Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

nelamuriri inpamantare

turcu_dan

Postări Recomandate

Salutare, ieri am tras o priza din magazie pe terasa, priza are gradul de protectie IP65, am conectat la ea faza, nulul , firul de impamantare. La celalalt capat, firul de impamantare nu este conectat inca pt ca in magazie de unde am tras curentul nu exista impamantare, asa ca m-am gandit ca poate o sa realizez eu una. Dupa ce am terminat de montat priza am verificat cu multimetrul pe domrniul de masura AC, tensiunea din priza, si am avut urmatoarele valori:

- intre nul si faza 230V;

- intre faza si impamantare 100-110V;

- intre nul si impamantare  cam la fel 100-110V.

In conditiile in care firul de impamantare nu este conectat la nimic in doza, pentru ca nu am avut la ce, nu inteleg din ce cauza aparatul arata tensiune intre el si faza/nul. Se induce cumva tensiune in fir acesta fiind liber la un capat? Sau pot suspecta izolatia acestuia, desi nu prea cred?

Pentru realizarea impamantarii m-am gandit sa folosesc o teava rectangulara de Al cu lungimea de 1-1.5m, batuta in pamant si la care sa conectez cu surub conductorul de impanantare al instalatiei. Ar fi ok aceasta metoda?

Editat de turcu_dan
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• turcu_dan

7

• GEO 53 BN

4

• puriu

2

• ratza

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu prea am inteles eu bine un lucru.Impamintarea este functionala adica,conectata la vreo priza?Daca da,cu ce cablu este legata impamintarea  la priza?Cum ai facut impamintarea?Ce ai folosit ca impamintare?Teava galvanizata,platbanda galvanizata,tarus galvanizat?La ce adincime a ajuns impamintarea? Intre faza si impamintare trebuie sa ai 220V(daca impamintarea este corect facuta) iar intre nulul de lucru si impamintare nu trebuie sa ai nici o tensiune.Esti sigur ca atunci cind ai facut masuratorile nu ai avut nici un consumator in priza?Daca firul de protectie ar fi fost conecta la impamintare(daca ai asa ceva) sigur nu ai fi avut nici o tensiune. 

Ca impamintarea sa fie cit mai eficienta,,ea trebuie sa ajunga la o adincime de minim 2m,E de preferat la locul unde se face impamintarea sa fie unul cu umiditate relativ crescuta si constanta.Daca se foloseste teava galvanizata,aceasta va avea o lungime de cel putin 2m.Se va sapa un sant cu adincimea de cel putin 40-50cm in care se va bate teava folosita ca impamintare.Avind in vedere ca teava are suprafata mica se vor folosi mai multe tevi care se vor infinge in pamint la o distanta de aproximativ 50-60cm.Tevile vor fi conectate (prin sudura) intre ele cu platbanda galvanizata.Dupa sudare, pentru a fi sigur ca nu va rugini, se va vopsi sau se va da cu smoala topita, pe locul unde s-a efectuat sudura.Bine-nteles ca santul va fi acoperit cu pamint.De platbanta care leaga tevile intre ele, se va suda o bucata de platbanda care va iesi inafara.La aceasta platbanda se va lega conductorul care va face legatura intre prizele care trebuiesc legate la impamintare.Intre nulul de lucru si impamintare rezistenta masurata cu un multimetru,nu trebuie sa fie mai mare de 4 ohmi.

Link spre comentariu

@ratza nu am intrerupator cu neon

@GEO 53 BN impamantarea inca nu este realizata. Ca sa ma exprim mai simplu, la un capat al cablului (3x1.5mm^2 multifilar, aproximativ 20 m) e montata priza, respectiv faza/nul/impantare. La celalalt capat in doza, sunt legate faza/nulul, impamantare nu exista, deci conductorul de impamintare este lasat in aer. (pana realizez impamantarea) . Dupa cum spuneam mai sus am facut masuratorile la priza:

- intre nul si faza 230V;

- intre faza si impamantare 100-110V;

- intre nul si impamantare  cam la fel 100-110V.

Posibil sa am izolatia strapunsa/defecta in cablul cu 3 conductori si sa faca contact cu conductorul de impamantare ? Ca sa ma asigur o sa masor cu ohmetrul conductorii scosi din circuit.....

Link spre comentariu

Intr-un cablu cu trei fire dintre care unul neconectat, firul liber are potential intermediar intre potentialele celorlalte doua. Daca voltmetrul are impedanta foarte mare se masoara capacitiv tensiunea medie. Daca in paralel cu voltmetrul se leaga un consumator oarecare, acesta va arata zero.

Link spre comentariu

Deci este o situatie normala, credeam ca undeva este ciupita izolatia conductorului, nu reuseam sa-mi explic ce se intampla. In cazul de fata pana realizez impamantarea, pot lega nulul la conductorul de impamantare? Am mai vazut situatii similare........ Priza in cauza va alimenta un ventilator cu ceata, stiu ca anii trecuti parca simteai ceva cand puneai mana pe marginile de tabla.

post-211087-0-57611100-1432115492_thumb.png

Link spre comentariu

Legarea la nul a impamantarii, respectiv a carcasei metalice a unui consumator, este periculoasa. Pe nul se afla o siguranta ce poate fi arsa sau scoasa, iar carcasa consumatorului primeste tensiunea fazei.

Link spre comentariu

Deci este o situatie normala, credeam ca undeva este ciupita izolatia conductorului, nu reuseam sa-mi explic ce se intampla. In cazul de fata pana realizez impamantarea, pot lega nulul la conductorul de impamantare? Am mai vazut situatii similare........ Priza in cauza va alimenta un ventilator cu ceata, stiu ca anii trecuti parca simteai ceva cand puneai mana pe marginile de tabla.

De fapt legi nulul de protectie(impamintarea,cum zici tu) la nulul de lucru.In felul asta ai o oarecare protectie cu conditia ca siguranta de pe nul sa fie intacta.In caz contrar ai probleme serioase.Fa impamintarea si apoi poti fi sigur ca nu se intimpla nimic.Daca zici ca simteai ceva furnicaturi cund puneai mina pe ventilator,atunci sigur ai undeva izolatia deteriorata.Eu zic sa te grabesti cu impamintarea,pentru ca nu se stie niciodata ce se poate intimpla.Nu-i de joaca.

Scuze dar am postat imediat dupa colegul@puriu ,care a spus acelasi lucru.

Editat de GEO 53 BN
Link spre comentariu

Ok o sa ma gandesc la realizarea unei impamantari, trebuie neaparat teava galvanizata? Pot folosi profil de Al? O sa caut la depozite de materiale sa vad daca gasesc.

Multumesc pentru lamuriri.

Link spre comentariu

Intr-un cablu cu trei fire dintre care unul neconectat, firul liber are potential intermediar intre potentialele celorlalte doua. Daca voltmetrul are impedanta foarte mare se masoara capacitiv tensiunea medie. Daca in paralel cu voltmetrul se leaga un consumator oarecare, acesta va arata zero.

In teorie cum se numeste acest fenomen?

Link spre comentariu

E 60 lei un tarus de impamantare de 1,5 m. Am pus la cineva de curand. 

Sapat o groapa de cca 1m adancime,batut tarusul,prinsa platbanda in suruburi,aftuita cu incredere,izolat locul conexiunii.....Succes.

Link spre comentariu

Nu stiu daca aluminiul este tocmai potrivit.Stiu ca oxizii aluminiului au o rezistenta mare.Ori bagat in pamint sigur se va oxida puternic.Teava galvanizata se gaseste si tocmai acoperirea galvanica face ca teava sa nu oxideze. Poti face impamintare si din platbanda galvanizata, facuta colac si ingropata in pamint la o adincime de circa 1,5m.Lungimea platbenzii va fi cit mai mare pentru ca suprafata in contact cu pamintul sa fie cit mai mare asta facind impamintarea cit mai eficienta.Poti sa te inspiri si de aici   https://www.google.ro/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=5&cad=rja&uact=8&ved=0CDkQFjAE&url=http%3A%2F%2Fwww.virtualelectric.ro%2Flinks%2Flinks%2Fexecutie_impamantare.php&ei=jnZdVe2WK4aOsAGA0YDIDw&usg=AFQjCNEvQzJqXJNFLW7YLYbmx2oDaShwbw&bvm=bv.93756505,d.bGg

Link spre comentariu

Am gasit teava galvanizata la un depozit materiale de constructii la 9-10 Ron/m , o sa achizitionez 2m + platbanda aerenta, o sa procedez ca in exemplul de mai sus, conexiunea intre fir si platbanda se face prin strangere cu surub? Conductorul va fi de 2.mm^2 (multifilar sau plin)?

Link spre comentariu

Am gasit teava galvanizata la un depozit materiale de constructii la 9-10 Ron/m , o sa achizitionez 2m + platbanda aerenta, o sa procedez ca in exemplul de mai sus, conexiunea intre fir si platbanda se face prin strangere cu surub?........................................

Pentru prinderea cablului de platbanda,foloseste suruburi,piulite si saibe, cadmiate sau zincate, pentru a te asigura ca ,contactul  este cit mai bun.N-ar fi rau daca locul respectiv ar fi izolat cu smoala topita sau dizolvata in diluant sau benzina, pina cind consistenta devine suficient de fluida, pentru a a fi aplicata cu o pensula.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări