battobataaree Postat Mai 12, 2015 Partajează Postat Mai 12, 2015 (editat) Buna seara.Am realizat recent un amplificator de bass push-pull pe tuburi folosind etajul prefinal si final deja realizat de la un amp de chitara si am urmatoarea problema: Frecventa de iesire a ampului este taiata prea sus (fiind o schema de amp de chitara),adica nu am bass cat trebuie si folosesc filtre pasive pt difuzoare, care corespund cu impedanta difuzoarelor. Am stat sa analizez putin schema si am descoperit un posibil filtru trece sus intre iesirea primei triode si intrarea urmatoarei triode a etajului prefinal .Respectiv combinatia R27 si C12 de pe schema atasata mai jos.Intrebarea mea ar fi: Daca elimin C12 din circuit ,e posibil sa largesc banda de frecventa? Intreb deoarece trebuie sa demontez tot ampul ca sa ajung la acel condensator,daca ala este problema...Va multumesc.... Editat Mai 12, 2015 de battobataaree Link spre comentariu
zal Postat Mai 12, 2015 Partajează Postat Mai 12, 2015 (editat) Pune C10,11 de 100nF sau mai mari şi vei simţi joasele. Schimbă-i şi pe cei din celelalte etaje cu unii mai mari, probabil trebuie modificat şi corectorul de ton. Editat Mai 12, 2015 de zal Link spre comentariu
bmsorin Postat Mai 12, 2015 Partajează Postat Mai 12, 2015 Pe lângă c10 si c11, trebuie mărit si c9, 68-100nF ar rezolva problema. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 (editat) Mărirea condensatorilor de cuplaj nu rezolva problema. Problema este în traful de ieșire, pt ampuri de bas, trebuie un traf care sa meargă de la 20hz.Ce traf de ieșire ai?O alta problema ar fi în circuitul de reactie,poți desena schema completa?Chiar de mina,faci o poza cu telefonul și o pui aici.R27 și C12 nu formează un filtru trece sus,au cu totul alt rol în schema.Mărește C12 la 220..470nF Editat Mai 13, 2015 de viobio Link spre comentariu
battobataaree Postat Mai 13, 2015 Autor Partajează Postat Mai 13, 2015 Mărirea condensatorilor de cuplaj nu rezolva problema.Problema este în traful de ieșire, pt ampuri de bas, trebuie un traf care sa meargă de la 20hz.Ce traf de ieșire ai?O alta problema ar fi în circuitul de reactie,poți desena schema completa?Chiar de mina,faci o poza cu telefonul și o pui aici.R27 și C12 nu formează un filtru trece sus,au cu totul alt rol în schema.Mărește C12 la 220..470nF Salutare,traful de iesire este facut de mine si a functionat foarte bine pe scheme similare,numai pe asta nu.Deci problema este undeva la etajul asta prefinal ,pt ca asta este singurul etaj pe care-l folosesc,exceptand finalii.Voi face modificarile propuse de dumneavoastra si anunt...Mersi! Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 14, 2015 Partajează Postat Mai 14, 2015 (editat) Ce valoare au rezistentele înseriate cu G1 finale?Ce finale folosești?Pune toată schema aici,altfel discutam în orb.Încă ceva,poate ai biasul prea mic,tensiune de negativare mare,finalele nu se deschid suficient,și asta este o cauza,părerea mea este ca nu defazor este cu probleme,Dacă ai generator de semnal și osciloscop,introduci semnal în invertor,40...60hz,și pui osciloscopul în grilele finalelor,după asta introduci 2000...4000hz,vizualizezi iar,sinusoida trebuie sa fie egala în ambele cazuri,pe joase și înalte. Editat Mai 14, 2015 de viobio Link spre comentariu
battobataaree Postat Iunie 17, 2015 Autor Partajează Postat Iunie 17, 2015 Ce valoare au rezistentele înseriate cu G1 finale?Ce finale folosești?Pune toată schema aici,altfel discutam în orb.Încă ceva,poate ai biasul prea mic,tensiune de negativare mare,finalele nu se deschid suficient,și asta este o cauza,părerea mea este ca nu defazor este cu probleme,"Dacă ai generator de semnal și osciloscop,introduci semnal în invertor,40...60hz,și pui osciloscopul în grilele finalelor,după asta introduci 2000...4000hz,vizualizezi iar,sinusoida trebuie sa fie egala în ambele cazuri,pe joase și înalte.Salut din nou ...Finalii sunt 4x 6p3 s-e,iar tensiunea de negativare pe rez de 220k,cele dinainte de grila este de -57v.Ar trebui sa fie mai mica? Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 17, 2015 Partajează Postat Iunie 17, 2015 Schema si dupa acea discutam. Link spre comentariu
battobataaree Postat Iunie 18, 2015 Autor Partajează Postat Iunie 18, 2015 (editat) Schema si dupa acea discutam. iata schema completa.. Editat Iunie 18, 2015 de battobataaree Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 18, 2015 Partajează Postat Iunie 18, 2015 Modifica rezistentele de 220K ,prin care se face negativarea ,la 82KPe schema vad 47K in serie cu grila fiecarei finale,modifica la 2,2....4,7K,ai grija sa nu oscileze.Pune schema completa ,sa vad si reactia negativa.Daca ai generator si osciloscop ,urmareste semnalul pe iesire,in plaja 30hz....12000hz,daca nu ai e cam nasol,poate fi de vina traful de iesire. Link spre comentariu
battobataaree Postat Iunie 19, 2015 Autor Partajează Postat Iunie 19, 2015 Modifica rezistentele de 220K ,prin care se face negativarea ,la 82KPe schema vad 47K in serie cu grila fiecarei finale,modifica la 2,2....4,7K,ai grija sa nu oscileze.Pune schema completa ,sa vad si reactia negativa.Daca ai generator si osciloscop ,urmareste semnalul pe iesire,in plaja 30hz....12000hz,daca nu ai e cam nasol,poate fi de vina traful de iesire.A Am atasat toata schema mai jos.Intrebare: Nu trebuiesc modificati si condensatorii c10,c11 si c12 de la 22nf la 100nf?.Schema de amp fender bassman care seamana putin cu asta pe partea de final spre ex ii are pe aia la 100nf .. Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 19, 2015 Partajează Postat Iunie 19, 2015 Calculeaza frecventa de taiere 22nF/470kohm, (C9/R24) si in special 22nF/220kOhm (C10/R31 si C11/R30) si vezi de unde taie. Si eu sint de parere ca marirea valorii acelor condensatori la un 220nF, ar ajuta in spectrul frecventelor joase. Posibil si condensatorul de 22nF din corectia pasiva de la medii (cel de linga R41) sa influenteze frecventele joase, schema e prea mica sa vad calumea.. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Iunie 19, 2015 Partajează Postat Iunie 19, 2015 (editat) Am atasat toata schema mai jos.Intrebare: Nu trebuiesc modificati si condensatorii c10,c11 si c12 de la 22nf la 100nf?.Schema de amp fender bassman care seamana putin cu asta pe partea de final spre ex ii are pe aia la 100nf ..Poti mari si cei trei condensatori,la 47...100nFDaca nici asa nu ai bas,eu cred ca nu,problema e traful de iesire,ma repet fara generator si osciloscop ne invirtim in jurul coziiEu am o banuiala,cred ca tu ai bobinat traful de iesire pentru un amp de chitara care foloseste EL34,pentru amp de bas trebuie alt traf de iesire din doua motive:1 ai finale 6L6,care nu se potrivesc ca Raa pe trafuri pt EL342 trebuie sa aibe o inductanta mai mare,sa coboare mai mult in frecventa. Editat Iunie 19, 2015 de viobio Link spre comentariu
Marius53 Postat Iulie 25, 2015 Partajează Postat Iulie 25, 2015 Cam asa variaza raportul sectiune la putere constanta, in functie de frecventa.Vezi daca "basul"ajunge pe grilele finalelor,respectiv anozi.Daca ajunge,e trafo. Asta ca supliment distractiv.Traf pentru 10 Hz/200w. Are 27kg.! Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum