Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator telefon de la acumulator 12V

marius.dumi

Postări Recomandate

Inductanta e proportionala cu diferenta de tensiune intrare-iesire. Pentru o tensiune de intrare de 12V,asa ochiometric, cred ca merge si 22 micro...Poti chiar incerca si compari eventual randamentele.

Link spre comentariu

Inductanta e proportionala cu diferenta de tensiune intrare-iesire. 

Nu tocmai , păstrând celelalte elemente neschimbate inductanța este maximă când Vin = 2*Vout ( vorbesc , desigur , de o configurație buck ) .

Link spre comentariu

Poate am gresit totusi undeva...Am calculat inductanta pentru doua tensiuni de intrare, dublul celei de iesire, adica 10V, respectiv 20V. Mi-a dat o inductanta la 20V, mai mare de 1,5 ori, ca la 10V. Cum variatia de curent, curentul maxim si frecventa sunt aceleasi in ambele cazuri, inductanta e direct proportionala cu produsul dintre umplere si diferenta de tensiune intrare-iesire, repet, daca n-am gresit pe undeva...

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Scuze , m-am exprimat imprecis . Vin o presupuneam constantă, exprimarea corectă era L este maxim când Vout = 0.5*Vin . Matematic e tot aia , sensul însă s-a denaturat. 

Deci , pentru clarificare , voiam să spun că nu diferența absolută dintre intrare și ieșire singură determină mărimea inductanței .

Să exemplific cu Vin = 20V , Vout = 5v și 10V , delta I = 0.2A și frecventa 50kHz deci T = 20µs.

1. Vin = 20V , Vout = 10V; L = 10V*10µs/0.2A = 500µH la o diferență de tensiune intrare - ieșire de 10V.

2. Vin = 20V,  Vout = 5V;   L = 15V*5µs/0.2µA = 375µH la o diferență de tensiune intrare - ieșire de 15V

EDIT . În cazul discutat în topic, cu Vout = 5V și Vin variabil , e corect, inductanța crește cu Vin-Vout . N-am fost atent la postările anterioare deși le-am citit.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Discutam totusi despre un incarcator de telefon, unde tensiunea de intrare poate fi variabila, uneori chiar in limite largi, de ex integratul folosit de Mihai admite max 76V, dar cea de iesire e fixa, 5V.Oricum, m-am grabit in a recomanda 22 microH, e prea putin, variatia de curent e mult prea mare.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Marius m-am uitat acum pe poze, nu mi-e clara conexiunea de la semireglabil, dar cred ca este ok, in rest totul pare in regula mai putin dioda pe care ai pus-o invers... Trebuie cu plusul catre pinul 2, si plusul este la capatul unde este dunga aia alba.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Intre 13 si 20 parca, are mai multe ieşiri, dar are curentul foarte mare. O sa pun o poza cu tensiunile măsurate de mine.EDIT: DA,am si o tensiune de 22vca

Editat de marius.dumi
Link spre comentariu

Curentul suportat de traf poate fi oricat de mare, nu are importanta, regulatorul va consuma doar atat cat este limitarea sa, adica mai putin de 0,5A. Cauta un secundar intre 15 si 18Vca daca tot zici ca are mai multe iesiri.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări