Vizitator viobio Postat Mai 10, 2015 Partajează Postat Mai 10, 2015 (editat) Cu ceva timp in urma am primit la reparat un amplificator Marshall,amp de chitara,am constatat ca doua tuburi finale sunt defecte,din patru. Proprietarul a dorit sa comande un quartet ,toate bune si frumoase,masor tuburile noi,diferente de 5..10% intre el,nici asta nu e o problema. Montez tuburile in amplificator,la masurarea curentului prin finale ,constat dezechilibru intre cele doua brate ,reglez biasul pt fiecare brat in parte,ampliicatorul are aceasta facilitate,diferentele de tensiuni se observa pe aparat. Imi vine chef sa ma joc cu amplificatorul,scot tuburile finale si pun 4XEL34 Telefunken perfect egale,masurate pe catometrul meu,dupa datele din catalog,masuratoare facuta la Ua250V,Ug2 250V,surpriza ,si in acest caz este dezechilibru intre brate ,curenti diferiti prin finale. De multe ori m-am intrebat ,merita sau nu merita sa ne batem capul cu alergatul dupa tuburi imperecheate?? Ce am observat in timp,masori tuburile la o anumita tensiune,sa zicem 250V,gasesti 2/4 tuburi la fel,faci masuratoarea la 450V ,hopa...nu mai sunt perechi,am ajuns la concluzia ca masuratoarea este dependenta de regimul dinamic la care lucreaza tubul. Cel mai simplu este sa avem regaj de bias independent pt fiecare tub final,mai jos este o poza cu un amp de 100W,se observa semireglabilii pt bias,cite unul pt fiecare finala,eu am adoptat asa ceva de foarte mult timp,cumpar tuburi " la gramada" ,asta am recomandat si altora,cele perechi sunt mult mai scumpe. Anual ii chem la mine,cu amplificatoarele ,pe cei care au ampuri construite de mine,pt revizii si rebiasare,am observat ca tuburile nu se uzeaza la fel,de asta trebuiesc refacute reglajele,din timp in timp. Amplificatoarele se pot modifica ,pentru reglaj de bias ,independent pe fiecare tub in parte,la fel de bine se pot modifica si schemele "colectate " de pe net. Pentru mine tuburile perechi sunt mit,nu vreu creez polemici sau sa fiti de acord cu mine,ce am constatat aici este din practica,am reparat,construit destule amplificatoare cu tuburi ,cam astea sunt concluziile trase de mine. Editat Mai 10, 2015 de viobio Link spre comentariu
Patefon Postat Mai 10, 2015 Partajează Postat Mai 10, 2015 In principiu împerecherea ar trebui sa se facă urmărind o apropiere atât a curentului prin tub cât si a transconductantei. Destul de greu de obținut. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 10, 2015 Partajează Postat Mai 10, 2015 In principiu împerecherea ar trebui sa se facă urmărind o apropiere atât a curentului prin tub cât si a transconductantei. Destul de greu de obținut.Corect. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 10, 2015 Partajează Postat Mai 10, 2015 Pot sa spun doar ca nu exista doua tuburi identice.De ce?prin natura constructiei tubului,ma refer la partea mecanica din interior, are niste marje destul de mari(chiar la firme cu pretentii),de aici si micile diferente intre doua tuburi considerate identice.Una din solutii,bias-ul indepenedent pentru fiecare tub. Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 10, 2015 Partajează Postat Mai 10, 2015 Merita sau nu,sa ne batem capul cu tuburi finale perechi? Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 10, 2015 Partajează Postat Mai 10, 2015 Se pot imperechea urmarind ca transconductanta (Gm) si factorul de amplificare (µ) sa fie cat de cat egale. Operatia necesita un catometru care sa poata masura parametrii astia. Rezistenta placii (Rp),e mai dificil de masurat de aceea exista diferente intre doua tuburi care totusi corespund la Gm si µ.Acum sa nu va intrebati de ce dl.Popa Marius,@blue, a construit testerul lui Steve Bench si a obtinut nivele alea de distorsiuni in montajele realizate. Raspunsul e foarte simplu : toate piesele,inclusiv tuburile au fost masurate si s-a lucrat cu date reale ,nu dupa foaia de catalog. Din cat am citit pe aici,e printre singurii care masoara real parametrii tuburilor si THD_ul. Din experienta proprie va pot spune ca operatia nu e atat de simpla precum pare. Dl.Lazaroiu a spus ca ''tuburile au personalitate'' si are mare dreptate,e foarte greu sa gasesti doua identice.Testerele astea mai noi,gen µTracer, Roetest ,stiu sa masoare cam toti parametrii tuburilor,motiv pt care investitia intr-un asemenea aparat e perfect justificata. Din cauza asta unele lampi,suna mai bine decat altele, se nimereste din intamplare un PSF care sa corespunda schemei,daca totul ar fi masurat situatia ar fi alta. Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 10, 2015 Partajează Postat Mai 10, 2015 marius facut SE cu un singur tub final cu distorsiuni foarte mici deci nu a avut nevoie sa imperecheze tuburile pentru a obtine distorsiuni mici! El a bibilit foarte mult la PSF incat sa obtina un atac asimetric in grila tubului final care in final s-a materializat in distorsiuni foarte foarte mici. Daca tuburile au personalitate si este greu sa gasim doua identice ce rost are sa ne mai chinuim sa le imperechem??? Solutia lui viobio este cea mai simpla , autobias-ul lui marius este mai dificila un pic dar superioara. De cumparat tuburi imperecheate sau quad este o prostie (dai bani aiurea). Daca dispui totusi de un lot de 100 de tuburi NOS poti sa incerci o sortare (ca nu te costa bani asta), dar cand dispui de 8 bucati si iti trebuie 4 mai mult te "alinti" zicand ca le imperechezi. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 10, 2015 Partajează Postat Mai 10, 2015 Pe tester masor cu o tensiune anodica fixa patru curenti catodici de pilda pentru EL34 20mA, 40mA,60mA, 80mA si notez cele patru marimi ale transconductantei si factorului de amplificare le compar cu masuratorile altui tub si pentru acuratete le reiau cu alte valori ale tensiunii anodice si cind este cazul corelate cu tensiuni de grila doi modificate. Testerul lui Steve Bench permite relajul continuu a tensiunii anodice 60-340v, a tensiunii de G2 60-340v si a curentului catodic 0-120mA si citeste transconductanta S plus factorul de amplificare u, suplimentar se poate detecta daca exista descarcari accidentale intre catod si filament pe scurt este un tracer...manual ! La o imperechere cu 4-6 puncte de functionare ghiciti cam cite perechi sub 5% se fac dintr-un lot de 100 buc iar pentru 6C33C probabil lotul ar trebui sa fie mai mare Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 10, 2015 Partajează Postat Mai 10, 2015 (editat) marius o imperechere sub 5% duce la ce procent de distorsiuni? Trebuie sa facem o corelatie intre imperecherea la un anumit procent si procentul de distorsiuni. Daca folosim autobias cu cat scad distorsiunile fata de un bias reglat individual pe fiecare lampa? Daca poti da niste exemple (valori de pe tester si procent de distorsiuni in amplificator al acelor lampi) ar fi mai putin sterila discutia. P.S. cererea este adresata si altor useri care poseda montaje de imperechere. Editat Mai 10, 2015 de adrian_pic Link spre comentariu
Depanatoru Postat Mai 10, 2015 Partajează Postat Mai 10, 2015 (editat) Imperecherea cu pretentii se face pe caracteristici ( pana la urma si la tranzistoare asa se face cand e nevoie de precizie ) , adica pe toata plaja de curenti-tensiuni , atunci evident si transconductanta , amplificarea si ce mai vreti sunt cat mai egale peste tot . Numai ca trebuie sa ai un tester performant care-ti traseaza caracteristicile ( sunt pe internet) , exclus catometrul simplu sau chiar si acela care masoara transconductanta intr-un singur punct. Daca conteaza sau nu , sau cand conteaza , e poveste lunga ... la amplificatoarele de chitara se prefera distorsiuni , deci e cam inutila discutia din perspectiva asta Editat Mai 10, 2015 de Depanatoru Link spre comentariu
Vizitator viobio Postat Mai 10, 2015 Partajează Postat Mai 10, 2015 Imperecherea cu pretentii se face pe caracteristici ( pana la urma si la tranzistoare asa se face cand e nevoie de precizie ) , adica pe toata plaja de curenti-tensiuni , atunci evident si transconductanta , amplificarea si ce mai vreti sunt cat mai egale peste tot . Numai ca trebuie sa ai un tester performant care-ti traseaza caracteristicile ( sunt pe internet) , exclus catometrul simplu sau chiar si acela care masoara transconductanta intr-un singur punct. Daca conteaza sau nu , sau cand conteaza , e poveste lunga ... la amplificatoarele de chitara se prefera distorsiuni , deci e cam inutila discutia din perspectiva asta Distorsiunile unui etaj final dezechilibrat se aud chiar si pe "distoarsele" de chitara. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 10, 2015 Partajează Postat Mai 10, 2015 Distorsiunile unui etaj final dezechilibrat se aud chiar si pe "distoarsele" de chitara. De auzit nu le aud multi,dar sa vezi cum apar cand masori THD si IMD. Cel mai frumos se vad la analiza spectrala. La mine cand vin la restaurat amplificatoare,cu clientul de fata ii fac repede o analiza spectrala si ii arat cam cat distorsioneaza si unde. Si toate astea sunt din piese decalibrate sau tuburi uzate neuniform. Abia dupa inlocuirea pieselor si refacerea tuturor reglajelor amplificatorul o sa sune ca nou iar intre canale vor fi diferente minime. Multe au venit cu tuburile noi noute si clientul vroia doar reglajul de bias,lucru care nu se poate face daca tuburile nu sunt selectate si masurate cum trebuie. Intotdeauna o sa fie diferente intre canale la anumite valori ale volumului iar distorsiunile generale vor fi variabile. Eu nu inteleg cum unii construiesc/repara/restaureaza amplificatoare cu lampi fara a masura tuburile si nivelele de distorsiuni,macar THD daca IMD e mai complicat,si totul doar dupa ureche. Daca pt PP e nevoie ca finalele sa fie identice pe fiecare canal,acelasi lucru se poate spune si la SE. Diferentele intre canale vor fi destul de mari daca finalele pt SE vor avea parametrii diferiti. Link spre comentariu
Depanatoru Postat Mai 10, 2015 Partajează Postat Mai 10, 2015 Evident ca se aud distorsiunile , ca de aia se prefera de unii chitaristi , sunt amplificatoare facute anume dezechilibrate , unele folosesc lampi diferite in push-pull , etc , etc Link spre comentariu
sebi_c Postat Mai 10, 2015 Partajează Postat Mai 10, 2015 (editat) Imperecherea cu pretentii se face pe caracteristici ( pana la urma si la tranzistoare asa se face cand e nevoie de precizie ) , adica pe toata plaja de curenti-tensiuni , atunci evident si transconductanta , amplificarea si ce mai vreti sunt cat mai egale peste tot . Numai ca trebuie sa ai un tester performant care-ti traseaza caracteristicile ( sunt pe internet) , exclus catometrul simplu sau chiar si acela care masoara transconductanta intr-un singur punct. Daca conteaza sau nu , sau cand conteaza , e poveste lunga ... la amplificatoarele de chitara se prefera distorsiuni , deci e cam inutila discutia din perspectiva asta Asa-i! Iti faci un uTracer si le suprapui caracteristicile! Totusi, consider metoda exagerata. Trebuie sa ai stoc, nu gluma! Editat Mai 10, 2015 de sebi_c Link spre comentariu
adrian_pic Postat Mai 10, 2015 Partajează Postat Mai 10, 2015 Buba este ca aproape nimeni nu are stocuri mari de lampi. Cand te apuci sa iti construiesti un amplificator iei maxim 2 seturi de lampi nicidecum o lada sa iti permiti sa le imperechezi. Ce bine ar fi daca am putea sa mergem la cumparat de lampi cu uTracer-ul sub brat . Din pacate loturi mari de lampi la un pret bun se gasesc rar si nu in RO. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum