Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa leduri 3w

Postări Recomandate

Cu shunt de 0R47 limitarea ar trebui sa fie pe la 1,4A, si totusi in montaj s-au gasit 0,78A maxim, nu vi se pare in neregula? Ledul nu-i generator de curent constant, daca-i dai tensiune destula, consuma cat curent apuca. Documentatia spune ca sunt necesari 3,2-3,6V per led, ceea ce alimentarea de care se dispune in cazul de fata nu poate asigura, motiv pentru care curentul prin led este limitat de caracteristica sa dinamica si nu de generator, care nu face nimic in cazul de fata. As sugera sa se limiteze numarul ledurilor la maxim 5, iar shuntul sa se mareasca undeva pe la 1,5-2,2R.

Link spre comentariu

Pentru 6 leduri, sursa da o tensiune suficienta. Ar trebui undeva la 21.5-22v, iar sursa are 23-24. Si limitarea de curent exista, cu alta rezistenta curentul ajunge chiar si la 1a. Nu stiu ce nu e bine, ori aparatul de masura, ori montajul. Dupa ce masor cu alt aparat, revin cu valorile.

Link spre comentariu

Ai zis ca ai rezistenta de 0R47, aceasta polarizeaza direct jonctiunea unui bipolar pe siliciu, deci pe ea pica cca 0,65V, curentul este asadar limitat pe la 0,65/0,47=1,38A, adica acesta este curentul care trebuie sa treaca prin shunt ( rezistenta din sursa mosfetului ) pentru ca pe rezistenta sa apara cei 0,65V care sa deschida NPN-ul si acesta sa limiteze comanda din poarta. Asadar cu o limitare setata la 1,38A, cum iti explici faptul ca ai masurat un consum de doar 0,78A? Se prea poate sa fie aparatul tau defect, desi ma indoiesc ca eroarea putea fi atat de mare, cum de altfel ma indoiesc ca ledurile ar fi supravietuit la dublul curentului recomandat, care am inteles din pagina anterioara ca ar fi pe la 0,7A. Posibil ca rezistenta sa fie mai mare de 0R47, si atunci se explica, altfel...

Link spre comentariu

Cred ca aparatul de masura are o mica eroare. 

Am facut rost de un aparat de masura.

La R3 = 1ohm, aparatul meu arata 0.36A, iar celalalt aparat o.44A.

Iar la R3 = 0.68ohm, intre 0.5 si 0.6A, teoretic trebuia sa fie in jur de 0.75A (cred). 

Pe o sursa de 13v, montajul merge destul de bine (am testat pe leduri de 10w), nu-mi dau seama ce gresesc.

Am folosit tranzistori noi, rezistente la fel...

Pentru moment e suficient asa, pentru ca imi trebuiau urgent, dar ma las pagubas, in viitorul apropiat cred ca imi iau niste surse Mean-Well, au un pret destul de accesibil.

Multumesc tuturor pentru ajutor :)

PS: Cu 6 leduri am undeva la 0.65A.

Editat de pyu
Link spre comentariu

Pai nu e bine pentru ca te bazezi prea mult pe ce masori, fara sa acorzi nici o importanta si teoriei matematice, care spune clar ca acea rezistenta ca sa polarizeze direct jonctiunea unui bipolar pe siliciu, trebuie sa asigure la bornele ei cam 0,65V, si asta nu se poate intampla decat daca prin acea rezistenta trece un anumit curent, si acel curent este acelasi care trece si prin mosfet, si prin sarcina ( in cazul tau ledurile ), si calculul sau este simplu, ai o rezistenta de 1 Ohm, si tensiunea necesara de 0,65V, deci rezulta ca prin R1 trebuie sa treaca un curent de 0,65/1=0,65A, sau pentru 0,68 ai in felul urmaret, 0,65/0,68=0,95A, deci de ce tot ignori ce zic eu? De ce ignori aceste calcule?

Ceea ce ai masurat tu nu este curentul limitat de generatorul de curent constant de aici de fata, ci fie tensiunea de alimentare nu este suficienta incat ledul sa primeasca tensiunea optima la borne, si atunci curentul este limitat nu de catre alimentare ci de catre insusi led, cauta pdf-ul ledului si uita-te pe grafice, o sa te convingi, fara tensiune suficienta, ledul nu poate conduce decat un anumit curent bine definit in graficele din pdf. Ar mai putea fi cazul ca testerele pe care le folosesti la aparat ( firele ) sa aiba o rezistenta ohmica suficient de mare incat sa te induca in eroare, eu pentru masurare curent mi-am facut alte testere numai pentru asta, conductor multifilar cu sectiune de 4mm, lungime cca 30cm, clesti crocodil de 10A la capete, si mufe banana.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări