Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Freze de banc cu variatie continua a turatiei

florianmro

Postări Recomandate

Am demontat flansa (asa zice neamtu` flansch= flansa) din dreapta mesei de frezare si am gasit urmatoarea situatie:

1. cele doua suprafete care intra in contact sunt doar frezate.

Posted Image

Posted Image

2. am pus pe capatul mesei in dreptul celor 4 gauri o rigla si am vazut ca ar fi doar mici imperfectiuni.

3. aceeasi rigla pusa pe flansa arata o curbura masurata la mijloc, cu lera, o sageata de 0.2 - 0.25 mm.

Nu poate fi vorba de o etansare.

Posted Image

Partea proasta este ca uleiul si cel mai rau WD 40 se pot prelinge pe rulmentul axial de dedesubt. Am gasit vaselina la rulment cam "inmuiata" ca sa nu zic ciorba mai vascoasa!

Editat de area51
Link spre comentariu

Doar indreptata nu va etansa, va avea nevoie si de o garnitura. Cu silicon pentru garnituri ar trebui sa fie usor.De curiozitate, asa indoita au livrat-o cei de la Paulimot?

Link spre comentariu

Asa a venit, nu indoita ci prost prelucrata. Probabil aceeasi situatie este si in partea stanga.

Oricum am sa incerc sa indrept suprafetele curbe.

Sa zicem ca imi cumpar cel mai mic tub de silicon pentru garnituri. Odata inceput tubul se intareste in timp?

Link spre comentariu

Ai maneta si pe partea opusa presupun. Ai putea sa o aduci la drept cu un fly cutter inainte sa o montezi. Masa probabil e rezonabil de dreapta la capat acolo.Tubul este reutilizabil, nu trebuie sa il consumi dintr-o singura folosire. Daca vrei sa folosesti tubul si pentru dreapta si pentru stanga mai incolo, poti sa il folosesti tot pe ala.

Link spre comentariu

Asa a venit, nu indoita ci prost prelucrata. Probabil aceeasi situatie este si in partea stanga.

Oricum am sa incerc sa indrept suprafetele curbe.

Sa zicem ca imi cumpar cel mai mic tub de silicon pentru garnituri. Odata inceput tubul se intareste in timp?

Pt 0.xx nu merita sa te chinui dpdv al etansarii - acopera siliconul fara probleme.

Tubul normal este ca cel de pasta de dinti si costa vreo +/- 10 lei.

Dupa prima folosire se intareste pana la urma daca nu e inchis ermetic (capacelul cu care vine nu e suficient).

Cu o bucata de punga adaugata tine cam 1 an (indepartezi cu o sarma partea intarita de la dop).

Posted Image

Cel negru rezista la temperature mai mari, nu e cazul la tine.

Ambele rezista la uleiuri.

Editat de bcristian
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

am reusit sa mai "ïmping" la modificarea motorului la BF20L. Am refacut carcasa inferioara pentru ca nu se putea prinde bine cu cea originala. Din pacate trebuie refacut capacul, pt. ca e mult mai "gras" decat originalul

post-178599-0-86650600-1435165273_thumb.jpg

post-178599-0-23247300-1435165274_thumb.jpg

post-178599-0-64590200-1435165274_thumb.jpg

post-178599-0-07124100-1435165275_thumb.jpg

post-178599-0-46616500-1435165275_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Ceva vreme in urma a trebuit sa mut freza in alt loc .Cum are vreo 70kg si neavand ajutoare imi era peste putinta sa fac acest lucru de unul singur.Prin urmare am demontat capul de pe coloana iar coloana am detasat-o de baza desfacand cele 4 suruburi de prindere.Mare a fost satisfactia ca am rezolvat problema. La remontare am asezat coloana in pozitie verticala lasand-o sa se aseze pe baza singura, apoi am strans suruburile .Constat ca nu este pozitia corecta in raport cu baza .Intrebare , prin ce metoda pot sa stabilesc cu precizie mare pozitia corecta de verticalitate ?

Link spre comentariu

uite una din metode. iti asigura perpendicularitatea pe masa frezei.

alta metoda ar fi cu un vinclu foarte bun, pus pe masa si cu comparatorul prins cumva pe capul masinii. avansezi pe  "z" si nu trebuie sa ai abateri.

post-178599-0-35063300-1436967337_thumb.jpg

Editat de almarghi
Link spre comentariu

Metoda ilustrata este buna untr-adevar dar o folosesc cand stabilesc verticalitatea pentru cap (se poate roti ) . La varianta cu vinclu ma gandisem si eu dar de unde sa iau unul foarte bun ( de metrologie )si mare pe deasupra ?

Link spre comentariu

Metoda ilustrata este buna untr-adevar dar o folosesc cand stabilesc verticalitatea pentru cap (se poate roti ) . La varianta cu vinclu ma gandisem si eu dar de unde sa iau unul foarte bun ( de metrologie )si mare pe deasupra ?

1. Inainte de demontare cum ai verificat perpendicularitatea coloanei fata de masa de frezare?

2. Daca prinzi o bara de testare (la un moment dat erai in asteptarea unei astfel de bare) in conul capului de frezare poti verifica asezand vinclul pe masa de frezare cu o latura in directia Y, iar cealalta latura s-o lipesti de bara de test.

Pentru cealalta directie vinclul trebuie sa interactioneze cu masa de frezare si coloana. Eventual o placa dreapta care sa transmita directia verticala de la vinclu la ghidajele coloanei. De data asta echerul avand latura de pe masa in directia X.

Editat de area51
Link spre comentariu

Din pacate inainte de a demonta coloana nu am verificat . Da, ideea descrisa de tine @area51 e interesanta chiar daca nu e 100% precisa, cu ajutorul barei de test care a venit de mult (am si rezolvat cu strungul intre timp dar nu explic aici , o sa o fac pe topicul respectiv )

Link spre comentariu

Nici eu n-am verificat pozitia coloanei fata de masa.

Acum ce ti se pare ca nu este in regula? Capul de frezare nu se deplaseaza pe directie verticala?

Sa asteptam sa-si expuna parerea si "greii" in ale frezelor!!!

Ma astept sa fie o metoda bazata tot pe comparator. Ceva asemanator cu metoda prezentata de almarghi.

Oricum trebuie o piesa cu geometrie controlata.

Editat de area51
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări