kotezzyno Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 Salut cum as putea monta o priza de 220V in baie ma gandesc la ceva anti electrocutare exista asa ceva? Link spre comentariu
Dr.L Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 Transformator separator Protectie: Siguranta diferentiala de 10mA (sau mai putin). Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 (editat) Eu as fi mai rezervat in a monta o priza in baie,avind in vedere umiditatea crescuta.Nu-i de joaca.Solutia data de colegul @Dr.L este cea mai buna, numai ca surprizele apar,de obicei, cind te astepti mai putin. Editat Mai 15, 2015 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 (editat) Am intampinat aceasi problema la montarea unui boiler electric pentru baie. Variantele sunt doua. In functie de infrastructura pe care o aveti. 1. Daca panoul electric ce il aveti montat este pe sigurante automate. Puteti adauga un circuit prevazut cu o siguranta diferentiala de 10mA pentru baie in panoul deja existent 2. Daca panoul electric ce il aveti montat este pe sigurante clasice puteti adapta la o priza un circuit cu aceasi siguranta si cu montaj incasetat fie aparent fie in perete. Din considerente practice eu am preferat sa schimb tot panoul ca sa nu fac matze la vedere si adaptari "made in ro" Sa aveti spor. Solutii pentru priza montata in baie sunt si pentru partea de protectie umiditate/apa. Pe forum s-a pus in discutie un spray ce protejeaza contactele fie ele chiar ude. Cautati si veti vedea despre ce este vorba. http://www.elforum.info/topic/103555-sprei-watherproof-montaj-protejat/?hl=plastik&do=findComment&comment=1174159 Editat Mai 15, 2015 de Adamath_2006 Link spre comentariu
v67 Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 daca are cineva I7 sa ne ajute se pot monta prize cu contact de protectie cu sau fara transformator ,dar in zona 2(zona 0 60 cm de la cada apoi 60cm zona1 ) Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 (editat) Nu se mentioneaza totusi domeniul de utilizare al prizei : Este pentru utilizare ocazionala : in caz ca e nevoie Este pentru utilizare moderata : feon/ aparat de ras diverse aparate pentru uz personal Este pentru utilizare medie/intensa : boiler, centrala, instant Este pentru utilizare frecventa : gen o cada cu jacuzzi Nu se specifica zona de montaj a prizei. Nu se stie gradul de pericol si sansele de contact cu apa. Fiecare detaliu implica grad de risc diferit si metode diferite de abordare si la fel cum unele necesita priza implicit in baie altele pot utiliza sursa de curent exterioara fara mari probleme. Exemplu de treaba facuta romaneste Editat Mai 15, 2015 de Adamath_2006 Link spre comentariu
kotezzyno Postat Mai 16, 2015 Autor Partajează Postat Mai 16, 2015 (editat) Este pentru utilizare ocazionala : in caz ca e nevoie si as dori sa o pun cam asa ce sa fac sa pun o siguranta de 32A la 30ma cum am pus la tablou la general adica asa ceva? http://www.dedeman.ro/ro/disjunctor-dif-10a-c-30ma-19623.html Editat Mai 16, 2015 de kotezzyno Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Mai 16, 2015 Partajează Postat Mai 16, 2015 (editat) O idee ar fi o priza aparenta de exterior care sa mai atenueze din abur/umiditate Gasiti diverse modele : Acest model de la Viko aparent. Acesta cu aplicare normala Chiar daca o oarecare protectie o ofera inchiderea relativa si contactul scazut cu mediul din baie nici acestea nu sunt perfecte dar mai utile decat cele obisnuite. Idea principala e ca suma metodelor de protectie cumulata sa va ofere un grad de siguranta ridicat. Lasand la o parte capatul aplicatiei, prioritatile pe lista realizarii acesteia sunt 1. impamantarea de retea 2. siguranta diferentiala obligatorie, de preferat cat mai mica ca si amperaj si cu protectie de 10mA 3. priza cu protectie intemperii (capac clar, plastic, cauciuc) 4. traseul cablului si cablul folosit care cred ca este ok si de 1,5mm cupru(sau multifilar) daca nu aveti de gand sa folositi vre-un instant de 1500w-2000w 5. puteti folosi un spray gen Plastik 70, mai la indemana pe la noi decat altele pentru a securiza si proteja contactele prizei. Idea de incheiere - Cand este in joc viata dumneavoastra sau a celor dragi nu va uitati la suma cheltuita si preferati calitatea inainte de altele. Editat Mai 16, 2015 de Adamath_2006 Link spre comentariu
kotezzyno Postat Mai 16, 2015 Autor Partajează Postat Mai 16, 2015 sa inteleg ca la siguranta diferentiala dpna vigi 1p 10A 10mA 4.5kA daca baga mana in priza nu ma curenteaza ? Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Mai 16, 2015 Partajează Postat Mai 16, 2015 (editat) Cele de 30ma se pot folosi la intrarea bransamentului de retea. Modelul pe care l-ati postat este utilizat ca si capat de tablou pentru siguranta universala a casei. Tinand cont ca riscul este mai mare si contactul cu apa nu este tocmai cel mai placut cand vine vorba de electricitate modelul recomandat ar putea fi unul similar cu acesta : http://electrice-cabluri.ro/sigurante-automate/1342-moeller-eaton-intrerupator-automat-diferential-16a-10ma.html Scuzele de rigoare pentru linkul atasat. Va rog sa stergeti mesajul in cazul in care deranjeaza. ps : siguranta diferentiala "curenteaza" daca bagati degetele in priza dar circuitul este intrerupt inainte ca aceasta "curentare" sa va fie fatala. Editat Mai 16, 2015 de Adamath_2006 Link spre comentariu
kotezzyno Postat Mai 16, 2015 Autor Partajează Postat Mai 16, 2015 am inteles va multumesc Link spre comentariu
adynis Postat Mai 16, 2015 Partajează Postat Mai 16, 2015 [...] ps : siguranta diferentiala "curenteaza" daca bagati degetele in priza dar circuitul este intrerupt inainte ca aceasta "curentare" sa va fie fatala. Usor offtopic, dar legat de fraza de mai sus: O intrebare mai mult ... teoretico/principiala...: Nu cumva diferentialul ma ajuta daca bag un singur deget in priza, in schimb sunt sanse sa NU ma ajute daca bag ambele degetele in priza ? Intreb asta avand in minte situatia neplacuta in care eu am niste papuci destul de izolatori in picioare dar ma ating cu un punct al corpului de faza si alt punct al corpului de nulul prizei. In cazul asta intelegerea mea ar fi ca eu devin un clasic consumator si curentul se va inchide prin mine, diferentialul nu va detecta nici o "pierdere" deci nu va sari, si eu am sanse sa ma preajesc. Inteleg ... corect? Normal, cazul de mai sus este doar teoretic, atmosfera umeda dintr-o baie favorizeaza scurgerea unui curent prin corp catre.... tevi/dusumea/pamant/habarn-am , lucru pe care diferentialul nu-l accepta drep urmare va intra in protectie imediat. De aceea recomandariel puternice pentr udiferential de 10mA special pentru baie. Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Mai 16, 2015 Partajează Postat Mai 16, 2015 (editat) Pragul de curent periculos pentru organismul uman este de 30 mA, peste acest prag intervine stopul respirator si stopul cardiac, deci moarte. Luand in considerare faptul ca apa are propietati conductive cei 30mA nu sunt suficienti pentru a nu resimti un soc in limitele normale si din acest motiv se recomanda cu tarie utilizarea a celor de 10mA. Daca bagati un singur deget in priza s-ar putea sa nu se intample nimic (nul) s-au s-ar putea sa simtit un pic de faza si ulterior sa sara siguranta In orice situatie (in afara de situatia in care partea corpului cu care faceti contact este izolata electric) indiferent de ce papuci aveti in picioare sau ce palarie purtati fie ea si cu marca Wiha circuitul electric se inchide si da, deveniti un fel de consumator. O explicatie mai tehnica : Principiul de functionare al unui releu diferential se bazeaza pe trecerea conductoarelor de linie si neutru printr-un miez magnetic toroidal. Un curent de sarcina normala va produce in miezul magnetic fluxuri magnetice egale dar de sensuri contrare. Daca exista o punere la pamant, curentul prin conductorul de linie este mai mare decat cel ce se intoarce prin conductorul neutru si va produce un flux magnetic mai mare. Apare astfel un flux rezultant care induce un curent intr-o infasurare montata pe acelasi miez magnetic si se obtine o comanda de actionare asupra mecanismului de deconectare a circuitului. Ca si concluzie Sigurantele Diferentiale detectează curentii de valori foarte mici care nu trec prin conductoare, numiti curenti diferentiali reziduali, care pot fi curenti de defect sau curenti de electrocutare accidentala si intrerup automat circuitul de alimentare cu curent electric. Editat Mai 16, 2015 de Adamath_2006 Link spre comentariu
Adamath_2006 Postat Mai 17, 2015 Partajează Postat Mai 17, 2015 (editat) Cam asa arata un tablou clasic cu protectie diferentiala clasica de 32A 30mA la care fie se adauga inca o diferentiala pe circuitul de baie de o valoare mai mica decat valoarea de bransament 32A cu functie dedicata pentru baie 10-16A 10mA Fie se inlocuieste diferentiala de intrare cu una de 32A 10mA Editat Mai 17, 2015 de Adamath_2006 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum