Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE 100TH clasa A2 proiect comun

Vizitator

Postări Recomandate

Cred ca wattmetrul e bun si e calibrat pe valori efective. Graficul arata puterea "totala" (aria celor doua triunghiuri). Deci valorile din grafic se impart la 1.41 pentru a obtine valoarea efectiva a puterii.

Dar atunci, nu mai e puterea declarata! E de 2 ori mai mica, nu?

PS: Wati efectivi (sau RMS) nu exista! Puterea e o marime integrativa. Poate fi medie, sau mediata (average). 

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Marius, daca te uiti aici, http://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2015/post-220265-0-08139800-1445687665.jpg , si calculezi rezistenta de sarcina ar trebui sa fie in jurul valorii de 5 Ohmi. Dar tu zici ca este de 8 Ohmi, cum e pana la urma!

De ex. R=U^2/P = 14.8^2/40 = 219/40 =5.47 Ohm

PS: Sau R= 9.94^2/20 = 98.8/20 = 4.94Ohm. Altfel, poate puterea e mai mica, ca sa dea 8 Ohm!

Este o neintelegere Sebi, ai dreptate, wattmetrul meu se pozitioneaza pe rezistorul de sarcina pentru citire, transformatorul OT folosit este 6,57k/8 ohm insa in acest experiment rezistorul de sarcina este de 4 ohm gasit optim pentru THD minim de acea Zp=3,4 k (aprox) sau mai concret Np=2759 spire/Ns=96spire (exista o infasurare de KFB de 280spire ce modifica usor  Zp real )

Vali, scuze pentru aceasta eroare

Link spre comentariu

Dar atunci, nu mai e puterea declarata! E de 2 ori mai mica, nu?

PS: Wati efectivi (sau RMS) nu exista! Puterea e o marime integrativa. Poate fi medie, sau mediata (average). 

Wati efectivi nu exista, sigur; valorile efective sunt pentru tensiune si curent, din care rezulta puterea.

Link spre comentariu

ia fii puţin atent Marius presupunem 100TH ca fiind o triodă ideală (caracteristici de transfer ideale) pusă să lucreze în clasă A cfg SE pe sarcină 3K4(nu mai suntem interesaţi de regimul gc).

cum draku zici că ai obţinut 40W putere utilă pe sarcina de 3K4 (omule ai altă valoare pentru sarcină acolo ca să corespundă puterea în sarcină ,clar da ) sau trebuie să mergi cu watt-metrul la calibrat.

aşa văd eu lucrurile dacă greşesc mă corectezi(dacă nu mă corectezi află mai exact ce sarcină ai ≠ 3k4  sau du watt-metrul la calibrat).

Posted Image

@valderama...sarcina nu inseamna doar OT, in cazul de fata sarcina vazuta de 100TH e bobina din anod paralel cu OT. Aici e vorba de parafeed si nu SE clasic cu sarcina in anod.

http://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2015/post-220265-0-39927200-1444543616.jpg

Pe de alta parte, 40W masurati in secundarul OT cu un wattmetru ...sunt 40W.

Pt cca 100W disipati in anoda si un randament teoretic de 50% al clasei A2 eu cred ca 40W putere utila pe sarcina e destul de mult. Diferenta ar fi de 10W pierderi in OT plus socul din anod si trebuie sa tinem cont ca nu sunt piesele finale, deocamdata miezurile sunt din tole obisnuite.

Ca o sinteza la ce s-a postat pana acum ar fi de retinut faptul ca varianta Michimori ''poate fi depasita'' asa cum a mentionat cineva pe aici si s-au indoit multi. Eu unul sunt convins ca folosind materiale bune pt OT si chocke se mai scot minim 5W la acelasi THD.

Marius a demonstrat practic ca un atac corect G-K in A2 il face totusi un .....interstage, atacat de un Kuroda, varianta CF+CCS a lui Michimori poate duce la max 30W utili in sarcina.

Link spre comentariu

Clasa A2, curentul de grila este de 40mA si Ug=+35v ...

Oricum am observat in mai multe situatii ca daca tubul este impins spre hiperbola de disipatie  distorsiunile scad mult ,evident si puterea de iesire este mai mare, exista un echilibru intre  putere, distorsiuni si durata de viata a tubului

Mergand pe rationamentul dvs. cu impingerea tubului spre disipatie maxima, cumva ati incercat in testele efectuate si un A2 mai "adanc" ? adica un 3-4W Pda G1?

Link spre comentariu

Mergand pe rationamentul dvs. cu impingerea tubului spre disipatie maxima, cumva ati incercat in testele efectuate si un A2 mai "adanc" ? adica un 3-4W Pda G1?

Trebuie sa mai fac o rectificare, curentul de grila fara semnal este de 23mA si ajunge la 44mA pentru puterea de iesire de 40w

Am masurat si componenta alternativa a curentului de grila tot pentru 40w out pentru a determina puterea reala a driverului  avem 44mA deci cu o tensiune alternativa aplicata pe grila de 86v rezulta o putere de aproximativ 4w deci grila trebuie sa suporte aceasta valoare . Interesant este ca driverul cu FET-uri are 28w/8 ohm unde THD<0,06% si concret in acest caz cu o putere debitata de numai 4w THD sint in jur de 0,4% ori acest lucru inseamna ca rezistenta dinamica a diodei formate intre grila si catod este mai mica decit am crezut si iarasi trebuie regindit driverul, in plus sursa de de curent continuu pentru grila mai trebuie prevazuta cu o sursa ce curent constant care sa blocheze  semnalul alternativ spre masa ,sint mai multe aspecte...

Link spre comentariu

Si inainte si dupa trasformator THD ramin la 0,4% practic amplificatorul cu FET nu suporta ce vede intre grila si catod !

Dorin, aici este un SE in blana de PP !!

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Nu stiu ce sa zic, driverul este cel ce dicteaza si practic pentru o impendanta  mica reflectata ar trebui ceva ce se preteaza la asa ceva, nu cred ca E130L chiar trioda stie sa se coboare...

Link spre comentariu

@valderama...sarcina nu inseamna doar OT, in cazul de fata sarcina vazuta de 100TH e bobina din anod paralel cu OT. Aici e vorba de parafeed si nu SE clasic cu sarcina in anod.

...a lui Michimori poate duce la max 30W utili in sarcina.

parafeed fiind ai un curent(ia_0=130mA) modulat ideal poftim 100% după o formă de undă sinus ,valoarea sarcini precizată(3k4)  arată cum apar 40W în sarcina dată(pentru un sinus nelimitat) poţi să arăţi au ba ?! sau trebuie altă valoare sarcină pentru 40W(sinus nelimitat) ?!.

simplu ,ce vârfuri de curent ai pe sarcina dată(3k4) pentru 40W ?(forma de undă sinus nelimitat) ,precizează domne vârful de curent pentru semialternanţa pozitivă şi respectiv pentru semialternanţa negativă astfel încât să obţii ăia 40W în sarcina dată(average pentru întreaga perioadă sinus-nelimitat).

dacă se intră în limitare serioasă sinus pentru 40W(în sarcina dată) cum rămâne cu thd 2,9%(1khz) ?

reuşeşti/ştii să precizezi ce am cerut devine certitudine 40W în sarcina dată(3k4) ,dacă nu ştii mergi la culcare ca tea luat somnul(ai obosit). mâine fiind mai odihnit poate o să şti cumva.

eventual mă văd obligat să cer simulare chiar cu triodă ideală (în condiţiile date parafeed şi valorile precizate ia_0 130mA respectiv Rs 3K4).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Domnule, vad ca pricepi ..mai greu.  40W au fost masurati in secundarul OT. Sarcina reala insa a tubului e bobina aia din anod paralel cu OT la care se adauga Zknfb. Uite, iti desenez (nu e ''paint'' dar cred ca intelegi) echivalenta circuitului in AC (curent alternativ).

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Calcule poate sa faca fiecare, eu personal n-am sa postez pt a nu crea motive de polemici. Cine e interesat poate gasi o bucatica de hartie si un pix sau 5KB liberi pe HDD.

Aici in format .pdf toate imaginile. 

100TH_parafeed_001.pdf

Link spre comentariu

parafeed fiind ai un curent(ia_0=130mA) modulat ideal poftim 100% după o formă de undă sinus ,valoarea sarcini precizată(3k4)  arată cum apar 40W în sarcina dată(pentru un sinus nelimitat) poţi să arăţi au ba ?! sau trebuie altă valoare sarcină pentru 40W(sinus nelimitat) ?!.

simplu ,ce vârfuri de curent ai pe sarcina dată(3k4) pentru 40W ?(forma de undă sinus nelimitat) ,precizează domne vârful de curent pentru semialternanţa pozitivă şi respectiv pentru semialternanţa negativă astfel încât să obţii ăia 40W în sarcina dată(average pentru întreaga perioadă sinus-nelimitat).

dacă se intră în limitare serioasă sinus pentru 40W(în sarcina dată) cum rămâne cu thd 2,9%(1khz) ?

reuşeşti/ştii să precizezi ce am cerut devine certitudine 40W în sarcina dată(3k4) ,dacă nu ştii mergi la culcare ca tea luat somnul(ai obosit). mâine fiind mai odihnit poate o să şti cumva.

eventual mă văd obligat să cer simulare chiar cu triodă ideală (în condiţiile date parafeed şi valorile precizate ia_0 130mA respectiv Rs 3K4).

Vad ca intre timp,ca de obicei de altfel , iar ai editat ultima postare.

Valderama, cum poti scrie dacă se intră în limitare serioasă sinus pentru 40W(în sarcina dată) cum rămâne cu thd 2,9%(1khz) ? 

Din moment ce sunt 40W la 1KHz cu THD=2,9% nu-ti e clar ca nu e nici o limitare ??? 

Se vede ca nu faci masuratori. In momentul in care se intra in clipping o iau razna rau distorsiunile armonice, la orice amplificator, egal ca e cu tz sau lampi. Pt asta, retine, masuratorile unde se specifica puterea maxima utila sunt facute inainte de intrarea in clipping.

Hai ca ma faci sa rad....da' cine te crezi domne dumneata ca sa primesti explicatiile astea ???  De cand trebuie ''certificate'' niste masuratori de MARELE VALDERAMA  care nu a masurat niciodata distorsiunile unui amplificator ???

Ai impresia ca, astia care inca mai postam pe aici, trebuie sa-ti dam dumitale raportul cum si in ce fel abordam un amplificator si de ce alegem un PSF anume si nu altul ??

In toate postarile dumitale observ ca esti ''GIGI CONTRA'', nu incerci decat sa demonstrezi ca toti sunt ''habarnisti'' si adevarul absolut se gaseste doar la ..Ploiesti.

Cere-i simulare lui @LMO pe un model de 100TH din ''burta'' ca oricum nu are caracteristici ridicate pe ''Sofia'' la 800V anodica. Modelul de ''Sofia'' pe care il are stie doar 500V tensiune anodica si doar 1A (1000mA) curent anodic. Cred ca e cat un traf de sudura model 1960, il plimba cu ..caruciorul.  :rade:

Posted Image

App....tea luat somnul(ai obosit). mâine fiind mai odihnit poate o să şti cumva.

se scrie : te-a luat somnul , dupa virgula se da un spatiu iar dupa punct spatiu si apoi caps_look sau ''litera MARE'', eventual cu shift.

Am observat ca din toata informatica ti-a placut decat sa desenezi in ''paint''. Programele ''gratuite'' de design electronic (Kicad,Eagle) iti sunt straine, mai bine stai 15 ore in ''paint'' sa trasezi doua linii si sa desenezi un tub. In mod sigur ti-ai facut ''librarie'' de componente  salvata ca imagini *.png,*.tif, tga, jpg si vreau sa cred ca nu *.bmp.

Link spre comentariu

văd că nu înţelegi mare lucru nu ştii să răspunzi-explici în schimb ai măsurat în vis 40W ,am considerat trioda 100TH ca fiind "ideală" nu am făcut vorbire de randamentul transformatorului adaptor de sarcină(fiind considerat apriori unitar) am găsit precizat ia_0 130mA şi sarcina 3k4 în aceste condiţii am întrebat cum apar ăia 40W în sarcină ? (sinus nelimitat).

desigur se poate ajunge la  40W şi peste pentru sqw.

poţi să visezi mai departe ,somn uşor !

PS am cerut simulare fiind un proiect comun expus dezbateri noastre.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

O intrebare: tensiunile masurate aici sunt Vef sau Vv ? Mai exact de Us intreb.

Sint valori efective si se vede din tabel ca la 40w am in primarul transformatorului o tensiune efectiva de  419v aceasta inseamna P=U*/Z sau P=419*/3400  

P=175561/3400=51,53w

Diferenta de la 51w putere calculata si 40w masurati este data de randamentul OT, aproximativ 78% insa  in realitate impendanta transformatorului este intodeauna mai mare decit cea data calculul raporturilor de transformare si Zs deci randamentul real ar putea fi undeva la 80-85% 

Valoarea teoretica de 51w este in concordanta cu randamentul teoretic al clase A2 adica 50%

@valderama , o distorsiune de 2,9% inseamna inca sinus clar, nici vorba de limitari sau dreptunghi de altfel la valori mai mari de 8% distorsiometrul nu mai masoara nimic

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări