Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CNC-Open project

mitescu

Postări Recomandate

Vizitator bitex

Buna!Imi place ideea inceputa. Stau si eu pa langa voi, macar ca duc geanta cu scule :rolleyes: .Conditiile tehnice impuse prin tema sunt prea severe. Cred ca trebuia inceput cu ceva accesibil. Numai o variatie a temperaturii cu 5-10 grade Celsius scoate totul din parametrii impusi privind precizia... Nici nu stiu daca cineva stie cum se fac testele pentru a verifica acei parametri. Ca de sculele necesare vorbim alta data, poate nu mai e nevoie.Inteleg ca e ceva pentru acasa... A facut cineva un calcul estimativ privind costul componentelor? Numai 3 piulite pentru surub cu bile costa aproape 400 euro. Nici nu luam in calcul suruburile, ghidajele...Parerea mea e ca e suficienta transmisia cu curea dintata (cureaua are cabluri torsadate din otel in interior). Alta parere e ca cine lucreaza unicate nu foloseste rentabil o astfel de masina pentru gravat si gaurit cablaje. Si cine lucreaza in serie o face mult mai ieftin cu mijloacele clasice. E buna la gravat dar nu cablaje. Sau nu numai cablaje. Doar pentru cablaje nu e necesara o axa Z atat de complicata, cu surub cu bile. Si apoi ce soft de electronica scoate fisier pentru 3D? Un 2.5D e suficient. E buna urcarea si coborarea lina a frezei (exclus solenoid pentru asta) dar trebuie prestabilita o adancime de gravare si palpata suprafata cablajului, mecanic. E singura posibilitate sa se graveze la o adancime constanta pe o placa "ondulata". Sau altfel devine complicata prinderea cablajului pe masa masinii. Oricum e complicat pentru unicate...S-a hotarat ce motor e bine de pus pentru frezare? Ceva mandrina pentru prinderea sculei? Se merge pe ceva imprumutat din tehnica dentara? Legat de senzori e OK cu Hall, poate mai precis optic, deoarece influenta temperaturii e mai mica asupra celui optic daca vorbim de precizia aia atat de mare. Pana la urma cum ramane?E un proiect comun despre care sa discutam sau fiecare incearca sa faca acasa ce si cum poate? Ca in cazul al doilea o sa se ajunga la discutii generale despre CNC-uri. Spor la treaba si pe curand!Am vazut desenul si am observat ca nu e vorba de suruburi cu bile, desi mi-as fi dorit sa fie chiar daca pretul e mare.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 162
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Badman

24

• mitescu

23

• florins

15

• mișa

12

Top autori în acest subiect

Uite ce propun eu: glisiere de mobila, de tipul celor cu bile. Probabil ca voi face o mashina de dimensiuni reduse, de marimea unei imprimante (trebuie sa-i fac loc pe birou) cu glisirele astea, shi cu ce alte materiale ieftine, gen cornier aluminiu de 40x40x2, 40x20x2, 20x20x2, shi profil U de 20x20x2. De indata ce am ceva concret, pun poze shi schitze.

Daca userul bitex este acelashi ca pe forumul rhc, salutari, shi sper ca ne vetzi scoate din letargie. Observatziile dvs sunt pertinente. Nu totzi avem acces la freza+strung+etc. In plus, vorba aia: a fool with a tool is still a fool, iar pe cnc.hu sunt catva exemple de aberatzii ce confirma asta. Proiectul trebuie sa fie realizabil acasa, cu un set minim de scule, gen mashina de gaurit, fierastrau de metale, tarozi, etc...

Link spre comentariu
Vizitator bitex

Multumesc pentru salutari. Te salut la randul meu, cu placere!Solutia ar trebui sa fie pe undeva la mijloc.Am construit cateva modele functionale si la ultimul inca fac teste. Sincer, e mult mai greu cu testele decat cu constructia. Pe bune!Imi pare bine ca v-am gasit aici, poate mai invat si eu cate ceva legat de electronica pentru motoare. Ajut doar cat pot si daca pot. Initial am inteles ca e vorba despre un anumit proiect, ca se discuta despre el, ca se stabilesc solutiile cele mai potrivite si ca poate cineva prin tara o sa-l realizeze. Eventual mai multi sa incerce sa-l faca. Pana la urma vad ca toata lumea face cate ceva, dar total diferit. Pana la urma merge si asa...Eu pentru frezat cablaje as merge cu motor brushless de turatie mare (o problema ar fi mandrina), ca transmisie as folosi curele dintate bune, motoare cu 400 pasi pe rotatie si ceva micropasire dar nu exagerat, ghidaje de tip bara cumparate si bucsi cu bile cu recirculare sau rulmenti. Bara groasa incastrata la capete sau subtire dar fixata cu suruburi pe toata lungimea. Merita banii. Dar repet, n-as considera ca aplicatie de baza executarea cablajelor. Mai vorbim.Spor la treaba!

Link spre comentariu

Am terminat o versiune preliminara a mashinii cu glisiere de sertar. Eu voi folosi cabluri multifilare de otzel, iar tamburii vor fi bucatzi de tija filetata M10 pentru Z shi M12 penttu X/Y, antrenate de motoare, NEMA17 pentru Z de 2.5..4kgfcm shi NEMA23 de 4..6kgf pentru X/Y. Recunosc, tot trebuie un strung pentru gaurirea precisa a tamburilor, dar cred ca cu un pic de atentzie se vor putea face shi fara.Pentru frezat, voi folosi un dremel 395, am mai folosit shi sunt cele mai fiabile, iar pentru asta ajunge un efort radial shi axial in scula de ordinul a 5kgf, adica se pupa cu mecanica cu cabluri sau curele. Plus ca asta permite atingerea unor viteze in G00 de ordinul 23-30m/min.Acuma ramane de vazut daca o sa reushesc aliniarea perfecta a glisierelor X shi Z, ca la Y mi-am permis un artificiu: glisiera de jos preia mai ales efortul de-a lungul axei X, iar ce-a de sus mai ales efortul axial al frezei.

Link spre comentariu
  • 6 luni mai târziu...

In primul rand , datorez scuze tuturor, pentru lunga absenta, si in special celor care au astepatat de la mine niste raspunsuri. Fara a incerca sa ma scuz,anunt ca am fost plecat din localitate (99,99%) timp de cca. 6 luni.Istorie mare , chestia asta cu plecatul , mai ales ptr ca incepusem sa lucrez la o instalatie. Lucrurile au cam mers de la sine , dar nu neaparat in sens favorabil. Ceea ce insemna ca tinta aleasa nu prea coincide cu cea atinsa. Asta e.Acum ca sa revin la subiectul temei:S-au reusit cateva poze pe parcursul montajului la CNC(masina de gaurit , vreau eu sa spun, dar nu neaparat)Iata cateva din poze.

Link spre comentariu

Tot in faza de proiect am si programul executabil ce comunica cu CNC-ul.Este o variata, intradevar in stadiul de proiect, dar perfect functionala.Primeste fisiere de tip GERBER_DRL cu extensia .DDRBug-uri :Erorile de operare nu sunt tratate in totalitate- altele la indemana "observatorilor"in arhiva este si un fisier GERBER, ptr cei care vor sa il testeze

Link spre comentariu

Am observat ca multi din cei interesati de actionarea MPP-urilor evita sa

utilizeze microcontrollere. Probabil din comoditate , viteza de realizare a

montajului , etc.. . Preferintele lor se indreapta catre portul paralel LPT.

Pentru acestia, utilizarea Driverelor prezentate anterior devine (cam)dificila.

M-am gandit ca ar fi util un expandor de port (LPT) pentru ca numarul

liniilorde iesire sa corespunda cu cel necesar. De asemenea controlul

puterii in MPP-uri implica existenta unor PWM-uri.

In montajul pe care il propun se indeplinesc aceste conditii

Adica :

- 3x4 linii de iesire pentru fazele celor trei MPP de pe axe

- 3x4 linii de iesire pentru controlul a trei PWM hard

- 1 linie de iesire pentru controlul motorului tool

- 4 intrari pentru citirea starii limitatorilor de cursa

PWM-urile realizate sunt fiecare pe 4 biti(16 trepte), suficienti pentru un control eficient a puterii.

ERRATA

- am gresit cand am facut montajul, am gresit cand am facut

documentul .

LINIILE DE INTRARE DE LA LIMITATORI TREBUIESC SA

AIBE PULL-UP LA 5v

Valorile celor 4 rezistente este de 10K (scuze)

Link spre comentariu

am si eu o intrebare. cine comanda tranzistori Q1..Q4 din cncpwr.pdf ?citeva observatii :schema este foarte greu de descifrat ptr cineva incepator(mediu)foarte scumpa de realizatcei mai multi vor ceva ieftin daca se poate, asa ca eu as propune sa faci ceva simplu :un atmel(pic) si citeva irf-uri ptr fiecare axa a cnc-uluisursa de alimentare separata ptr motor si logica de comandasfatul meu ptr cei care vor sa faca un cnc ptr hobby cel mai bun driver este care stie full step(half step).nu merita drivere complicate ptr o mecanica facuta cu ce ai pe acasa

Link spre comentariu

1. Probabil ca asa este cu schema , cam "greoaie". Asta e, atat am putut.

2. Scrie in pdf de unde vin semnalele :

1.2 Driver MPP axa ZSpre deosebire de celelalte axe, driverul MPP pentru axa Z este comandat cu componente discrete.Este realizat cu ajutorul NMOS Q1,Q2,Q3 si Q4. Semnalele de la controller sunt aduse prin intermediulconectorului SV5
3. Nu cred ca se iese mai ieftin altfel, poate mai putin SLA7026. Nu impiedica pe nimeni ca in locul unuia sa puna 4xNMOS

4. Cred ca este mult mai scump cate un MC ptr fiecare axa. Si nu numai , dar si mai complicat din cauza gestionarii fiecarui MC in parte, sincronizarea lor, comunicatia,.. etc.

5. Programul dicteaza full/half step. Asa ca nu vad care este problema

O sa incerc sa postez o schema de drivere (daca o mai gasesc) pe care am facut-o numai cu tranzistori.

Link spre comentariu
Vizitator mirciulica17

Buna seara.Felicitari pentru cei care incearca sa faca ceva.Desi urmaresc pagina de ceva timp nu am intervenit. Voi interveni acum deoarece cred ca ceea ce este ieftin uneori nu este si bun. Deci trebuie in general gasit un compromis.Sunt in pragul realizarii unui CNC, am ghidaje, motoare MPP care poate sunt mai bune decat MCC pentru comanda.Trebuie individualizate locurile in care este nevoie de forta si precizie si acolo unde nu trebuie forta dar este necesara precizia.Deci asa dupa cum bine a prezentat autorul forumului prezent pe care il felicit pentru modul de structurare al informatiei, trebuie o logica in toate.PS. Pentru cei care sunt pe forumul RHC sunt Mirciulica.Toate cele bune Mirciulica

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Revin co o schema de driver pentru un motor pas cu pas.

Am experimentat aceasta schema din nevoia de a evita unele

deficiente ale circuitelor specializate.

Astfel la SLA7026 (dar si la alte circuite) limitarea curentului se face

pe cate o pereche de tranzistori. la viteze relativ mari si actionarea half

step , asta conduce la scaderea cuplului, pentru ca curentul efectiv este

impartit la un moment dat la doua infasurari. Teoretic nu ar trebuii sa

scada cuplul pentru ca campul magnetic creat ar fi acelasi. Numai ca

forta data de campurile magnetice respective nu variaza liniar cu distanta.

Oricum prin comparatie cu SLA7026, am remarcat o crestere a cuplului.

De asemenea alimentarea (tot experimental) am putut sa o urc la 55-60V

crescand viteza in mod considerabil.

Scheme este realizata cu tranzistori NMOS

Ca o observatie tin sa mentionez, ca intradevar exista drivere specializate

competente, dar nu prea sunt accesibile (pe motiv de pret si/sau

ca nu se gasesc in tara, sau prin apropiere)

Schema facuta pentru motorele pas cu pas monopolare cu 4 faze.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...
Vizitator strica

Bine v-am gasit! :smt003 Sint nou pe forum si incerc sa-mi fac cumva intrarea. Doresc sa realizez neaparat o masina CNC si din aceasta cauza stau prin preajma voastra. Sper sa pot obtine raspunsuri la anumite probleme care vor aparea si sa ofer celor ce au nevoie cit mai mult din ceea ce ma pricep.Va doresc tuturor multa inspiratie si spor la treaba!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări