Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

circuite digitale

Vizitator maxwell

Postări Recomandate

Vizitator maxwell

salutare.cine ma poate ajuta cu functia minimizata si schema?

Sa se implementeze  functia f  utilizand  unul  dintre  seturile urmatoare  de componente.Pentru sincronizarea  variabilelor  de intrare  cu un semnal extern de ceas se va folosi un registru paralel de dimensiune corespunzatoare.

La iesirea circuitului se va conecta corespunzator un LED de putere,care  trebuie sa lumineze pentru f=0(logic).
  -deducerea schemei logice corecte si complete
  -simularea schemei obtinute
  -proiectarea cablajului  imprimat pentru costuri  minime(nr.minim de componente,1 sau 2 straturi )
Sursa de alimentare se va alege si dimensiona corespunzator cu tehnologia circuitelor digitale(TTL/CMOS)utilizate.

f=Anegat*B+[(B*C)negat]sau exclusiv[b sau exclusiv(D*Cnegat)]

1.cu DCD,registru cu D  LED:2,5V,1A

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 48
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• cirip

14

• Liviu M

10

• Ticu

2

Top autori în acest subiect

Salut,

Vad ca nu se prea indeasa lumea sa faca temele altora. Si cum mai observa cineva, se pare ca "va rog" a fost scos din vocabular ... In fine!

Pentru ca mi-e lene sa ma apuc sa minimizez functia aia, mai ales ca sansele sa gresesc sunt destul de mari, am scris un mic programel care tabeleaza direct, fara minimizare. Rezultatul e asta, dar fara nicio garantie ca nu am zbarcit-o si eu pe undeva:

D  C  B  A  ||  f===============0  0  0  0 ||  10  0  0  1 ||  10  0  1  0 ||  10  0  1  1 ||  00  1  0  0 ||  10  1  0  1 ||  10  1  1  0 ||  10  1  1  1 ||  11  0  0  0 ||  01  0  0  1 ||  01  0  1  0 ||  11  0  1  1 ||  11  1  0  0 ||  11  1  0  1 ||  11  1  1  0 ||  11  1  1  1 ||  1 

Daca folosesti un DCD de tip 74HC154 ale carui iesiri 3, 8 si 9 le conectezi la intrarile unei porti 74HC10, rezulta f'. Cu inca un tranzistor NMOS la iesirea portii si cu LEDul conectat in drena, ai rezolvat treaba. Poti sa mai pui un bistabil D de tip 74HC74 intre iesirea portii si tranzistor, ca sa sincronizezi cu semnalul de ceas. Nu cred ca e musai sa sincronizezi la intrare, pentru ca D-ul mascheaza hazardul combinational pana cand apare clocul. Dar daca e musai (ca asa vrea profu'), poti folosi 2 bucati 74HC74 la intrarea DCDului.

Picteaza schema asa cum am descris-o, vedem ce ai inteles si mai corectam.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Nu am multa experienta in domeniul asta, dar o varianta posibila de schema mi se pare cea atasatahttp://s1136.photobucket.com/user/ticu2/media/Functie1.png.html?filters[user]=123832307&filters[recent]=1&sort=1&o=0Datele de la intrarile A, B, C, D se transfera la iesirile registrului 4035 pe frontul crescator (pozitiv) al ceasului Clk.Cu linie punctata s-au marcat blocurile care indeplinesc o functie logica. Si tranzistorul este utilizat ca inversor.Intrarile portilor nefolosite din unele capsule s-au legat la masa.

Nu am folosit simbolurile clasice pentru porti din lipsa de timp.Ai putea elimina 4069 daca utilizezi pe post de inversoare portile nefolosite din 4011 (o poarta) si 4001 (3 porti) - cucele doua intrari legate in paralel.

Link spre comentariu

Salut Ticu,

Schema propusa de tine pare okei, doar ca OP a solicitat cu decodificator. Intr-o conversatie personala a insistat pe chestia cu DCD ptr ca asa vrea proful.

Probabil ca proful vrea sa vada ca studentii stiu sa descompuna in suma de termeni canonici.

Editat de cirip
Link spre comentariu

Aproape bine ....

-Muta intrarile NANDului cu un numar mai jos. Trebuie conectate la Y3, Y8 si Y9. Am scris mai sus si rezulta din tabela de adevar.

-La mos e brambureala. Pinii de jos (sursa si substratul) trebuie ambii la masa. Drena se pune la bara ledului. Triunghiul ledului printr-o rezistenta la sursa de 5V. Pune o sursa de tensiune (V), nu antena.

-Minimizarea din MP are 4 termeni, pe cand tabela sugereaza ca sunt necesari numai 3. O sa ii testez tabela de adevar s avad daca se bate cu tabelul postat de mine mai sus.

Link spre comentariu

E mai bine , dar ...

Conecteaza G1 si G2 la masa, ca altfel nu merge  DCDul

R1 e prea mare. Nu scoti 1A acolo. Ca sa scoti 1A, R1 = 2.5 Ohmi

Pune sursa VDC, nu de AC

Conecteaza celalat pin al sursei la masa, ca altfel nu se inchide circuitul de alimentare.

Am facut tabelul de adevar al functiei minimizate de tine (f2) si arata exact ca cel al functiei neminimizate.  Deci implementarea cu DCD (ca asa ai cerut) este identica.

D C B A ||  f f1 f2===================================================0 0 0 0 ||  1 1 10 0 0 1 ||  1 1 10 0 1 0 ||  1 1 10 0 1 1 ||  0 0 00 1 0 0 ||  1 1 10 1 0 1 ||  1 1 10 1 1 0 ||  1 1 10 1 1 1 ||  1 1 11 0 0 0 ||  0 0 01 0 0 1 ||  0 0 01 0 1 0 ||  1 1 11 0 1 1 ||  1 1 11 1 0 0 ||  1 1 11 1 0 1 ||  1 1 11 1 1 0 ||  1 1 11 1 1 1 ||  1 1 1 

Link spre comentariu
Vizitator maxwell

ok,dar am probleme cu LEDul,imi da o eroare cand simulez.

ERROR(ORPSIM-15141): Less than 2 connections at node N19113.

ERROR(ORPSIM-15141): Less than 2 connections at node N18665.

ERROR(ORPSIM-15142): Node M_UN0022 is floating

ERROR(ORPSIM-15142): Node N17319 is floating

ERROR(ORPSIM-15142): Node N18665 is floating

Link spre comentariu

Fara sa stiu care sunt pe schema nodurile de care se plange, nu pot sa spun exact care e baiul. Dar asa la ochi, sursa are un pin in gol, ai vreo 10 pini "floating": 4xCLR, 4xPRE, G1, G2. Simulatorul nu stie ce sa faca cu ei.

Si de unde ai dedus ca problema e cu LEDul?

Editat de cirip
Link spre comentariu
Vizitator maxwell

http://www.docdroid.net/1167o/new-microsoft-word-document-2.docx.html

Si Qnegate de la Duri le las asa?

Mai am simularea si cablajul.Pt. simulare trebuie sa setez Durile pe nivelul  de 0 logic,trebuie sa definesc stimuli.Pt. cablaj trebuie sa inlocuiesc stimuli cu condensatoare nepolarizate,nu stiu registri daca trebuiesc inlocuiti,in locul sursei de alimentare pun un condensator.

Editat de maxwell
Link spre comentariu

http://www.docdroid.net/1167o/new-microsoft-word-document-2.docx.html

Si Qnegate de la Duri le las asa?

Mai am simularea si cablajul.Pt. simulare trebuie sa setez Durile pe nivelul  de 0 logic,trebuie sa definesc stimuli.Pt. cablaj trebuie sa inlocuiesc stimuli cu condensatoare nepolarizate,nu stiu registri daca trebuiesc inlocuiti,in locul sursei de alimentare pun un condensator.

Da, ar trebui sa mearga cu Q' in gol.

Restul, nu am inteles care e intrebarea, daca e vreuna ...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări