Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

chopper atx

Postări Recomandate

• Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Ai un motor pe benzina si vrei sa-l modifici sa fie diesel?

Sursa atx are tensiunile de iesire de 12v, 5v si 3,3v iar alimentarea sursei

se face din 220v.

Pentru ce aplicatie ai nevoie de sursa?

Pentru alimentarea din 12v se pot folosi stabilizatoare liniare de 5v si 3,3v

sau o sursa in comutatie cu integratul LM2593.

Documentatia pentru el aici:

http://www.national.com/pf/LM/LM2593HV.html

Ca idee generala, cand ai nevoie de o sursa de alimentare este bine sa explici

la ce aplicatie se foloseste si ce tensiune si curent se cere.

Link spre comentariu

aplicatia la car vreau sa folosesc aceasta sursa modificata ,practic vreau sa pun unitate pe masina un fel de car pc , acum mai am o intrebare exista placa de baza care sa aiba si tv out ?ca sa nu mai dau bani pe o placa video cu tv out .ma-m interesat cam cat consuma o unitate : paca de baza 25watt ,procesorul inte 60 si 100de watt depinde de processor placa video intre 25 de w si 50 w poate si mai mult ,unitate optica vreo 25 de w un port usb vreo 5w , hardul 15-25 de w ramul vreo 7w coolerul 5w si mai sunt pe acolo controlere si alte porturi tastatura 3w maousul 3 w.

Link spre comentariu

salsunt nou pe forumam si eu un proiect asemanator,doar ca alimentez un calc de la 24v(ca sa fie curentul mai mic). am nevoie de aprox 300W. am citit forumul de pe softpedia dar nu stiu ce anume trebuie sa modific. pentru inceput trebuie sa dublez spirele din primar. si apoi? drept transformator il rebobinez pe cel curent din sursa nu? cam ce sarma ar trebui sa folosesc? si pentru a reduce pierderile nu e mai simplu sa pun o infasurare separata pentru 3.3v decat sa o scad cu un soc din cea de 5? cam cat se pierde prin soc? daca fac sursa la 24v mai e nevoie de cate doi tranzistori pe alternanta sau ajunge unul? mai gasesc eu alte intrebari...

Link spre comentariu
Vizitator mister_rf

300W este cam mult.Ideea modificarii unei astfel de surse este folosirea circuitului din secundar nemodificat, fara sa schimbam topologia circuitului sau componentele folosite, iar o sursa de acest gen scoate maxim 150W-200W. La o putere mai mare vei avea nevoie de un alt miez.Exista o proportionalitate intre numarul de spire si tensiunea folosita in primar. Probabil ca pentru o alimentare la 24V se va ajunge la o infasurare dubla de 14-15 spire in loc de 8 spire.Problema dificila este demontarea transformatorului original si re-bobinarea acestuia.

Link spre comentariu

eu voi modifica o sursa functionala de 300,350Wsistemul consuma cam200-300w max da nu vreu sa moara timpuriu.se va alimenta de la o retea industriala de 24v(cred),oricum nu de la un acumulator. stii cumva cum se desface transformatorul sursei pentru a-l rebobina? si primarul este prima infasurare cumva? inseamna ca trebuie sa-l debobinez si apoi sa-l rebobinez complet... si ce sarma ar trebui sa folosesc in primar?

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

stii cumva cum se desface transformatorul sursei pentru a-l rebobina?

Eu le desfac folosind un feon industrual setat la 500 de grade. Se desfac in 5 minute. Sau le poti lasa o noapte intr-un borcan cu diluant.

si primarul este prima infasurare cumva? inseamna ca trebuie sa-l debobinez si apoi sa-l rebobinez complet... si ce sarma ar trebui sa folosesc in primar?

La toate trafurile pe care le-am desfacut primarul era impartit pe jumatate:jumatate de primar- izolatie-ecran Faraday-secundar izolatie-ecran Faraday- cealalta jumatate de primar. Poti folosii sarma de 0,65mm in primar si de 1mm (eventual bifilar) in sec.Bafta!
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

ms,o s tin minte.se pare ca nu mai continui proiectul. era pt cineva,care avea disponibil doar 24v(instalatie industriala) dar s pare ca a facut rost de 220 asa ca n se mai complica.ms oricum

un feon industrual setat la 500 de grade.

asta nu inteleg :rolleyes:
Link spre comentariu

un feon industrual setat la 500 de grade.

asta nu inteleg :rolleyes:

Am vrut sa zic industrial. Scuze pentru greseala.

Feon = un dispozitiv care sufla aer cald. Mai sunt folosite si la uscarea parului (cele casnice)...hi. Cele industriale sufla aer cu o temperatura ceva mai mare si nu sunt recomandate pt uscarea parului pt ca pica (si parul si pielea de pe cap).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări