Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tuburile perechi ,mit sau adevar ?

Vizitator viobio

Postări Recomandate

viobio nu merge cu votul. Nici nu ar fi corect. Se aduna 100 de audiofili si voteaza cum vor ei si apoi se raspaneste rezultatul votului care apoi va deveni in timp axioma! 

Un argument tehnic corect spulbera zeci de mii de voturi ale unor habarnisti.

Tu ai venit si ai pus clar o problema pe tapet: primarele trafurilor de iesire nu au aceeasi rezistenta in DC de aici decurge o diferenta care nu poate fi anulata nici de doua tuburi identice  (teoretic) 100%. Deci daca din start avem o problema care nu poate fi rezolvata de imperecherea tuburilor atunci trebuie cautata alta solutie. O mare problema a curentilor de mers in gol se pare ca apare la trafurile de iesire PP toroidale. Trafurile Amplimo se pare ca cer diferenta sub 2-3mA. 

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Pentru mine tuburile perechi sunt mit,în timp am convins destui oameni,sa nu mai plătească în plus pt tuburi imperecheate, cei mai mulți sunt chitariști, eu am venit cu dovezi, adică masuratori, asa ii poți convinge,doar cu vorbe e mai greu,mai am un hop cu audiofilii. Pentru mine subiectul este încheiat.

Editat de viobio
Link spre comentariu

In primul rand mentionez ca nu am nimic cu nimeni de pe forumul asta,nu port pica nimanui si nu intentionez nici un atac la persoana. Voi incerca doar sa raspund la comentariile aduse postarilor mele.

Excelent Viorel! punct ochit,punc lovit!...nici eu nu traiesc din electronica si sa nu uitam si va pot garanta asta,ca in proportie foarte mare cei de pe acest forum sunt aici pentru placerea constructiilor DIY si ca tot se spunea ceva de electronica precum ca nu se face in debara sau pe genunchi,cam asa este; cel putin eu am facut electronica absolvind toate stadiile de pregatire profesiionala in acest domeniu  din ROMANIA unde se "facea" electronica,deci este o afirmatie corecta: electronica nu se face in debara,garaj sau orice fel de atelier,electronica se face la SCOALA[...]

Exista satisfactii mult mai mari si in afara banilor a miilor de EU sau a gandului ca maine dimineata vom avea parte de un castig important,pentru suflet si mai ales pentru pasiune satisfactii majore se pot ascunde si intr-un montaj facut intr-o debara si care este facut de manutele tale dupa gandurile tale,asa-i,ma puteti contrazice???

Sorry!... am fost rautacios,nu-mi sta in caracter,insa m-am simtit lezat intrucat micul meu atelier de bricolaj se afla intr-un balcon,insa pentru placerile mele imi este suficient si ca spatiu dar si ca dotare tehnica,asadar inca odata imi cer scuze si va garantez ca respect munca tuturor indiferent pentru ce sau pentru cine o face.

Dl.Lazaroiu, doar teoria se invata la scoala, punerea in practica a acesteia se face in atelier. Cand zic atelier ma refer la un spatiu dotat cu aparatura pe masura si nu doar cu un osciloscop si multimetru. Vad ca multi realizeaza amplificatoare dar nimeni nu masoara distorsiunile armonice real ,toata lumea specifica puterea de iesire si THD de 2% dar de pe net sau din simularile dvs care sunt cu totul altceva decat realitatea. Dvs folositi niste modele cu alti parametrii decat are userul x fizic in socluri si e normal sa difere parametrii. Despre masurarea tuburilor nu mai zic nimic,am vazut clar metoda de imperechere ''valderama'' pe care o consider extraordinara.

Sunt curios cine a ciobanit amplificatorul punand 6P3S-E in loc de EL34. Proprietarul nu-i deranjat ca in loc de 100W are doar 60W si ca suna altfel? Se pare ca o duc greu audiofilii germani daca accepta sa puna 6P3S=E in loc de EL34 (care totusi nu-i asa scumpa pentru buzunarele lor). 
Inteleg acum de unde apare interesul depanatorului de a imperechea lampile 6P3S-E care sunt cam 5 euro bucata (pe la noi) si poate lua o cutie sa ii imperecheze 8 bucati proprietarului sa fie fericit(5 euro parca a zis ca ar fi imperecherea) si pleaca omul cu 60W in loc de 100W iar ca timbru e clar altceva, dar e fericit ca are finalele imperecheate. 

Raspuns partial pentru 40W (2 tuburi) 
Pentru 6P3S-E (6P3S e urata in viziunea mea) as licita: clasa AB2 cu un Raa de 4000-4500 ohmi, tensiunea anodica de 350V (da, stiu ca rusii spun sa nu depasim 250V anodica) cu un bias in jur de 85mA. 

Deci esti mai tare decat cei 50 de ingineri :85

Depanatorule, valderama a cerut 40W cu 2 tuburi nu 60W cu 4 tuburi sau nici asta nu realizezi!!!

Adrian,ar trebui sa-ti fie clar ca nu execut ''poruncile'' stapanului tau,@valderama, iar faptul ca amplificatorul ala s-a vrut cu 6P3S a fost cererea clientului. Daca vroia cu alte finale era dreptul lui,datoria mea era sa-l rezolv in functie de posibilitati.

Daca ma mai iei la misto mult ,afla ca stiu si eu sa vorbesc/scriu in halul asta. Nu ti-as dori sa afli asta,asa ca las-o mai moale cu ''depanatorule'' sau alte apelative,eu nu m-i te-am apelat decat cu nick_name_ul tau,@adrian_pic, sau crezi ca ma doare tastatura.....

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

valderama, on 13 Mai 2015 - 3:31 PM, said:

Referitor la împerechere rog pe Lăzăroiu să dea un răspuns simulat pentru Viobio(Tuburile perechi ,mit sau adevăr ?)

der_doktor, on 13 Mai 2015 - 3:49 PM, said:

Poate ne traduceti si noua,la astia ''habarnisti'' ce e ala ''raspuns simulat'' ?

valderama, on 14 Mai 2015 - 05:29 AM, said:

Ce legătură există între Valderrama şi acest subiect Tuburile perechi ,mit sau adevar ?

der_doktor, on 14 Mai 2015 - 05:51 AM, said:

Intreaba-l domne pe @Lazaroiu,sa-ti dea un ''raspuns simulat''.

LMOlimpiu, on 14 Mai 2015 - 07:01 AM, said:

Sunteti rautacios cu aceasta replica...!

Nu am fost absolut deloc rautacios,daca era sa raspund de fiecare data provocarilor lui valderama sau lui adrian_pic, era circ mare aici. Nu este valderama in masura sa-mi  dea teme de verificare a cunostiintelor in electronica sau alt domeniu. Niciodata in viata nu m-am milogit de nimeni,egal cat de greu mi-a fost, cu atat mai putin in fata unor persoane virtuale. 

Nu am postat schema aia de la Tube Technology la comanda lui valderama si nici pt el,a fost pt cei care se vor intalni cu o configuratie asemanatoare sau cu originalul,in ideea de a ajuta. Se pare ca nu a fost o decizie buna motiv pt care in viitor nu mai pun documentatie gratis,cine are nevoie sa.si o cumpere sau sa piarda noptile ridicand scheme.

@vio, finalele sunt militare si imperecheate pe un tester bun. Toate lampile provin de la un tip care are un stoc enorm, cu asta se ocupa, cumpara,imperecheaza si vinde lampi.Montajul ala functioneaza fara nici o problema,e testata inclusiv temperatura baloanelor de sticla,nu sunt nebun sa-i dau foc la casa clientului. Nu te joci in germania cu improvizatii si nu-ti pui la bataie imaginea pt cativa euroi. Daca nu-mi iesea asa ii spuneam simplu ca nu merg si gata,ori EL34 sau sa se duca la altul. Nu fac service de 2 ani si nu ma aventurez aiurea unde stiu ca nu am suport sau sansele de reusita sunt prea mici.

Ai zis de trafuri ca nu au rezistenta primarului in cc egala. Eu din ce am intalnit toate au fost identice,inclusiv inductanta primarului. Mici diferente la inductanta de scapari si la capacitatea primar -secundar,ceva dupa virgula oricum.Ma gandesc poate ca si unde erau facute de firma,oricum toate erau supradimensionate.Nemtii folosesc in general M102a sau M102b,uneori si pachet dublu si PM135/64,ca miez. Oricum o pereche de trafuri de iesire e de la 700 pana la 2000€,restul sunt pocnitori.

Uite astea de la Rainer sunt ok

http://www.ebay.de/itm/2A3-300B-SE-Ausgangsubertrager-Doppel-B-single-end-Selbstbau-RA-3-4K-8Ohm-/261860321238?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item3cf81767d6

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Singurul traf de ieșire,intilnit de mine,cu primarele egale,este cel de la amplificatorul Priboj,bobinat pe galeți.Hammond, Lundhall,LMO,bobinate pe tole E/I, au înfășurarile primare diferite,masurate în CC.Săptămâna viitoare îmi vine la reparat un Jadis Reference ,amp foarte bine cotat în lumea audiofila,o sa fac un topic cu el,o sa pun poze cu masuratorile făcute pe primarele trafului de ieșire.Ampul e clasa B, cu bias pe fiecare finala.

Editat de viobio
Link spre comentariu
************************************************************************************

Ai zis de trafuri ca nu au rezistenta primarului in cc egala. Eu din ce am intalnit toate au fost identice,inclusiv inductanta primarului. Mici diferente la inductanta de scapari si la capacitatea primar -secundar,ceva dupa virgula oricum.Ma gandesc poate ca si unde erau facute de firma,oricum toate erau supradimensionate.Nemtii folosesc in general M102a sau M102b,uneori si pachet dublu si PM135/64,ca miez. Oricum o pereche de trafuri de iesire e de la 700 pana la 2000€,restul sunt pocnitori.

Uite astea de la Rainer sunt ok

http://www.ebay.de/itm/2A3-300B-SE-Ausgangsubertrager-Doppel-B-single-end-Selbstbau-RA-3-4K-8Ohm-/261860321238?pt=LH_DefaultDomain_77&hash=item3cf81767d6

Pentru ce am subliniat cu rosu nu pot decat sa va dau dreptate,in acceptinuea mea la un traf de iesire pentru un amplificator PP dedicat auditiilor de calitate nu trebuie sa existe diferente ale valorilor rezistenteler in DC pentru bobinele primare mai mari de 10...15 ohmi in mod exceptional.

Cred ca @viobio a facut referire la trafurile de iesire pentru amplificatoarele de chitara in configuratie PP,intrucat acestea sunt bobinate relativ ordinar in ceea ce priveste bobinele primare,"jongleria" daca pot spune asa ca sa obtinem spectrul armonic dorit de chitarist,se face prin distributia adecvata in camp a bobinelor secundare.In ceea ce priveste inductantele bobinelor primare pentru un PP fie ca este un amplificator pentru chitara sau pentru auditii este obligatoriu sa fie egale,altfel nu vom stapani sub nicio forma procentul TID si chiar THD,pe langa faptul ca nici bucla de NFB in care este integrat de multe ori pentru amplificatoarele de chitara o retea de ton sau "efect" nu poate fi pusa la punct nici teoretic nici practic.

Pentru restul dizertatiei dv. nu mai comentez nimic,sau poate doar as avea o obiectie asupra unei afirmatii care ma intristeaza si care se refera la fapul ca dv. ne considerati persoane virtuale... si cred ca aici este buba.

Simularile mele au data nastere la zeci de montaje practice realizate de foarte multi colegi de-ai nostri si pesonal am afirmat ca o simulare iti arata cum ar trebui sa functioneze amplificatorul tau,in niciun caz cum functioneaza el,iar daca in practica de multe ori simularea nu bate cu practica si in proportie de 100% rezultatele din simulare erau sub cele din practica,tot asa pot afirma ca nici un montaj facut la Tmisoara de catre un DIY-st oarecare cu un tub (ex) 6L6 sau oricare altul luat din sertar,nu va functiona ca acelasi montaj facut de un alt DIY-st din alta parte care a utilizat acelasi tip de tub (ex) 6L6 dar luat din sertarul lui,asa-i ???

Asa cum datele de catalog pentru tuburile electronice,dupa care eu fac modelele si le verific,sunt orientative (afirmatie sustinuta cu argumente practice pe acest forum !),tot asa si simularile mele sunt orientative,de acord (?),iar daca dv. va provoaca repulsie este foarte simplu sa le ignorati.

Cred ca aportul meu teoretic in acest domeniu este util tot asa cum si expozeurile dv. referitoare la depanarea diverselor aparate intalnite sunt utile,asadar TREBUIE pe principiul unei educatii elevate sa acceptam orice parere tehnica,din partea oricarui coleg de-al nostru,iar in ceea ce priveste colegul @valderama pe care l-am intalnit personal va pot garanta ca nu este o persoana virtuala,este cat se poate de real,a lucrat in depanare ani in sir si credeti-ma,stie ce spune...,ca fiecare avem modalitati diferite de a ne exprima,asta-i alta problema si trebuie sa o tratam ca atare.

Hai sa ne impartasim din cunostintele noastre atat cat avem fiecare si sa incercam sa fim colegi!

multumesc

P.S Da! adevarate trafuri cele de la Rainer,se vede o gandire si o mana de scoala veche si adevarata,jos palaria!

@viobio :  da Viorel,asa-i,mi-au trecut prin mana muuulte tipuri de trafo output si mai ales de chitara asa ca pot spune ca si astea (de care-mi amintesc acum) au bobinele diferite ca valori in DC :

MARSHALL,DAGNALL,MARCURY MAGNETICS,LYNAX AUDIO, pe langa cele enumerate de tine mai sus,dar am avut si de la TANGO,PINEER,AUDIO-NOTE,DYNACORD,SONY,TELEFUNKEN,PHILIPS,LUNDAHL, ot-ori pentru amplificatoare de auditie,crede-ma,bobinele erau RIGUROS egale si ca rezistenta in DC si ca inductanta.

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

Dl.Lazaroiu, nu m-ati inteles in privinta simularii. Printre altele,sunt si programator si nu-mi e strain LTspice deloc, el calculeaza matematic in functie de datele de intrare,daca in .model sunt datele ideale ,sa zic asa,pt o componenta analiza si simularea matematica a circuitului se va face functie de parametrii introdusi. Recunosc ca m-a ajutat enorm la doua proiecte si am economisit peste jumatate de an de munca.

Ideea era ca nimeni nu masoara distorsiunile real si toti traiesc cu impresia ca vezi doamne ce bine suna amplificatorul asta cand de fapt el nu intruneste nici 50% din cat poate schema si cat a reiesit din simulare. Si toate astea pt ca piesele nu sunt masurate iar reglajele sunt facute dupa ureche. Degeaba munciti dvs sa creati circuitul si sa-l optimizati pt a obtine maximul posibil daca in real constructorul nu face acelasi lucru. Are deja toti parametrii din simularea dvs si trebuie doar sa masoare si sa caute macar un 90% sa atinga fata de simulare. Rezultatul va fi in final fantastic. Foarte putini stiu cum trebuie sa masoare un amplificator pt ca nu au avut niciunul bun pe masa. Nu va spun ce soc am avut la un McIntosh cand l-am masurat si nu se misca acul la analizorul de distorsiuni. Pe analizorul de spectru aparea doar fundamentala. Apoi l-am pus pe boxe si imediat s-a simtit diferenta, in 3 secunde am zis ''nu se poate asa ceva, e fenomenal''.

Dvs munciti sa optimizati un circuit si in final constructorul il lasa asa cum iese la prima incercare si nu compara rezultatele reale cu ce ar trebui sa obtina. Asta e indignarea mea,nu ca as avea ceva cu dvs sau LTSpice. 

Aici despre Rainer scriam:

Sa fac o paralela cu trafurile de iesire. Multi cumpara trafuri de firma si se mira ca nu merge amplificatorul asa cum trebuie. Asta se intampla din cauza ca Zaa_ul trafului nu prea se pupa cu Raa_ul finalei si normal nu se face transferul de putere maxim iar distorsiunile o iau razna. Stiu asta de la un nene, care face cele mai bune trafuri de iesire din Germania. De ce ii iasa bune ? 

Pt ca omul stie exact ce impendanta vede fiecare finala si traful cade ca o manusa. Daca vrei un traf de la el trebuie sa cari si amplificatorul cu tine,apoi iti spune ca trebuie sa cobori sau ridici sursa la o anumita tensiune si unde sa reglezi biasul. In final itzi face o proba pe niste boxe horn care bat multe High_End_uri scumpe rau de tot. In atelier are tot ce vrei pt audio,de la microvoltmetre pana la analizoare de spectru si distorsiuni. RoeTest are de vreo cinci ani si e super multumit de el. Si eu am ramas masca cand i-am vazut atelierul si ce stie, lucruri care nu le gasesti pe net sau in carti,vorba aia a copilarit cu lampile.

Tot legat de imperecherea lampilor, mai dau un exemplu tot de la masini,ma rog un alt hobby alt meu. Anvelopele noi, chiar daca le pui pe jenti de aluminiu, tot trebuie sa mergi sa le echilibrezi. Altfel te trezesti ca la 120 km/h incepe sa vibreze in volan, la 130km/h isi revine si peste 140 km/h nu mai potzi sa mergi ca parca se dezmembreaza toata masina. Exact la fel e si cu lampile inclusiv cu trafurile de iesire, nu merge la fel de bine unul cu 3,2k ohm Zaa unde ai nevoie de 3,5Kohm.

Arta adevarata nu o poti face doar cu ''grosu dotarii din cerebel'' mai ai nevoie si de ...scule, la fel cum taietura de bomfaier nu seamana cu cea de freza sau de laser.

Link spre comentariu

Multi cumpara trafuri de firma si se mira ca nu merge amplificatorul asa cum trebuie. Asta se intampla din cauza ca Zaa_ul trafului nu prea se pupa cu Raa_ul finalei si normal nu se face transferul de putere maxim iar distorsiunile o iau razna. Stiu asta de la un nene, care face cele mai bune trafuri de iesire din Germania. De ce ii iasa bune ? 

Pt ca omul stie exact ce impendanta vede fiecare finala si traful cade ca o manusa.

Păi da tuburile finale P3S-E "au căzut ca o mănuşă" pe transformatoarele de ieşire destinate finalelor EL34 mod ultra-linear clasa şi regimul de alimentare din schema dată.

Ca să vezi unde se ajunge tot dând citate.Ai rebobinat transformatoarele de iesire ?! la acel nene (astfel încât să devină manuşa pentru finale 6P3S-E) că doar ai precizat 60W/0,25% 6P3S-E mod UL.

Ai susţinut că dumneata ca depanator-reglor ai cunoştinţe peste cei din proiectare(nu mai dau citat).

Se vede clar cum habar nu ai ce înseamnă Raa asociat tub-final clasă mod regim de alimentare.

Ai fost întrebat pentru ce Raa ai obţinut ăia 60W/thd-0,25%(6p3s-e PP mod UL) nu ai fost capabil să răspunzi(din motive lesne de înţeles).

"Efortul" dumneata de a prezenţa scheme prin copy/paste aici pe forum poate să lipsească (aşa consider).

În schema dată  http://postimg.org/image/6bh6a1g45/ cu finale 6P3S-E în loc de EL34 nu se poate obţine în sarcină la ieşire 60W/thd-0,25%(trebuie să te duci cu sculele de lucru la calibrat).

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@valderama,nu ai mai gasit inca globul ala de cristal ?

Ce tot iti dai cu parerea si interpretezi cum vrei postarile mele ? 

De unde stii ce trafuri au fost in final si ce Zaa aveau ? pana deseara cred ca imi spui si inductanta de scapari,sa nu mai zic de curba de raspuns in frecventa. Sigur le analizezi in ''paint''. Hai ca iti  pun o poza cu ele. 

Posted Image

Daca nu se vede bine ''Zaa_ul'' mai caut.

Link spre comentariu

Păi da tuburile finale P3S-E "au căzut ca o mănuşă" pe transformatoarele de ieşire destinate finalelor EL34 mod ultra linear clasa şi regimul de alimentare din schema dată.

Ca să vezi unde se ajunge tot dând citate.Ai rebobinat transformatoarele de iesire ?!(astfel încât să devină manuşa pentru finale 6P3S-E) că doar ai precizat 60W/0,25% 6P3S-E mod UL.

Se vede clar că habar nu ai ce înseamnă Raa asociat tub-final clasa mod regim de alimentare.

6P3S-E este o tetroda cu fascicul dirijat iar EL34 este o pentoda,diferentele dintre cele doua tuburi sunt majore,ca sa nu mai vorbesc de un PP cu patru tuburi in paralel (cazul schemei in discutie!) ce initial a fost proiectat cu 4XEL34 si fara modificari facute asupra trafului de iesire,doar modificari de bias tuburi finale,au fost montate 4X6P3S-E !!!

Procentul pentru priza UL pentru EL34 este recomandat a fi la 43%...46%,iar pentru tetroda 6P3S-E este recomandat a fi la 23%...33% pe traful de iesire.Presupun ca @der_doktor a facut oarece modificari la traful de iesire (sau chiar atle trafuri),chestie care poate fi clasificata in ceea ce-l priveste,altfel nici nu trebuie o simulare ci doar analizand pe graficele de catalog pentru aplicatie UL 6P3S-E cu priza pe OT la un procent  >40% vom constata ca THD va fi mult superior procentului de 5%,parerea mea...,sau acel procent de K2 si K3 de 0.25% masurat practic poate fi luat la Ps=1W,sau daca intr-adevar este asa atunci @der_doktor a realizat o minune.

Dar ca sa nu deraiem de la subiect,as intreba: @der_doktor,cum ati imperecheat cele patru tuburi finale,numai static sau si dinamic si daca ati mai facut o verificare a stabilitati tuburilor finale dupa un timp mai indelungat,puteti pune pe schema ,bineinteles daca mai aveti in atelier acest amplificator,cateva tensiuni si curenti pe etajul final si macar inductanta unei bobine primare a OT : inductanta masurata de la +Ua la priza UL si inductanta de la +Ua la anod (anodul tubului la care veti masura si UL).

Vreau o discutie tehnica pana la urma,chiar sunt curios!

Multumesc.

P.S aproape sunt sigur ca s-au facut modifcari majore la acel amplificator pentru a adapta optim cele patru 6P3S-E,daca @der_doctor isi rezerva dreptul asupra acestor modificari,trebuie sa-l respectam,insa discutia devine fara sens.

I 'm sorry, I withdraw from the discussion!

Editat de LMOlimpiu
Link spre comentariu

@der_doktor

Nu interpretez mă cum vreau posturile tale ,le interpretez în conformitate cu realitatea posibilă(combat prostia şi minciuna).

Te întreb încă o dată ce Raa servesc tuburile alea finale 6P3S-E pentru Pu 60W/THD-0,25% în mod UL.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Dl.Lazaroiu,tuburile le-am luat de la un tip care le-a imperecheat pe RoeTest,la fiecare tub am primit graficul cu caracteristicile anodice si cel de grila. Suprapuse in lumina au cazut perfect. Pt ca atunci nu aveam incredere totala in imperecheri ,le-am montat si am reglat biasul pe fiecare tub la 30mA ,apoi am schimbat tuburile intre ele si n-am mai facut nimic in ziua aia. Nu mi-a venit sa cred ca realitatea bate cu teoria. Asta de la care le-am luat cu asta se ocupa,cumpara,imperecheaza si vinde tuburi,cam scumpe dar sincer merita decat sa bantui aiurea si sa pierzi timpul.

Acum vad ca nu am mai facut poze dupa ce am gasit PSF in care am obtinut max de putere cu minim de distorsiuni,tin minte ca era tarziu si am zis ca fac a doua zi. Mai am cateva poze si nu se prea vad bine,ma rog le pun asa cum sunt.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Eu sunt sigur ca nu s-au facut modificari majore pentru a inocui EL34 cu 6P3S-E, adica trafurile au ramas nemodificate. Argument: cine este nebun sau dement sa modifice niste trafuri facute de o firma serioasa? Eu nu am vazut pana acum trafuri Tamura , Tango, Partridge , Lundahl sau Hammond rebobinate doar pentru ca s-a dorit trecerea de la o lampa la alta. Se stie clar ca pretul trafurilor de iesire = 50% din valoarea amplificatorului. Imi este greu sa cred ca proprietarul s-a saturat de EL34 (care este regina) si a ales niste lampi ieftine 6P3S-E dar a dat bani pe modificarea trafurilor!

Nu pot sa ma adresez cu titlul de doctor pentru ca nu detii o diploma de doctorat (si trebuie sa ii respect pe cei care si-au tocit coatele pentru a obtine o astfel de diploma), diploma de inginer nu detii deci nu ma pot adresa cu Dom' injiner dar daca ai spus ca traiesti din reparatii (depanari) m-am adresat cu depanator sau pot sa schimb cu reparator. Sau iti este rusine ca iti castigi painea din reparatii (depanari)?  (parca erai mandru de asta)

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări