Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator telefon de la acumulator 12V

Postări Recomandate

Informativ , acu' 2 saptamani am achizitionat din Lidl un incarcator de telefon auto. Are vre-o 7-8 adaptoare, carcasa, led indicator, tot ce trebuie si a costat 15Ron. Deci nu se prea merita munca, doar daca e de dragul electronicii si a placerii de a invata/mesteri.

Spor....

Link spre comentariu

Atunci nu-mi explic, un condensator de 25 poate suporta 19V, riplul de curent tras de regulator nu e foarte mare, alternativa ramane ca acel condensator sa nu fi fost Low ESR, si te intreb, scrie pe el Low Esr? Pune-i totusi imediat langa puntea redresoare si un condensator de 1000 sau 2200uF la 25 sau 35V.

Link spre comentariu

Trebuie filtrare suplimentara chiar langa puntea redresoare, dar nu mai incerca pana nu esti sigur ca ai pe placa la regulator condensator cu esr mic, spune-mi macar ce scrie pe el in afara de capacitate si tensiune, ce marca este si daca mai are vre-un cod ( ar trebui sa aiba ).

Link spre comentariu

Pare a fi condensator de frecventa mica, adica nu din alea cu ESR mic, deci nu il vei putea folosi, va trebui sa cauti neaparat ceva cu impedanta scazuta, atat pe intrarea regulatorului cat si pe iesire. daca ai magazine de componente in oras, mergi si cere specific, condensator cu impedanta scazuta, sa scrie pe el asta, sa scrie Low Esr, daca nu gasesti acolo atunci vezi la vanzari pe forum la topicul D-lui Tribex Arad, se gasesc condensatori de calitate la preturi foarte bune, ia legatura cu dumnealui si cere-i sa fie Low Esr neaparat, cu siguranta vei gasi.

Link spre comentariu

Imi cer scuze pentru intervenție, vreau doar sa nu derutăm userul.  Pe foarte puțini condensatori scrie explicit LoESR - eu cred că n-am niciunul. Se recunosc după seria înscrisă pe ei - depinde de producător.

De exemplu , de la Samwha seriile RD, SD , HC sunt de uz general iar WB, WL sunt de impedanță scăzută.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Corect, nu pe toti scriu, si la fel de corect este ca pot fi recunoscuti dupa seria de pe ei, totusi n-am facut aceste mentiuni in speranta ca va gasi totusi unii pe care sa scrie asa pe ei, pentru ca sa nu mai faca si alt drum la magazin, si pentru ca am presupus ca nu stie sa discearna condensatorii dupa seria lor, deci ii va fi foarte greu la magazin sa aleaga el din eventuale optiuni prezentate.

Link spre comentariu

19Vcc masurati dupa redresare. Ce-i drept nu i-am pus filtrare. Da, condensatorul era nou.

Atunci nu va mai stresati cu ESR-ul , n-are nici o legatura , condensatorul e pe intrare unde lucreaza la frecventa mica. Intotdeauna masoara tensiunea dupa filtrare si abia apoi pune circuitul. Daca ai 19V nefiltrati , dupa filtrare se ajunge la 27 de volti sau chiar mai mult daca ai avut redresare monoalternanta de-aia a scos fum. Foloseste o tensiune mai mica sau cauta un condensator la tensiune mai mare. Problema cu ESR-ul se pune doar la celalalt condensator de pe iesire si , sa nu exageram , la puterea si frecventa cu care se lucreaza in acest circuit nu e un motiv sa scoata fum. Eu am folosit si condensatori normali si nu am avut probleme.

Link spre comentariu

Condensatorul/condensatorii de pe intrarea unei surse in comutatie suporta si riplul de curent de frecventa mare, pentru ca ei sunt rezervorul de energie pentru acea sursa, deci este recomandabil sa fie cu ESR mic si sa suporte riplul maxim de curent anticipat. Ai dreptate insa cu tensiunea, abea acum mi-am dat seama ce am omis, cu siguranta tensiunea mare a busit condul, si ai perfecta dreptate, e greseala mea ca n-am sesizat asta la timp de cum a fost spus, si-mi cer scuze pentru omisiune...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări