Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Priza 220V in baie

Postări Recomandate

Vizitator solomon

si eu am priza in baie ,este pentru alimentarea boilerului ,insa pentru a fi aproape imposibil de folosit la altceva ,este montata sus linga tavan

Editat de solomon
Link spre comentariu

Adam spui ca daca schimb diferentialu din tablou meu din casa cu care il am 32A 30mA si il schimb cu 10A 10mA si in priza din baie dau bine bine bine cu plastik 70 ar fii o solutie buna?

p.s dar nu cred ca va merge imi va sari de fiecare data ma gandesc siguranta ca este de 10A

Editat de kotezzyno
Link spre comentariu

Mai bine chemi un electrician bun.

Avand in vedere ce intrebari pui, nu ar trebui sa lucrezi la instalatii electrice.

Doar daca nu ti la viata ta si a celor din jur.

In principiu treaba e simpla, dar nici chiar asa de simpla!

Link spre comentariu

ce mare electrician este nevoie sa iti pui un disjunctor diferential toata lumea stie sa puna o siguranta diferentiala de 32A 30mA pe general 10A pe lumina 15A pe priza pentru fiecare camera si separat disjunctorare pentru boiler,centrala,aer,si o priza generala de sina legata inaintea disjunctorului diferential pt reparati cand opresti lumina in casa eu am intrebat poate stie cineva ceva aparaturi iesite pe piata care cunoaste si a pus speciale pentru o priza in mediul umed va multumesc

Link spre comentariu

,,ce mare electrician este nevoie sa iti pui un disjunctor diferential toata lumea stie sa puna o siguranta diferentiala de 32A 30mA pe general 10A pe lumina 15A pe priza pentru fiecare camera si separat disjunctorare pentru boiler,centrala,aer,si o priza generala de sina legata inaintea disjunctorului diferential pt reparati cand opresti lumina in casa eu am intrebat poate stie cineva ceva aparaturi iesite pe piata care cunoaste si a pus speciale pentru o priza in mediul umed va multumesc"

Asa este!Bine punctat.Ce mare filozofie si electricitatea asa?Doua fire,maxim trei.o siguranta.Eventual cateva lite.La ce naiba or mai invata unii atat  cand totul e asa de simplu? :rade:

Link spre comentariu

hai sa fim sinceri la un apartament este chiar usor sa faci o instalatie sa calculezi cam ce consum ai pe 

priza cutare din camera cutare si sa cumperi o siguranta pt aceea camera sau mai costisitor pentru fiecare priza

p.s un fir de 2.5 nu iti garanteaza decat max 2.5 kw boilerul care poate trece de 2000W pui alte fire de 4 sau 5 in fine deviem de la subiect si nu este bine dar pt mine este ceva logic ca o lita nu poate sa iti tina un boiler in functiune

Editat de kotezzyno
Link spre comentariu

Nu e bine sa privim lucrurile cu o atat de mare lejeritate. Fiecare instalatie are domeniul ei de utilizare si depinde in mare de necesitatile utilizatorului.

Nu multi folosesc o plita electrica de 3000w dar sunt totusi unii care o folosesc. Consumatori casnici in functie de posibilitati pot incarca un circuit de bucatarie cu cateva sute de watti sau cateva mii. Un calorifer, doua sau trei de 1800w schimba total aplicatia electrica a unui apartament.

La fel de bine cum pe o siguranta automata se pot pune 4-5 prize la fel de bine se poate pune doar 1 in conditiile unei utilizari heavy dutty. Cuptor electric, boiler, centrala etc.

Aspecte foarte importante sunt si materialele folosite. In general nu se foloseste multifilar, se foloseste cupru. Sectiunea cablului este in functie de utilizare si aprecierea consumatorilor. E poveste lunga.

Link spre comentariu

hai sa fim sinceri la un apartament este chiar usor sa faci o instalatie sa calculezi cam ce consum ai pe 

priza cutare din camera cutare si sa cumperi o siguranta pt aceea camera sau mai costisitor pentru fiecare priza

p.s un fir de 2.5 nu iti garanteaza decat max 2.5 kw boilerul care poate trece de 2000W pui alte fire de 4 sau 5 in fine deviem de la subiect si nu este bine dar pt mine este ceva logic ca o lita nu poate sa iti tina un boiler in functiune

Am vazut un tablou echipat cu un disjunctor de 32A pe circuitul de prize si 25A pe circuitul de iluminat. Proprietarul (vremelnic, zis eu) urma sa puna o priza PT in baie. Ca toata treaba sa fie ok, la prize avea trase 2 fire de 2,5 mmp si unul de 1,5mmp.

Asa ca prietene, poate te pricepi. Foarte bine! Nu spune insa ca treaba-i simpla, pentru ca toti cretinii care vad asta vor zice ca au dreptate, e simplu doar, nu?

Ca incheiere, cand i-am zis omului ca vizita urmatoare va fi a pompierilor, s-a suparat si n-a mai vrut sa stea de vorba cu mine.

Aaa... Priza in baie...

I7 este ... hmmm... Nu scrie ca-i interzis. Nici ca-i permis (poate ma insel, rog colegii sa ma corecteze). Pareri pe net sunt multe. Inclusiv eu am crezut ca merg montate prize in baie. Sau mai bine nu. Daca poti, zi pas si cauta alta solutie, cel mai bine. Daca tii musai, bag-o pe un circuit separat, cu o siguranta diferentiala de 16A, 30 mA (10mA si mai bine, dar sa nu fie o pocnitoare), si priza hydro, in zona 2, adica o departezi cat poti de cada (minim 60 cm, dar parerea mea e ca dincolo de usa), cum ti s-a spus mai sus.

Sau, tot cum ti s-a spus mai sus, cheama un electrician. Este posibil ca tu sa te minunezi dupa aia, multi ani de acum inainte, ca ai fost un fraier ca l-ai platit de pomana. Da' macar o sa apuci s-o faci.

Bineinteles ca si eu am masina de spalat in baie. Priza e dincolo de usa, insa. Bineinteles ca am boiler in baie. Intrerupatorul sau (de 16A) e in camera alaturata.

Si stau fara grija. 

Link spre comentariu

m-am gandit sa pun o siguranta de 10A 10mA de la schneider in tot ce am este de la schneider sigurante, prize, intrerupatoare  asa ca am ramas cam fan schneider si voi pune o priza cu capac dincolo de usa cum ai zis tu "kit" si o voi da cu plastik 70 ar fii ceva ok?

Link spre comentariu

eu nu as monta pe inrare de cit intreruptor dif. de 0,3 a iar plecarile  10....30 ma plecari in acest fel evitati declansarile greu de explicat  .Chear daca aveti circuitul protejat cu "diferentiala" nu bagati degetele in priza  butonul TESTdaca este actionat va demonstra ca intreruptorul diferential  este bun

Link spre comentariu

Eu am testat o siguranta diferentiala de 30 mA cu "pe viu" cu degetul. N-am simtit aproape nimic si a decuplat. Inainte am testat-o (sa ma asigur ca functioneaza) cu o rezistenta care asigura 35mA intre faza si impamintare. De asemenea, cind niste zugravi lucrau la mine si erau becuri spinzurate in tavan legate cu sirme, s-a luat brusc curentul. I-am intrebat ce au facut. Unul a spus ca a atins "ceva pe la bec". L-am intrebat daca s-a curentat. A zis ca nu. Totusi, diferentiala de 30mA (Gewiss) a decuplat. Deci isi fac treaba si dupa parerea mea isi merita toti banii! Totusi, cele de 10mA le consider prea sensibile. Risti sa decupleze periodic pentru un mic condens inofensiv in cuptor, frigider, masina de spalat etc. care oricum se intimpla si daca nu ai sigurante diferentiale.

Oricum, daca ai impamintare corecta, prize (si alta conectica) de calitate si sigurante diferentiale eu consider ca esti in siguranta.

Link spre comentariu

NU monta priza in baie ! ca sa nu imi sara lumea in cap aici adaug ...

fara transformator de separatie 220V/220V!

"Testeaza" o siguranta diferentiala in picioarele goale pe ciment sau faianta sau cu o mana in jetul de apa de la chiuveta sau stand in cada si vezi daca nu simti nimic ... Se termina grav !

Posted Image

Editat de unuldinei
Link spre comentariu

Ce aveti acolo e cheltuiala si sincer nu stiu daca aveti atata nevoie.

Nu stiu ce consumatori casnici aveti dar panoul dumneavoastra ar putea sa fie lejer un panou de depozit sau hala de lucru.

Tineti cont ca pe o siguranta automata casnica se pot monta lejer 2 prize pana la maxim 5 prize. Conform tabloului sa zicem ca omitem una pentru instalatia de iluminare si raman 12 sigurante x minim 2 prize ar fi 24 de prize intr-un apartament cu 3 camere daca insa continuam calculul 12 sigurante ori 3-4 prize cf normelor de utilizare, ajungem la un ireal 36-48 de prize.

Pe un apartament clasic de doua camere sunt suficiente un tablou cu 4-6automate+diferentiala

Pe un apartament clasic de trei camere sunt suficiente un tablou cu 6-8automate+diferentiala

In functie de cerinte se mai adauga.

La blocurile comuniste cu panourile electrice clasice cu 4 sigurante E27 functionarea corecta se poate face si cu doua sigurante + diferentiala.

La blocurile comuniste cu panourile electrice clasice cu 6 sigurante E27 functionarea corecta se poate face si cu trei sigurante + diferentiala.

Model clasic pentru apartament doua camere  :

Posted Image

Include 4 sigurante + diferentiala (1iluminat+1centrala+2x4prize de apartament)

Soneria nu a fost inclusa deoarece s-a renuntat la soneria pe 230v in favoarea unei sonerii din comert pe baterii.

Editat de Adamath_2006
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări