Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tuburile perechi ,mit sau adevar ?

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Vizitator viobio

Ai voie sa-l chinui cu un semnal dreptunghiular la 50Hz, si 10kHz? Sau macar pe sinus sa vedem cum sta.

Nu am pus osciloscopul pe el,nu am avut timp,azi pleacă spre proprietar,săptămâna viitoare,mai primesc unu,pentru up-grade,o sa pun la acela.La ureche se aude bine, are un sunet foarte rezolut.
Link spre comentariu

Nu am pus osciloscopul pe el,nu am avut timp,azi pleacă spre proprietar,săptămâna viitoare,mai primesc unu,pentru up-grade,o sa pun la acela.La ureche se aude bine, are un sunet foarte rezolut.

Hmm, ciudat rau. Eu, candva, si daca reparam un casetofon auto puneam osciloscopul sa vad semnalul. Nu stiu cum repara unii dar sa nu pui generatorul si osciloscopul, mai ales pe un amplificator cu tuburi mi se pare ...lipsa grava de profesionalism. Se pare ca unii de pe aici cam au dreptate cand afirma despre altii: hai ca merge si asa, dupa ureche, tipic romaneste. Si daca am spus tipic romaneste o sa sara altii de c-r in sus ca jignesc natia romana.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Jadis Reference reparat ,tuburi Svetlana ,cumparate quad,folosite o perioada de timp,ce spuneam de uzura in timp????Va rog sa priviti pozele cu tensiunile de negativare.Jadis Reference,bias reglat ca la carte.

ErataAmplificatorul este Jadis Orchestra RC, nu Jadis Orchestra Reference, Reference are corector de ton.
Link spre comentariu

Vio, se simt in vreun fel la ureche diferentele masurate? Cum se manifesta dereglarea biasului, prin distorsiuni? Asta insemnand uzura tubului?Multumesc.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Hmm, ciudat rau. Eu, candva, si daca reparam un casetofon auto puneam osciloscopul sa vad semnalul. Nu stiu cum repara unii dar sa nu pui generatorul si osciloscopul, mai ales pe un amplificator cu tuburi mi se pare ...lipsa grava de profesionalism. Se pare ca unii de pe aici cam au dreptate cand afirma despre altii: hai ca merge si asa, dupa ureche, tipic romaneste. Si daca am spus tipic romaneste o sa sara altii de c-r in sus ca jignesc natia romana.

Și dacă la aceasta ora are oscilograme,parca am spus ca nu am avut timp sa fac.Oricum nu ma deranjează lipsa mea de profesionalism, asa sunt eu,cirpaci, cum se mai spunea pe forum,totuși, amplificatoarele ajung la mine, nu la x sau y.

Vio, se simt in vreun fel la ureche diferentele masurate? Cum se manifesta dereglarea biasului, prin distorsiuni? Asta insemnand uzura tubului? Multumesc.

În poza cu 112mv, amplificatorul este biasat,curenti egali prin cele patru finale,finalele perfect echilibrate intre ele,sunet foarte bun.Cele 4 poze cu tensiunile din grilele finalelor, sunt pentru 20mA, curent de repaos, prin fiecare finala.Se observa ce diferențe sunt intre acele tensiuni,pentru curenti egali prin tuburile finale,uzura inegala în timp.
Link spre comentariu

Multumesc pentru expicatie, dar la ureche se simte aceasta uzura inegala a tuburilor? Pe mine, asta ma intereseaza mai mult, fiind foarte incepator si neavand nici scule de masura scumpe (osciloscop, generator de semnal, etc ci doar doua amarate de multimetre digitale si un MAVO35 defect.)

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Multumesc pentru expicatie, dar la ureche se simte aceasta uzura inegala a tuburilor? Pe mine, asta ma intereseaza mai mult, fiind foarte incepator si neavand nici scule de masura scumpe (osciloscop, generator de semnal, etc ci doar doua amarate de multimetre digitale si un MAVO35 defect.)

Dacă amplificatorul este reglat corect,nu se simte uzura inegala,pina la un punct,cind o finala, doua,sunt cu emisia mult redusa,apar distorsiuni și se reduce puterea de ieșire,atunci trebuie sa înlocuim tuburile.Finala căreia ii corespund -31,2V, tensiune de negativare,este cea mai uzata. Editat de viobio
Link spre comentariu

Am stat sa ma gindesc daca sa scriu asta avind in vedere discutiile neprofesionale care se poarta pe aici... Uzura si alte probleme de nesimetrie sunt corectate pana la un punct de REACTIA NEGATIVA. Adica pentru cei care nu stiu romaneste "negative feedback", sau pentru cei care stiu de gluma " Type O Negative ")

Link spre comentariu

Din prima postare a lui Viorel se putea trage o concluzie  care ar fi scurtat discutia, cele patru tuburi "perfect imperecheate" de furnizor erau in realitate doar "potrivite" superficial . Cu un trasator de curbe se pot face perechi  sub "n" % de acea doresc celor care au inceput proiectele utilizind  kit-uri tracer, sa finalizeze constructia acestora si sa le explice si altora obisnuiti sa se bage in tot felul de discutii sterile calea cea dreapta...

Link spre comentariu

marius sa zicem ca imprumut un uTracer si vreau sa obtin 4 tuburi imperecheate. Printre cele 12-14 tuburi ce le detin (NOS - asa cum scriu toti userii pe la bazar sau pe ebay) nu pot gasi 4 imperecheate, deci ..... ramane sa mai cumpar. Intrebarea este: cate sa cumpar si de unde sa cumpar ? Daca ma duc la X care vinde tuburi imperecheate degeaba am mai imprumutat uTracerul iar daca vreau eu sa imperechez degeaba am uTracerul daca nu am lada de tuburi. Am mai spus-o: ar fi super daca am putea sa mergem cu un uTracer sub brat si sa testeam tuburile de la vanzari si sa alegem ce ne place. 

O solutie pentru noi romanii ar fi avem cati mai multi dintre noi uTracer si sa facem schimb intre noi de lampi testate. Fiecare isi testeaza lampile si spune ce are si asa se mai pot face perechi. Un posesor de uTracer deja a dezvaluit cam ce marfa se afla pe taraba la bazar. Nu-i cu suparare daca pretul este romanesc, dar cand platesti un pret aproape de ebay si esti pacalit normal ca-ti sare mustarul. Chiar daca avem lampile imperecheate s-a spus clar si nimeni nu a contestat faptul ca lampile se uzeaza neuniform. Acest lucru nu poate fi rezolvat de un tester. Scaparea (pana la un anumit punct) se afla in reactia negativa care a fost punctata de misa  sau un reglaj care se reface la un animit interval de timp.  

uTRacerele isi pot arata potentialul maxim in momentul can exista o colaborare, altfel vezi doar ca nu prea ai lampi perechi si ajungi sa te imbufnezi. 

Link spre comentariu

Nu cred ca este cazul, tuburile din acelasi lot de fabricatie se uzeaza relativ uniform insa acuratetea de imperechere  depinde, este adevarat, de numarul de tuburi disponibile, oricum fara un tracer sau un tester potrivit nu se poate face mare lucru...

Sistemul servobias poate tine un timp tuburile din amplificatoarele SE sub control in asa fel incit cele doua canale sa evolueze egal, verific periodic acest lucru la amplificatorul  meu SE cu PL519 prevazut cu  acest tip de negativare insa pentru amplificatoarele PP doar reactia negativa poate fi o varianta sau din punctul meu de vedere cred ca solutia optima ar fi monitorizarea constanta a celor patru tuburi cu semnalizarea eventual automatizata a  uzurii diferentiate

Link spre comentariu

marius am vazut pe un forum ca la PP este indicat tot servobias-ul atunci cand traful de iesire este toroidal (si se satureaza repede). Numai ca el acolo lucra pe G2 (avea pentode). Mi s-a parut complicat dar se pare ca ii mergea jucarica. 

Ai spus ca servobias-ul poate tine un timp tuburile sub control, poti da mai multe detalii? 

De ce nu vezi servobias-ul tau nepotrivit la PP? Ce impedimente ar fi? Eu vad servobias-ul pe primul loc, apoi reactia negativa si reglajul la un anumit timp pe locul doi, desi cele din urma sunt cele mai simple de implementat. 

Link spre comentariu

Sînteţi prea neîncrezători, EL34 erau sigur împerecheate cu foarte mare grijă căci aveau etichete pe baze cu:

34mA

10/46 la trei din ele şi una cu 10/47 (?). O fi anul şi săptămîna...

..........

Lăsînd gluma deoparte, din 4 e clar că doar 2 sînt pereche, fie au fost toate împerecheate şi numai astea prin fabricaţie şi-au păstrat caracteristicile egale chiar şi după o oarecare uzură şi celelalte s-au alterat, fie au fost împerecheate după luciul sticlei. Pardon, una din lămpi e ca nouă. :)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări