Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE 100TH clasa A2 proiect comun

Vizitator

Postări Recomandate

Domn' Lazaroiu, cred ca stii ca stiu ce vorbesc... Asa mi se taie mie de aprecierile astea gen gradinita sau scoala generala cind unu' se lauda altuia cu poze de masini...

Dl. Dorin,foarte sigur ca stiu,ca stii ce vorbesti,chiar foarte sigur asta,insa personal ma consider fata de firmele de trafuri enumerate mai sus undeva mult sub faza de incepator,dar fata de HAMMOND pot spune ca ii egalez sau chiar depasi si spun asta in cunostinta de cauza (mi-au trecut prin mana foarte multe trafuri HAMMOND pentru reparatii!) si chiar de la LUNDAHL si AUDIO-NOTE asadar retoric as spune; si d-ta stii ca stiu ce vorbesc! :ewryt45w

P.S am intervenit si la un TANGO distrus din cauza utilizatorului.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Driver-ul pe care l-am folosit a fost un amplificator in curent clasa A (2A) cu doua IRF240 si amplificare in tensiune unitara, limitarile schemei fiind cele date de acea urmatorul pas l-am facut prin testarea unui amplificator facut de un nipon  (Kurada) si  cu documentatia plus piesele afernte oferite generos de der_doktor. Spre deosebire de repetorul de tensiune, acest amplificator testat astazi este incredibil de performant pentru anii in care a fost proiectat , concret cu o alimentare de +/-28v acest amplificator perfect simetric scoate 25W cu un THD < 0,06% adica la limita pentru care distorsiometrul meu functioneaza, de acea distributia armonica este imposibil de masurat si  ca un fapt divers este inutil sa-l fac sa lucreze  in clasa A pentru primii watt, se descurca perfect in clasa AB cu 200mA bias !

Ma astept ca distorsiunile masurate  pe OT cu acest driver sa fie reduse drastic, sa vedem...

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Este gata amplificatorul cu FET-uri de care am pomenit in postul anterior si ca driver pentru 100TH se comporta exact cum m-am asteptat si fata de masuratorile facute cu driver-ul anterior am marit tensiunea anodica la 800v, concret acestea sint datele :

post-220265-0-08139800-1445687665_thumb.jpg

post-220265-0-31008000-1445687701_thumb.jpg

post-220265-0-28071100-1445687738_thumb.jpg

Link spre comentariu

Marius mă uit pe foaia dumneata şi văd un curent ia=130mA spune te rog acesta este curentul ia_0 prin 100TH ?(mă gândesc că la 800V 100W disipaţie la anod cam asta ar putea fi ia_0)

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Marius mă uit pe foaia dumneata şi văd un curent ia=130mA spune te rog acesta este curentul ia_0 prin 100TH ?

Da ,este curentul de bias, curentul de grila l-am masurat separat 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Bun acum că am lămurit 130mA=ia_0(100TH)  întreb etajul final lucrează în clasaA/A2 sau cum ? ,din câte ştiu dacă ai un ia_0=130mA curentul teoretic maxim prin sarcina dată(3k4) ar fi exagerand 260mA vârf la vârf ( practic mai puţin pentru o formă de undă sinus-nelimitat ,hai totuşi să fim indulgenţi admitem sinus efectiv 92mA prin sarcina dată) zic bine sau greşesc ? ,văd un curent efectiv mai mare(109mA efectiv) prin sarcina dată(3k4) pentru 40W primar/sarcină sau cum  ?! poate reuşesc să înţeleg.

40W ăia sunt în secundar/sarcină sau în primar/sarcină (OT)? forma de undă sinus ?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Clasa A2, curentul de grila este de 40mA si Ug=+35v iar puterea disipata  pe anod este intradevar in jur de 100w de acea tubul necesita niste radiatoare pe electrodul de grila si capisonul anod acestea se vad in pozele de la inceputul topicului.

La un curent de 130mA distorsiunile sint minime, ma refer la THD fiindca distributia armonicelor se poate schimba cu un bias diferit, chiar in anumite conditii chiar se pot apropia de spectrul lui 300B. Oricum am observat in mai multe situatii ca daca tubul este impins spre hiperbola de disipatie  distorsiunile scad mult ,evident si puterea de iesire este mai mare, exista un echilibru intre  putere, distorsiuni si durata de viata a tubului

Link spre comentariu

Nu "înţeleg" ,în fine nu contează(bine că ai obţinut 40W putere utilă în sarcină la ieşire pentru thd 2,9%) specifică şi dumneata frecvenţa fundamentalei(sinus) că aşa trebuie să faci când precizezi THD.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Bun acum că am lămurit 130mA=ia_0(100TH)  întreb etajul final lucrează în clasaA/A2 sau cum ? ,din câte ştiu dacă ai un ia_0=130mA curentul teoretic maxim prin sarcina dată(3k4) ar fi exagerand 260mA vârf la vârf ( practic mai puţin pentru o formă de undă sinus-nelimitat ,hai totuşi să fim indulgenţi admitem sinus efectiv 92mA prin sarcina dată) zic bine sau greşesc ? ,văd un curent efectiv mai mare(109mA efectiv) prin sarcina dată(3k4) pentru 40W primar/sarcină sau cum  ?! poate reuşesc să înţeleg.

40W ăia sunt în secundar/sarcină sau în primar/sarcină (OT)? forma de undă sinus ?

In secundarul OT bineinteles, in primar am o tensiune alternativa de 420v si nu exista componenta continuua (parafeed) dar din pacate nu pot prezenta oscilograme fiindca osciloscopul meu sa defectat insa oricum la acesta valoare THD=2,9% sinusul nu este deformat si ca o particularitate aplatizarea alternantelor este simetrica intocmai ca la un PP, am constatat acest lucru la toate variantele de amplificatoare clasa A2 incercate

Distorsiometrul meu masoara 1Khz frecventa rejectata iar puterea este masurata direct cu watt-metrul

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

ia fii puţin atent Marius presupunem 100TH ca fiind o triodă ideală (caracteristici de transfer ideale) pusă să lucreze în clasă A cfg SE pe sarcină 3K4(nu mai suntem interesaţi de regimul gc).

cum draku zici că ai obţinut 40W putere utilă pe sarcina de 3K4 (omule ai altă valoare pentru sarcină acolo ca să corespundă puterea în sarcină ,clar da ) sau trebuie să mergi cu watt-metrul la calibrat.

aşa văd eu lucrurile dacă greşesc mă corectezi(dacă nu mă corectezi află mai exact ce sarcină ai ≠ 3k4  sau du watt-metrul la calibrat).

Posted Image

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Marius, daca te uiti aici, http://www.elforum.info/uploads/monthly_10_2015/post-220265-0-08139800-1445687665.jpg , si calculezi rezistenta de sarcina ar trebui sa fie in jurul valorii de 5 Ohmi. Dar tu zici ca este de 8 Ohmi, cum e pana la urma!

De ex. R=U^2/P = 14.8^2/40 = 219/40 =5.47 Ohm

PS: Sau R= 9.94^2/20 = 98.8/20 = 4.94Ohm. Altfel, poate puterea e mai mica, ca sa dea 8 Ohm!

Editat de sebi_c
Link spre comentariu

Vali, este logic ce incerci sa demonstrezi, dar hai sa vedem de ce am masurat  aceste valori, exista o eroare undeva, corectarea ei este ceva ce poate fi constructiv !

Cred ca aveti alta sarcina la anod pentru a obtine P=40W,undeva este o gresala strecurata sau eroare la masuratori sau de ce nu,aparate decalibrate!

Pentru Ps mai intervine si randamentul OT

Demonstratia colegului @valderama este cat se poate de exacta.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Cred ca wattmetrul e bun si e calibrat pe valori efective. Graficul arata puterea "totala" (aria celor doua triunghiuri). Deci valorile din grafic se impart la 1.41 pentru a obtine valoarea efectiva a puterii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări