Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cablaje prin metoda markerului

cipri_mury

Postări Recomandate

[GeoMar]Ba da sunt interesat si iti multumesc foarte frumos pentru ajutor.Am descarcat programul acum cateva ore dar n-am avut timp ''sa ma joc cu el'' deoarece mai sunt ocupat si cu alte lucruri.Poate mai pe seara.Apropo de ce am scris in mesajul precedent,nu esti de acord cu mine ca atunci cand ai langa tine pe cineva care sa te indrume prinzi firul mai repede si mai usor?

Link spre comentariu

...

.Apropo de ce am scris in mesajul precedent,nu esti de acord cu mine ca atunci cand ai langa tine pe cineva care sa te indrume prinzi firul mai repede si mai usor?

Ba da sunt de acord, faceam referire la faptul ca am incercat sa te ajut si NU ai reactionat deloc.

Nu ai fi primul si nici ultimul (cred) pe care il ajut/indrum sa lucreze cu Sprint Layout.

Vizioneaza cateva tutoriale despre cum sa lucrezi cu el si ai sa vezi ca NU este asa de greu.

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

Ba da sunt de acord, faceam referire la faptul ca am incercat sa te ajut si NU ai reactionat deloc.

Nu ai fi primul si nici ultimul (cred) pe care il ajut/indrum sa lucreze cu Sprint Layout.

Vizioneaza cateva tutoriale despre cum sa lucrezi cu el si ai sa vezi ca NU este asa de greu.

.

.

Daca ar fi si niste tutoriale video in romana...

Link spre comentariu

.

Daca ar fi si niste tutoriale video in romana...

Exact vorba colegului @nico_2010, tutorial in romana NU ai sa gasesti.

Ti-am propus sa instalezi in PC-ul tau programul TeamViewer si in functie de timpul meu liber incercam sa te ajut, dar vad ca nu doresti, asta este.

Cauta pe net mai multe tutoriale despre Sprint si cu siguranta ai sa inveti sa lucrezi cu el, NU este asa de greu.

Link spre comentariu

[GeoMar]N-am spus ca nu doresc dar mai intai vreau sa rezolv problema de deschidere a fisierelor realizate cu Sprint Layout.M-am uitat zilele trecute pe internet si am vazut ca trebuie instalat ceva program dar nici numai stiu cum se cheama si nici daca este gratis.

Am vazut cateva dintre proiectele tale si chiar mi-au placut.Bravo tie!Este clar ca te pricepi si pe deasupra esti avansat cu astea iar eu nu stiu daca merita sa-ti pierzi timpul cu un incepator.Oricum eu am recunoscut ca nu imi place sa invat asa de la distanta iar de cunoscut nu cunosc pe nimeni priceput la asa ceva.Sunt pe acest forum din aceia priceputi chiar de la mine din oras dar nu-i deranjez pentru asa ceva.

Link spre comentariu

...

mai intai vreau sa rezolv problema de deschidere a fisierelor realizate cu Sprint Layout.M-am uitat zilele trecute pe internet si am vazut ca trebuie instalat ceva program dar nici numai stiu cum se cheama si nici daca este gratis.

Fisierele realizate cu Sprint Layout, adica fisierele LAY, trebuie deschise DOAR cu Sprint Layout.

Prin TeamViewer, vedeam despre ce era vorba si incercam sa rezolvam.

Editat de GeoMar
Link spre comentariu

Cu Express PCB am realizat cateva circuite simple cum de altfel si cu Sprint Layout dar dupa cum am precizat deja cu cel din urma nu reusesc sa deschid fisierele.

Link spre comentariu

Daca nu ai extensia .lay asociata cu Sprint Layout in Windows, n-o sa-ti deschida fisierele cu dublu click sau open din Windows. Se deschid numai cu comanda Open din Sprint Layout. 

Dupa ce te vei obisnui cu acest program o sa-ti fie foarte simplu sa proiectezi cablaje. Eu mai desenez si schemele montajelor tot cu el.

Are posibilitatea de a crea mai multe board-uri in acelasi fisier si intr-unul eu fac de obicei schema si in celelalte cablajul si eventualele module.

Nu permite comanda Copy-Paste dintr-un fisier in altul, in cazul in care ai doua fisiere deschise simultan.

Este intuitive si usor de folosit. Il recomand cu incredere.

Despre metoda markerului. Acum nu mai folosesc, si chiar nu am folosit-o in mod current, ci numai pentru corectii de cand folosesc metoda transferului de tonner.

Dar am facut multe cablaje cu o vopsea speciala rezistenta la acizi si baze, cea din interiorul cutiilor de conserve, folosind pentru aplicare seringa si ac de 0-5-1,5mm, foarte asemanator cu metoda marker.

Metodologia de lucru este cea prezentata de @UDAR. Proiectare cablaj in oglinda pe hartie de caiet de matematica (atentie, distanta este de 5 mm intre linii si nu se pupa cu integratele mari), copiat cu indigo pe cablaj crud, punctarea gaurilor, gaurire, trasare cu vopsea. Avand gaurile date, se traseaza foarte usor pad-ul din jurul gaurilor. Daca vei folosi ceva scule mai bune (diferite grosimi ale varfului) vei putea face si treceri printre pinii integratelor.

Daca folosesti pentru proiectare calculatorul, o metoda simpla de transpunere pe cablaj a desenului, este tot prin transfer de toner, dar de pe hartie obisnuita, realizata la centrul de copier dupa ink-ul tau. Ai desenul in oglinda, il pui pe cablaj, incingi cu fierul de calcat si ridici hartia fierbinte, fara sa lasi tonner-ul sa se intareasca. Va ramane un desen destul de vizibil pe care il vei trasa ulterior, dupa gaurire, cu marker-ul. La fel faci si pentru silk-screen. In paranteza fie spus, eu folosesc metoda pentru a trasa capacele de carcase pentru trafurile de ferita pe sticlotextolit si metoda este buna.

Dar metoda transferului de tonner bate la fund orice alta metoda prin simplitate si rapiditate.

Recuperez calendarele de perete, cu hartie ceva mai groasa si alba pe verso. Este super OK. La un moment dat, pentru cablajul invertorului postat pe la tehnica sudurii, cu dimensiuni ca nu se incadrau in coala A4 (avea 20/30cm si nu aveam imprimanrta laser A3) am declarat hartia in Setup din Sprint Layout, ca fiind Legal (22/35cm) si am mers sa cumpar o coala de hartie pentru cadouri pe care am taiat-o si folosit-o pentru realizarea cablajului. Ce a iesit, poti vedea in topicul cu aparatul de sudura rusesc.

Pana la urma folosesti orice metoda iti este la indemana si cu cat vei face mai multe cablaje, vei acumula experienta.

Editat de CIBY2
Link spre comentariu

...

Nu permite comanda Copy-Paste dintr-un fisier in altul, in cazul in care ai doua fisiere deschise simultan.

...

Sincer NU am incercat asta, dar am sa incerc.

Se poate face insa "Impord board from file" si importa tot fisierul  LAY (board-urile) din care doresti ceva anume. Daca sunt prea multe board-uri dupa import, stergi ce nu este necesar si lasi doar ce te intereseaza.

Link spre comentariu

Sincer NU am incercat asta, dar am sa incerc.

Are dreptate. Daca deschizi separat 2 fisiere .lay nu poti face "Copy-Paste" dintr-un fisier intr-altul

Link spre comentariu

Pe mine ma enerveaza chestia asta. De multe ori creez cate o componenta si uit sa o salvez in Macros, sau lucrez cu Sprint Layout instalate pe diferite calculatoare, salvand pe stick, iar cand am nevoie de componenta respectiva, trebuie sa inchid fisierul curent, sa-l deschid pe cel in care o gasesc, o copiez, inchid fisierul si il deschid pe primul, dau Paste si asa merge.

Despre import board stiam si o folosesc destul de des, dar dupa cum spuneai si tu Geomar, importa toate board-urile din fisierul sursa.

Colegul cipri_mury ar trebui sa studieze mai mult Sprint Layout-ul, se invata mult mai usor decat alte programe, iar apoi poate trece la ceva mai bun fara a mai intampina prea multe probleme.

Link spre comentariu

Daca as avea langa mine numai pe unul dintre voi..Dar stati linistiti ca nu ma dau batut.GeoMAr s-a oferit sa ma ajute cu folosirea programului Sprint Layout dar asa de la distanta nu stiu cat as pricepe iar in plus de asta sunt convins ca toti aveti lucruri mai importante de facut decat sa va pierdeti timpul cu un incepator ca mine.Oricum asemenea discutii intre voi pe acest topic mie imi pot fi de folos.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări