, iar jos un Tektronix TDS320,digital.

Coltul dreapta sus un aparat de laborator de la firma TAB, analizor de THD si IMD, model BKM120.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Acum masuratorile de THD:

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

@valderama sustine ca sunt decalibrate, voi ce credeti, masoara corect ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 25
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• dan cod

5

• Nonny149

4

• gauss

3

• d2134

2

Top autori în acest subiect

Eu nu frecventez sectiunea de amplificatoare audio,nu construiesc,nu restaurez doar mai repar dar nu pe tuburi,dar stiu ca acolo se duc adevarate ,,razboaie,,intre useri.Corect ar fi acum din partea celor care acuza sa vina cu poze in care sa demonstreze contrariul fata de ce ai expus aici.Dar fara ,,razboaie,,pentruca alea nu le tolerez unde moderez eu.Si pentruca imi plac sculele te rog posteaza la laboratoare de electronica poze cu tot ce ai aparatura macar sa ne clatim si noi ochii,si ii invit la fel pe ,,acuzatori,,sa o faca si ei.

Link spre comentariu

Multumesc pt vot si am ceva interesant pt laborator, un multimetru digital cu 5 digiti (nixie) Systron Donner  model 7004A, precis ca un ceas elvetian. Ii fac poze azi cand ajung la firma. Asta e multimetrul meu de suflet.

Link spre comentariu

Din punct de vedere  metrologic aparatele pot fi bume sau nu in functie de erorile pe care le dau.

Marimea lor este data de clasa de precizia a aparatului.

Daca erorile se incadreaza in clasa de precizie, metrologic aparatul este declarat bun.

Daca privim insa din punct de vedere absolut  nici un aparat nu masoara corect,

toate au o abatere oricit de precise ar fi.

Strict la subiect , daca sint verificate metrologic si in perioada de valabilitate precis sint calibrate aparatele.

Daca nu , pot fi calibrate dar nu esti sigur de asta.

Din cauza asta eu nu vad cum as putea vota ceva.

Grig

Link spre comentariu

Nu prea postez la audio ( de fapt deloc ... ) . Cu AMC - urile am mai avut ( si inca mai am de - a face ) . De multe ori calibrarea ( mai corect ar fi verificarea , care e un alt proces ) , confirma justetea masurarilor efectuate cu aparatul respectiv . Cu voia moderatorului si a userilor , postez niste concluzii pe care le - am desprins de - a lungul anilor . Cu cat un aparat e mai scump ( nimic pecuniar in asta  ... ) , ci doar o recunoastere empirica a faptului ca e dintr - o clasa superioara ( conceptie , executie , materiale ... astea toate costa ! ) , cu atat sansa de a indica corect e mai mare . Genul acesta de aparate ori masoara corect , ori total eronat si vizibil in mod evident si foarte rapid . Asta inseamna ca sant defecte , nu decalibrate . Am multimetre care de 20 de ani n - au mai fost intr - un laborator metrologic . Si indica corect , am cu ce sa le verific . De asemenea generatoare de semnal si calibratoare . De osciloscoape nu mai vorbesc . Astea digitale ( de obicei ) merg bine constant , se poate verifica rapid cu un generator " de incredere " . O alta constatare e ca mai multe mijloace de masura nu pot " gresi " la fel , mai ales daca sant din categoria celor " scumpe " . E aproape imposibil . Si o a treia , care e mai mult un " loc comun " al electronistilor . Cine lucreaza constant chestii ce impun masurari complexe si de finete , cu un set de aparate pe care le cunoaste bine , stie imediat cand ceva a luat - o razna . Mental , si chiar involuntar , prevede ce ar trebui sa obtina . Daca nu " iese " , e o premiza de defect , si faptul ca s - a apropiat de rezolvarea problemei . Asta la depanare , in care eu ( inca ) mai activez . Asadar , scuze pentru lungimea postarii , care poate constitui un vot . Eu ma incred mai mult in aparate , decat in mine . Contributia apare mai departe , in a face ca aparatul sa devina functional , iar AMC - urile sa indice " corect " !

Editat de gauss
Link spre comentariu

HP331A  a fost restaurat complet si calibrat dupa manualul service. La fel si osciloscopul analog Hitachi V1100A pe care il am din Romania.  O calibrare incepe cu verificarea pe fiecare scala de masura in minim cinci puncte,inceputul scalei,sfarsitul de scala, mijlocul acesteia si punctele intermediare. La etalonare am folosit aparate de masura in care am incredere mare, gen Neutrik 3302 (analizor si generator audio profesional),voltmetre electronice cu impendanta de intrare 10Mohmi  si largime de banda pana la 500KHz, calibrator de tensiune continua cu AD584L si altele.

Cum va explicati ca cele doua analizoare de distorsiuni pe functia de voltmetru electronic indica 1,6VRMS /1KHz la fel ca osciloscoapele alea doua ? Oare sa fie toate defecte/decalibrate ?

Mentionez ca le folosesc zilnic si nu masor decat dupa jumatatea de ora de stabilizare termica. 

Link spre comentariu

Hai sa fim seriosi , topicul asta n-are rost , de parca n-am stii ce poate Valderama ... de mult am evitat sa ma mai razboiesc cu aberatiile lui .

Link spre comentariu

Nu am nimic cu dl . Valderama .Nici cu sectiunea Audio ( nu e pe gustul meu ) . Era doar un raspuns in baza cunostiintelor ( putine ) pe care le am si experientei ( la fel ... ) . Doar un raspuns , nu o sentinta . Ca de - aia e Forum ... sa schimbam pareri . Din cele mai " bazate " se poate invata , sau confirma cunostiinte deja dobandite si verificate in timp ( si lucrari ... ) .

Editat de gauss
Link spre comentariu

Hai sa fim seriosi , topicul asta n-are rost , de parca n-am stii ce poate Valderama ... de mult am evitat sa ma mai razboiesc cu aberatiile lui .

Ai dreptate, uneori ma maninca undeva sa-i raspund dar imi dau seama ca eu gresesc ...

Link spre comentariu

Ala e bun pentru preamplificatoare sau surse de program.

Pentru amplificatoare de putere ai nevoie de asa ceva:

http://www.elv.de/Audio-Dummy-Load-mit-Leistungsanzeige-ADL9000-Teil-13/x.aspx/cid_726/detail_32199

cu sau  fara "anzeige".

In pozele alea de mai sus masor un preamplificator Onkyo P-200,pe sarcina de 47Kohmi. Am si 600 ohmi pt linie dar il folosesc unde se specifica clar impendanta de iesire 600 ohmi, in general la aparatura audio de studio. 

Pt amplificatoare de putere am o '' cutie'' cu rezistente Dale neinductiva si prize la 2-4 si 8 ohmi. Pot testa pana la 400W sinus RMS pe canal sau 800W daca testez doar un canal. 

Posted Image

Asta e multimetrul meu de suflet, un Systron Donner 7004A

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări