Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Tuburile perechi ,mit sau adevar ?

Vizitator viobio

Postări Recomandate

De cand a aparut acest topic m-a mânat curiozitatea sa masor niste tuburi care au functionat 1 an intr-un amplificator de instrument , folosit (in medie) o data la doua zile si la cel putin jumatate din putere. Este un amplificator PP 50 Watt  , in final 2 buc. x EL34 STR-B fabricate in China, marca Shuguang. Nu va mai spun ca pana in urma cu vreo 2 ani, nici nu vroiam sa aud de ele . Am cumparat de pe ebay mai multe perechi pe care le aruncam fara prea multe regrete . Dar mare mi-a fost mirarea sa constat ca si chinezariile au inceput sa fie contrafacute.

Ca sa nu "impanzesc" cu poze, le-am grupat . In primul set de poze sunt masuratorile  electrice la mers in gol (reactia negativa a fost decuplata) , in ordinea Ik (rezistenta de 1 Ohm ,5W, 1%) ,Ug1,Ua 

In al doilea set sunt : test EL34 pt I(a) conform catalogului  precum si familia de caracteristici pt Ua=400 V,Ug2=250V,Ug1= -30...-10 V STEP 5V, Uf=6.3 V masurat cu voltmetru analogic cu ac .

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de gg101
Link spre comentariu

marius am vazut pe un forum ca la PP este indicat tot servobias-ul atunci cand traful de iesire este toroidal (si se satureaza repede). Numai ca el acolo lucra pe G2 (avea pentode). Mi s-a parut complicat dar se pare ca ii mergea jucarica. 

Ai spus ca servobias-ul poate tine un timp tuburile sub control, poti da mai multe detalii? 

De ce nu vezi servobias-ul tau nepotrivit la PP? Ce impedimente ar fi? Eu vad servobias-ul pe primul loc, apoi reactia negativa si reglajul la un anumit timp pe locul doi, desi cele din urma sunt cele mai simple de implementat. 

Se poate folosi totusi servobiasul si pentru PP doar daca acesta este in clasa A, acest sistem corecteaza foarte lent tensiunea de negativare doar daca curentul de bias este constant, tensiunea de eroare este citita pe rezistorul Rk. Variatile  curentului de repaos caracteristice claselor  AB sau B genereaza tensiuni ce  nu pot fi integrate corect, inevitabil apar distorsiuni dar este posibil ca cineva sa reuseasca pina la urma sa rezolve aceasta problema , am vazut citeva incercari pe net cu microprocesor si sisteme de corectie rapida

Sistemul servobias conceput , testat si constuit de mine este functional si  asa cum am mai spus este verificat periodic, distorsiunile  nu au crescut semnificativ insa tensiunea de negativare are o anumita evolutie...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări