Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE 100TH clasa A2 proiect comun

Vizitator

Postări Recomandate

Transformatorul izolat de componenta continuua (parafeed) are un raspuns mai bun la 20Hz  si am verificat acest lucru dar nici oscilograma prezentata nu este rea mai ales ca OT este TANGO si iata cum arata acesta pe un super R-core

post-220265-0-45080400-1452536659_thumb.jpg

Link spre comentariu

Simulare dumneavoastra arata ca se poate aceste lucru (pe diyaudio parca unii doar au spus ca se poate dar nu am vazut si ceva simulari sau rezultate practice).

5998A are un factor de amplificare mai mare (5x) decat 6N13S (2-2,5x) si parca curentul maxim admis era un pic mai mare (140mA) dar in cazul de fata eu cred ca se poate utiliza. Daca aveti timp puteti face un FFT si la FET INTERSTAGE-ul propus de valderama? ( eu nu ma pricep sa pun "sarcina" la acel interstage realizat cu FET-uri).

Asa arata FFT-ul pentru FETINTERSTAGE-ul propus de @valderama  in doua cazuri:

-1 fara sarcina cuplata ,adica G1 tub final,

-2 cu sarcina cuplata G1 tub final.

si THD-ul in cazul sarcini cuplate(in poza),fara sarcina THD=0.07%.

In cazul cuplari sarcini,nivelul la intrare va trebui majorat la 148Veff pentru a obtine cei 82Veff la grila G1 tub final,deasemeni valoarea condensatorului C1 de pe intrare trebuie marita la 2uFpentru o banda de frecvene de 20Hz...20KHz,altfel raspunsul in joase este de la 70Hz...20KHz,impedanta etajului de atac pentru acest driver (etajul din fata) trebuie sa fie mai mica de 2Kohmi pentru un raspuns bun in frecventa.

Concluzia mea este ca atacul cu tub de tip Michimori este cel mai bun,cred ca H.Michimori a "sapat" foarte mult pana sa obtina acele rezultate,daca cititi cu atentie genericul articolului unde el posteaza toate aceste genuri de amplificatoare cu diverse tuburi (utilizate in general in RF) chiar a vrut sa scape de trafurile interstage utilizand aceste CCS-uri,in asta consta de fapt si noutatea montajelor realizate de el.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

marius de doua ori am vazut aceasta cerinta formulata de LMOlimpiu 

dar se pare ca nu se doreste o colaborare, sau der_doktor ce asteapta: driverul pe tava si el sa nu puna nimic la share? 

P.S. Scuze ca am postat in acelasi timp.

pic_ule, nu tin minte sa fi facut vreo propunere de colaborare cuiva de pe acest forum, exceptie facand Marius, dar asta e cu totul alta poveste si nu are legatura cu forumul. Pe de alta parte, afla ca nu pun ''nimic la share'' deoarece nu astept absolut nimic de aici. Nu ma intereseaza nici un driver realizat de altcineva si mai ales unul facut cu ''siliciu'', prefer sa merg pe linia clasica, adica doar lampi si trafuri. Deasemenea nu ma intereseaza nici simularile pt diferite configuratii, nu pt ca nu as avea incredere in acuratetea lor ci pt ca modele folosite in simulare lasa inca de dorit si in mod automat rezultatele sunt ...cum sunt. Prefer sa masor real totul. N-ar fi prima data cand in simulare ceva merge ''brici'' iar in realitate e o pocnitoare. Nu ma refer la ''FET interstage Valderama'' care din pacate in vecii vecilor nu va putea conduce 100TH in A2 chiar daca in simulare arata bine. Daca o sa pricepi ce scrie A.Moglia in articolele lui despre CCS o sa-mi dai dreptate.

Ca tot veni vb de Valderama, marturisesc public ca in ciuda faptului ca imi da dureri de cap stilul lui, imi face placere sa-i citesc postarile. In plus nu e usor influentabil si pana nu ''simuleaza in paint'' o configuratie nu ia nimic de bun. Un bun exemplu ar fi schema aia de pe diy_audio pe care multi au luat-o de ''buna'' iar ea e total nefunctionala. Recunosc ca ''imi face placere'' sa-l atac atunci cand ''o mai da in ... balarii'', dar,na, poate ca asta e farmecul forumului, altfel n-as intra pe aici.

Am afirmat in nenumarate randuri ca, in opinia mea, cel mai bun driver pt A2 ar fi un interstage. Daca ai fi citit atent ce '' a scris printre randuri'' Michimori, ai fi inteles pt ce a ales CF+CCS si nu a mers pe linia clasica deschisa de Shishido, tocmai pt dificultatea realizarii acestui transformator. Acest lucru l-a confirmat Marius atacand cu un traf 100TH si postand rezultatele aici. Faptul ca a obtinut un THD mai mic decat Michimori la o putere mult mai mare debitata pe sarcina ar trebui sa-ti dea de gandit. Si, pe de alta parte, nici nu a folosit (inca) materiale ''exotice'' pt constructia interstage, OT sau bobina soc din anoda.

Link spre comentariu

pic_ule, nu tin minte sa fi facut vreo propunere de colaborare cuiva de pe acest forum, exceptie facand Marius, dar asta e cu totul alta poveste si nu are legatura cu forumul. Pe de alta parte, afla ca nu pun ''nimic la share'' deoarece nu astept absolut nimic de aici. Nu ma intereseaza nici un driver realizat de altcineva si mai ales unul facut cu ''siliciu'', prefer sa merg pe linia clasica, adica doar lampi si trafuri. Deasemenea nu ma intereseaza nici simularile pt diferite configuratii, nu pt ca nu as avea incredere in acuratetea lor ci pt ca modele folosite in simulare lasa inca de dorit si in mod automat rezultatele sunt ...cum sunt. Prefer sa masor real totul. N-ar fi prima data cand in simulare ceva merge ''brici'' iar in realitate e o pocnitoare. Nu ma refer la ''FET interstage Valderama'' care din pacate in vecii vecilor nu va putea conduce 100TH in A2 chiar daca in simulare arata bine. Daca o sa pricepi ce scrie A.Moglia in articolele lui despre CCS o sa-mi dai dreptate.

Ca tot veni vb de Valderama, marturisesc public ca in ciuda faptului ca imi da dureri de cap stilul lui, imi face placere sa-i citesc postarile. In plus nu e usor influentabil si pana nu ''simuleaza in paint'' o configuratie nu ia nimic de bun. Un bun exemplu ar fi schema aia de pe diy_audio pe care multi au luat-o de ''buna'' iar ea e total nefunctionala. Recunosc ca ''imi face placere'' sa-l atac atunci cand ''o mai da in ... balarii'', dar,na, poate ca asta e farmecul forumului, altfel n-as intra pe aici.

Am afirmat in nenumarate randuri ca, in opinia mea, cel mai bun driver pt A2 ar fi un interstage. Daca ai fi citit atent ce '' a scris printre randuri'' Michimori, ai fi inteles pt ce a ales CF+CCS si nu a mers pe linia clasica deschisa de Shishido, tocmai pt dificultatea realizarii acestui transformator. Acest lucru l-a confirmat Marius atacand cu un traf 100TH si postand rezultatele aici. Faptul ca a obtinut un THD mai mic decat Michimori la o putere mult mai mare debitata pe sarcina ar trebui sa-ti dea de gandit. Si, pe de alta parte, nici nu a folosit (inca) materiale ''exotice'' pt constructia interstage, OT sau bobina soc din anoda.

DA...

Link spre comentariu

Un bun exemplu ar fi schema aia de pe diy_audio pe care multi au luat-o de ''buna'' iar ea e total nefunctionala

Este total nefunctionala in capul tau. Vezi ca este functionala in poza de mai jos (ca nu reuseste sa ofere anumiti parametrii este alta mancare de peste):

Posted Image

Roaga un moderator sa stearga aberatia din mesajul tau si pe viitor gandeste-te inainte sa scrii prostii, catalogand aiurea scheme de pe diyaudio. 

Inceteaza sa dai un verdict aiurea fara sa prezinti probe.

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Hallo, tu chiar nu pricepi cum functioneaza schema asta ??

Ce mari imbunatatiri i-ai adus tu...ai schimbat IRF540 cu 240...in rest nimic. 

Nu va putea niciodata mentine potentialul grilei 100TH constant la 45V deoarece nu are nici un generator de curent constant in circuitul de sursa al mos_fet_ului.

Potentialul grilei va fi functie de semnal mereu altul si implicit PSF_ul se va plimba cum vor ''muschii lui''.

Fara semnal pt 45V pe R2 ar trebui sa ai un curent prin R2 de 45mA iar prin R1 de 90mA considerand 45mA curent de grila 100TH. Dupa cum vezi....valoarea lui R1 e cu totul alta decat ce ai ''simulat'' tu acolo.

Pe de alta parte nu ai luat in calcul transconductanta Mos_ului si nici capacitatile de intrare ale acestuia. Pur si simplu l-ai pus acolo deoarece l-ai vazut dumneata prin scheme audio de 2 lei. Asta nu e tranzistor dedicat audio. Cauta in postarile anterioare link_ul la site_ul lui Moglia (Bartola valves) si pune mana si citeste, poate realizezi si tu ca nu se concepe o schema asa ...cu trei surcele si un simulator pe care nici nu stii sa-l folosesti.

Link spre comentariu
Cand afirmi: "Pe de alta parte nu ai luat in calcul transconductanta Mos_ului si nici capacitatile de intrare ale acestuia." poti sa si argumentezi? 

Posted Image

Tu ai catalogat schema de pe diyaudio total nefunctionala. Eu cred ca schema aia realizata practic scoate ceva wati corecti deci afirmatia ta ca este total nefunctionala este falsa. Ca nu scoate cat scrie pe acolo este alta mancare de peste dar schema aia este functionala! Cand afirmi ca este total nefunctionala trebuie sa prezinti o proba care sa-ti sustinta afirmatia. Daca afirmai ca nu scoate nici 10W era una dar tu ai afirmat ca este total nefunctionala <=> la iesire avem 0W.

Cat despre afirmatia ta legata de IRFP240 :" l-ai pus acolo deoarece l-ai vazut dumneata prin scheme audio de 2 lei" te contrazic afirmand ca Nelson Pass l-a utilizat in amplificatoarele sale.
Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Repetorul catodic ar trebui sa fie cea mai simpla solutie dar pentru A2  lucrurile sint mai complicate fiindca este nevoie sa se rezolve niste chestiuni contradictorii, concret  o anumita putere de atac pe o impendanta foarte scazuta sau ca sa fie si mai dificil , cerinta  de excursia de tensiune destul mare pentru comanda unui tub RF cu un curent de grila important ar trebui sa asigure un THD scazut dar in cele mai multe cazuri este o utopie... rezolvabila

Link spre comentariu

... din cite vad sintem o adunatura de mosi fara nici-o crestere in noi asa ca ramine ca-n gara... ce ramine cu siguranta sint cei 6-7 ani "de acasa" depinde cind am fost dati la "scoala" fiecare... ☺

....................................................................................................................................................................................................................................................................................................

Mosi dar ....cu creasta ......adica mosi cocosi !!!!!!! :ras:

Pare ca interstage cu traf e obligatoriu aici  peste 30w  !!!

Editat de TON
Link spre comentariu

am aşteptat două zile să văd cine poate clarifica unele chestiuni relativ simple în raport cu această schemă simulată

Posted Image

dacă der doktor ar fi avut competenţă/ştiinţă aşa cum pretinde(lasă să se înţeleagă) te contracara/lumina rapid/instant (der doctor habar nu are in opinia mea).

Din schema dată şi simularea dată putem remarca/identifica un defazor cu sarcina distribuită(pe rezistorii R1 şi R2 de 1k) practic se foloseşte numai ieşirea neiversoare(marcată Out) ca atare pentru a obţine dinamic o amplitudine maximă la ieşire V-Out-static trebuie să aivă circa 1/4 din V1(V-Out static +25V) ca în simulare.

Cu toate că în simulare găsim dinamic amplitudine maximă 50Vvv în gol un "vax" care nu ajută la un atac în A2 energofag de tip 100TH aceasta amplitudine 50Vvv cade rapid în sarcina dată (gc-100TH).

Aşadar am fost obligat să declar schema postată ( http://s27.postimg.org/s2w1s32g3/schema_100_TH.png ) ca fiind  greşită am explicat în ce constă greşeala crasă(pag 16).

datorită faptului că din simulare lipseşte sarcina dispusă Out(gc-100TH) aparent lucrurile se desfăşoară cumva(la o vedere superficială).

cu această configuraţie(din simulare) nu se poate miza pe 3W/sinus la ieşire în sarcină(cfg 100TH-SE), în schema prezentă de "englez" http://s27.postimg.org/s2w1s32g3/schema_100_TH.png şi mai rău(utopie).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Hallo, tu chiar nu pricepi cum functioneaza schema asta ??

Ce mari imbunatatiri i-ai adus tu...ai schimbat IRF540 cu 240...in rest nimic. 

Nu va putea niciodata mentine potentialul grilei 100TH constant la 45V deoarece nu are nici un generator de curent constant in circuitul de sursa al mos_fet_ului.

Potentialul grilei va fi functie de semnal mereu altul si implicit PSF_ul se va plimba cum vor ''muschii lui''.

Fara semnal pt 45V pe R2 ar trebui sa ai un curent prin R2 de 45mA iar prin R1 de 90mA considerand 45mA curent de grila 100TH. Dupa cum vezi....valoarea lui R1 e cu totul alta decat ce ai ''simulat'' tu acolo.

Pe de alta parte nu ai luat in calcul transconductanta Mos_ului si nici capacitatile de intrare ale acestuia. Pur si simplu l-ai pus acolo deoarece l-ai vazut dumneata prin scheme audio de 2 lei. Asta nu e tranzistor dedicat audio. Cauta in postarile anterioare link_ul la site_ul lui Moglia (Bartola valves) si pune mana si citeste, poate realizezi si tu ca nu se concepe o schema asa ...cu trei surcele si un simulator pe care nici nu stii sa-l folosesti.

@valderama.....iar o dai ....la intors, de fapt nu e de mirare, niciodata nu o sa joci cinstit. In rest ai fi ok, numai ca ''obiceiurile'' astea de a nu fi fair_play...iti strica imaginea.

Ce tot o dai la CF cu iesiri ''inversoare'' si ''neinversoare'', denumirile astea sunt folosite la operationale pt a identifica intrarile. CF_ul sau ''Repetorul pe Emitor'' are doar o iesire in faza cu intrarea....sau ai uitat ????

Concret, in cazul de fata, fiind vorba de atacul G-K 100TH, in clasa A2, cu un driver CF, am spus ca din pct de vedere al analizei in DC, schema e total gresita. Nu mai vad vreun rost al analizei in alternativ, cei 55Vpp (in gol, fara sarcina), adica 19,5Vef (in gol) oricum sunt departe de cat cere 100TH.

Incarcam topicul aiurea cu scheme gresite si simulari facute aiurea de ''habarnisti'' in LT, fara sarcina. In plus mai si comentam aiurea trei pagini de thread sa ne etalam orgoliile de ''mari cunoscatori in ale electronicii'' si punem mana pe letcon o data pe luna, meseria noastra fiind alta si fara legatura cu domeniul.

Poate iti faci ceva timp si dezvolti super_schema aia ''FET INTERSTAGE VALDERAMA'' , adica asta http://oi63.tinypic.com/10r0ocz.jpg,in mod sigur e mai buna decat cele ale lui Moglia sau Michimori. 

Cand afirmi: "Pe de alta parte nu ai luat in calcul transconductanta Mos_ului si nici capacitatile de intrare ale acestuia." poti sa si argumentezi? 

Posted Image

Tu ai catalogat schema de pe diyaudio total nefunctionala. Eu cred ca schema aia realizata practic scoate ceva wati corecti deci afirmatia ta ca este total nefunctionala este falsa. Ca nu scoate cat scrie pe acolo este alta mancare de peste dar schema aia este functionala! Cand afirmi ca este total nefunctionala trebuie sa prezinti o proba care sa-ti sustinta afirmatia. Daca afirmai ca nu scoate nici 10W era una dar tu ai afirmat ca este total nefunctionala <=> la iesire avem 0W.

Cat despre afirmatia ta legata de IRFP240 :" l-ai pus acolo deoarece l-ai vazut dumneata prin scheme audio de 2 lei" te contrazic afirmand ca Nelson Pass l-a utilizat in amplificatoarele sale.

Pic_ule, uite (desi sincer nu vroiam sa fac asta, adica sa-ti demonstrez ca nu stii nimic despre mos_fet si electronica )

Aici http://www.bartola.co.uk/valves/2016/01/09/slew-rate-part-iv-and-source-followers/

Ale Moglia a facut niste teste comparative comparative legate de capacitatile de intrare CIss, de iesire Coss si cele de transfer Crss.

STP3NK60ZFP: Enhancement 600V MOSFET

[*]Ciss=311pF

[*]Coss=43pF

[*]Crss=8pF

[*]Gfs=1.8 S (or 1,800 mA/V)

DN2540: Depletion 500V MOSFET

[*]Ciss=300pF

[*]Coss=30pF

[*]Crss=5pF

[*]Gfs=0.325 S (or 325 mA/V) – actual measured gm was 100mA/V at 10mA!

IXTP08N100D2: Depletion 1000V MOSFET

[*]Ciss=325pF

[*]Coss=24pF

[*]Crss=6.5pF

[*]Gfs=0.560S (or 560 mA/V).

IRFP240

1. Ciss=1275pF

2. Coss=500pF

3. Crss=160pF

.....mai are rost vreun comentariu ????

Link spre comentariu
Eu am demonstrat clar ca tu nu stii electronica punand dovezi: ai zis ca schema este total nefunctionala (deci bag sinus la intrare si nu iese sinus la iesire) si ti-am demonstrat ca este functionala (si 1W daca scoate este functionala!), ai afirmat ca in simulare nu am luat in calcul transconductanta si capacitatile de intrare ale mosului si ti-am aratat ca modelul spice contine acesti parametri.  
Normal ca tu in 2 ani nu ai reusit sa faci nimic pentru ca esti total pe langa teorie (stiu la tine doar practica conteaza).

In postul 259 al lui LMOlimpiu erau doua poze:
-1 fara sarcina cuplata ,adica G1 tub final,
-2 cu sarcina cuplata G1 tub final.
La cuplarea sarcinii imediat au aparut armonici (deci a crescut THD-ul) si aici este "lupta principala"
Daca tu vii si te legi de distorsiuni prezentandu-mi mos-fet-uri care lucreaza la curenti mici (in jur de 10mA) si puteri dispate mici(in jur de 1W) care aduc scaderea THD-ului cu 0,0x% e clar ca imi pierd vremea cu tine. Este ca si cum vorbim de greutatea unor lazi pline cu mere si tu vii si aduci un sambure dintr-un mar si ne ceri sa nu neglijam greutatea acestui sambure. 

Si ca sa te convingi ca schema nu este total nefunctionala (am pastrat intacte valorile de 1K si am dorit un curent idle in jur de 40mA pentru grila G1 a tubului final) uite:
Posted Image

Ca puterea obtinuta in final este mica (valderama a licitat 3W) nu este echivalent cu nefunctionalitatea totala a schemei asa cum te-ai avansat tu sa declari. Deci repet: cat timp bag sinus la intrare si obtin 1W sinus la iesire schema functioneaza! 
Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări