Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cablaje prin metoda markerului

cipri_mury

Postări Recomandate

E ok metoda doar pentru circuite simple, si eventual ceva circuite unde ai traseele groase, dar pentru cele complexe....e greu si foarte greu. Acum vreo 2 luni am facut un circuit cu atmega 2560.....are 100 de pini si e smd....cu markerul nu mi-ar fi iesit nicicum...abia am reusit cu toner transfer dupa stergere si incercare de 3 ori....

Sunt multi incepatori care prefer sa se duca la "xeroxul" de la colt si sa-si scoata acolo....se duce cu fisierul pe stic in format PDF dupa proiectarea lui in softul de pe PC. Express PCB nu am folosit pana acum dar am auzit numai de bine de el. Eventual trebuie aruncata o privire si la Eagle CAD (asta folosesc eu) si sunt o groaza de tutrioale video....probabil sunt si cu Express PCB dar cum am zis....nu ma interest niciodata...deci nu am cautat.

Cu markerul m-am jucat si eu....in trecut faceam solutie din benzina si smoala(ce inlocuia markerul) deoarece cu greu gaseai "carioci" pe vremea aceea....sa nu mai zic de clorura ferica...ca foloseam acid azotic care si ala cu greu il gaseam..... M-am jucat o perioada indelungata asa si sincer "se foarmeaza" mana....eventual iti dezvolta imaginatia putin in felul cum sa faci PCB-ul....dar recomand sa treceti la transfer tonner dupa o perioada...ca numai "peri albi" o sa aveti, plus ca timpul este mult mai scurt de transpunerea desenului pe cupru....

Link spre comentariu

Multumesc pentru ajutor.As vrea sa trec la metoda cu transferul de toner in curand dar am precizat  deja in acest topic de ce am hotarat sa incep cu metoda markerului.Oricum desi sunt incepator mult mai mult ma tenteaza metoda foto.Am vazut tutoriale video cu aceasta si mi se pare sfanta,aspectul cablajelor fiind impecabil dar este clar o metoda mai costisitoare si care implica riscuri mai ales pentru incepatori tinand cont ca lucrezi cu soda caustica,lampi uv s.a.m.d.Totusi visez sa o folosesc si eu intr-o zi.

Link spre comentariu

Vezi ca are domnul moderator Marian un tutorial foarte bun si practic despre metoda transferului de tonner,iti recomand sa il citesti atent,si o sa lasi la o parte metoda markerului cand vei vedea ce simpla e metoda si ce rezultate ai cu ea :tcare .

Link spre comentariu

@cipri: nu esti obligat sa folosesti lampi UV, poti folosi becuri CFL (economice). Diferenta: expunerea dureaza 5 minute in loc de 50 secunde. Nu cred ca e vreo problema, cata vreme nu faci productie.Iar cu soda caustica: cumperi niste manusi de cauciuc (genul de spalat buda) si uiti de probleme. Daca nu cumperi un developator, ca sa nu mai faci combinatii cu soda caustica.

Link spre comentariu

[daniel_88]Am citit acel tutorial al d-nului Marian si este unul foarte bun fara discutii.De afise din acelea pot face rost dar n-am imprimanta cu laser iar pe deasupra am precizat deja in acest topic ca deocamdata nu prea ma impac cu programul de proiectare pe care il detin.Daca proiectez gresit iar apoi imprim asa cablajul pe placuta...

Link spre comentariu
cipri_mury    Cati ani ai?  "Daca proiectez gresit iar apoi imprim asa cablajul pe placuta..."   Cam multa vaicareala...ceva similar cu drobul de sare din poveste.... Poti sa desenezi cablajul in orice program de CAD, AutoCad de ex, sau altele...Pe forum exista  tutoriale foarte bune si discutii aproape exhaustive despre cum se fac cablajele.
Link spre comentariu

"Am incercat o metoda mai sigura de desenare a cablajului pe placuta folosind indigoul dar nu se imprima absolut nimica pe stratul de cupru nici cu hartie obisnuita nici cu hartie de calc.Care poate fi cauza?"

1. se foloseste indigo virgin
2. se lasa la inmuiat cateva minute
3. se pregateste placuta (asta presupun ca stii ce inseamna)
4. se asaza pe fata cu cupru, in ordine:foita de indigo (cu fata copiatoare pe placuta si se indeparteaza usor, cu un burete, eventualele bule de aer dintre placuta si foita de indigo), o folie de polietilena, hartia cu desenul cablajului in sus
5. se fixeaza ansamblu cu agrafe
6. se foloseste un creion hb ceva mai bont si se trece cu mina peste desen
7. se fac corecturile dupa indepartarea straturilor si uscare, eu folosesc marker edding 141f.
Link spre comentariu

[danpin]Nu este nicio vaicareala caci cablaje din acelea simple (ex.licurici electronic) imi ies dar as vrea sa incerc si ceva mai complex.Cu cineva alaturi care sa ma indrume cred ca asi prinde firul destul de repede.O alta problema mai este ca nu detin  imprimanta cu laser.Nici placutele sa nu crezi ca le fac rost pe gratis.Daca imprim cablajul gresit pe placuta iar apoi corodez ce mai pot face cu placuta ulterior.Daca as fi unul care sa nu se uite la bani...

Link spre comentariu

Păi înainte de a ajunge la faza de imprimare și corodare....trebuie să verifici dacă l-ai proiectat bine. Dacă folosești metoda de transfer a tonerului, trebuie să ai mai multe exemplare de cablaj imprimate, fiindcă e posibil să nu reușești din prima.Folia ..press & peel,, dedicată e foarte bună, dar scumpă....dar poți folosi orice revistă cu hârtie Glossy (lucioasă) pe post de folie de transfer.Alegi porțiuni cu fond deschis și faci obligatoriu măcar un test inițial, cu un cablaj mai mic....Fiul meu de 17 ani a reușit să-și facă singur cablaje prin transfer de toner după vre-o două - trei încercări. Nu l-am ajutat decât cu ceva sfaturi, nu am pus mâna deloc...a folosit hârtie din reviste de prezentare cosmetice de la Avon și Oriflame.... 

Link spre comentariu

Corect!Cu cablajele simple este ok dar neavand imprimanta laser(care este destul de scumpa) n-am cum sa rezolv toata treaba acasa iar pana sa apelez la un xerox as vrea sa am un nr. semnificativ de cablaje realizate(corect) dintre care macar unul ceva mai complex.Cand vine vorba despre partea practica cred ca m-asi descurca destul de bine,cu partea de software este mai greu.Doar nimeni nu s-a nascut invatat dar unii uita asta.

Link spre comentariu

1) Pe forum la sectiunea vanzari uneori mai "apar" imprimante secondhand laser la preturi mici, sau fa o intrebare poate are cineva una de vanzare la un pret modic, eu am cumparat cu ceva timp in urma un hp vechi cu vreo 50 lei parca...2) Cablaj ieftin gasesti tot pe forum la userul "sesamcave" am cumparat de la el, recomand.3) Daca nu te apuci de treaba, adica sa experimentezi de unul singur ca sa capeti experienta degeaba scrii pe forum, practica conteaza...explicatiile de pe forum sunt extrasufuciente pt. un bun inceput.4) Metoda cu marker, oja, smoala dizolvata in ceva solvent, etc. e OK si rapida dar cablajele nu ies prea estetice, spui ca vrei sa incepi cu "inceputul", ca sa inveti sa conduci de ex. nu e nevoie sa incepi conducerea cu o masina din 1900 toamna....5) Metoda toner transfer: cablajele ies bine, s-a discutat pe forum, iti trebuie practica, adica setarea temperaturii optime a fierului de calcat, presiunea pe care o aplici, timpul etc... Eu folosesc asa ceva:http://www.pulsarprofx.com/pcbfx/main_site/pages/products/transfer_paper.htmlRapid, bun, ieftin nu prea....6) Metoda foto: calitate maxima, relativ usor daca folosesti cablaj cu stratul fotosensibil deja aplicat, poti printa desenul pe folie transparenta si cu imprimanta cu jet cerneala, folia trebuie sa fie pt. ink, expunerea se poate face la bec economic, CFL. Eu expun la CFL pt. ca nu mi-am facut inca cutie de expunere din lipsa de timp.Trebuie sa experimentezi un pic, timpul de expunere si distanta dintre bec si cablaj.7) Spor la treaba!8) "Doar nimeni nu s-a nascut invatat dar unii uita asta." Nimeni nu uita, "unii" se pun pe treaba, experimenteaza si invata, nimeni nu poate experimenta si invata din practica in locul tau! Partea teoretica o gasesti pe forum sau pe internet.

Editat de danpin
Link spre comentariu

[danpin]Dupa cum am precizat deja cu partea practica nu-mi fac mari probleme sunt chiar optimist numai cu partea de proiectare unde cred ca asi avea nevoie de cineva care sa ma indrume putin de aproape iar apoi asi prinde firul.Intr-adevar va trebui sa caut cele necesare pentru partea practica si sa vad la ce preturi se gasesc caci altfel degeaba sunt optimist.Cand ai ca si hobby electronica iti trebuie si bani altfel nu faci mare branza iar in ceea ce priveste preturile sper sa fii de acord cu mine ca lucru ieftin si de buna calitate nu exista.Ai precizat mai sus ca ti-ai luat imprimanta laser cu 50 lei acuma ceva timp.Nu ti s-a defectat niciodata? Daca asi fi unul care sa nu se uite la bani mi-asi lua imprimanta scumpa,unitate de expunere uv,placute cu fotorezist,folii pnp s.a.m.d.

Link spre comentariu

Problema la tine ,de fapt,e faptul ca nu te descurci cu softul de proiectare,daca am inteles bine...descarca un soft free,si recomandat de mai multi,si sapi bine pe youtube ca sunt tutoriale pas cu pas la toate programele de proiectare,si astfel ai putea sa te familiarizezi cu programul respectiv... :google

Link spre comentariu

Intr-adevar  partea de soft imi cam mananca zilele iar pe youtube am vizionat cateva tutoriale video dar cu engleza nu sunt la nivel avansat(bine ar fi) ca sa inteleg tot ce se spune acolo.Oricum cand ai pe cineva alaturi care sa te indrume este  totusi altceva.

Link spre comentariu

... Oricum cand ai pe cineva alaturi care sa te indrume este  totusi altceva.

Ti-am dat un PM cu ce este necesar, dar vad ca nu prea esti interesat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări