Vizitator Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 @valderama, vad ca mereu o dati la intors si editati fiecare postare de 15 ori. In primul rand ar trebui sa va fie clar ca nu execut nimic la comanda,egal de la cine vine asta. Nu am sef nici la munca si nici acasa. Aici e schema de la TT Genesis,pe net nu prea este si merge bine chiar cu 6P3S in loc de EL34. Am pus schema asta aici pt ca stiu sigur ca nu s-a intalnit nimeni prin Romania cu ea si in plus e testata practic si masurata. De teorie si simulari sunt satul ca de vise. App de depanare,va spun ca nu poti repara un aparat daca nu intelegi cum functioneaza,asta presupune cunostinte cel putin egale cu cele ale proiectantului si ceva mai multa experienta. Daca proiectantul ar fi fost atat de bun aparatul asta nu ajungea la reparat sau modificat,sunt multe chestii care scapa in etapa de proiectare si trebuie rezolvate mai tarziu in service. Normal ca nu stiti treburile astea deoarece nu a-ti lucrat in service si nu stiti cum e cand iti tranteste clientul pe masa un aparat la care nu ai schema si nici o informatie tehnica dar trebuie sa-l repari. In joc e pe langa imaginea ta (a firmei pe care o reprezinti) si ...viitorul muncii tale. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 (editat) Schema prezentată nu satisface caietul de sarcini(40W thd-1khz<3% tuburi 2X6P3S ,6N8S ,6N9S) ,vorbeşti de proiectare fără să ai habar(dacă aveai habar respectai cerinţele ,fără un copy/paste inutil 6p3s). În secţiunea asta sunt doar câţiva(pot fi număraţi pe degetele de la o mână) care pot trasa/proiecta respectând "caietul de sarcini"(40W thd-1khz<3% tuburi 2X6P3S ,6N8S ,6N9S) clar tu nu te numeri printre ei. ............................................................................................................................................................................................................................................................................................................... @itube nu mai bag în seamă şoareci de bibliotecă. Discut doar aplicat cu perechi de tuburi finale numite în configuraţii date(sarcina clar definită). Editat Mai 13, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
hpavictor Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 Cumva ... se poate accepta o putere disipata mai mare pe G2 ( nu in regim permanent ) sau in caz negativ cred ar mai ramane ca varianta functionarea in clasa A2 ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 Vad ca va deranjeaza 60W cu 0,25% THD,vreti in mod expres 40W cu 3% ? Schema pusa de mine duce 100W cu 4 buc EL34 si nu e proiectata de vreun diletant, la Tube Technology sunt peste 50 ingineri numai in sectorul proiectare care stiu clar ce au de facut. Nu prea inteleg unde bateti cu toate apropourile astea, am impresia ca va supraevaluati si il umbriti pe Bereskin sau Williamson si va deranjeaza ideea ca nu sunteti singurul pe aici care stie cate ceva despre lampi. Sincer va spun ca nu sunteti singurul de pe forum care poate realiza un amplificator. Dvs in afara de arhi_cunoscuta EL84 si cateva rusoaice firave nu aveti nimic interesant prezentat pe forum. Uitati-va ce a realizat @blue, nu numai in A2 ci si ca aparatura de testare si masurare.Sincer imi pare rau ca trebuie sa va spun asta in cadrul unui topic dar nu sunt genul sa ma ascund si sa vorbesc in privat, si cred ca nu sunt singurul de parerea asta. Cred ca v-am citit toate postarile pe Elforum si concluzia finala a fost ca aveti cunostinte in domeniu dar mereu sunteti Gigi contra si o tot dati la intors reeditand postari ca sa cadeti mereu in picioare.Nu se face asa ceva,sa fim fair_play,domnule si sa jucam cu cartile pe masa, poate ca sunt multi tineri care vor sa invete ceva din topicurile astea si e pacat sa nu-i ajutam. In loc sa ne contram pe aici am putea discuta lucruri interesante care sunt mai putin cunoscute de ''habarnisti'' (eu le zic incepatori nu ca dvs.). Va doresc o zi frumoasa d-le Valderama si fiti mai conciliant,viata e scurta si e pacat sa nu ne bucuram de ea. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 (editat) Sunt curios cine a ciobanit amplificatorul punand 6P3S-E in loc de EL34. Proprietarul nu-i deranjat ca in loc de 100W are doar 60W si ca suna altfel? Se pare ca o duc greu audiofilii germani daca accepta sa puna 6P3S=E in loc de EL34 (care totusi nu-i asa scumpa pentru buzunarele lor). Inteleg acum de unde apare interesul depanatorului de a imperechea lampile 6P3S-E care sunt cam 5 euro bucata (pe la noi) si poate lua o cutie sa ii imperecheze 8 bucati proprietarului sa fie fericit(5 euro parca a zis ca ar fi imperecherea) si pleaca omul cu 60W in loc de 100W iar ca timbru e clar altceva, dar e fericit ca are finalele imperecheate. Raspuns partial pentru 40W (2 tuburi) Pentru 6P3S-E (6P3S e urata in viziunea mea) as licita: clasa AB2 cu un Raa de 4000-4500 ohmi, tensiunea anodica de 350V (da, stiu ca rusii spun sa nu depasim 250V anodica) cu un bias in jur de 85mA. App de depanare,va spun ca nu poti repara un aparat daca nu intelegi cum functioneaza,asta presupune cunostinte cel putin egale cu cele ale proiectantului si ceva mai multa experienta. Daca proiectantul ar fi fost atat de bun aparatul asta nu ajungea la reparat sau modificat,sunt multe chestii care scapa in etapa de proiectare si trebuie rezolvate mai tarziu in service. dupa care scrie: Schema pusa de mine duce 100W cu 4 buc EL34 si nu e proiectata de vreun diletant, la Tube Technology sunt peste 50 ingineri numai in sectorul proiectare care stiu clar ce au de facut. Deci esti mai tare decat cei 50 de ingineri Depanatorule, valderama a cerut 40W cu 2 tuburi nu 60W cu 4 tuburi sau nici asta nu realizezi!!! Editat Mai 13, 2015 de adrian_pic Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 @adrian_pic, clientul a vrut in mod expres sa aiba finalele alea,de EL34 probabil ca era plictisit.Faptul ca am modificat Genesis la cererea clientului nu ma face mai destept decat proiectantii. In legatura cu ce vrea @valderama, ca vezi chipurile sa imi testeze cunostintele, nu-mi pierd timpul sa-i fac demonstratii. Nu ma intereseaza lampile astea de putere mica si nici PP_ul, las pe altii sa se joace cu ele. Am un proiect in A2 care e mult mai interesant decat 6P3S PP AB class, am pus un link cu Magma mai devreme, ala e amplificator nu ce tot aburim noi pe aici. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 (editat) Pentru 6P3S-E (6P3S e urata in viziunea mea) as licita: clasa AB2 cu un Raa de 4000-4500 ohmi, tensiunea anodica de 350V (da, stiu ca rusii spun sa nu depasim 250V anodica) cu un bias in jur de 85mA. Depanatorule, valderama a cerut 40W cu 2 tuburi nu 60W cu 4 tuburi sau nici asta nu realizezi!!! Ai licitat bine Adrian AB2(specificaţie expresă dinamic regim pozitiv gc-6P3S) sarcina la anozi 4k ,anodica 360V-380V grila ecran 260v-270v atac gc tuburi-finale repetor catodic(6n8s).Adică dinamic fiecare tub final 6P3S intră cu grila de comandă în regim pozitiv pentru aia 40W în sarcină( tot ne povesteşte aproape permanent der_doktor de clasa "A22"). Atacul de aici http://postimg.org/image/d0npq21g5/ nu este capabil sa conducă dinamic gc-6P3S în regim de curent (evident ,clar ca vaca).Cu alte cuvinte Adrian pentru schema aia http://postimg.org/image/d0npq21g5/ ajustată sarcina pentru finale 6p3s două bucăţi pe etaj final în mod UL se poate atinge 18-20W cu distorsiuni rezonabile.În rest sa plictisit neamţul de EL34 sau posibil aşa a recomandat depanatorul 6П3C-E(poţi să ştii). Acum am văzut ce poate der_doktor în proiectare(copy/paste fără noimă ,fără judecată, prostesc) ,mă rog der_doktor susţine că este peste cei care au proiectat "aparatu" şi chipurile înţelege foarte bine funcţionarea sa. Editat Mai 13, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 (editat) Referitor la împerechere rog pe Lăzăroiu să dea un răspuns simulat pentru Viobio(Tuburile perechi ,mit sau adevăr ?) Editat Mai 13, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 @valderama,va ca s-a molipsit si @adrian_pic de smecheria dumitale de a reedita postarile si a da-o la intors. Cum poti domnule sa afirmi ca ar scoate 18-20W cu distorsiuni ''rezonabile'' cand eu am masurat 60W cu 0,25% practic si real cu aparate de masura ? Dumneata pui baza pe simulari si in realitate folosesti componente pe care nici macar nu le stii parametrii reali. In momentul cand o sa realizati ceva practic sa mentionati clar ca distorsiunile nu sunt masurate real ci asa ar iesi din simulare. Am vazut cum selectati dvs tuburile ,cu schema ''debara'' si sunt convins ca aveti distorsiuni armonice infime la amplificatoarele pe care le proiectati. Probabil de asta se si inghesuie userii sa-si piarda timpul cu amplificatoare comune si neinteresante, nerealizate real ci doar pe hartie/PC, dovada sta si nr de multumiri (30) pe care il aveti la 4593 postari.Sincer ma asteptam la mai mult din partea dvs iar faptul ca nu jucati corect sa stiti ca nu va face cinste . Referitor la împerechere rog pe Lăzăroiu să dea un răspuns simulat pentru Viobio(Tuburile perechi ,mit sau adevăr ?) Poate ne traduceti si noua,la astia ''habarnisti'' ce e ala ''raspuns simulat'' ? Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 Aici in partea din dreapta sus apar: K2 = 0,25% si K3 = 0,25% Ce reprezinta K2 si K3? http://postimg.org/image/d0npq21g5/ Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 (editat) Nu dau la întors. O configaraţie push-pull mod UL cu două tuburi finale 6P3S poate furniza 18W-20W putere utilă în sarcină cu distorsiuni rezonabile <2% ,pentru un diletant ca tine pun două imagini desprinse din documentaţia rusului(6p3s AB1 AB2)pentru studiu. 1. http://oi62.tinypic.com/25imzkk.jpg 2. http://oi62.tinypic.com/r8co5w.jpg Dacă nu ştii cfg PP-UL este tipică clasei A cel mult clasei AB1 fără atac în curent gc-6p3s.Acum daca poţi să citesti extrasele din documentaţia rusească vei constata ca pentru AB1 fără curent gc avem un maxim 26,5W cu 2% .întotdeauna în foile de catolog puterea utilă în sarcină este precizată fără a se ţine cont de randamentul OT şi fără a depăşi puterea disipată maxim admisă la anod sau g2 pe durata unei perioade sinus. Dacă revenim la modul UL trebuie să ştim/înţelegem de ce numai 20W /2%(2x6p3s). Tot în documentaţia rusească găseşti pentru AB2(atac gc în curent) 47W/2% cum OT_ul nu este ideal putem miza pe 40W/3% în sarcină la ieşire. Că tu der_doktor ai obţinut 60W mod UL cu 0,25% nu mă îndoiesc "respect" afirmaţia ta(posibil trebuie să mergi cu echipamentul de laborator la metrologie). Poate ne spui şi nouă ce sarcină ai anod-anod astfel precizăm teoretic puterea utilă sinus-nelimitat în sarcina dată(măsuratoarea ta este SUPERFLÚU sau te afli în AB2/curent-gc fără să ştii dar ce te faci cu procentajul precizat 0,25% ?) Editat Mai 13, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
mișa Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 Va rog sa discutati tehnic si civilizat. NU ma obligati sa intervin cu decizii pe care NU le doresc. Link spre comentariu
adigh Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 (editat) Imperecherea tuburilor prin metoda dinamica push-pull e buna la nivel de amator cind nu ai un trasator de caracteristici. Punctul ei slab este ca daca avem de selectat perchi de tuburi dintr-un lot mare, sa zicem 100 de tuburi, metoda e cronofaga. Cu 100 de tuburi avem combinari de 100 luate cite 2 = 4950 de combinatii. Asta ia destul de mult timp de testat. Daca lasam 1 ora timp pentru fiecare pereche sa ajunga la echilibrul termic si testam 8 ore/zi ne trebuie 618 zile, adica vreo 2 ani, daca nu testam dumineca. In timpul pina sa ajunga la echilibrul termic putem face altceva, nu-l pierdem, dar dureaza mult pina sa testam toate variantele. Putem lasa mai putin timp pentru echilibrul termic dar daca vrem imperecheri sub 3% e necesar, mai ales la unele tuburi. Chiar si cu mai putin timp pentru echilibrul termic tot se vede volumul de lucru. Desigur ca nu ne obliga nimeni sa testam toate variantele dar in acest caz nu putem spune ca am gasit cele mai bune combinatii din acel lot de 100 de tuburi. Solutia pentru a iesi din aceasta situatie o vad in a testa tuburile individual nu in perechi. Adica a le testa in single-ended nu in push-pull. Trebuie sa avem de fiecare data aceeasi valoare a tensiunii de alimentare, aceeasi sarcina si aceeasi tensiune de intrare. Avem nevoie de un voltmetru de precizie ce masoara tensiunea RMS. La urma bagam datele intr-o coloana excel si le ordonam dupa marime. Tuburile cu amplificare apropiata se vor plasa apropiat. De exemplu daca la iesirea unui tub vom avea 5,1Vrms (doar ca exemplu) iar tubul de linga el (de pe coloana excel) va avea 5,2Vrms, la cuplarea in push-pull vom avea o diferenta de 0,1Vrms. Chiar daca vom avea aceeasi tensiune iar in PP tensiunile se vor anula asta nu inseamna ca vom avea semnale simetrice si de sens opus. Vom avea 0V cu voltmetrul dar pe osciloscop se poate vedea ca nu se anuleaza complet semnalele. O alternanta poate fi mai tuguiata si mai ingusta iar cealalta mai turtita si mai lata. In tensiune rms vor fi egale dar alternantele nu vor fi la fel. Numai cu un trasator de caracteristici se va putea trece la un nivel superior de imperechere. Alura curbelor conteaza. La nivel de amator, in lipsa unui trasator de caracteristici, merge si asa. Testind individual si selectind din coloana excel tuburile testam de 100 de ori nu de 4950 de ori (in cazul unui lot de 100 de tuburi). Treaba e si mai groasa daca vrem sa selectam grupe de 4 tuburi dintr-un lot de 100. Vom avea combinari de 100 luate cite 4 = 3921225 combinari posibile. Testarea in PP devine de-a dreptul nefolosibila. Inseamna tastari de 8 ore/zi timp de 1556 de ani fara dumineci cu timp pentru echilibru termic de 1 ora. Devine obligatorie testarea individuala si selectarea din tabel. Editat Mai 13, 2015 de adigh Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 (editat) Referitor la împerechere rog pe Lăzăroiu să dea un răspuns simulat pentru Viobio(Tuburile perechi ,mit sau adevăr ?) Hai sa vedem ce a rezultat dintr-o simulate,imi cer scuze daca provoc greata unor colegi cu aceste simulari dar exista EMETIRAL pentru asta,a unui amplificator PP UL cu 6P3S calibrat pentru o putere pe sarcina de 16W si THD=0.56%,bineinteles ca exista si o NFB de 9dB. Prima faza este un test cu doua finale toretic perfec identice (modelul SPICE acelasi ): -Ps=16W (NFB 9dB) THD=0.56% si o distributie armonica ca in imaginea de mai jos. Al 2-lea test cu doua finale in PP una cu un model bun si cealta cu un model "denaturat" adica cu S diferita (mai mica cu 5%) decat cea din catalog: -Ps=16W (NFB 9dB) THD=0.97% si o distributie armonica ca in imaginea de mai jos. Al 3-lea test cu doua finale in PP una cu model bun si cealalta cu model "denaturat" adica cu S diferita (mai mica cu 10%) decat cea din catalog: -Ps=16W (NFB 9dB) THD=1.52% si o distributie armonica ca in imaginea de mai jos. Acum,concluziile le trageti dv.,daca "tuburile perechi sunt mit sau adevar ? " _________________________________________________________________________________________________ @adrian_pic: "Aici in partea din dreapta sus apar: K2 = 0,25% si K3 = 0,25% Ce reprezinta K2 si K3?" Cred ca putem interpreta K drept Klirrfaktor,din Germana,adica factor de distorsiuni,nu ? Editat Mai 13, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 (editat) @valderama, vad ca mereu o dati la intors si editati fiecare postare de 15 ori. In primul rand ar trebui sa va fie clar ca nu execut nimic la comanda,egal de la cine vine asta. Nu am sef nici la munca si nici acasa. Aici e schema de la TT Genesis,pe net nu prea este si merge bine chiar cu 6P3S in loc de EL34. Am pus schema asta aici pt ca stiu sigur ca nu s-a intalnit nimeni prin Romania cu ea si in plus e testata practic si masurata. De teorie si simulari sunt satul ca de vise. App de depanare,va spun ca nu poti repara un aparat daca nu intelegi cum functioneaza,asta presupune cunostinte cel putin egale cu cele ale proiectantului si ceva mai multa experienta. Daca proiectantul ar fi fost atat de bun aparatul asta nu ajungea la reparat sau modificat,sunt multe chestii care scapa in etapa de proiectare si trebuie rezolvate mai tarziu in service. Normal ca nu stiti treburile astea deoarece nu a-ti lucrat in service si nu stiti cum e cand iti tranteste clientul pe masa un aparat la care nu ai schema si nici o informatie tehnica dar trebuie sa-l repari. In joc e pe langa imaginea ta (a firmei pe care o reprezinti) si ...viitorul muncii tale. Schema prezentata este o topologie clasica,o trioda amplificatoare cuplata capacitiv cu un defazor Schmitt,oricum la tuburi sunt citeva scheme mari si late.Daca EL34 a fost inlocuit cu 6P3C si nu au fost facute ceva modificari in amp ,este "broblem" 1 360V altermativ ,inseamna cam 500V anodica,altfel nu ai cum sa scoti 100w cu patru EL34,in acest caz se duce dracu saraca rusoaica. 2 Pentru rusoaica si 6L6 ,foile de catalog zic ceva de rezistenta dintre G1 si masa,diferita de valoarea lui EL34 3 Raa anapoda, folosind acelasi traf de iesire si 500V anodica,EL34 lucreaza pe alt Raa,diferit de 6P3C/6P3C-E/6L6 4 6P3C-E rezista la 500V anodica,am citeva ampuri de chitara care cinta de 3..4 ani,nici o problema,6P3C nu rezista la 500V anodica O sa scriu mai tirziu,acum fug la concertul lui Malmsteen Editat Mai 13, 2015 de viobio Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum