Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Incarcator telefon de la acumulator 12V


Postări Recomandate

Salut !

 

Detin un acumulator 12V 3.2Ah si as vrea sa incarc telefonul de la el in caz de urgenta (la tara de exemplu cand se ia curentul) . 

Ce schema imi recomandati pentru incarcarea telefoanelor (o sa folosesc un port usb), respectiv pentru incarcarea acumulatorului ?

Am si un regulator de tensiune L7905CV . Ma pot folosi de el ?

 

Multumesc!

Link spre comentariu

Varianta cea mai simpla este 7805 ( atentie, 7905 este varianta negativa ), dar randamentul nu-i deloc stralucit si asta conteaza cand vorbim de alimentare din acumulator, mai eficient este sugestia D-lui Miticamy, respectiv MC34063 care este folosit la banalele incarcatoare auto, mai jos am pus n link unde se gaseste o schema facuta de mine cu el:

http://www.elforum.info/topic/97183-scheme-alimentatoare/?p=1081786

Link spre comentariu

Dacă se pune regulatorul pe un radiator destul de ,,generos,, ca mărime,  se poate folosi bine și 7805 sau versiunea ,,negativă,, 7905 (plusul comun și stabilizare pe minus).Totuși e vorba de o opțiune de rezervă....nu încarcă zilnic telefonul așa....  Sursa cu 34063 se poate găsi în cele mai multe încărcătoare auto ( pe mufa de brichetă).

Link spre comentariu

Chiar zilele astea, ramas fara baterie la telefon, desi eram cu masina, blocat pe malul unei balti, de o ploaie,nu am putut-o incarca. Atunci mi-am pus intrebarea existentiala...Sa-mi fac sau sa-mi cumpar un incarcator auto ? Desi am componente, plus ceva experienta, am ales sa cumpar unul. A costat aproape 40 lei, de firma. Apropo de 34063 si LM7805, defectarea acestora poate duce la o tensiune pe iesire de 12V, care va distruge telefonul.Ai un telefon ieftin, incearca o solutie ieftina. Ai unul scump, gandeste-te mai bine daca se merita economia.PSDaca optezi pentru unul home made, pune macar o protectie solida pe iesire, ceva zenere de putere de 5,6V, ca in caz de Doamne fereste, sa nu arzi telefonul. Apropo de 34063, eu l-am intalnit doar in chinezarii ieftine. Intr-un incarcator de firma, desi curentul de iesire maxim era ceva sub 1A, am gasit un LM2596,pus pe radiator, un comparator si inca alte componente. Adica unii supradimensioneaza componentele, pentru fiabilitate.

Editat de giongiu
Link spre comentariu

Daca toata lumea ar sta cu frica asta a defectarii MC34063, atunci majoritatea incarcatoarelor auto ar disparea pur si simplu de pe piata, hai sa nu fim mai catolici decat papa. Am lucrat cu MC34063 si daca dimensionezi atent totul, nu prea ai motive sa-ti faci griji, limitarea este puls cu puls si in cazul sau. Am tot schimbat la incarcatoare auto, niciunul pentru ca s-ar fi ars, ci pur si simplu pentru ca se defecta mufa si nu aveam chef sa ma chinui sa o repar...

Link spre comentariu

Si eu sustin varianta cumpararii unui incarcator auto, nu-ti irosii banii pe chestii extravagant de scumpe, majoritatea celor de cateva zeci de lei chiar MC34063 au, si stiu ce zic, am o cutie de incarcatoare auto...

 

Ca sa incarci acumulatorul iti trebuie un redresor, ai nevoie de o sursa care ofera o tensiune stabilizata undeva la 13,8-14,4V si o limitare de curent activa, avand in vedere capacitatea mica a acumulatorului, cateva sute de mA ar trebui sa fie deajuns ca sa incarci. Nu poti folosi ce ai listat mai sus, ai nevoie asa cum am zis de ceva mai mult de 12V. Ai nevoie de un traf de retea intre 15-24Vca, cu macar 1A ( preferabil ceva mai mult ), pui o punte redresoare de 6 sau 10A dupa el, un condensator de macar 3300uF dupa punte ( recomandabil un pic mai mult ), si te folosesti fix de schema cu MC34063 pusa de mine in topicul de scheme alimentatoare ( link-ul de mai sus ), dimensionezi bucla de reactie pentru 14,4V si lasi limitarea la curentul din schema, e suficient si garantez pentru el.

Link spre comentariu

34063 merge pentru maxim vreo 500mA/5V, asta fara tranzistor extern. Sau cel putin asta recomanda producatorul. Sunt telefoane care au nevoie si de 1A,sau peste, pentru o incarcare rapida. Si care pot costa peste 1000 lei. Pe de alta parte, daca cineva intreaba cum sa obtina 5V, din 12V, nu prea are habar de electronica, cu atat mai putin de comutatie.

Link spre comentariu

Curentul maxim posibil pentru MC34063, sau mai precis pentru tranzistorul de pe iesire, este 1,5A, acesta este curentul de varf maxim admis, curent de varf care este impus de valoarea inductantei, care la randul ei dicteaza variatia de curent ce se suprapune pentru curentul continuu. Tensiunea maxima de alimentare este limitata la 40V, iesirea poate fi deci orice valoare intre 1,25 si 34V. Acuma evident ca nimeni nu recomanda sa va duceti la aceste limite, dar un curent de varf de 1-1,2A mi se pare acceptabil, si in functie de variatia de curent in inductanta, curentul continuu poate depasi 0,5A, e drept ca nu cu mult, dar se poate, si merita avand in vedere simplitatea. La tensiune se poate merge relaxat la 35-36V ( si stiu ce spun ), ceea ce presupune o iesire maxim posibila de cam 30V in sarcina, avand in vedere umplerea maxim posibila de 85%.

Link spre comentariu
Vizitator

Cu 1000 lei cumperi 3-4 tablete. Cred ca este un incarcator cu cristale SWR.

Daca nu stie electronica, sa invete. Si a cerut o parere, nu a spus ca vrea sa-l realizeze personal. Poate are un prieten mai priceput.

Ce tot ii cocolositi, ca e grea comutatia, ca o sa le curga sange din nas.

Pe urma deschid topice: Noi tinerii cum o sa ne descurcam in viata, ca nimeni nu vrea sa ne angajeze.

Am inceput cu letcon incalzit la aragaz, cumparam piese cu banii pt film...

Am scris acum 3 ani ca am 500-1000 operationale cu FET-uri pe intrare si nu am primit decat un mesaj de la un profesionist de la audio.

Cineva a scris parca azi ca a pus in paralel 2 mc34.., asa ca mai are o varianta de rezerva.

Sa munceasca, sa greseasca, sa traga concluzii; daca nu, vorba lui ZAL, vom disparea ca natie.

Link spre comentariu

Am sugerat ceva cu care am lucrat si lucrez, am indicat deja o schema pe care o sustin in continuare ca fiind utila in realizarea regulatorului de incarcare pentru acumulator, pot asigura asistenta unde este cazul, in vederea dimensionarii corecte a schemei, nu trebuie decat vointa, multa vointa si multa rabdare, si evident o buna doza de atentie, am suficienta incredere in ce am spus incat afirm fara ezitare ca nu e nevoie de osciloscop pentru punerea in functiune, evident ca nici nu strica daca se detine, dar la naiba ca sunt doar cateva componente discrete pe langa un integrat, prea multe nu se pot intampla gresit...

Link spre comentariu

Cu 1000 lei cumperi 3-4 tablete. Cred ca este un incarcator cu cristale SWR.Daca nu stie electronica, sa invete. Si a cerut o parere, nu a spus ca vrea sa-l realizeze personal. Poate are un prieten mai priceput.Ce tot ii cocolositi, ca e grea comutatia, ca o sa le curga sange din nas.Pe urma deschid topice: Noi tinerii cum o sa ne descurcam in viata, ca nimeni nu vrea sa ne angajeze.Am inceput cu letcon incalzit la aragaz, cumparam piese cu banii pt film...Am scris acum 3 ani ca am 500-1000 operationale cu FET-uri pe intrare si nu am primit decat un mesaj de la un profesionist de la audio.Cineva a scris parca azi ca a pus in paralel 2 mc34.., asa ca mai are o varianta de rezerva.Sa munceasca, sa greseasca, sa traga concluzii; daca nu, vorba lui ZAL, vom disparea ca natie.

Domnule miticamy, sunteti unul din foarte putinii membri a acestui forum, pe care nu-mi permit sa-l tutuiesc. Asta din respect pentru caracterul si conduita Dvs, pentru multa informatie de calitate pe care ati oferit-o mereu si nu in ultimul rand, pentru faptul ca de la smilex, Dvs si inca cativa ce nu-mi vin in minte acum, am invatat comutatie. Candva postam ca pisicamatache, acesta e si numele meu.Cu scuzele de rigoare pentru lunga introducere, sa revenim la oile noastre...Nu despre incarcator de 1000 lei vorbeam, ci despre telefon. Iar daca telefonul e scump,imi mentin parerea, nu se justifica din punctul meu de vedere, un incarcator improvizat. Nici pentru mine n-am facut, am preferat sa cumpar unul. Daca altcineva sugereaza unui coleg poate fara experienta, sa invete electronica pe un telefon scump, e alegerea sa. Eu nu-mi permit asa ceva. Cu toate astea, am facut totusi un compromis...Printre randuri, am sugerat totusi un integrat mai solid, in locul MC34063, pe care parca prea-l ridicati in slavi si anume LM2596, exista si varianta pentru 5V pe iesire, iar schema e chiar mai simpla fata de 34063. E drept ca e ceva mai scump, dar cred ca se justifica pretul.In al doilea rand, am sugerat o protectie la supratensiune pe iesire, care sa nu permita cresterea tensiunii peste 5,6V.Cat despre cocolositul incepatorilor ce sa zic, poate ca sunt putin selectiv in a sugera cuiva solutii, mult peste posibilitatile sale. Electronica am invatat cu multi ani in urma, primul montaj l-am facut prin clasa a treia, cu piese furate de la scoala, dintr-un atelier unde zaceau aruncate, EFT-uri , EFD-uri, rezistente...Apoi am citit Start spre viitor, Tehnium, iar mai tarziu am mers la un liceu cu profil electronica.Asa cum spuneam insa anterior, de comutatie m-am apucat acum cativa ani, cand m-am inscris pe Elforum. Am fost daca pot spune asa, coleg cu Marian, doar ca eu am mai ramas repetent din cand in cand.De mult n-am mai scris asa mult, iar si mai mult pe langa subiect. Promit insa ca nu mai fac,...pe cuvant de pioner.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări