gg101 Postat Mai 10, 2015 Partajează Postat Mai 10, 2015 (editat) De auzit nu le aud multi,,,, Sunt distorsiuni armonice si pot fi evidente chiar si pt cei mai putin obisnuiti cu amplificatoarele de instrument. Numai ca nu prea deranjeaza (pe cei care le folosesc) pt ca tuburile nu lucreaza la fel si se face un fel de compresie, tubul mai "vrednic" debitand pe cel mai "puturos" . Dar acum poate se va gasi raspunsul si la intrebarea de ce majoritatea amplificatoarelor Mesa Boogie , nu au prevazut semireglabil pt BIAS si de ce constructorul recomanda numai folosirea tuburilor masurate de el (ca sa nu zic imperecheate) . Ca sa numai zic despre cei "sensibili" care spun ca "numai suna la fel". Din punctul meu de vedere , imperecherea conteaza si trebuie facuta in concordanta cu parametrii la care lucreaza etajul final. Imperecherea dupa foia de catalog nu face altceva , decat sa ne arate ca tubul este in parametrii proiectati. In Marshall , EL34 lucreaza in gol la aprox. 450V Ua / 40 mA. De ce ar fi interesant de obtinut caracteristici la 250 V / 100 mA ? Ca sa constatam ca-l putem folosi si in mod de operare SE ? Companiile care vand tuburi nu au de unde sa stie in ce tip de amplificator vor fi folosite si ca atare respecta foia de catalog. Personal am constat ca daca tuburile sunt de la acelasi producator si din acelasi lot, parametrii sunt relativ ok(ok<=5%) , in mod special Gm . My 2 cent ! Editat Mai 10, 2015 de gg101 Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 10, 2015 Partajează Postat Mai 10, 2015 App de caracteristici si suprapunerea lor,matching sau imperechere,uite ce stie RoeTest: Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 10, 2015 Partajează Postat Mai 10, 2015 Roe Test e foarte bun,urmaresc topicul dedicat,din pacate pentru Romania nu merita investitia,este foarte putina aparatura pt depanat ,construit,nu se amortizeaza repede,e criza!!! Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 12, 2015 Partajează Postat Mai 12, 2015 Vio, investitiile astea in aparatura buna de masura,e adevarat ca nu se amortizeaza repede,in schimb iti dubleaza numarul de clienti. Daca eu aveam doar un multimetru chinezesc muream de foame in Germania. Una e cand ii arati clientului cum arata amplificatorul lui la o analiza spectrala in paralel cu analizoarele de distorsiuni si alta e cand il suni si ii pui in brate amplificatorul. E adevarat, pierzi o juma de ora cu explicatii tehnice pe care multi nu le inteleg 100% dar nici ''habarnisti'' nu sunt, dar omul pleaca multumit din atelier si-ti trimite si alti clienti. In momentul in care il intrebi daca vrea tuburi selectate in amplificator ,si ii explici avantajele,sau luate la gramada din cutie,iti spun eu ca va alege prima varianta. Cand un client investeste 4.000 € intr-un amplificator nu cred ca mai conteaza cateva sute alocate manoperei sa-l puna pe picioare, manopera insemnand selectare tuburi si reglaje. Este exact ca la masini,niciodata nu o sa vezi un Porsche in atelier la nea Gica care nu are nici cheie dinamometrica. nu mai vorbesc de testere de diagnoza si alte scule. Un RoeTest V.8 te duce intre 3 si 4 mii cu totul,daca e sa calculezi 5€ pe tub (sau 10€ pe pereche) o sa vezi ca se amortizeaza repede. Fiecare amplificator are pe putin 6 lampi pana la 20, si in momentul in care sunt masurate iti spun sincer poti sa stai linistit ca nu vor cadea asa repede ca alea neselectate. In plus ai satisfactia lucrului bine facut,la nivel profesional. S-au dus timpurile cand mergea sa selectezi piese cu montaje realizate in cinci minute tip paianjen (sau ''debara''),acum oamenii vor calitate si precizie. Toata lumea e satula de ieftinatati si chinezarii , fiecare cand da un ban trebuie sa stie pe ce il da. Sa fac o paralela cu trafurile de iesire. Multi cumpara trafuri de firma si se mira ca nu merge amplificatorul asa cum trebuie. Asta se intampla din cauza ca Zaa_ul trafului nu prea se pupa cu Raa_ul finalei si normal nu se face transferul de putere maxim iar distorsiunile o iau razna. Stiu asta de la un nene, care face cele mai bune trafuri de iesire din Germania. De ce ii iasa bune ? Pt ca omul stie exact ce impendanta vede fiecare finala si traful cade ca o manusa. Daca vrei un traf de la el trebuie sa cari si amplificatorul cu tine,apoi iti spune ca trebuie sa cobori sau ridici sursa la o anumita tensiune si unde sa reglezi biasul. In final itzi face o proba pe niste boxe horn care bat multe High_End_uri scumpe rau de tot. In atelier are tot ce vrei pt audio,de la microvoltmetre pana la analizoare de spectru si distorsiuni. RoeTest are de vreo cinci ani si e super multumit de el. Si eu am ramas masca cand i-am vazut atelierul si ce stie, lucruri care nu le gasesti pe net sau in carti,vorba aia a copilarit cu lampile. Tot legat de imperecherea lampilor, mai dau un exemplu tot de la masini,ma rog un alt hobby alt meu. Anvelopele noi, chiar daca le pui pe jenti de aluminiu, tot trebuie sa mergi sa le echilibrezi. Altfel te trezesti ca la 120 km/h incepe sa vibreze in volan, la 130km/h isi revine si peste 140 km/h nu mai potzi sa mergi ca parca se dezmembreaza toata masina. Exact la fel e si cu lampile inclusiv cu trafurile de iesire, nu merge la fel de bine unul cu 3,2k ohm Zaa unde ai nevoie de 3,5Kohm. Arta adevarata nu o poti face doar cu ''grosu dotarii din cerebel'' mai ai nevoie si de ...scule, la fel cum taietura de bomfaier nu seamana cu cea de freza sau de laser. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 (editat) der_doktor,ai perfecta dreptate în ce ai scris mai sus, numai ca trăim în tari diferite,în România toți vor cit mai ieftin,de asta nu merita sa investești excesiv în aparatura de masura,am reparat destule amplificatoare de chitară/audiție,sa știi ca,chitariștii sunt mai exigenți decit unuii posesori de ampuri audio,multi își câștigă pâinea cu acel amp.În 90% din cazuri,posesorii de amplificatoare audio, chiar dacă au plătit 3000...5000 de euro pe un amp,sunt cu arici la buzunar, cind vine vorba de depanat și aud cit costa reparați, li se pare mult și 200 de euro,am avut un caz cu un Jadis,care luase foc la propriu,a strâmbat din nas cind a auzit cit costa reparația,pina la urma nu a avut ce face,ca nu a avut unde să-l repare sau a încercat în alte părți, probabil fost refuzat sau i s-au cerut mai mulți bani.Cu transformatoarele ai mare dreptate,multi le pun după ureche,nici măcar nu studiază foile de catalog,sa nu mai vorbim de cei care bobineaza trafuri pe orice fier găsit în spatele blocului,fără a ști ceva despre calitatea tolei.Ma repet, pentru mine nu merita sa investesc în super aparate,dacă trăiam în vest, da merita,acolo se plătesc alți bani și exista mult mai multa aparatura cu tuburi.Nu trăiesc din electronica,o fac de pasiune și placere. Editat Mai 13, 2015 de viobio Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 Nu stiu ce amplificatoare detin audiofilii din germania, dar totusi este cert ca ei au mai multa dare de mana decat cei de la noi. Ma astept sa vad la ei amplifuri realizate cu : 300B 2A3 6A3 211 845 sau hai sa mai scadem stacheta si sa zicem: EL34 sau KT88 sau 6550. Acum imi pun si eu intrebarea: de unde poti imperechea asemenea lampi? Cine are lazi cu EL34, KT88 sau 6550 NOS? De 300B, 2A3, 6A3, 211 sau 845 nici nu putem vorbi ca astea se gasesc doar perechi nici macar quad. Eu cred ca imperecherea se poate face doar la 6H13C sau alte lampi din aceasta categorie care sunt ieftine si nu sunt pentru audio dar sunt folosite in audio. Sa inteleg ca nemtii au decazut la 6H13C? La noi sunt deja useri care au folosit 300B sau 2A3. Degeaba ai Porche sau mai rau Ferrari daca rulezi cu el in UK unde limita este 70 mph (113 km/h). Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 (editat) der_doktor,ai perfecta dreptate în ce ai scris mai sus, numai ca trăim în tari diferite,în România toți vor cit mai ieftin,de asta nu merita sa investești excesiv în aparatura de masura,am reparat destule amplificatoare de chitară/audiție,sa știi ca,chitariștii sunt mai exigenți decit unuii posesori de ampuri audio,multi își câștigă pâinea cu acel amp.În 90% din cazuri,posesorii de amplificatoare audio, chiar dacă au plătit 3000...5000 de euro pe un amp,sunt cu arici la buzunar, cind vine vorba de depanat și aud cit costa reparați, li se pare mult și 200 de euro,am avut un caz cu un Jadis,care luase foc la propriu,a strâmbat din nas cind a auzit cit costa reparația,pina la urma nu a avut ce face,ca nu a avut unde să-l repare sau a încercat în alte părți, probabil fost refuzat sau i s-au cerut mai mulți bani. Cu transformatoarele ai mare dreptate,multi le pun după ureche,nici măcar nu studiază foile de catalog,sa nu mai vorbim de cei care bobineaza trafuri pe orice fier găsit în spatele blocului,fără a ști ceva despre calitatea tolei. Ma repet, pentru mine nu merita sa investesc în super aparate,dacă trăiam în vest, da merita,acolo se plătesc alți bani și exista mult mai multa aparatura cu tuburi. Nu trăiesc din electronica,o fac de pasiune și placere. Excelent Viorel! punct ochit,punc lovit!...nici eu nu traiesc din electronica si sa nu uitam si va pot garanta asta,ca in proportie foarte mare cei de pe acest forum sunt aici pentru placerea constructiilor DIY si ca tot se spunea ceva de electronica precum ca nu se face in debara sau pe genunchi,cam asa este; cel putin eu am facut electronica absolvind toate stadiile de pregatire profesiionala in acest domeniu din ROMANIA unde se "facea" electronica,deci este o afirmatie corecta: electronica nu se face in debara,garaj sau orice fel de atelier,electronica se face la SCOALA[...] Exista satisfactii mult mai mari si in afara banilor a miilor de EU sau a gandului ca maine dimineata vom avea parte de un castig important,pentru suflet si mai ales pentru pasiune satisfactii majore se pot ascunde si intr-un montaj facut intr-o debara si care este facut de manutele tale dupa gandurile tale,asa-i,ma puteti contrazice??? Sorry!... am fost rautacios,nu-mi sta in caracter,insa m-am simtit lezat intrucat micul meu atelier de bricolaj se afla intr-un balcon,insa pentru placerile mele imi este suficient si ca spatiu dar si ca dotare tehnica,asadar inca odata imi cer scuze si va garantez ca respect munca tuturor indiferent pentru ce sau pentru cine o face. Editat Mai 13, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 (editat) Măi der_doktor văd că "le arzi bine cu electronica" inclusiv tuburi electronice ,îţi pun la dispoziţie o pereche perfectă (virtuală) 6p3s urmată de 6n8s şi 6n9s(virtuale şi ele , fără ca triodele din acelaşi balon să fie pereche) trasează mata o schemă cu valori precizate cfg push-pull fără reglaje cu aceste tuburi astfel încât să asigure în sarcină pur rezistivă 40W cu THD/1khz<3% aşa vedem şi noi cât de aplicat povesteşti(mit sau realitate). Dacă reuşeşti această performanţă înseamnă că ai pregătire în domeniu(eventual simulează Lăzăroiu schema trasată) ,dacă nu răspunzi acestei provocări rezultă că mai ai de învăţat...(doar abureşti aici parte a audienţei),probabil mata ştii doar să reglezi/depanezi ce fac/construiesc/produc/vând alţii. Nu ştii să trasezi o aşa schemă ?(cerinţele mai sus menţionate) se înţelege în ce situaţie te afli raportat la tuburi electronice. Editat Mai 13, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
itube Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 Nu ştii să trasezi o aşa schemă ?(cerinţele mai sus menţionate) se înţelege în ce situaţie te afli raportat la tuburi electronice. Si daca der_doktor face tot ce-ati cerut, ce se intampla ? il votam "guru" in audio pe tuburi ? ii dam un premiu ? ii facem statuie ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 (editat) Eşti deranjat că nu se vinde catometru ?!,am contribuit cumva la eşecul vânzării prin afirmaţiile recent făcute raportate la catometru ?!,stă expus la vânzare de luni bune. Am cerut un lucru simplu (chestiune de maxim 20-minute pentru cunoscători) ,der_doktor are pretenţii că ştie să lucreze cu tuburi electronice ca atare poate să ajute/contribuie pe această secţiune cu schema cerută(dacă ştie într-adevăr să lucreze cu tuburi electronice ,dacă nu ştie pagubă în ciuperci ,ştie să depaneze/regleze are dotările necesare cu asta se ocupă). Exempu Lăzăroiu(a postat numeroase scheme) nu a primit premii ,nu a fost votat guru ,nu i s-a ridicat statuie. Editat Mai 13, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
THOMAS Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 (editat) Am cerut un lucru simplu (chestiune de maxim 20-minute pentru cunoscători) ,der_doktor are pretenţii că ştie să lucreze cu tuburi electronice ca atare poate să ajute/contribuie pe această secţiune cu schema cerută. Este un forum de electronica,asa ca solicitarea lui @valderama mi se pare de bun simt,asa cum colegul @valderama dealungul timpului a venit de sute de ori cu scheme originale si cu sfaturi absolut la obiect. Sunt poate zeci de montaje realizate de colegi nostri dupa schemele lui @valderama si pentru care au aparut feedback-uri pozitive,asa ca sunt foarte multe argumente pentru care vad solicitarea d-lui de bun simt,nu-i asa??? ...cititi aici si spuneti-mi daca este ceva rautacios sau nu,pe bune: http://www.elforum.info/topic/102512-vind-tuburi-finale-nos-in-formatie-quad-4-tipuri/?do=findComment&comment=1178552 postarea #8 ...iar cu @valderama am avut zeci de meciuri,dar cand are dreptate,are! Editat Mai 13, 2015 de LMOlimpiu Link spre comentariu
itube Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 (editat) @valderama, te comporti ca un copil razgaiat si der_doktor are dreptate ca doresti sa cazi mereu in picioare, in orice situatie. Nu asta este o metoda de testare a lui der_doktor, dar foarte bine der_doktor, daca nu stie, poate apela la cineva care stie si va posta aici ce ai dorit. Ce ai cerut este bine, dar asta nu dovedeste nimic. Aici pe forum sunt caste de veterani si daca apare unul mai cu mot, hopa ia sa-l punem la punct. Nu exista prea multa toleranta la romani si au o rautate gratuita, de neinteles pentru mine, dar si pentru straini. Chestia cu "te rog nu ma jigni natia romana" este bine sa i-o spui lui Poanta sau altor conducatori criminali. Pe acest forum de specialitate trebuie sa se discute tehnic si nu despre cine stie mai mult sau mai putin. Poate ca der_doktor va pune schema aia si sa terminam cu verificarile care-i mai tare in parcare. Nu sint aparatorul nimanui si nu am nici o intelegere cu nimeni pe acest forum. P.S. nu am catometru de vanzare. Observ ca tot iti reeditezi topicul: am avut L3-3 vandut in Belgia acum un an, si L1-3 vandut in Spania acum 2 luni. Editat Mai 13, 2015 de itube Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 Măi der_doktor văd că "le arzi bine cu electronica" inclusiv tuburi electronice ,îţi pun la dispoziţie o pereche perfectă (virtuală) 6p3s urmată de 6n8s şi 6n9s(virtuale şi ele , fără ca triodele din acelaşi balon să fie pereche) trasează mata o schemă cu valori precizate cfg push-pull fără reglaje cu aceste tuburi astfel încât să asigure în sarcină pur rezistivă 40W cu THD/1khz<3% aşa vedem şi noi cât de aplicat povesteşti(mit sau realitate). Dacă reuşeşti această performanţă înseamnă că ai pregătire în domeniu(eventual simulează Lăzăroiu schema trasată) ,dacă nu răspunzi acestei provocări rezultă că mai ai de învăţat...(doar abureşti aici parte a audienţei),probabil mata ştii doar să reglezi/depanezi ce fac/construiesc/produc/vând alţii. Nu ştii să trasezi o aşa schemă ?(cerinţele mai sus menţionate) se înţelege în ce situaţie te afli raportat la tuburi electronice. Domnule Valderama, nu-mi place sa re_inventez ''apa calda'', e pierdere de timp. Daca va trebuie o schema buna cu 6P3S in cfg PP, o puteti folosi pe cea de la Tube Technology modelul Genesis. Eu nu gasesc interesante schemele de genul asta,ma intereseaza doar A2 si o lampa frumoasa de la Eimac. Ceva de genul asta, NAT Magma http://www.nataudio.com/products/all-products/vacuum-tube-power-amplifiers/item/26-magma.html Configuratii cu tuburi cuminti,gen EL84,EL34 , nu prezinta vreo provocare pt nimeni,asta era acum vreo 20-30 ani. Exact cum nu vad o placere in a conduce un Logan sau orice masina ieftina. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 (editat) @itube poate apela la tine nu mă deranjează. der_doktor lasă abureala fără eschive arată ce ştii dacă ştii ,până acum puţei măcar să precizezi în ce clasă lucrează cfg push-pull 6p3s pentru 40W în sarcină ,ai tema dată 2x6p3s -6n8s-6n9s Ce tot aduci în discuţie autoturisme ?! Editat Mai 13, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
itube Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 (editat) @valderama, cine si de ce ? nu inteleg ? ( da, mi-a picat fisa cam greu, dar eu sunt doar un cititor despre tuburi ) Inca nu ai inteles ca sunt si oameni care nu executa la ... porunca. Daca toata lumea s-a lamurit ca der_doktor nu stie, nu poate, nu vrea, il doare in palarie, haideti sa discutam/discutati probleme tehnice. Editat Mai 13, 2015 de itube Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum