Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

SE 100TH clasa A2 proiect comun

Vizitator

Postări Recomandate

Impreuna cu der_doktor am hotarit sa proiectam si sa testam un amplificator SE cu o lampa deosebit de frumoasa si potenta, este vorba de 100 TH ce va lucra in clasa A2 iar pentru acuratete testele vor fi facute in paralel cu masuratori comparate

Pentru primele incercari  sau obtinut cu usurinta 19w cu 0,8% THD reactie negativa in catod insa cu un maxim de atac disponibil (provizoriu), fara  reactie in catod la 30w distorsiunile ajung la 3,1%

Am o rugaminte, daca topicul  este interesant pentru cineva, comentarile sa fie facute la obiect, Misa are si altceva de facut...

post-220265-0-45521700-1431716456_thumb.jpg

post-220265-0-43100300-1431716481_thumb.jpg

post-220265-0-74467700-1431716512_thumb.jpg

Link spre comentariu

Frumos proiect. Sa va iasa asa cum va doriti.

Am o intrebare: cat este raportul dintre infasurarea din anod si infasurarea din catod la transformatorul final?

Link spre comentariu

Frumos proiect. Sa va iasa asa cum va doriti.

Am o intrebare: cat este raportul dintre infasurarea din anod si infasurarea din catod la transformatorul final?

Multumesc, raportul este 11,3 insa nu este sigur ca reprezinta un optim fara  alte incercari, din fericire pot rezolva  acest lucru dar in context cu alte variabile

Link spre comentariu

Am fost obisnuiti ca Marius sa ne surprinda la intervale de timp cu cate un proiect original,testat si masurat practic de la A la Z.Complimente!Din astfel de proiecte + comentariile technice a userilor putem invata toti. Sant sigur ca Marius va incerca toate variantele de atac in special cel cathod follower+GCC..

Link spre comentariu

Impreuna cu der_doktor am hotarit sa proiectam si sa testam un amplificator SE cu o lampa deosebit de frumoasa si potenta, este vorba de 100 TH ce va lucra in clasa A2 iar pentru acuratete testele vor fi facute in paralel cu masuratori comparate

Pentru primele incercari  sau obtinut cu usurinta 19w cu 0,8% THD reactie negativa in catod insa cu un maxim de atac disponibil (provizoriu), fara  reactie in catod la 30w distorsiunile ajung la 3,1%

Am o rugaminte, daca topicul  este interesant pentru cineva, comentarile sa fie facute la obiect, Misa are si altceva de facut...

Foarte interesant si ambitios acest proiect va doresc sa-l finalizati cu bine si sa "auzim" si noi ceva nou pe acest forum!

Felicitari pentru curajul dar si tenacitatea de care dati dovada in abordarea acestor destul de dificile proiecte in A2.

Ati incercat si varianta MICHIMORI, (tot un final cu KNFB )pe care sunt sigur ca o stiti ?

Acest tub este o ruda mai mica a lui OT100,chiar(!),ati terminat acel proiect cu OT100 ???

post-175212-0-52073900-1431758737_thumb.png

post-175212-0-11226200-1431759652_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

@Kosmin, topologia parafeed este aproape obligatorie pentru acest amplificator

@dvb, un transformator interstage 1:1 este o solutie interesanta si sigur va fi incercata

@Olimpiu, am sa reiau impreuna cu der_doktor mai multe tipuri de drivere cu toate ca preferatul meu este cel folosit de Michimori dar sa stiti ca acest tub este mai tare decit  OT100, cu 3% THD am reusit sa scot 30w si acest lucru provizoriu, apropo, proiectul cu OT100 teste si masuratori este pus in dosar, asteapta doar o realizare practica atunci cind va fi momentul. Practic am ajuns dupa doi ani de incercari la acea varianta pe care am mai aratat-o pe forum si comparata cu realizarile altor constructori gasite  de mine pe net arata ca este corecta

Iata rezultatele utilizind metoda parafeed care practic schimba complet raspunsul la frecvente joase, la 18Hz atenuarea este de 1,5dB fata de 1Khz

post-220265-0-71997600-1431777611_thumb.jpg

Link spre comentariu

Nu este vorba de nici un secret, am la dispozitie un drossel de 75H /140mA  care teoretic  se poate inlocui cu un gyrator cu un V -Mos ce accepta Ud-s 1,5Kv, poate fi oricind o varianta pentru drossel daca fiabilitatea si reactanta sint OK, o problema ar putea fi tensiunea anodica suplimentara cu cel putin 30% ori in acest caz apar o sumedenie de probleme cu rezolvari destul de costisitoare

Link spre comentariu

Interesant subiectul, eu as miza pe o topologie parafeed cu o sursa de curent constant (cu nisip) in anod.

dublează disipaţia  ,sursa de curent constant necesită radiator serios eventual ventilat(activ).Cu inductanţă în anod nu necesită tensiune anodică mare sau disipaţie suplimentară(nisip) , spune că răspunde bine la frecvenţe joase şi aşa(cu inductanţă 75H în anod).75H estimat/măsurat pentru 120mA înseamnă ceva(mare ca volum).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

dublează disipaţia  ,sursa de curent constant necesită radiator serios eventual ventilat(activ).Cu inductanţă în anod nu necesită tensiune anodică mare sau disipaţie suplimentară(nisip) , spune că răspunde bine la frecvenţe joase şi aşa(cu inductanţă 75H în anod).75H estimat/măsurat pentru 120mA înseamnă ceva(mare ca volum).

Drosselul nu este exagerat de mare, are sectiunea de 15cm*, 5700 spire  Cu Em 0,25, 407 ohm  si 75 H, se vede in poza in spatele tubului

post-220265-0-37571200-1431964740_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Sint nevoit sa probez mai multe drivere pentru acest tub fiindca necesita un curent de grila destul de mare iar tensiunea de atac  in jur de 80v , acesta este o chestiune informativa insa cea ce este foarte interesant ar fi diferenta sunetului atunci cind se aplica o reactie negativa globala si situatia fara dar cu o usoara reactie negativa locala, in mod fortat am pastrat cantitatea de THD in ambele cazuri si ca rezultat sau modificat spectrele armonice  astfel:

NFB      H2>H3>H4>...Hn

0 NFB   H2<H3 ...

Auditia in cele doua cazuri (doar mono) arata destul de clar diferente in cele doua cazuri si inca o constatare ,o data cu marirea gradului de reactie negativa THD scade dar armonicele au o descrestere mai lenta o data cu gradul lor dar sunetul pentru mine este mai bun cu 0 NFB, constatarea este evident subiectiva iar auditia am facut-o cu Pout=15w dar cu atenuator de  8 ohm penrtu 1w pe boxa

Acestea sint datele care au doua componente una subiectiva ,auditia si una destul de exacta, masuratorile , pareri ?

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Sint nevoit sa probez mai multe drivere pentru acest tub fiindca necesita un curent de grila destul de mare iar tensiunea de atac in jur de 80v , acesta este o chestiune informativa insa cea ce este foarte interesant ar fi diferenta sunetului atunci cind se aplica o reactie negativa globala si situatia fara dar cu o usoara reactie negativa locala, in mod fortat am pastrat cantitatea de THD in ambele cazuri si ca rezultat sau modificat spectrele armonice astfel:NFB H2>H3>H4>...Hn0 NFB H2<H3 ...Auditia in cele doua cazuri (doar mono) arata destul de clar diferente in cele doua cazuri si inca o constatare ,o data cu marirea gradului de reactie negativa THD scade dar armonicele au o descrestere mai lenta o data cu gradul lor dar sunetul pentru mine este mai bun cu 0 NFB, constatarea este evident subiectiva iar auditia am facut-o cu Pout=15w dar cu atenuator de 8 ohm penrtu 1w pe boxaAcestea sint datele care au doua componente una subiectiva ,auditia si una destul de exacta, masuratorile , pareri ?

In auditie folositi toata puterea amplificatorului ,nu o atenuati cu un atenuator,e diferenta mare de sound intre 1w si 10W,la 1W difuzoarele nu prea cinta sau incinta. Ascultati la o putere la care va satisface soundul ,nu e musai la puterea maxima,nu uitati ca o atenuare introduc si filtrele din incinte.Atenuatorul a fost montat la iesirea amplificatorului? Editat de viobio
Link spre comentariu

In auditie folositi toata puterea amplificatorului ,nu o atenuati cu un atenuator,e diferenta mare de sound intre 1w si 10W,la 1W difuzoarele nu prea cinta sau incinta. Ascultati la o putere la care va satisface soundul ,nu e musai la puterea maxima,nu uitati ca o atenuare introduc si filtrele din incinte.Atenuatorul a fost montat la iesirea amplificatorului?

Am dorit sa ascult sunetul la puterea la care am facut masuratorile (15w) iar atelierul meu este prea mic pentru asa ceva  de acea am facut atenuatorul  de nivel doar pt boxa ,sarcina se pastreaza constanta

Link spre comentariu

H2<H3 (nu am vazut parca valori pentru fiecare) ar fi un sunet de PP. La teste din astea este bine sa mai vina 2 - 3 amici si daca toti in final au aceeasi parere (dar fara sa existe tendinta de a influenta) eu zic ca dispare subiectivismul.

Link spre comentariu

Chestiunea cu perceptia sunetului nu o consider atit de importanta ca repartizarea spectrala in prezenta  aproximativ egala a THD in cele doua cazuri dar trebuie specificat ca este vorba de SE clasa A2, nu am verificat  clasa A sau PP in diverse clase

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări