tepeleacatalin Postat Mai 14, 2015 Partajează Postat Mai 14, 2015 buna seara tuturor colegilor am primit in aceasta seara un radioreceptor facut de electronica ....dupa marcajul de pe conzi fabricat in anul 1966 prima lui problema este ca orice inscriptie de de capacul spate e stearsa...iar pe fatata nu scrie decat electronica ca tuburi avem ECC85, ECH81, EBF89, EABC80, EL84 are lipsa traful de retea dar am gasit tubul redresor in carcasa si anume EZ80...ochiul magic pare a fi EM84 daca stie cineva ce radioreceptor poate fi?......si o schema ar mai fi nevoie de un traf de retea......pe interior se prezinta foarte bine daca fac abstractie de praf.....totul e complet bobinele sunt neumblate.....as fi incantat sa il pot restaura si pune in functiune atasez cateva poze facute in graba in aceasta seara...are doua difuzoare eliptice de 3 VA fiecare va multumesc mult cu respect Link spre comentariu
Nostalgic Postat Mai 14, 2015 Partajează Postat Mai 14, 2015 (editat) Pune si citeva poze cu interiorul , sasiul, probabil RR " Select ". Editat Mai 14, 2015 de NOSTALGIC Link spre comentariu
Nostalgic Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 Select 3 S-641 A Darclee 3 S643 A Dar la aceste radioreceptoare redresarea era cu o punte de seleniu. Pune poze si-ti voi da si schema. Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 Cel mai probabil Darclee (S641A2 de ex),dar cu certitudine mai greu de spus doar pe baza celor descrise.Faptul ca in carcasa era aruncat un EZ80 nu inseamna ca obligat a fost redresoarea aparatului...posibil dupa ce a fost avariat traful sa fi fost pregatita pt un nou traf acea redresoare,stiind ca o vreme redresoarele cu seleniu erau mai scumpe si mai greu de gasit decat o banala EZ...doar un scenariu.Deosebirea fata de al meu de ex este ca acesta are garda metalica la claviatura (al meu nu o are deloc,si nu a fost scoasa) si finala audio este ECL86 si nu EL84).O alta diferenta la al meu,o face capacul din spate,care a lamurit orice dubiu in ce priveste denumirea. Acum cred ca nici cei care au participat la fabricarea lor nu ar mai sti cu precizie ce tip au vrut sa fie...cum le lipsea o componenta pe linie,cum o inlocuiau cu ceva echivalent si mai scoteau un tip de aparat pe piata,de aceea nu-ti fa griji in privinta schemei,oricare varianta o vei obtine,te vei descurca in depanarea lui(daca va fi cazul). Link spre comentariu
tepeleacatalin Postat Mai 15, 2015 Autor Partajează Postat Mai 15, 2015 buna dimineata atasez cateva poze cu sasiul asa cum se prezinta in acest moment......nu am apucat sa il curat inca parerea mea este ca se apropie foarte mult de select 3.....sau darclee fara pick-up din pacate traful de retea lipseste.....in rest pare complet are doua scale una pt medii lungi scurte si alta pt UUS banda est destul de improbabil ca tubul redresor sa fie pus acolo din greseala....sigur a fost la radioreceptorului altfel nu vad rostul lui acolo...oricum daca reusesc sa fac rost de traful de retea il voi inlocui cu doua diode 1N4007..... cu respect Link spre comentariu
vera Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 (editat) SalutAm si eu ceva pe aproape, sau ac. aparat (cum spunea un coleg, puneau in ele ce aveau, la momentul respectiv).http://i58.tinypic.com/29qlgnchttp://i61.tinypic.com/2m2jtsjhttp://i57.tinypic.com/o6fc42http://i60.tinypic.com/258xs01http://i62.tinypic.com/2f0da83Cam la toate, pana sa apara puntile pe seleniu, era ac. trafo de retea (ca cel de Darclee 1). Trafo out erau si ele asemanatoare.Nu poti pune 2 diode in loc de EZ80, deoarece:1-daca pui diode, fara temporizator, Ua apare inainte de incalzirea tuburilor si smulge substanta emisiva de pe catozi;2-diodele trebuiesc inseriate cu o rezistenta(e), ca sa reduci Ua, deoarece au Ri mult mai mica decat EZ80;3-cand o dioda este in conductie, la capetele celeilalte ai 2xUca=2x250V=500V. Dioda trebuie sa aiba tensiunea inversa de 1500V, deci pui 2x1N4007 pe brat (in total 4 diode).Sanatate Editat Mai 15, 2015 de vera Link spre comentariu
Nostalgic Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 Cum am spus mai sus ,Darclee 3 S643 A Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 (editat) Select 3 S-641 A Darclee 3 S643 A Dar la aceste radioreceptoare redresarea era cu o punte de seleniu. Pune poze si-ti voi da si schema. Salut! Cel mai probabil este un Select 3, diferenta intre acesta si Darclee 3 S643A o face doar picup-ul cu care este echipat acesta din urma, asa cum a spus colegul @NOSTALGIC. Au bunicii un Darclee 3 care nu a avut redresor cu seleniu asa cum figueraza in schema, ci o punte redresoare, care intamplator s-a ars si am inlocuit-o cu o 1PM6 sau 1PM8 ( daca imi amintesc bine, asta s-a intamplat acum vreo 20 de ani ). Te poti uita sub sasiul aparatului, parca acolo era localizata - tin minte ca era fabricatie RFT si avea culoarea rosie... In pozele postate eu nu observ redresorul cu seleniu. Editat Mai 15, 2015 de octav_ro2002 Link spre comentariu
Nostalgic Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 (editat) Ce a postat "vera" reprezinta RR Darclee 2 , cablaj conventional. Editat Mai 15, 2015 de NOSTALGIC Link spre comentariu
tepeleacatalin Postat Mai 15, 2015 Autor Partajează Postat Mai 15, 2015 am gasit un traf de select 2.......din pacate se vanduse...dar din poze arata clar ca redresarea era cu tub.....caut traf in continuare il bag la curatat sa vad ce si cum o la prima privire dupa curatare orice element de transformator redresare filtraj lipsesc cu respect Link spre comentariu
Vizitator SemnalMec Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 Ce a postat "vera" reprezinta RR Darclee 2 , cablaj conventional. Aparatul lui vera este un Orizont cu scala de Opera (probabil scala lui s-a spart sau a fost inlocuita din motive estetice fiind mai frumoasa decat cea originala). Opera nu avea caseta curbata in partea de sus. @ tepeleacatalin: Select 2 este fara FM,mai micut si e echipat cu un singur difuzor. Seamana cu Select 3 dar nici acesta nu este insa la partea tehnica se aseamana cu acesta din urma. Aparatul este un Darclee 3 fara pick-up si daca doresti sa ii pastrezi originalitatea cauta un transformator de Darclee pt versiuniile pe cablaj imprimat ( 3,4 sau 5).Cred ca userul QQme are asa ceva de vanzare Link spre comentariu
doru3160 Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 O fi Darclee...n-o fi Darclee...al meu sigur este.Pun cateva poze pt comparatie. Daca nu gasesti traf,da-mi de stire in privat si scobesc pe la mine,poate dau de unul bun si rezolvam. Link spre comentariu
flomar60 Postat Mai 15, 2015 Partajează Postat Mai 15, 2015 Radio-ul Darclee pe care l-am avut eu seamana ca 2 picaturi de apa cu cel prezentat aici de tepeleacatalin...inclusiv eticheta de pe difuzorul din dreapta si forma crapaturii protectorului de plastic al magnetului difuzorului din stanga... Asta m-a determinat sa caut in dosarele mele cu scheme si ....am gasit carticica originala a aparatului...o aveti , aici scanata... Spor la depanare!...Eu, din pacate , nu mai am acest aparat... 1 Link spre comentariu
kripton Postat Mai 17, 2015 Partajează Postat Mai 17, 2015 Va salut, Se poate stabili daca este "Select 3" S-641A sau "Darclee 4" S - 641A3 dupa placa de cablaj in zona conectorului de alimentare. Acesta se afla la extremitatea din dreapta a montajului, coliniar conectorului pentru difuzor. Daca placa este identica celei din "Cartea albastra" pag. 106, aparatul este "Select 3" . Daca placa difera la acel conector deci exista cablare si la contactul liber, aparatul este Darclee 4 S-641A3 . Primele serii ale acestor aparate au fost echipate cu o punte redresoare cu seleniu , montata pe sasiu, in partea metalica-dreapta din spatele scalei unde se pot vedea la unele aparate doua gauri cu filet M3. Conectarea a fost facuta cu fire si conector + soclu noval montat pe ansamblul transformatorului. Conexiunile soclului noval corespunzand montarii directe a unui tub Ez 80 cu ambele diode paralel deci redresare monoalternanta. ( un capat al infasurarai anodice se conecta la masa ) . @octav-ro2002, Si acea punte rosie a fost tot cu seleniu , tip B 250 C 100 , productie AEG. Datorita fiabilitatii scazute a puntilor cu seleniu, insotite frecvent de arderea transformatoarelor de retea, s-a trecut la redresarea monoalternanta cu dioda redresoare cu Si.(uneori tub redresor ) Initial acestea au fost importate dar treptat s-au inlocuit cu diodele F407 produse in tara. @vera, Se monteaza o singura dioda la un astfel de aparat. Tensiunea inversa este dublul tensiunii alternative redresate. La 250V , Uinv. este 500V ; F407 suporta 700V Uinv; nu e nevoie de doua diode . Cum explicati functionarea celorlalte aparate cu o singura dioda ? Temporizator pentru tensiune anodica nu exista la nici unul din aparatele fabricate in tara. Acel "trafo out" chiar difera, daca nu la caracteristici , la sistemul de prindere si la aspect. Despre aparatul prezentat, s-a discutat in acest topic si s-a clarificat problema : http://www.elforum.info/topic/68585-radioorizont-s-620a-la-care-s-a-montat-scala-unui-opera/ Concluzia pentru aparatul in discutie este ca se poate monta transformatorul de retea de la orice radioreceptor tip "Darclee" 3 , 4 , sau 5 . Evident ca aparatul poate functiona foarte bine si cu unul de "Darclee" 1 , 2 sau altele similare insa acestea au alt aspect si configuratie, (numai in acest caz se vor monta doua diode redresoare, cate una pe fiecare semialternanta si rezistente de limitare deoarece acestea au infasurare cu priza mediana pentru Ua. In cazul redresarii cu tub,si transformator original, se recomanda ca rezistenta sa fie formata din doua rezistente montate cate una pe fiecare anod al tubului; este de fapt protectie a transformatorului in caz de scurtcircuit in tub. Sigur, despre ce trebuie inlocuit s-a scris la fiecare aparat cu mentiunea ca negresit vor fi inlocuite condensatoarele de filtraj ,una din principala cauze a defectelor majore din acest tip de aparate. Chiar daca se inlocuieste ( sau a fost inlocuita) puntea redresoare cu seleniu si se monteaza o dioda cu Si, nu se poate afirma ca modelul nu este ca originalul si nici ca este alta varianta ( sau varietate , versiune , cum se vede pe undeva ) intrucat aceasta modificare este efectuata deja si la producator.Modificarea s-a impus si in unitatile de intretinere garantata, motiv pentru care la prospectele primelor serii de receptoare "Darclee" prevazute cu punte redresoare cu Se, s-a prevazut aceasta anexa : http://i59.tinypic.com/3308k5z.jpg http://i57.tinypic.com/u6077.jpg Link spre comentariu
vera Postat Mai 17, 2015 Partajează Postat Mai 17, 2015 (editat) @kripton, intr-adevar la redresarea unei singure alternante, este nevoie de o singura dioda. Daca citeai atent, vedeai ca este vorba de inlocuirea tubului EZ80, unde se face redresarea ambelor alternante, cu priza mediana.Referitor la temporizator:1-stiu ca nici un aparat de radio nu a avut asa ceva, dar pe vremea aceea, se gaseau tuburi din belsug si f ieftine;2-RR despre care discutam, au fost proiectate pt. 220V, acum ele functionand la 230V (cand am 240V pe retea, pe filamente am 7,1V, anodica fiind si ea mai mare cu 20-30V);3-temporizatorul este optional (nu obligatoriu!!!), pt. cine vrea sa faca economie de tuburi (se justifica numai daca RR functioneaza zilnic).Multumesc din nou, pt. identificarea aparatului meu. Editat Mai 17, 2015 de vera Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum