Marian Postat Mai 12, 2015 Partajează Postat Mai 12, 2015 ...MC34063 nu da mai mult nici teoretic , 1,5A e curentul de varf in comutatie cceace e cu totul altceva... Si care este acel curent de varf la regulatorul buck? Sau altfel spus ce anume il impune? Sau hai sa o luam altfel, se da un regulator buck cu Iout 1A, deltaI de 0,2Iout, care este Iv? Link spre comentariu
mdorian Postat Mai 12, 2015 Partajează Postat Mai 12, 2015 (editat) Dar te uiti in fisa de catalog la pagina 11 http://www.onsemi.com/pub_link/Collateral/MC34063A-D.PDF o sa vezi ca curentul de iesire e calculat la 0.5 din curentul de varf. Adica750mA. Te inteleg ca intr-o lume ideala curentul de iesire ar putea sa fie infinit de aproape de cel de varf. In cazul real proiectantii au avut motivele lor sa nu recomande un curent de iesire mai mare , probabil pentru ca peste 1A tensiunea colector emitor a tranzistorului de iesire fiind pe la 1,6..1,7v se depaseste puterea maxima disipata pe capsula 1,1 A dar poate imi arati si mie un circuit real cu tranzistor pe iesire cu Imax 11A care e proiectat sa dea 10A.Nu mi-as alimenta inima artificiala cu el. Editat Mai 12, 2015 de mdorian Link spre comentariu
Marian Postat Mai 12, 2015 Partajează Postat Mai 12, 2015 De acord, numai ca tocmai te-ai contrazis singur, pentru ca: ...Teoretic ar fi trebuit sa aiba 500 de mA ( MC34063 nu da mai mult nici teoretic... PS: Nu a recomandat nimeni sa se mearga cu maximul absolut admis, ci am spus, ca se pot face calcule exacte pentru tot, asa ca te rog nu fii recalcitrant. Editare ulterioara: Hai sa venim cu un exemplu practic, am sugerat ca sa se foloseasca un MC34063 pentru a realiza regulatorul de incarcare al acumulatorului de 12V/3,3Ah. Pun direct schema sugerata si exemplific o metoda de calcul: Avem asa iesirea stabilita la 14,4V, alegem un curent continuu la iesire de 0,4A ( suficient, avand in vedere capacitatea redusa a acumulatorului ), tensiunea de alimentare 20V, trebuie calculat C1, L1 si R2, adica CT, inductanta serie si valoarea shuntului. Incep direct cu C1, in pdf-ul MC34063 se poate gasi un tabel cu formule care, urmate pas cu pas redau valorile necesare, se poate incepe prin alegerea unei frecvente minim dorite si in functie de ea si de raportul Ton/Tof rezultat din formula, se determina Ton si apoi cu valoarea lui se calculeaza CT dupa formula: Eu fac mai simplu, aleg CT si inversand formula de mai sus aflu pe Ton: Si daca aleg C1 la 470p atunci Tonmax devine 11,75uS. Acuma inductanta, in tabel formula este: Vin este alimentarea de 20V, Vsat este caderea pe darlington-ul intern care conform pdf la cei 0,4A este de cca 1,5V, Vout 14,4V, iar Iv este curentul de varf, care in tabelul din pdf este indicat a fi 2*Iout, deci 0,8A, asadar inductanta, iar Tonmax este 11,75uS, deci inductanta este: Este valoarea minima pe care trebuie sa o aiba L1. Mai ramane R2 care este shuntul, conform tabelului din pdf valoarea sa este: Deci 0,3/0,8=0R37, dar nu avem valoare sandard la 0,37, se poate merge pe 0R33 sau 0R39, valorile standard cele mai comune, alegetyi fiecare cum doriti, eu merg pe 0R33, ar trebui sa fie de minim 0,5W. Ar mai fi divizorul R1 si R3 de la reactie, pe R1 pica referinta de 1,25V, si prin alegerea unei valori prestabilite la ea, se poate determina si R3, in functie de tensiunea de iesire dorita este posibil sa fie necesare calcule cu diferite valori ale R1 pentru a putea acomoda o valoare standard cat mai apropiata la R3. Pentru precizie se poate merge pe o rezistenta inseriata cu un semireglabil la partea de sus a divizorului ( R3 ), si avand in vedere raportul divizorului ce nu prea este compatibil cu valorile standard ( sau cel putin esu nu prea am gasit combinatii care sa ma multumeasca ), asta recomand si eu, deci R1 470R, iar R3 va fi compusa din 4k7+1k ( 1k=semireglabil multitura ). C4 si C2 pot fi 470uF cu impedanta scazuta, avand in vedere aplicatia, C5 este facultativ, C3 insa este necesar si recomand minim 0,1uF ( eu pun 0,47uF ). Si schema devine: Pare complicat dar nu e deloc asa, toate componentele sunt ieftine si se gasesc usor. Montajul se poate face fara probleme pe o placuta de test, inductanta se poate realiza pe un tor galben cu alvb recuperat de la o sursa ATX, condensatorii electrolitici este preferabil sa fie noi dar in cel mai rau caz se pot recupera tot de pe la sursele ATX dar nu fara a fi verificati pe ESR-capacimetru, pentru a confirma atat capacitatea cat si ESR-ul scazut ( sub 40m Ohm => 0,04 Ohm ). Link spre comentariu
mdorian Postat Mai 12, 2015 Partajează Postat Mai 12, 2015 Prima data ma refeream la adaptor , pe el scria 500 de mA a doua oara la circuitul integrat , nu e nici o contradictie poate sa dea atat si nu mai mult. Initial am cautat o solutie pentru un curent mai mare fara sa schimb integratul dar ma complicam prea mult si atunci l-am folosit pe celalalt pentru ca oricum aveam cateva cumparate pentru un alt proiect in care s-au comportat foarte bine. La 1,5A merg aproape reci pentru ca folosesc mai eficient tranzistorii de comutatie. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 12, 2015 Partajează Postat Mai 12, 2015 Ete scartz, ai spus clar, 0,5A si apoi ca MC nu poate mai mult, si ulterior ca se poate obtine de la MC un maxim de 750mA... adica haide sa ne asumam ce spunem, eroarea nu e o problema, ci mai degraba faptul ca o negi. In fine, am editat ulterior postarea anterioara si am pus acolo un exemplu practic, cu un incarcator pentru acumulatorul lui Marius. E doar o sugestie dar e simplu si foarte ieftin de realizat, deci dupa parerea mea merita. Link spre comentariu
Spitfire Postat Mai 12, 2015 Partajează Postat Mai 12, 2015 Eu zic că vă cam riscaţi cu AP34063 în rol de încarcator de telefon, am şi eu unul, şi stă cam fierbinte IC-ul cu un consum de 500mA si 12V pe intrare, dacă se face "sârmă", rămaneţi fără telefon.Mult mai sigură ar fi o sursă bazată pe LM2576-5. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 12, 2015 Partajează Postat Mai 12, 2015 Nu am zis sa se incarce telefonul cu el ( MC34063 ) desi cu asa ceva incarc in masina telefonul dintotdeauna, si niciodata nu s-a ars, n-are de ce atata vreme cat il faci cu cap, asta nu intelegeti voi, ci am recomandat ca el sa incarce acumulatorul. Link spre comentariu
mdorian Postat Mai 12, 2015 Partajează Postat Mai 12, 2015 Ca sa fii multumit recunosc ca m-am exprimat neclar. Pe undeva ai pierdut firul, e vorba de un telefon cu incarcare USB nu de un acumulator separat. Nu prea mai sunt telefoane sa se incarce la 400 mA in ziua de azi. Link spre comentariu
Marian Postat Mai 12, 2015 Partajează Postat Mai 12, 2015 Salut ! Detin un acumulator 12V 3.2Ah si as vrea sa incarc telefonul de la el in caz de urgenta (la tara de exemplu cand se ia curentul) . Ce schema imi recomandati pentru incarcarea telefoanelor (o sa folosesc un port usb), respectiv pentru incarcarea acumulatorului ? Am si un regulator de tensiune L7905CV . Ma pot folosi de el ? Multumesc! E chiar prima postare de pe topic! Link spre comentariu
Mircea Postat Mai 12, 2015 Partajează Postat Mai 12, 2015 Comparat cu 34063, chipul propus de mdorian este mult mai elegant si poate fi pus intr-un montaj mult mai compact. Am testat un astfel de chip (familia TPS de la TI) si era abia un pic caldut la 4A. Dioda ce era mai calduta. Chipul era cu limitare la 5A. Nu l-am dus pana la limita, dar 20W pe 20x40mm este impresionant. Bobina era 6×6×6mm. Seria XAL de la Coilcraft. Practic, incape in priza auto.Pentru curiosi, seria TPS are chipuri care pot livra peste 10A, unele date la 25A. Insa nu am reusit sa fac nici un design (in Webench) care sa mearga la cei 25A. Webench-ul face inclusiv simularea termica pe un cablaj predefinit. Link spre comentariu
marius.dumi Postat Mai 13, 2015 Autor Partajează Postat Mai 13, 2015 Am cumparat un 34063ap1 . La o alimentare de 14-15 V (e un redresor auto normal) ce valori trebuie sa aiba rezistentele si condensatorii ? Specificatiile acumulatorului : Sealed Lead Acid Battery Constant voltage charge (25˚C) Cycle use 14.4 - 15.0 V Standby use 13.5 - 13.8 V Initial current 0.96 A Link spre comentariu
mdorian Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 Schema lui Marian e buna cu valorile care sunt. totusi trebuie sa gasesti alimentare aproape de tensiunea specificata. E dificil de facut un stabilizator de la 14..15V la 14,4 , Pune un condensator de 1000 uFsau ce ai pe acolo pe iesirea redresorului si vezi daca nu cumva creste tensiunea la macar 18V. Avand in vedere ca sarcina e mica s-ar putea sa mearga. Daca obtii macar 16V atunci poate modifica Marian calculele si schema dupa figura 13b de la pagina 8 care accepta o diferenta mai mica intre intrare si iesire Link spre comentariu
Marian Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 ^Subscriu la sugestia lui @Mdorian, Marius pune un condensator electrolitic de 1000uF, sau mai mare, de care gasesti, de proba, pe iesirea redresorului ala al tau apoi masoara cu un multimetru setat pe Vcc, ce tensiune gasesti si spune aici, in functie de rezultat vedem apoi ce-i de facut. Link spre comentariu
marius.dumi Postat Mai 13, 2015 Autor Partajează Postat Mai 13, 2015 Redresorul il am la tara.. in weekend ma duc acolo. Pana atunci nu se poate face nimic ? Sa vad ce piese am si ce trebuie sa mai cumpar . P.S : Am incercat si cu transformatorul de 12v 3.9A cu condensatori electrolitici . Se poate folosi asa ? Fara condensator Cu condensator 1000uF 25V Cu condensator 2200uF 25V Link spre comentariu
Marian Postat Mai 13, 2015 Partajează Postat Mai 13, 2015 Pentru a arata ca nu vorbesc in plus, am pus pe breadboard schema calculata de mine mai sus cu MC34063, am folosit exact valorile sugerate in schema, la inductanta am folosit un tor micut T68-52D: Torul are dimensiunile: D=>17,5mm ( diametrul exterior ) d=>9,53mm (diametrul interior ) I=>9,4mm (inaltime ) Culori Verde+Albastru, iar permeabilitatea este de 80n. Schema cere 60uH, cunoscand permeabilitatea torului, si inductanta necesara, se poate calcula foarte usor numarul de spire necesare: In cazul de fata avem: Am folosit sarma de 0,6mm pe care o aveam la indemana, dar se poate folosi si mai subtire avand in vedere curentul mic, n-am stat sa calculez cam ce ar fi cel mai potrivit, am pus ceva ce am gasit mai rapid. Asta e inductanta rezultata: Si valoarea masurata cu puntea LC: Schema cerea minim 60uH, nu impune fix aceasta valoare, deci un pic mai mare este cu atat mai bine. Am completat apoi montajul pe breadboard si iata paienjenisul: Am alimentat si am reglat tensiunea la 14,4: Alimentarea se face din sursa mea de laborator descrisa la unul din proiectele mele de pe forum, i-am dat undeva spre 20V, consumul in gol cam 20mA conform afisajului: Limitarea este cam la 0,53A: La acest curent maxim de iesire, consumul din sursa este cam 0,35A: Am folosit dioda MBR20100CT, doar una din cele 2 din capsula. Randamentul masurat in sarcina maxima este de cca 80%, temperatura capsulei MC34063 in sarcina maxima se stabilizeaza undeva pe la 50-53*C ( oscileaza in jurul acestor praguri ). Temperatura torului in sarcina maxima se mentine undeva sub 30*C, ventilatia este in mod evident naturala. Nu exista zgomot in inductanta la interventia limitarii, temperatura aia de 50*C a capsulei MC mi se pare ok, si probabil ar putea fi diminuata cu lipirea unui soi de radiator micut, temperatura torului evident nu poate reprezenta o problema, si deci cu siguranta poate fi folosit unul mai mic ca si dimensiuni, deci se poate obtine un montaj mai compact. Shuntul a fost o rezistenta de 0R33/5W bobinata ca din asta aveam insa recomand din cele chimice, n-are rost sa mentionez temperatura shuntului. Adica se poate, foarte simplu si foarte ieftin, vorba ceea 3 lulele, si 3 surcele, si-ai pus de-un regulator heftin si bun. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum