Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme instrument magnetoelectric Tranzistormetru E 0708 M

elctropan

Postări Recomandate

Salut prieteni,

Azi am cumpărat un tranzistormetru E 0708 M.

Ca primă constatare am probleme cu instrumentul de măsură.

Deşi instrumentul este prevăzut să funcţioneze pe verticală(are şi semnul specific pe cadran), totuşi în poziţia verticală nu poate fi adus la zero.

Nu e vorba de reglajul de zero din butonul special cu excentric - acesta funcţionează, dar nu poate aduce acul la zero ci doar mişcări stânga dreapta de 2-3 diviziuni, în niciun caz de la diviziunea 10 la zero.

Dacă ţin tranzistormetrul în aşa fel încât instrumentul să stea orizontal, atunci vine la zero şi poate fi reglat fix pe zero din butonul cu excentric.

Instrumentul folosit în acest tranzistormetru pare să fie identic cu cel utilizat la aparatul de măsură MAVO 35(unde este specificat pe cadran folosirea în poziţia orizontală a MAVO).

Ce sfat îmi daţi, cum să aduc acul la zero şi pentru poziţia verticală(normală) a tranzistormetrului.

Oare trebuie umblat la dispozitivul mobil?.... Unde probabil a mai umblat şi altcineva.

Vă mulţumesc.

post-203280-0-67724300-1431801324_thumb.jpg

post-203280-0-00822300-1431801325_thumb.jpg

Link spre comentariu

Instrumentul din imagine este pentru utilizare verticală, asta e clar. Am acel model și la serviciu.Ați verificat totuși dacă acul se mișcă ușor pe toată lungimea scalei ?  E posibil să fie electrizată masca de plastic, aceasta face frecvent astfel de probleme.De obicei remediam electrizarea ștergând masca de plastic cu un șervețel umezit cu apă.Se electrizau foarte repede și acul rămânea blocat în prima treime a scalei. Dacă nu este totuși din cauza electrizării, vă sfătuiesc să apelați la un coleg ce a lucrat sau lucrează în domeniul AMC, fiindcă dacă vă apucați să umblați în echipamentul mobil s-ar putea să distrugeți instrumentul.Există niște contragreutăți ce echilibrează echipamentul mobil, e posibil ca în urma unei căzături sau chiar a unei intervenții neavizate, una din contragreutăți să fie deplasată.

Link spre comentariu

Mulţumesc dl Validae.

dacă ar fi electrizat nu ar reveni la zero în poziţia vericală.

În rest are cursă pe toată scala.

O să îl scot mâine din aparat şi îi voi scoate şi geamul să văd ce face.

Link spre comentariu

Am spălat geamul cu apă şi l-am şters, dar nu şi-a revenit.

În final am desfacut instrumentul din aparat, i-am scos geamul şi am constatat faptul că fusese umblat la arcul elicoidal de aducere la zero şi cale de curent.

Dacă deplasez spre dreapta lamela cu gaura alungită(unde intră excentricul de la şurubul de plastic de reglaj de zero), reuşesc să aduc la zero acul, dar la montarea înapoi a geamului, şurubul de plastic cu excentric nu mai intră în lamelă(care rămâne în exterior) şi practic nu mai poţi regla nimic din acel şurub, rămânând reglajul iniţial făcut înainte de montarea geamului.

E prea fină treaba pentru mine şi pentru ochii mei şi probabil voi lăsa lucrurile aşa cum sunt.

Poate apare de pe undeva vreun dispozitiv de măsură, voi încerca să utilizez măcar aşa scula, deoarece nu am înţeles mare lucru din cartea  tehnică redactată de IEMI.

Singura probă care am facut-o a fost cea de verificare a existenţei scurtcircuit  între colector şi emitor la un tranzistor de probă, în rest nu am înţeles procedura, dar nu renunţ.

Cu stimă,

Link spre comentariu

Pentru a regla acel echipaj mobil, in prima faza, aduci corectorul de zero, din fata pe pozitia centrala, pentru a putea intra in butonul din plastic de reglaj. Instrumentul va arata binenteles alta valoare decat zero. In a doua faza  acul indicator se aduce la zero prin deplasarea echipajului mobil din spatele instrumentului. Daca instrumentul este de MAVO 35, in spate are un capacel alb, din plastic, si poti regla pe acolo. Daca nu exista acel capacel atunci va trebui sa scoti instrumentul din carcasa.

Eventualele mici corectii le faci dupa ce ai montat geamul.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Acolo exista o mica placuta de sticlotextolit. la care vine un conductor ce face legatura cu arcul elicoida al echipajului mobil. Prin rotirea acelei placute (stanga-dreapta) arcul elicoidal se comprima sau se destinde pana cand acul indicator vine la pozitia zero. 

Nu trebuie sa fortezi prea mult. Daca placuta nu se misca va trebui sa destaci putin surubul de fixare al acesteia.

Atentie! Acolo se afla doua suruburi dispuse coaxial, adica unul intr-altul.  Exista un surub mai mare, care are doua crestaturi diametral opuse si care fixeaza placuta pe suport, si un surub mai mic dispus in centrul surubului mare. Acesta este lagarul in care se misca axul echipajului mobil.

Trebuie sa slabesti, foarte putin, intreg acest ansamblu, deci surubul mare. Nu umbli la surubul mic. Daca slabesti mai mult este posibil ca axul sa iasa din lagar.

Dupa stabilirea pozitiei de zero se strange surubul la loc. Prin strangerea surubului este posibil ca pozitia de zero sa se modifice putin. Aceasta o poti corecta usor, dupa montarea geamului, cu corectorul de zero al instrumentului. Cu putina atentie operatia nu este grea.

Succes.

Editat de PINTI
Link spre comentariu

Mulţumesc dl PINTI,

Am înţeles despre ce este vorba, mă voi pregăti psihic, voi face rost de o lupă mai puternică şi într-una din zile(de dimineaţă) voi purcede la lucru.

Dacă nu ma voi descurca anunţ.Mă roade mult faptul că arcul spiral de pe partea cu geamul nu este corect aranjat, adică spirele nu sunt în acelaşi plan şi sunt convins că şi acest lucru contribuie şi la decalajul de zero.Dar nu ştiu cum aş putea face ca spirele sa revină în acelaşi plan - se vede că s-a umblat la acest arc la partea unde este lipit de piesa de alamă.

Că tot vorbim de piesa de alamă, aceasta pare să fie solidară cu corectorul mecanic de zero, chiar dacă am slăbit şurubul mare cu cele două crestături şi da, fără să umblu deloc la şurubul cel mic(care este de fapt lagărul) mi-a căzut axul şi a trebuit să învârt de acest surub mic multe ture ca să pun la loc.Sunt optimist că voi reuşi cumva cu excepţia "planeizării" spirelor arcului.

Pun o întrebare suplimentară - mai mult o curiozitate, acest dispozitiv magnetoelectric pare să fie perfect identic cu cel de la MAVO 35 şi atunci care ar fi diferenţa că la MAVO 35 se foloseşte pe orizontală şi la acest tranzistormetru se foloseşte pe verticală - ce o fi schimbat la echipajul mobil?!

Editat de elctropan
Link spre comentariu

Nimic, doar sînt reglate mecanic diferit.

Orice instrument are două arcuri, cîte unul la capetele axului şi de regulă cel inaccesibil e ptr reglaj brut, uneori e doar o piesă de care se prinde arcul, iar cel de pe faţă ptr reglaj fin de poziţie cu excentric. Mai departe pe scală, cît se păstrează etalonarea e altă poveste.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Va multumesc,sugestia a fost buna,am rezolvat cu o schema,iar acum astept raspuns pentru cealalalta !

Editat de vio2007
Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

Cum se compară E0708  cu testerele actuale bazate pe ucontrolere. Plusuri, Minusuri...
Dacă puteți preciza la ce anume vă este util E0708 aș aprecia. 
Tocmai i-am găsit carcasei o utilizare(Fac un microvoltmetru cu instrument analogic)  dar nu aș vrea să-l mazilesc dacă nu se justifică. 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări