Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

USB DAC cu PCM2707

Palade Vlad

Postări Recomandate

Salut tuturor, cum fac sa leg de pcm2707 un pcm1793/6 prin i2s? :cry:

Ma uit in datasheet si

la pagina 15 ai setarile pinilor 28,27,26 pe care trebuie sa le faci fie pentru 16bit i2s sau fie pentru 24bit i2s pe bus

si apoi LRCK BCK si DATA SYCK GND de la pcm 2707 le legi la corespondenta lor la LRCK BCK si DATA SCK GND pcm 1793

e extrem de simplu : acum am vazut pentru prima data datasheetul si am inteles totul numai citind !

DOH !!!!!

Care parte din ce ai citit acolo nu intelegi ca trebuie sa legi 4 fire care este busul i2s de la un integrat care le furnizeaza catre un integrat care le asteapta la intrare ?

De asemenea la pagina 18 ai legaturile pentru deemphase.

Daca esti atat de nestiutor iti mai vand un pont pentru pinii care trebuiesc setati (28,27,26,etc):

LOW = inseamna ca pinul acela il legi la masa (GND)

HIGH = inseamna ca pinul respectiv legi la +5V / +3,3V (VCC sau VDD dupa caz)

pagina 19 iti arata cum sa-l conectezi pcm 1793,

iar la pcm 2707 pagina 9 scrie : FSEL trebuie setat LOW si cum devin pinii :

Data out (I2S) LRCK (I2S) BCK (I2S) SYSCK (I2S)

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
  • Răspunsuri 127
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Cilibiu

16

• danb1974

11

• Palade Vlad

10

• cezarelu_ave

9

Top autori în acest subiect

Salut tuturor, cum fac sa leg de pcm2707 un pcm1793/6 prin i2s? :cry:

Ma uit in datasheet si

la pagina 15 ai setarile pinilor 28,27,26 pe care trebuie sa le faci fie pentru 16bit i2s sau fie pentru 24bit i2s pe bus

si apoi LRCK BCK si DATA SYCK GND de la pcm 2707 le legi la corespondenta lor la LRCK BCK si DATA SCK GND pcm 1793

e extrem de simplu : acum am vazut pentru prima data datasheetul si am inteles totul numai citind !

DOH !!!!!

Care parte din ce ai citit acolo nu intelegi ca trebuie sa legi 4 fire care este busul i2s de la un integrat care le furnizeaza catre un integrat care le asteapta la intrare ?

De asemenea la pagina 18 ai legaturile pentru deemphase.

Daca esti atat de nestiutor iti mai vand un pont pentru pinii care trebuiesc setati (28,27,26,etc):

LOW = inseamna ca pinul acela il legi la masa (GND)

HIGH = inseamna ca pinul respectiv legi la +5V / +3,3V (VCC sau VDD dupa caz)

pagina 19 iti arata cum sa-l conectezi pcm 1793,

iar la pcm 2707 pagina 9 scrie : FSEL trebuie setat LOW si cum devin pinii :

Data out (I2S) LRCK (I2S) BCK (I2S) SYSCK (I2S)

Merci mult, ma apuc de treaba, am comandat cele necesare pentru pcb, urmeaza achizitionarea componentelor (mai putin a dac-urilor care au sosit de la ti). :da
Link spre comentariu

pcm270x folosit ca si receptor usb, ad1869 face sample rate conversion (si mai reduce din jitter, daca a mai trecut ceva de pcm) si la final un dac stereoCauta datasheet-urile de la circuite si te lamuresti

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

pcm270x folosit ca si receptor usb, ad1869 face sample rate conversion (si mai reduce din jitter, daca a mai trecut ceva de pcm) si la final un dac stereoCauta datasheet-urile de la circuite si te lamuresti

Nu exista ad1869... :rade:
Link spre comentariu
Vizitator stefan5

Vreau sa imi imbunatatesc calitatea auditiei pe laptop si am decis sa aleg intre o placa de sunet externa sau un USB DAC.Pentru cei care au facut acest DAC cu PCM2707, comparativ cu diferite placi de sunet ascultate, cum se comporta?

Link spre comentariu

Salut,Depinde mult de tot și de ce anume pui după PCM2707.Eu am făcut schema standard cu alimentarea, filtrată cât de bine a fost posibil, direct din portul USB. După am pus un buffer și o mică amplificare (dublarea tensiunii de ieșire) cu OPA2134,rezistențe de precizie și condensatori WIMA. Placa externă pe care o am este un Creative X-Fi 5.1 USB.Comparativ cele două au avantaje și dezavantaje.Sunetul DAC-ului este mai exact, soundstage-ul este mai bun, semnalul de ieșire este mai slab decât la Creative iar regula "Garbage-in Garbage-out" este ridicată la nivel de caracteristică. Sunetul este mai "brut". Pentru cine ascultă MP3-uri sau alte treburi echivalente poate fi obositor ca sunet, scoțând în evidență toate "mizeriile". Creative-ul are alimentare de asemenea prin USB, este mai puțin exact decât DAC-ul, soundstage mai slab iar sunetul este îmblânzit. Semnalul de ieșire e mai puternic dar îi lipsește "ceva". Totul sună decent pe ea, este net superioară sunetului standard de la placa mea de pe Laptop (Dell Insipiron) și are avantajul că este multi canal.Pe aceeași bucată de muzică în format flac, amplificator, boxe și fără modificări ale sunetului(fără suita de utilitare Creative - doar "plug&play"), deși se aude un pic mai încet, DAC-ul bate la fundulețul gol Creative-ul. Cel puțin în cazul meu. La filme în stereo sunt cam echivalente...Dacă asculți doar stereo, flac-uri sau alte formate losless, ai un pic de skill-uri la electronică te sfătuiesc să îți faci DAC-ul și să-ți-l tunezi cam cum îți place ție. E și loc de dezvoltare cu alte DAC-uri mai performante (conversie USB-I2S) dar una din probleme poate fi jitter-ul în funcție de cât de pretențios ești.Dacă vrei ceva multicanal sau care să nu scoată în evidență distorsiunile MP3-urilor sau ale altor formate cumpără una de-a gata, mai ales că vin cu filtre, efecte și alte chestii de procesare a sunetului.Nu uita că pentru a scoate în evidență diferențele de sunet trebuie să ai urechile necesare, amplificatorul și boxele corespunzătoare.Dacă îl bagi în fața unui sistem gen Logitech Z-5500 nu cred că vei observa vreo diferență.

Link spre comentariu
Vizitator stefan5

Multumesc de informatii red, chiar la placa ta de sunet ma refeream cand am spus ca vreau o comparatie. Momentan ma intereseaza sa se auda bine pe o pereche de casti decente(momentan am SONY XB 300 si vreau sa imi cumpar AGK k514- chiar vreau o parere referitoare la aceste casti, in special cat de bune sunt si daca se preteaza la acest DAC) si sa pot face diferenta dintre formatul mp3 si FLAC (pe placa de sunet actuala nu se simte nici o diferenta :( ). Nu ma intereseaza chiar deloc sa fie pe mai multe canale, stereo este perfect pentru mine.Ceva skiluri de electronica as putea spune ca am (sunt si la facultate de domeniu anul 2) deci as avea curaj sa experimentez ceva :d Acuma insa nu inteleg mai multe chestiuni: sunt constient ca PCM2707 nu e un integrat asa de calitativ comparativ cu alte PCM-uri de exemplu, insa am vazut multe scheme in care se foloseau 2 PCM in acelasi DAC: PCM2707 la "intrare" dupa care era urmat de un alt PCM mai calitativ. Chestiunea asta nu o inteleg eu: care este motivul acestei configuratii daca la o adica cele 2 integrate fac acelasi lucru? Care este principiul de functionare? Si daca este net superior ce alt PCM mai calitativ as putea folosi?Si cand te referi la filtrele de dupa integrat te referi la ceva filtre trece jos sau la ce? Din ce am observat eu loc de "tuning" mai mult era la DAC-uri cu iesire in curent unde puteai sa faci o conversie cat de complicata vroiai(cu trasnformatoare, cu lampi, etc.), pe cand PCM are iesire in tensiune direct...la el ce pot sa ii imbunatatesti?Daca spui ca sunetul lui PCM2707 nu este atat de puternic de ce nui pui un amplificator mai potent dupa el? Ce neajunsuri creeaza acest lucru?Imi explici si ce inseamna jitter te rog frumos? :jytuiyu

Link spre comentariu

În primul rând ca să poți utiliza căștile pe DAC-ul usb trebuie să ii pui un amplificator la ieșire.

Personal nu folosesc căști la audiție așa că nu sunt în măsură să îți spun care se aude mai bine sau nu din acest punct de vedere.

PCM2707 are dublu rol: unul este convertor de date de la USB la formatul I2S și altul acela de DAC.

Primul rol îți permite ca prin această interfață să conectezi la USB orice alt circuit DAC care "știe" I2S. Gama aici este mult mai mare și de aceea ai diferite soluții fiecare cu avantaje și dezavantaje (trebuie să te documentezi folosind google - wikipedia) și astfel să alegi ce este mai bine pentru tine. Chiar este pe forum un thread despre soluții pentru ascultat muzică la calculator care are o grămadă de informații utile.

Cel de al doilea rol este cel pe care l-am utilizat eu. Acest circuit are și o ieșire în tensiune (vezi și tu în datasheet parametrii) care îți permite, după o amplificare în prealabil, să asculți muzică. Îmbunătățirile se pot face pe partea de amplificare, filtrare și ce îți mai poate trece prin cap(caută și pe net). Performanțele de amplificare pe întreg spectrul de frecvențe și "liniaritatea" amplificatoarelor operaționale sunt diferite în funcție de producători, scopul lor, etc. și de aceea, în funcție de ce anume ai la dispoziție ca piese și cât de pretențios ești, poți să faci absolut ce vrei. Nimeni nu te impiedică să îl amplifici cât de mult dorești, dar trebuie să fi conștient că dacă nu știi ce faci, în acest mod poți introduce distorsiuni suplimentare.

Jitterul se referă la semnalul de ceas specific circuitelor digitale cel mai bine vezi aici :

http://en.wikipedia.org/wiki/Jitter și caută și thread-ul amintit mai sus și acolo sunt explicații și pe acest topic.

Părerea mea este că dacă ai priceperile necesare poți încerca să faci DAC-ul. Vezi ca TI trimit și sample-uri gratuite și poate ai noroc și-l primești gratis.

Link spre comentariu
Vizitator stefan5

Acuma ca am inteles cum sta treaba m-am decis sa fac un DAC cu PCM2707 legat prin I2S la un PCM1794(asta daca TI imi ofera freesample, daca nu voi cumpara PCM1798)Din ce am citit pe forum, un circuit bun pentru conversia I/V este LME49713.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări