Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE 100TH clasa A2 proiect comun

Vizitator

Postări Recomandate

Va multumesc frumos pentru raspuns.

Cred totusi ca undeva exista o eroare: din relatia Rp/Rs=(Np/Ns)^2 => pt Rs=4 un Rp=4*((2759/96)^2)=3303.85. Daca punem baza pe voltmetrul care arata Us=14.8V (inteleg Vef)=> Ps=(Us^2)/Rs= 54.76W . Am notat cu Rp - rezistenta reflectata in primar.

Legat de discutia din pagina anterioara,  la o prima iteratie ceea ce vede lampa ar fi ( la 1kHz avem pt 10uF Xc=1/(2*pi*f*C)~16R, iar la 75H=> XL=2*pi*f*L~471,22k => Ra=XL || (Xc+Rp) ) Ra~Rp~3297ohmi.

Partea de reactie locala in catod s-ar traduce prin: Rlk/Rs=(Nlk/Ns)^2=> Rlk=4*((280/96)^2)=34.02R, ceea ce nu are cum sa modifice semnificativ Ra-ul. Asta intra in discutia amplificarii in tensiune, unde nu va mai fi Av=-gm*Ra ci Av=(-gm*Ra)/(1+gm*Rlk).

Link spre comentariu

Ai dreptate Cosmin, eroarea este acel Ud din tabel, trebuia sa specific ca reprezinta tensiunea efectiva data de driver , Ug este tensiunea pe grila iar Ua tensiunea pe primarul OT toate specificate cu semnul pentru tensiune alternativa. Nu am masurat tensiunea pe secundarul OT fiindca citirea sa facut direct in watt pe rezistorul de 4 ohm dar ea este data de P=U*/R  deci U= 12,65v

Link spre comentariu

ca să potrivim ăia 130mA(ia_0) modulaţi 100%(sinus) cu 442Vef la bornele sarcini sarcina apare ca fiind de 4k8 pentru 40W

din aceste motive am întrebat în repetate rânduri ce valoare are sarcina sau cum se obţin aia 40W când ia_0=130mA

o modulaţie de curent de 260mA_vv-sinus înseamnă 92mA_ef  ,aplicând această modulaţie de curent sarcini precizate 3k4 obţin numai 28,73W în sarcină

ce valoare are Rs pentru 40W ?! sau ce curent  Is_vv străbate sarcina de 3k4 pentru 40W ?! sau poftim cât este ia_0 mai exact ?!

ca să aveţi 40W în sarcina precizată 3k4 is_vv-sinus trebuie să fie 307mA_vv-sinus(nu ajung 260mA_vv-sinus pentru 40W) ,cum se obţin acei 307mA_vv-sinus ?!(pentru sarcina 3k4)

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Marius nu discutam valoarea rezistorului de sarcină(secundar OT) , dumneata în sarcina precizată(3k4) trebuie să ai 307mA vârf la vârf sinus pentru 40W sau sarcina are altă valoare pentru 260mA vârf la vârf sinus (respectiv 4k8) mai clar/simplu de atât nu pot explica ,poftim revin cum ajungi la 307mA vârf la vârf SINUS în sarcina dată/precizată (3k4) ?! din ia_0=130mA.

sunt convins că vrei să potrivim oarecum datele din măsurători(ca atare eu merg pe Rs=4k8 sau aştept explicaţia voastră pentru 307mA vârf la vârf SINUS din ia_0=130mA pentru sarcina 3k4 precizată.

atenţie am cosiderat 100TH ca fiind triodă ideală şi randamentul OT unitar(nu am la "îndemână" 100TH sau randamentul OT).

dacă evaluez/consider randamentul OT ca fiind 0,85 atunci is_vv sinus trebuie să atingă aproximativ 332mA_vv sinus pentru sarcina Rs=3k4(aproximativ 47W primar).

Hai să stabilim măcar valorile prin sarcină şi la bornele sarcini 3k4 ,admiţi/accepţi 332mA_vv sinus prin sarcină ? adică 47W în primar OT(pentru ăia 40W în secundar).

practic nu ai cum să respingi 332mA_vv sinus prin sarcina 3k4(sau mă rog precizează dumneata mărimea curentului vârf la vârf sinus prin sarcina de 3k4 pentru 40W în secundar sarcină).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Hai uite ce văd eu mai exact Marius pentru 40W putere utilă în sarcină mai potrivit ar fi o sarcină paralel cu tubul de 4k8(sau chiar 5k-6k) o astfel de sarcină bănuiesc că va conduce la o scădere thd (sub 2,9%).practic droselul ăla al tău(75H) ţine loc de un gcc(curentul anodic prin tub rămânând aproximativ constant) numai că pentru transferul către sarcină trebuie un condensator de foarte bună calitate avantajul dat de cfg parafeed fiind lipsa gcc cu disipatie mare pe elementul regulator si tensiune anodica relativ mica in raport cu o configuratie gcc la anod şi desigur lipsa curentului ia_0 prin înfăşurarea primară care conduce la banda mai bună.

dumneata ai montajul la dispozitie ca atare ai putut să variezi rezistenţa de sarcină/secundar/primar din secundar cu uşurinţă

dacă într-adevăr sarcina la anod este bine determinată 3k4 (THD 2,9%) aş fi curios să văd ce thd obţii pentru 4k8(mi se pare cidat să depăşeşti cu vârful de curent în sarcină 130mA_v adică să depăşeşti ia_0=130mA ,văd dacă vrei o adaptare optimă pentru 260mA_vv în sarcină asta mă conduce la 4k8 pentru ăia 442Vef din masuratori ,442V/0,092A=4k8)

mai precis nu mă prind cum de pentru 332mA vârf la vârf 117mA efectiv (47W primar/40W secundar) prin sarcina declarată 3k4 ca fiind optimă ai obţinut distorsiuni mici thd (2,9%) când ai precizat sarcina optimă am înţeles că ai urmărit THD minim pentru 40W.

spune dacă poţi ce se întâmplă cu thd şi puterea în sarcină pentru 4k8. 

PS în opinia mea(aparentă) 3k4 nefiind sarcina optimă

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Asa este Dorin, cred ca osiloscopul este din anii 70' si toate tuburile sint SQ, am masurat citeva din curiozitate si sint aproape fara urme de uzura dar nu cred ca au fost shimbate vreodata

Noul osciloscop este un cadou :cadou

Link spre comentariu

Urmaream cu interes acest topic deschis de Marius... si deodata s-a schimbat tonul... au crescut distorsiunile. Ca sa le scad, ar fi trebuit sa intru in clipping? Aud ca distorsiunile au mai scazut...
Link spre comentariu

Urmaream cu interes acest topic deschis de Marius... si deodata s-a schimbat tonul... au crescut distorsiunile. Ca sa le scad, ar fi trebuit sa intru in clipping? Aud ca distorsiunile au mai scazut...

Probabil acest tub are o limita pe care o estimez la 40-42w cu THD< 2,8% insa vorbim de un SE si sint prea putine exemple pe NET cu tuburi ce pot lucra la 800v cu asemenea performante. Daca se urmareste evolutia distorsiunilor masurata de mine cu acest tub se vede ca la 30-35w  amplificatorul se situeaza in gama HI-FI si este o alternativa la un PP, sau cam asa ceva...

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...
Vizitator _251518

Probabil acest tub are o limita pe care o estimez la 40-42w cu THD< 2,8% insa vorbim de un SE si sint prea putine exemple pe NET cu tuburi ce pot lucra la 800v cu asemenea performante. Daca se urmareste evolutia distorsiunilor masurata de mine cu acest tub se vede ca la 30-35w  amplificatorul se situeaza in gama HI-FI si este o alternativa la un PP, sau cam asa ceva...

What kind of output transformer (brand) are you using ? very nice project !!!

Link spre comentariu

It's a DIY output transformer (Ra = 3400 ohms). Feel free to ask for any further information. 

P.S. I think that popa marius can put a photo with the diy transformer if you are interested

Editat de adrian_pic
Link spre comentariu
Vizitator Martin de Heer

I would like to see the complete schematic of the amp if that is possible.A couple years ago I found six 100TH tubes at a swap meet, so that's why I am interested. Thank you for your quick response and it's nice to communicate in English. Regards,Martin, Netherlands

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări