Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE 100TH clasa A2 proiect comun

Vizitator

Postări Recomandate

@dorin multumesc pentru aprecieri, sursa facuta mai demult functioneaza fara probleme dar cerintele pentru 100TH sint mult mai mari de acea construiesc aceasta noua sursa

@simson, transformatoarele au fost construite de d-l Balica pentru un alt proiect cu 6S33S din pacate abandonat din cauza instabilitatii tuburilor, daca te intereseaza, discuta direct cu el pe mp

@vera, sursa va fi folosita si pentru alte experimente dar nu inteleg de ce crezi ca nu ar fi definitiva ? Este un aparat de laborator util si deloc usor de facut insa asigura cei 1000v/500mA in mod sigur, varianta cu cele doua transformatoare de microunde poate fi o solutie dar doar pentru curenti mai mici de 200mA si acceptarea unei caderi de tensiune importante datorate rezistentei interne ale infasurarilor in plus autotransformatorul reglabil nu poate lucra eficient decit pentru o plaja redusa de tensiune dar totusi solutia acesta ar putea fi utila pentu cei ce doresc sa construiasca un amplificator cu tuburi clasa A  gen  GM70, GU81

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Am reusit sa reincep testele cu acest tub la o tensiune anodica de 800v gratie alimentatorului reglabil construit special pentru lucru la tensiuni de maximum 1100v deci :

PSF    Ua=800v

Ia=130mA

Ug=+32,6v

Ig=34mA

Rezulta o putere utila de 30w pe Za=3,4K                               Datele driverului

THD=1,8%  H2=-44dB  H3=-38dB  H4=-61dB  H5=-51dB         THD=1,55%  H2=-51dB  H3=-48dB  H4=-48dB  H5=-50dB

In continuare se poate ajunge la o putere utila de 40w insa distorsiunile ajung la aproximativ 5% dar apare o usoara inrosire a anodului, de fapt culoarea este usor portocalie si nu vreau sa fortez nota, este totusi un SE

Link spre comentariu

Viorel., idea de a utiliza acest tub este a lui Stefan (der_doktor), care  a reusit cumva sa achizitioneze acest tub si cu un efort financiar pe care eu i-l apreciez ,mi-a trimis acest tub pentru  testari complemetare. Clasa A2 nu este comoda si nici prea potrivita pentru rezultate imediate, asta ' este...

Link spre comentariu

văd ceva mai mult în prezentarea grafică(thd 5,7%/10khz) pentru 30W

mă întreb ce valoare atinge THD/30W pentru fundamentală 30Hz(sau poftim 40Hz) având în vedere cfg SE(probabil/posibil THD 20%/30Hz/30W).

http://oi58.tinypic.com/2i3nkl.jpg

PS. The fundamental pitch of a CC tuba is 32 Hz, and for a BB tuba, 29 Hz .Uneori amplificatorul final configuraţie SE amplifică "piţigăiat"/castrat  lipsuri crase în domeniul frecvenţelor joase(30Hz-60Hz) desigur distorsiuni însemnate/mari(raportate la fundamentală în plaja 30Hz-60Hz) ,rareori amplificatorul final configuraţie SE devine capabil să amplifice relativ corect frecvenţele joase(fundamentala 30Hz-60Hz) pentru puterea nominală (THD<5%).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

PS: tocmai am vazut pe FaceBook ca Waveborn (Anatolii L.) scoate dupa 11 ani un amplif integrat cu GU50 de 100W, TOATE tensiunile stabilizate cu MOSFET-uri, intrari balansate au ba, o bijuterie, cred... 11 ani i-au trebuit...

unii mai si f....
Link spre comentariu

Aproape toate SE distorsioneaza in zona frecventelor inferioare, in mare masura din cauza fenomenului de saturatie a miezului in prezenta componentei de curent continuu ,se pot aplica doua solutii pentru micsorarea distorsiunilor si anume marirea sectiunii miezului sau metoda parafeed. Pricipalul dezavantaj al maririi miezului este greutatea mare a OT, pretul cel putin dublu si pierderi rezistive in primar/secundar de acea eu prefer ultima metoda si un CFB

Am incercat de asemenea sa aplic tubului 100TH un atac  de tip Michimori insa aceasta este valabil doar pentru unele tuburi, de acea  eu cred ca atacul prin transformator interstage  este mai bun, dovada unui THD-ul redus fireste cu un alt PSF

Link spre comentariu

cât de "anemică" să fie înfăşurarea de catod suplimentară ? astfel încât să necesite o suplimentare a semnalului din atac(gc) cu doar 10%-30% ?!(la obiect discutând văd o creştere a amplitudini din atac gc  cu 100% şi peste astfel încât înfăşurarea din catod suplimentară  să devină utilă ,practic Nk=5%-10% din Na).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

... in cazul de fata vorbeam de o infasurare gen "8-32 Ohm", pe-acolo...

păi da ,conform ultimei precizari(citate) necesită o creştere a amplitudini semnalului din atac(gc) cu peste 100% adică etajul driver trebuie să fie de înaltă clasă eventual un push-pull cu mosfeturi care va răspunde bine la sarcina variabilă gc-100TH eventual un SRPP cu două tuburi 6n6p secţiunile triodă conectate paralel sau eventual un srpp cu tubul de curent EL84.

Versinea asta de atac

http://www6.plala.or.jp/Michi/100TH%20SE%20amp.htmlmi se pare nimerită şi desigur o cale bătătorită

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

da şefu dar înfăşurarea aia capabilă ΔUc X2(atac crescut cu peste 100% în aplitudine)  trebuie să se constitue într-o sursă de semnal/atac-gc-100TH cu rezistenţă internă mică(nu văd să meargă cu 1cm2-2cm2  secţiune şi spire cât cuprinde..., mă mai întreb şi ce vine din primar ca rezistenţă internă sursă din atac)cu cât rezistenţa internă a sursei de atac gc-100TH este mai mică cu atât mai bine(cine poate asigura Ri de valoare mică ? (nu cumva repetorul în tensiune amplificatorul în curent ...,posibil/pobabil  "japonejii" au obosit de prea mult sake  şi nu au mai conceput un trasformator interstage de atac pentru aplicaţia dată gc-100TH).

Da atacul se poate da şi cu transformator inter-stage(între etaje atac/final) dar primarul împins de mosfeturi sau alte bâzdâcuri cfg PP(Ri mică)..

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări