Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sursa leduri 3w

pyu

Postări Recomandate

Buna seara.

M-am apucat sa fac o sursa pentru o serie de leduri de 3w (650-700mA si 3.2-3.6V - astea sunt specificatiile ledurilor).

Folosesc un transformator de 100VA, 24.5-25V tensiunea in gol.

Pentru sursa de curent constant m-am inspirat de aici:

http://www.instructables.com/id/Power-LED-s---simplest-light-with-constant-current/

Folosesc Tip122, BC 337, rezistenta de R1 = 10k si R3 = 1ohm, 5w.

Daca pun o serie de 7 leduri, consumul ajunge undeva la 1A la 21.5v, deci mult mai mult decat trebuie.

Pentru o serie de 8 leduri, curentul ajunge la 0.65-0.70A la 22v.

Are cineva idee unde gresesc? De ce sursa de cc nu scoate cat trebuie?

Link spre comentariu

Pai ati folosit un darlington npn in loc de un fet?... Montajul este specific...Daca cautati pe forum gasiti similare s-a mai discutat

Link spre comentariu

TIP122 este tranzistor Darlington NPN, nu este MOS-FET cu canal N.

Cand ai 8 leduri deja nu mai conteaza generatorul de curent, limitarea se datoreaza tensiunii prea mici de alimentare.

Cu 7 leduri incearca marirea lui R3 pana cand obtii curentul dorit. Pune-i si 100 ohmi in baza lui 337.

Editat de Ticu
Link spre comentariu

Multumesc pentru raspunsuri, nu am fost atent la alegerea tranzistorului.

Cred ca as putea sa inlocuiesc TIP122 cu IRF630, IRF540 sau IRF530 (cred ca le am pe acasa).

Link spre comentariu

Oricum , tensiunea de alimentare e prea mica pentru 7 leduri si circuitul regulator de curent, tranzistorul bipolar statea permanent in saturatie de aceea aveai curent prea mare.

Link spre comentariu

Eu cred că e și o greșeală în montaj - probabil la conectarea lui BC337, altfel nu-mi explic curentul de 1A.  Un BC întrerupt ( de exemplu ) ar conduce într-adevăr la saturarea darlingtonului.

Link spre comentariu

Cat mi-ar trebuie mai exact pentru cele 7 leduri?

In specificatii scrie:

LED Emitter: 3W

- Output Lumens: 180-210 Lumens

- DC Forward Voltage (VF) : 3.2-3.6Vdc

- DC Forward Currect (IF) : 700mA

Daca iau valoarea de 3.2v, ar iesi un total de 22.4v pentru toate ledurile, iar pentru 3.6v ar iesi 25.2v.

Link spre comentariu

sunt ,ai multe solutii dar ideea este sa folositi o sursa de curent constant (scc) ....... cititi pentru inpiratie aici:

http://www.elforum.info/topic/95123-proiecte-realizate-cu-tehnologie-led/page-8?do=findComment&comment=1154438

..precum si altele asemenea discutate pe elforum.....

PS: eu as merge pe grupuri de 3 leduri alimentate fiecare cu o scc..... dar este la latitudinea dvs.

Link spre comentariu

Cat mi-ar trebuie mai exact pentru cele 7 leduri?

In specificatii scrie:

LED Emitter: 3W

- Output Lumens: 180-210 Lumens

- DC Forward Voltage (VF) : 3.2-3.6Vdc

- DC Forward Currect (IF) : 700mA

Daca iau valoarea de 3.2v, ar iesi un total de 22.4v pentru toate ledurile, iar pentru 3.6v ar iesi 25.2v.

Pai masoara tu cat cade pe el cu un montaj simplu format dintr-o sursa de tensiune si rezistenta de limitare

, la curentul dorit de tine , eu nu le-as folosi chiar la maxim 700mA pentru viata lunga ...

Legat de montaj , nu folosi tranzistor bipolar in loc de MOSFET si te astepta sa mearga bine conform originalului

Editat de Depanatoru
Link spre comentariu

UDAR, Intradevar, am strapuns BC-ul, dar nu-mi dau seama daca de aseara sau de azi dimineata.

O sa refac montajul.

Eusebiu Angelescu, Am mers mai bine de 1 an fara probleme pe grupuri de 3 leduri, in serie cu o rezistenta de 5w, la surse de 12v, dar aveam prea multe grupari din astea, vreau sa mai simplific, de asta am ales 24v.

Depanatoru, Vreau sa tin de pe un singur transformator de 24v lumina la 2 acvarii, pe care le voi controla cu pwm-ul dintr-un raspberry-pi-2 cu windows 10, server web pentru monitorizare, camera, etc.

Nu voi ajunge la 100%, poate maxim pe la 90-95%  pentru 30-60 minute pe zi.

O sa refac montajul diseara, sper sa mearga.

Editat de pyu
Link spre comentariu

Am refacut montajul.Irf540n, bc337, r1=10kohm, R3=0.47ohmRezultate:Cu 7 leduri - I=0.70 a, V=20.2 vCu 6 leduri - I=0.78 a, V=18.0 vLa intrare, inainte de scc am de fiecare data 23.5v.Pentru ambele cazuri puterea totala ajunge undeva la 14w, nu este valoarea pe care o doresc..In cazul celor 6 leduri, de ce voltajul pe serie este doar de 18v?

Editat de pyu
Link spre comentariu

Interesant ca reiese o cadere semnificativ mai mica de tensiune pe led decat catalogul . Tocmai ca la 6 leduri tensiunea e 3V , mai aproape de catalog , fata de 2,88V cand sunt 7 . Ai masurat corect , cu un aparat de masura bun ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări