Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Adaptare convertizor compresor frigider


Postări Recomandate

Salut colegi de forum!

Aveam prin troacele mele, aruncat dar functional, un convertizor de frecventa de la un frigider Samsung, parca. 

As vrea sa il refolosesc la un motor asincron trifazat, insa nu stiu de ce fel de semnal de comanda are nevoie. Comanda se da pe un singur fir din cate vad pe placa, probabil cu referire la masa. Ar putea fi un PWM, sau o comunicatie seriala, sau doar o tensiune variabila.... nu stiu, d-aia va rog sa ma ajutati... care ati mai vazut, care ati mai auzit..

E construit in jurul unui DSP Freescale MC56F8013.

PCB are seria VCC3 0193525078 EECON - Embraco Electronic Controls.

 

Multumesc!

 

Posted Image
 
 
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 14
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Salut. Am o pompa pt curculatie apa calda cu turatie variabila, am studiat un pic si cam asa e "facuta" : motorul desi are mai multe infasurari 2 fire merg in convertizorul respectiv restu is pt condensator, inseriate etc. Mers invers pe schema i cam asa...e motorul apoi is tranzistoare de putere finale, in ele inje teaza niste drivere ci, inainte de drivere e un operational apoi un comparator, apoi procesor. Procesorul in cazu meu stabilea frecventa de lucru pt tranzistoare, in plaja 10hz-65hz max. In principiu daca gasesti operationalul, datasheet, ai un generator de frcv si esti "all set." Oricum sa incepi cu frcv mici daca nu sti cate ture are motorul la 50hz. Spor.

Link spre comentariu

Salut!

Ar fi bine sa fie asa de simplu.

Semnalele de comanda pentru driverele  IGBT sunt un pic mai complexe de atat si sunt date direct de catre uC.

Ceea ce ai tu acolo e posibil sa fie cu triac.

Fa o poza cu ce ai acolo.

Multumesc!

Link spre comentariu

Cu triac merge povestea doar la motoare cu perii...pe final am aici 4 tranzistoare de putere...e evident ca asa e si la tine...ai acolo 4 diode de putere e clar ca redreseaza curenti mari...exact pt motor care creca nu are mai mult de 400w (la mine are 400w) o sa fac si o poza la pompa mea...doar ca trebuie sa o desfac...la mine o fost arsi finalii aia... Cu placere ...revin cu poza cand pot.

Link spre comentariu

 Vad din poza ca convertorul e trifzat , probabil vectorial, actiona un motor trifazic sincron, problema e ca e de putere foarte mica caa 100w nu cred ca ai un motor asa de mic, poate actiona si asincron dar tot de puterea aia.

Daca vrei mai puternic trebuie schimbate igbt-urile si shunturilre de curent astfel sa poti multiplica curentul cu de cate ori e mai puternic motorul care vrei sa-l actionezi, bine inteles ca trebuie sa schimbi toata partea de forta , punte, baterie de condensatoare , igbt , shunt, adica o faci separat si preiei doar comanda de pe placa, alimentezi bineinteles si placa, atentie pune igbt rapide caci la asa putere mica poate sa aibe purtatoare de cateva zeci de khz.

Link spre comentariu

Imi poate arata si mie cineva shunt-ul sau shunt-urile  ca eu nu le vad! Nu cred ca exista asa ceva pe placa.

 

Alimenteaza placa cu 6 bercuri de 40W in loc de motor, cite doua in serie.

Pune osciloscopul si vezi ce se intinpla pe acolo.

Pe urma ideile incep sa vina......

Link spre comentariu

Salut Sesebe si Cavit!

Puterea e in jur de 500W. Intr-adevar o pot mari schimband IGBT si rez de pe care citeste curentul.

Nu am apucat sa il pornesc dar sunt convins ca nu o sa mearga cu o simpla tensiune variabila sau PWM ca si semnal de comanda.

Problema mea este sa gasesc ce ii trebuie uC sa dea comanda tranzistoarelor.

Dupa cum am urmarit eu pe-acolo, conectorul de comanda duce intr-un pin de tip MOSI al uC, ce inseamna ,conform datasheet, o comunicatie master-slave.

Link spre comentariu

 Vezi daca nu poti gasi documentatie , poate are un mod de porneste autonom, vreun strap de selectie ceva, poate gasesti si placa cealalta, daca nu, in extremis, se poate scrie un controller sa il pornesti.

Ma interseaza si pe mine invertere asa micute, de unde se pot face rost,sau frigider din ala si cam cat costa si daca fac mai multi, eu am o suflanta asa, are 400 w si are in punte 6 irf 840, e vector mode cu senzor de pozitie a rotorului cu traductoare hall, cum era pe la unitatile de floppy, are un controller micut cum era si acolo si turatia se regleaza cu o intrare 4-20 mA, standard.

 

Desi daca ma uit mai bine la ea are un optocuplor tot ca turbosuflanata mea si cel mai probabil se comanada cu un curent de cativa milamperi pe fotodioda optopcuplorului, nu cred eu ca se complicau prea tare pentru un simplu frigider.

Editat de cavit
Link spre comentariu

Comunicatia este unidirectionala, deci nu poate fi prea greu sa-l pornesti.

Ma indoiesc ca dintr-un singur optocuplor are un control foarte sofisticat. 

S-ar putea sa fie numai ON/OFF. Nu prea vad utilitatea ca sa aiba si turatie variabila.

Incearca cu becurile (pot fi si de putere mai mare).

 

Ma cam indoiesc de puterea declarata de tine. Nu am auzit de frigidere cu motor de 400-500W.

Link spre comentariu

 Am citit ceva despre frigiderle astea, daca r fi numai on -off nu ar trebui inveter vector mode, cel mai probabil e reglabil analogic in functie de curentul prin fotodioda, dar e posibil sa fie totusi o problema, nu cunoastem nici numarul de poli nici turatia la care merge acel compresor, si implicit gama de fecventa a convertizorului, e posibil sa nu se adapteze bine la un motor cu o pereche de poli. cel mai cinstit ar fi osciloscoparea pe compresorul original cu care functioneaza, sau pe un astfel de frigider la un sevice.

 

 Nu stiam ca se gasesc si in romania frigidere cu inverter, o sa-mi iau unul ca merge mai bine pe sistemul solar, nu mai trebuie invertor sinusoidal merge si cu 300 volti continuu, desi am facute numai invertoare sinusoidale , dar folosesc si bara de 340 vdc prin casa unde nu necesita neaparat ac, iluminat electronice, pot pune si frigiderul pe bara aia.

Link spre comentariu

Cum a spus si cavit, nu isi are rostul doar un control de tip on/off. O sa incerc sa ii fac schema de la optocuplor pana in pin uC. O sa si alimentez sa vad ce zice.

 

 Nu neaparat!

 

Motoarele BLDC au putere mai mare la aceeasi dimensiune, randament energetic imbunatatit, si supracurent mult mai mic la pornire daca este comandat corect, ca sa nu mai zic anduranta foarte mare.

Deci exista cel putin teoretic un motiv pt a utiliza un BLDC chiar si numai cu comanda  ON/OFF.

 

Chiar daca ii scoti schema de la optocuplor pina la µControler, e dificil sa tragi concluzia daca e numai On/OFF sau cu control de turatie.

Oricum e un prim pas in directia pornirii placii.

Link spre comentariu

 Nu neaparat!

 

Motoarele BLDC au putere mai mare la aceeasi dimensiune, randament energetic imbunatatit, si supracurent mult mai mic la pornire daca este comandat corect, ca sa nu mai zic anduranta foarte mare.

 

Nu cred ca ca e vorba de un motor de curent continuu fara perii.

Miane o sa postez o mica schema si ceva vorbe dupa ce alimentez.

Link spre comentariu

Asta e convertizorul pe o parte , se vad puntea si cei 4 trz finali.http://postimg.org/image/qmt2q9zjx/Asta e dosul placii in partea de sus sunt 2 drivere inainte de finali apoi mai jos e un operational si mai jos e un comparator. Mai este acolo un optocuplor prin care se trimite la microcontroler turatia care o are motorul(are si un afisaj si poti regla turatia opri /porni timer etc) frecventa o da microcontrolerul.http://postimg.org/image/qmt2q9zjx/Asta e microcontrolerul , de care in cazul meu ma pot lipsi...(bine, nu mai are functii de stby , citire temp, etc) dar pot porni motorul si varia turatia injectand semnal in opamp. Mi s o parut ca seamana cu ce ai tu acolo..de aia am zis...ca poate merge povestea la fel.http://postimg.org/image/qmt2q9zjx/Am obs ca am pus aceeasi foto de 3 ori...de pe tel nu stiu dc nu mere cum trebuie povestea...am atasat un link la toata galeria sper ca e ok.http://postimg.org/gallery/2x5tn4o8e/

Link spre comentariu

Am alimentat. Am incercat cu un generator de frecventa si cu tensiune variabila. Nu se misca. Trebuie citit controller-ul sa vedem ce cuvant de comanda ii trebuie.La mine cele 3 semnale pentru drivere vin direct din controller. Nu prea pot face mare lucru. Tu nu ai acolo un control in frecventa, ci in faza.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări