Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

CUMPAR CATOMETRU

victordascalescu54

Postări Recomandate

Avind in vedere proiectul la care lucrez (OTL cu 6c33c/ ESL 63/32ohmi) caut un catometru pentru a putea verifica si imperechea atit 6c33c cat si ef 86 sau ecc83. Atept oferte, preferabil din Bucuresti.

Link spre comentariu

N-am văzut catometru cu soclu ptr 6S33, de altfel i-ar trebui un trafo ptr filamente deosebit de solid. Ptr toate cele enumerate se pot face montaje de test.

Link spre comentariu

N-am văzut catometru cu soclu ptr 6S33, de altfel i-ar trebui un trafo ptr filamente deosebit de solid. Ptr toate cele enumerate se pot face montaje de test.

Considerati ca un astfel de kit ar putea rezolva problema ? Exista chiar si un analizor de tuburi in kit (link 2)

http://www.ebay.com/itm/VACUUM-TUBE-TESTER-LCD-DISPLAY-LAMPEMETRE-ULTRA-COMPACT-/251165653561?pt=LH_DefaultDomain_71&hash=item3a7aa3ba39http://www.ebay.com/itm/VACUUM-TUBE-TESTER-LCD-DISPLAY-LAMPEMETRE-ULTRA-COMPACT-/251165653561?pt=LH_DefaultDomain_71&hash=item3a7aa3ba39

http://www.ebay.com/itm/MODULE-LAMPEMETRE-ANALYSEUR-VACUUM-TUBE-ANALYZER-/260925997053?pt=LH_DefaultDomain_71&hash=item3cc066bffd

Link spre comentariu

Scula e bună dacă face tot ce se spune în reclamă, dar chiar dacă acei 3,5A ptr filament sînt reali, nu rezistă ptr filamentul 6C33C (6,3V/6,6A sau 12,6V/3,3A) şi nici ptr curentul anodic al lămpii.

Personal nu înţeleg fascinaţia ptr tubul ăsta bizar şi instabil, există lămpi dedicate audio ce nu necesită atîtea investiţii colaterale şi risipă de materiale (am văzut cererea ptr drosele de 2A).

Editat de zal
Link spre comentariu
Vizitator

Filamentul se poate alimenta extern,singura problema e ca testerul sa suporte curentul anodic al tubului pt test si sa acopere plaja de tensiuni Ua,respectiv Ug. O imperechere perfecta necesita timp si aparatura adecvata. In lipsa se face un montaj de test si se ridica graficele masurand Ia=f(Ug), la n valori Ua.

Cu un catometru analog nu se obtine mare lucru,exceptie face testerul lui Bench si cateva modele de serie care oricum sunt scumpe,restul verifica doar emisia catodica.

Link spre comentariu
Vizitator

Tuburile electronice se pot împerechea dinamic uşor (dacă deţinem un minim de instrumentaţie).Cinci tuburi adunate în timp(din "talcioc"/net)nu vor da o pereche ,în schimb 100 tuburi NOS/NIB(din toate timpurile acelaşi producător) vor da minim 40 de perechi(dispersie 2%-3% în pereche).  Catometru ajuta desigur la sortarea unor tuburi relativ pereche dar nu se compară cu o împerechere  dinamică.

Catometru în principiu verifică tuburile electronice(sau poate asigura o triere/sortare grosieră).

PS.Am două catometre ruseşti dar nici unul nu poate testa/verifica 6C33C ,oricum împerecherea pe catometru a tuburilor finale precum EL84(6P14P) ,EL34 , 6L6GC ,6P3S etc lasă de dorit.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
Vizitator

Cinci tuburi adunate în timp(din "talcioc"/net)nu vor da o pereche ,în schimb 100 tuburi NOS/NIB(din toate timpurile acelaşi producător) vor da minim 40 de perechi(dispersie 2%-3% în pereche).  

Dl.Valderama, ma indoiesc ca din 100 buc NOS gasiti 40 perechi aproximativ identice 2-3% tolerante. Eu as merge pe max 20 perechi,dupa doua zile de ''formatare'', cand isi intra in paine. Daca sunt rusesti,poate si mai putin. Din vreo 80 6N13 abia am ales 8 bucati (10% diferente in jurul PSF) dupa doua zile de masurari,toate NOS si aceeasi data de fabricatie. Poate doar la cele monosistem,pentode sau triode cu un singur sistem in balon, sa fie sanse mai mari de imperechere. La triodele duble e jale mare,doua tuburi insemnand 4 triode aproximativ identice.

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Dl.Valderama, ma indoiesc ca din 100 buc NOS gasiti 40 perechi aproximativ identice 2-3% tolerante. Eu as merge pe max 20 perechi,dupa doua zile de ''formatare'', cand isi intra in paine. Daca sunt rusesti,poate si mai putin. Din vreo 80 6N13 abia am ales 8 bucati (10% diferente in jurul PSF) dupa doua zile de masurari,toate NOS si aceeasi data de fabricatie. Poate doar la cele monosistem,pentode sau triode cu un singur sistem in balon, sa fie sanse mai mari de imperechere. La triodele duble e jale mare,doua tuburi insemnand 4 triode aproximativ identice.

E foarte normal ca 6C13C 6C33C,EC360,sa aibe dispersie mare a caracteristicilor,au fost proiectate pentru alte aplicații, în special ca regulatoare serie în surse de alimentare, nu pentru audio,în audio sunt strutocamila, trebuiesc făcute tot felul de artificii electronice pentru a le putea folosi,părerea mea.
Link spre comentariu

E foarte normal ca 6C13C 6C33C,EC360,sa aibe dispersie mare a caracteristicilor,au fost proiectate pentru alte aplicații, în special ca regulatoare serie în surse de alimentare, nu pentru audio,în audio sunt strutocamila, trebuiesc făcute tot felul de artificii electronice pentru a le putea folosi,părerea mea.

Bun, daca tot vorbim de strutocamile, da-mi si mie cateva argumente pentru care schema lui Tim Mellow (cotat ff bine intre realizatorii de audio pe tuburi in lume) este o strutocamila sau poate nu nici nu functioneaza..? Sincer nu este o intrebare retorica, chiar ma intereseaza, dupa cum vezi m-am atasat mult de acest proiect si chiar cred in el. atasez atat schema originala cat si simularea d-lui Lazaroiu....daca intereseaza pe cineva.post-241795-0-70724000-1431074477_thumb.pngTIM OTL 25 W SCHEMA.doc

Link spre comentariu

De funcţionat funcţionează, dar nu ai separare galvanică. Interesant în schema originală becul cu neon care indică la ieşire scurtcircuitele în lămpile finale. Sarcina de 32 Ohmi se potriveşte ptr căşti sau difuri cu trafo de adaptare (radioficare sau cum sînt acele Quad-uri, mai puţin partea de protecţie din ele). La peste 120*C soclul e nevoie de ventilatoare, cum au folosit şi băieţii de pe DiyAudio. Şi de sîrme rezistente şi sudate. Din ce văd acolo, nu a stat nimeni să împerecheze lămpile finale.

Editat de zal
Link spre comentariu
Vizitator

Da ,te îndoieşti pentru simplu motiv că nu ai împerecheat practic tuburi .Posibil să admiţi când o să ai această posibilitate practică cu alte cuvinte dispersia de parametri în cazul acelei sute va genera perechi de câte două tuburi(40 perechi cu 2%_3%).Desigur ai dreptul să te îndoieşti(din lipsă de experienţă).Aştept cu nerăbdare concluzia ta pertinentă când vei avea la dispoziţie 100 de tuburi NOS/NIB până atunci liber la îndoit(vorbe goale).

Link spre comentariu
Vizitator viobio

Bun, daca tot vorbim de strutocamile, da-mi si mie cateva argumente pentru care schema lui Tim Mellow (cotat ff bine intre realizatorii de audio pe tuburi in lume) este o strutocamila sau poate nu nici nu functioneaza..? Sincer nu este o intrebare retorica, chiar ma intereseaza, dupa cum vezi m-am atasat mult de acest proiect si chiar cred in el. atasez atat schema originala cat si simularea d-lui Lazaroiu....daca intereseaza pe cineva.Posted Imageotl tim simulare.pngPosted ImageTIM OTL 25 W SCHEMA.doc

De ce nu as construi acest amplificator:

1 o impedanta de iesire atipica ,32 ohmi,aveti incinte de 32 de ohmi sau difuzoare de banda larga ,legate serie paralel sa obtineti 32 de ohmi?

2 cum a spus si zal,lipsa separarii galvanice a difuzorului.

3 daca se defecteaza un EF86,finala 6C33C ramine fara negativare,nu stiu difuzor care sa reziste la 150V CC.

4 schema o privesc ca pe un studiu teoretic ,functional

5 exista foarte multe tuburi care se preteaza la domeniul audio.

Nenea Tim ,putea sa conceapa altfel schema,cu reglaje de negativare pt fiecare finala in parte.

Asa va scapa de stresul legat de imperecherea tuburilor finale.

Din cite cunosc eu,un tub are un catod si un filament ,care nu se uzeaza la fel ,pentru doua/patru tuburi finale,reglajul biasului independent pe fiecare tub este sfint,se poate regla ori de cite ori este nevoie.

Realizati montajul,macar de proba,fara sa va mai streseze imperecheatul,functioneaza si asa,macar sa vedeti ce si cum.

Daca tineti mortis sa imperecheati tuburile finale,se poate construi un mic montaj electronic,folosind chiar sursa de alimentare a amplificatorului de mai sus.

Succes

Editat de viobio
Link spre comentariu
Vizitator

Da ,te îndoieşti pentru simplu motiv că nu ai împerecheat practic tuburi .Posibil să admiţi când o să ai această posibilitate practică cu alte cuvinte dispersia de parametri în cazul acelei sute va genera perechi de câte două tuburi(40 perechi cu 2%_3%).Desigur ai dreptul să te îndoieşti(din lipsă de experienţă).Aştept cu nerăbdare concluzia ta pertinentă când vei avea la dispoziţie 100 de tuburi NOS/NIB până atunci liber la îndoit(vorbe goale).

Domnule Valderama, va respect varsta si cunostintele in audio,in schimb nu sunt de acord cu absurditatea asta  ''de a cadea mereu in picioare''. E adevarat ca nu am imperecheat milioane de tuburi,nu asta muncesc, dar cred ca am vazut destule pe care unii le vad doar in poze pe net. Legat de tuburi electronice,am mai scris asta si prin alte topicuri,pot sa spun  ca am lucrat practic in domeniu asta si nu vorbesc din ''carti'' sau de pe net. Nu stiu ce intelegi dumneata prin ''experienta'' ,probabil 100 de ani de lipit sarme, acasa intr-un atelier de un metru patrat creat in debara. Am 25 ani de service din care ultimii 15 in Germania,vreo 5 ani am avut o afacere cu schimbare de sisteme de emisie cinescoape si de 10 ani lucrez doar audio. Nu credeti ca e suficient ?

Faptul ca a-ti scris ca din 100 buc NOS imperecheati 40,denota faptul ca exigenta dvs in a selecta tuburile e pur romaneasca, vorba aia ''las_o bah, ca merge asa''. La mine nu merge asa,daca nu e ok merge la gunoi egal ce valoare are un tub sau orice piesa. Niciodata nu m-am laudat cu ce aparatura am sau cate piese (tuburi) zac prin ateliere sau alte lagare (depozite), nu e relevanta asta,iar chestia cu ''cand vei avea la dispozitie 100 tuburi NOS'' e copilaroasa. Practic,100 lampi NOS, ca valoare nu sunt nici 1% din cat am investit in atelier.

Legat de imperechere tuburi ,probabil ca dvs aveti o metoda noua  mult mai elevata si mai precisa decat clasica pe curve_tracer.

Cu tot respectul, der_doktor.

P.S.

Probabil,ca voi explica odata de unde vine si porecla asta ''doctorul''.

Link spre comentariu
Vizitator

@adrian_pic, inteleg ca esti ''scutierul'' lui @valderama,dar nu vad rostul interventiei tale aici, topicul se refera la imperecherea unor tuburi.

Dumneata esti doar amator in bransa asta,nu lucrezi audio in fiecare zi si nu cred ca ti-ai putea castiga painea din asta dupa stilul pe care il adopti. Daca ar fi sa fii angajat la mine iti garantez ca avand atitudinea asta nu ai sta mai mult de juma de ora in atelier,de experienta nici nu mai vorbesc. Electronica nu se face pe net sau in debara ci intr-un atelier cu dotare corespunzatoare.

As aprecia daca am ramane ''on_topic''  si am discuta doar de catometre si imperecheri de tuburi.

Dl.Dascalescu, initiatorul topicului,are nevoie de asta si nu de interventii deplasate.

Asa cum am mentionat,o imperechere perfecta se face doar pe curve tracer,restul sunt artificii si solutii de moment adoptate din lipsa aparaturii de masura. Pt 6c33c cred ca ar fi nevoie de minim 10 tuburi pt a alege doua cat de cat identice la caracteristici.

Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări