Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tuburile perechi ,mit sau adevar ?

Vizitator viobio

Postări Recomandate

Dl. Feri a scris mai demult ca toate lampile NOS,NIB, trebuie incalzite 50-100 ore de functionare pana ajung la emisia nominala. Treaba asta o stiam si eu de la un tip si o foloseam cand faceam cinescoape pt activarea sistemului de emisie. La toate lampile rusesti, eu unul, fac asta si abia apoi le masor. Toate astea rusesti sunt nashpa,sincer nu as lucra deloc cu ele,dar,deh mai vine cate unul si le vrea in cutia lui. WE , RCA sau EIMAC,astea sunt preferatele mele si normal EGRO,TFK,Siemens,Valvo.

Referitor la trafuri,extra nu am zis nimic sa vad reactia inamicului. Stai linistit ca nu mai caut in topic ce a zis fiecare, pt mine e egal.

Despre Coleman eu am o parere buna,si nu numai eu ci si A. Moglia (Bartola),nu mai zic de cei de pe diyaudio. Producatorii actuali de tuburi sunt ...comercianti,cumpara tuburi ieftine le masoara cat de cat si apoi le marcheaza Electro-Harmonix ( pe astea sa nu le vad, am gasit cazute la 3 luni  sau pana intr-un an de noi) sau alte branduri cu renume audiofil. De la JJ nu mai iau niciodata, ca sunt lesinate rau si abia trec garantia (un an cat dau eu).

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Eu astept raspunsul la dilema cu Raa.Tuburile fabricate in ziua de azi au o durata de viata de minim 1000 de ore.Am intilnit amplificatoare cu tuburi in buna stare,folosite intensiv ,in sali de repetitii,la volume mari,amplificatoarele au 5..7 ani,cu finale rusesti sau chinezesti,e relativa faza cu producatorii.Cel mai repede se duc tuburile folosite in SE si PP clasa AB.Englezul ala e un cirnat care abereaza cu succes.Legat de Electroharmonix,cred ca der_doktor,a avut ghinion,au cea mai buna calitate raportata la pret,am multe amplificatoare construite,depanate,cu EH,nici unu nu a sucombat,in fine,aici e lumea a lll,vesticii su 3 c..e si vor best the best.Va spun ceva ,ce nu ar trebui sa spun,vestul,Canada,USA,sunt pline de gusteri ,care sunt dipusi sa dea bani pe povesti,stiu bine ce vorbesc.Eu nu stiu cum la unii se consuma finalele sau se defecteaza repede,o fi oare problema de bias?Eu am o sala de repetitii,amplificatoarele de acolo sunt forjate zilnic,unu are 5 ani,cu finale EH,doua au 4 ani cu finale chinezesti,astea cum dracu de rezista,cred ca netul e plin de folclor ,or fi ca acele cauciucuri care nu au tinut decit 5000km.Uitasem,tubul este tehnologie 1920,de asta a evoluat tehnologia,te poate lasa cind iti este mai drag,cine nu vrea tuburi,are varianta SS,care teoretic ar avea viata nelimitata.

Editat de viobio
Link spre comentariu

der_doctor când o să înţelegi diferenţa dintre 6P3S-E şi EL34 posibil să uiţi de  Rod Coleman(chestiunea nu se rezumă la mers în soclu),psf ales/stabilit de tine pentru 6P3S-E nu are importanţă ,6P3S-E nu poate satisface dinamic corect o sarcină destinată EL34-UL(de moment nu realizezi ce spui/susţii).

Viobio(iniţiatorul subiectului) a revenit cu întrebarea Raa... der_doktor poate răspunde măcar din politeţe

Hai încerc eu un răspuns posibil pentru a adapta relativ corect 6p3s-e cu transformatoarele de ieşire existente(nemodificate destinate EL34-UL) se aplică sarcină în secundar majorată 12Ω(pe înfăşurarea destinată 8Ω) astfel sarcina reflectată la anozi devine acceptabilă(putem spera că priză UL este trasă la 20%...).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator viobio

Pentru mine subiecrul este incheiat,sincer,aveam alta parere despre doctor,acum nu o mai am,evita raspunsul,la fel ca panda12,ciudat ca se cam contrazice singur,intr-un topic scrie ca este important Raa,aici nu sufla o vorba,ciudat.....Ma gindesc la alt subiect,la fel de fierbinte.

der_doctor când o să înţelegi diferenţa dintre 6P3S-E şi EL34 posibil o să uiţi de  Rod Coleman.

O fi fost amplificator de chitara,a vrut sa schimbe soundul,pe chitaristii care cer acest lucru ii inteleg,pe audiofili nu. Editat de viobio
Link spre comentariu

Tot nu inteleg care ar fi problema cu Raa. Stiti amandoi,valderama si vio ,cam cat ar trebui sa vada tetroda in anod  cand merge la clasa economica,maxim 4 stele.

Nr de spire si cate straturi de bobinaj au trafurile,doar englezii stiu asta si de ce le-au facut asa.

Ce vroiam sa spun e ca initial am probat cu lampi noi dar la gramada si mergea binisor dar e greu de reglat pana obtii THD_ul ala. Apoi am cumparat setul de imperecheate si m-am dus direct cu biasul unde stiam ca am minim de THD si putere maxima.Oricum e ceva timp si  de atunci am cumparat doar imperecheate sa nu mai bantui  cu reglajele,altfel pierzi o juma de zi pana simetrizezi canalele sau ma rog finalele pe monobloc si-ti trebuie multe lampi pt probe.

App,valderama cand pui EL34 alea in soclu,dupa ce faci bias_ul le schimbi intre ele,nu de alta dar multi vand lampi ca fiind matched si nu prea sunt,macar le trimiti inapoi, sunt convins ca ai dat o gramada de bani pe ele. Mie mi-a dat ala si graficele cu caracteristicile anodice si de grila,tin minte ca l-am intrebat de vreo 5-6 ori daca sunt perfect egale ca nu prea aveam incredere in astia cu imperecherile,ma gandeam ca cine stie pe ce Funke sunt facute iar graficele alea sunt scoase la modul general,doar ca le da o serie.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Problema este ca eu știu un lucru:LA 500V Ua,Raa ESTE FOARTE DIFERIT PENTRU 6P3C-E,FATA DE EL34,STUDIAZA FOILE DE CATALOG,PENTRU RUSOAICA POTI FOLOSI FOAIA DE LA 6L6GC,CA DUPA ASTA AU COPIATO RUSII. Ma lasă rece PSF-ul ales.Fii onest și cind ești întrebat de ceva răspunde la ce te întreabă omul,nu da răspunsuri de politician.Ma repet, te contrazici singur.

Link spre comentariu

6L6 http://www.r-type.org/pdfs/6l6.pdf aproximativ 21W disipaţie maximă la anod tub similar ca disipaţie 6P3S-E ,pe când 6L6GC http://www.tubebooks.org/tubedata/hb-3/receiving_tubes_part_2/6L6-GC.PDF 30W disipaţie maximă la anod  total diferită de 6P3S-E.Rusul precizează pentru 6P3S-E 20,5W disipaţie la anod mai mult 6P3S-E are disipaţie mai mică Pdg2 dacă ne raportăm la 6L6 sau 6L6GC ,disipaţia Pdg2-6P3S-E fiind foarte scăzută în raport cu Pdg2-EL34.

Personal am triat(în decursul timpului) tuburile 6P3S-E după capabilitatea de a suporta tensiuni mai mari Ug2 în diferite regimuri de conducţie ,după care am împerecheat relativ tuburile rămase(apte) ,tuburile(perfect active fără probleme) care nu au corespuns acestui criteriu au fost vândute pe bani de nimic 10-12lei/buc unele chiar împerecheate.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

http://oi60.tinypic.com/m8inua.jpg

referitor la trierea 6P3S-E după manifestarea g2(se poate deplasa îngusta sau lărgi ecartul Vg2 funcţie de zona de interes prin intermediul comparatoarelor cu referinţă programabilă din blocul logic ,deasemeni se pote varia durata pauzei dintre rampe sau viteza de crestere a rampei/unghiul rampei).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@dvb :

O alta dreapta de sarcina sau necorespunzatoare pentru tuburile utilizate poate duce cel mai sigur la un nivel THD mai ridicat,mult mai ridicat comparativ cu un Raa corespunzator,dar probabil exista si minuni care "bat" legile electronici,se prea poate si asa.Chiar si aici  http://www.diyaudio....-34-6p3s-e.html ,discutiile privitoare la potrivirile dintre cele doua tuburi EL34 si 6P3S-E sunt destul de contradictorii intre Rod Coleman si Anatoliy Lisowski (Wavebourn),ultimul fiind chiar cineva in domeniul tuburilor electronice,daca tot dorim sa dam crezare unor nume.De remarcat ca acolo discutiile sunt foarte elegante si cu fineturi,dar tot se simte tensiunea dintre ei.

Tuburile din discutie sunt si constructiv mult diferite (imaginea de mai jos) si totusi merg in socluri octale si au aceeasi corespondenta la pini,mai putin EL34 pentru care trebuie conecta pinul <1> G3 la pinul<8>K(catod).Tubul 6P3S-E este o tetroda iar EL34 este o pentoda cu G3 (grila supresoare) libera.

post-175212-0-67527500-1431774388_thumb.png

post-175212-0-15290400-1431774406_thumb.png

post-175212-0-70269100-1431775572_thumb.png

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu
In foile de catalog producatorul indica PSF-uri, Ra-uri sau Raa-uri cat mai potrivite ce reprezinta un optim pentru cat mai multi parametrii: putere, distorsiuni, etc (vezi graficul de mai jos). Utilizatorul poate sa iasa din aceste recomandari dar in dauna unuia sau mai multi parametrii: putere, distorsiuni, durata viata tub etc. 

Posted Image

Daca insa cineva reuseste totusi sa obtina ceva mai bun decat se stipuleaza in foile de catalog atunci normal ca trebuie prezentata reusita dar cu dovezi (as zice ca trebuie evitate pozele si ar fi de preferat un filmulet pentru a elimina suspiciunea de frauda). 

Subiectul fiind despre imeprecherea lampilor der_doktor daca dorea sa prezinte ceva on topic putea sa regleze biasul la lampi, sa masoare THD-ul apoi sa inceapa sa schimbe lampile intre ele pentru a arata ca THD-ul se mentine fara a mai umbla la bias, altfel merg si lampi desperecheate la care le reglez individual bias-ul (viobio si gabriele au prezentat feedback foarte pentru aceasta solutie) si nu mai frec lampile intre ele si sunt sigur ca THD-ul nu va fi asa diferit fata de lampi imperecheate. 
Editat de adrian_pic
Link spre comentariu

Egal ce as scrie, nu e bine. Vad ca si Rod Coleman nu stie nimic de lampi,e ''diletant'' si asta, asa se intelege din unele postari anterioare. Probabil acelasi lucru se poate spune de Shishido, Michimori, Hiraga  sau Turner, Bench,Millett, etc.

In legatura cu PP_ul ala, am adus vb de el pt ca topicul se refera la imperecheatul tuburilor. Daca scriam ca scoate 20W si 2% THD era aceeasi chestie, venea un atoatestiutor si spunea ca in foaia de catalog scrie altceva.  Domniile voastre vorbesc de foi de catalog si exemple de pe net iar eu de masuratori practice pe tuburi riguros imperecheate. Sunt convins ca chiar daca postez toate detaliile amplificatorului , inclusiv toate datele OT, fara tuburi imperecheate si analizor de distorsiuni nu poti scoate nimic din el cu masuratori dupa ureche. Spun asta deoarece in prima faza l-am masurat cu tuburi ''la gramada'' si abia apoi am cumparat imperecheatele. Diferentele sunt mari.

Nu mai intru in polemici decat cu cei care pot masura THD si IMD real, altfel vorbim ...vorbe. Ce scrie in foaia de catalog stiu si eu, iar inainte de aborda o schema ma documentez si apoi fac masuratori reale. Clientul nu plateste decat pt ce aude / vede real , nu pt foi de catalog sau simulari care nu bat cu practica. Degeaba ii spun eu ca in simulare am un THD de 0,1% daca real e mult mai mare. 

App de calibratul ap de masura. Am doua analizoare de distorsiuni din care unul stie si IMD. In plus e si analizorul de spectru. Nu poti sa spui ca toate trei sunt asa decalibrate incat indica la fel. Sa fim seriosi,HP si TAB nu au facut pocnitori niciodata. In plus un analizor de distorsiuni,HP331A, l-am restaurat complet in cele mai mici detalii si e calibrat conform manualului service. Nu tin in atelier aparate de masura de dragul de a fi acolo, ci doar ce e strict necesar,restul sunt in alte locatii.

Link spre comentariu

cât este tensiunea la ieşire afişată aici  http://postimg.org/image/7tl04kedx/full/ pe ecranul osciloscopului ,imaginea chiar dacă este de rezoluţie mare nu arată prea bine datele din ecran cu greu disting 19,2V.Văd că sarcina ar avea 8Ω.

Având în vedere elevarea cracteristicilor de grila 6P3S-E în plan vertical datorate Vg2 posibil pentru patru tuburi finale 6P3S-E mod UL (puse să lucreze se o sarcină destinată 4XEL34 mod UL) putem găsi în sarcină la ieşire o putere utilă sinus nelimitat de circa 45W.Puterea utilă precizată 60W/THD-0,25% naşte serioase semne de întrebare.

Sarcina anod-anod(4XEL34 mod UL) posibil şi probabil 3300Ω.Ca să obţin 60W în secundar/sarcină am nevoie de ciraca 65W în primar/sarcină(funcţie de randament OT).

...............................................................................................................................................................................................................................................................................................................

@viobio tubul 6P3S-E nu poate fi considerat apropiat/echivalent 6L6-GC(6P3S-E disipaţie mai mică la anod şi g2 comparativ 6L6-GC). 

http://oi62.tinypic.com/2dhybzp.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

într-adevăr pentru tubul 6P3S-E nu există documentaţie mod UL cu greu se poate sintetiza un model ce trebuie să arate de această manieră http://www.audiomatica.com/tubes/img/el34ultr.gif (EL34 mod UL 43%) .Dacă facem un exerciţiu imaginar şi rescalam ia-EL34 mod UL -43% în loc de 360mA marcăm cu 200mA am putea spune că avem o reprezentare forţată 6P3S-E mod UL ,o astfel de reprezentare forţată conduce pentru 4x6P3S-E mod UL la 60W în sarcină/secundar  http://oi62.tinypic.com/a0w0ib.jpg (aprox 3300Ω anod-anod)

Chestiunea acelor 60W(4x6P3S-E tuburi împerecheate mod UL) ar deveni simplu de demonstrat(teoretic)într-o simulare dacă Lăzăroiu ar putea genera un model UL-6P3S-E ,cum acest lucru nu pare posibil (nu există nici măcar referinţă UL-6P3S-E) ăia 60W sarcină/secundar rămân suspendaţi în practică şi credinţa noastră.

Pentru a deveni relevant dincolo de thd trebuia să vedem amplitudinea tensiuni sinus din ieşire pe sarcina dată.

În oncluzie pentru mine prezentarea/povestea der_doctor cu 4x6P3S-E împerecheate(60W/thd-0,25%) este irelevantă (nu conţine date suficiente).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări