Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cablaje prin metoda markerului

cipri_mury

Postări Recomandate

[uDAR] Daca vorbim de metoda markerului prefer sa las deoparte proiectarea pe calculator cu ExpressPCB sau alte programe de acest gen.Sa presupunem ca am o schema intr-o revista si ma orientez dupa ea. Desenez cablajul mai intai pe o bucata de hartie putin mai mare decat placuta apoi invelesc placuta cu hartia si cu un cui sau punctator insemnez fiecare piesa.Apoi fac traseele dintre piese pe placuta mai intai cu creionul iar dupa ce verific acopar cu markerul.Introduc placuta in clorura ferica vreo 20 de minute iar dupa ce cuprul din jurul traseelor a fost corodat indepartez markerul cu acetona sau smirghel.Apoi evident ca mai urmeaza gaurirea si lipirea pieselor.Daca proiectez cablajul pe calculator deja numai am treaba cu markerul caci folosesc imprimanta.Dar eu am zis sa incep cu inceputul.Deci sa nu crezi ca am de gand sa folosesc metoda markerului pe veci.

Link spre comentariu

Mai întâi să lămurim un lucru . Probabil că știi , dar să fie clar. Vorbești de schemă mereu - schema e una , desenul cablajului e alta . În reviste poți să ai numai schema sau poți să ai și schema și desenul cablajului . 

Apoi , în reviste se dă , de obicei , cabajul văzut dinspre partea cu piese . Traseul ( cuprul ) se vede prin ”transparență” . Tu când desenezi o faci pe partea cu cupru. Prima operație este deci inversarea , oglindirea cablajului. 

După ce obții acest desen inversat îl marchezi pe placa de cablaj , pe fața cu cupru. Poți să folosești punctatorul sau poți găuri ( cum fac eu ) , e chestie de opțiune.

Desenarea cu creionul ajută uneori - dacă desenul e mai complex - dar poate să și strice , marker-ul nu aderă bine la grafitul creionului ( care e ușor ”gras” ) . 

În ce privește folosirea calculatorului la proiectare , am mai spus, nu are nicio legătură cu execuția . Eu proiectez cu calculatorul - chiar cu ExpressPCB , apoi tipăresc o foaie văzută de sus - cu piesele și una sau două ”în oglindă ” , numai cu traseele ( și găurile , evident ) . Aceasta din urmă o folosesc la găurire și dacă nu s-a distrus prea tare și ca model la desenare . Dacă s-a distrus - mai am una! 

Deci , revenind . Dacă folosești cablaje din reviste sau de pe net trebuie să afli două lucruri - dacă e văzut normal ( de sus ) sau în oglindă și dacăî e la scara 1:1. 

Dacă e văzut normal , trebuie inversat - fie cu un program grafic - fie prin transparența hârtiei . 

Link spre comentariu

Lasand la o parte programul grafic,prin transparenta hartiei cum se face,asezand-o pe fereastra cu desenul in jos si apoi plimband creionul peste tot acel desen facut prima data dinspre partea cu piesele?Eu asta inteleg.

Link spre comentariu

Exact . Acuma , ținând cont de faptul că marchezi doar găurile , nu trebuie să faci acest desen pe dos foarte precis . Totuși el îți va folosi ca model și atunci când desenezi. 

Link spre comentariu

[uDAR]Tot discutam si discutam dar n-am aflat ce metoda folosesti de regula.Ai incercat-o vreodata pe cea foto?Eu am precizat deja ca ma tenteaza foarte mult.Poti sa realizezi  acasa niste cablaje ca si in fabrica.

Link spre comentariu

Nu am lucrat cu foto ( Am o cutie de expunere cu LED-uri UV , am făcut ceva teste cu ea ,dar nu e încă finalizată și nici nu mă grăbesc , am alte priorități ). Nu fac foarte multe cablaje și nu fac serie deci folosesc în general metoda transferului de toner. Lucrez numai cu folie PnP blue . E cam scumpă dar n-am dat niciun rateu cu ea . N-am timp și chef să experimentez fel de fel de tipuri de hârtie .  Pentru a nu irosi o coala intreagă la un cablaj mic , ”panelizez” , adică cuprind pe aceeași coală 2-3 sau mai multe cablaje . Le tipăresc , le tai , apoi le folosesc când am nevoie . De aceea uneori - rar și la urgență - fac câte un marker , ca să nu stric o coală .

Puțin Off Topic . Ce e aia ”ca în fabrică” ? Dacă poți să faci solder mask da , vorbim. Altfel , nu e nicio diferență funcțională,  și nici estetică la urma urmelor , între foto și transfer de toner. Vorbesc desigur de cablajele de care eu am avut până acum nevoie , adică cu trasee de la 0.51 în sus și cu distanțe de la 0.3 . Poate că mai jos transferul de toner nu mai e OK . Nu știu, n-am încercat.

Editat de UDAR
Link spre comentariu

Da corect.Eu am uitat sa precizez de solder mask,silkscreen,gauri metalizate s.a.m.d. dar credeam ca se subintelege.Deci mie mi se pare ca arata ca si cum ar fi facute de fabrica.Nu cred ca trebuie neaparat sa realizezi cablaje in serie pentru a utiliza aceasta metoda.Sunt si pe acest forum persoane care realizeaza cablaje la comanda prin respectiva metoda si multi dintre cei care fac comenzi raman impresionati de aspect dupa ce intra in posesia cablajelor.

Link spre comentariu

Acum cativa ani am avut de realizat ca proiect pentru facultate un multiplicator VGA (1 intrare, 4 iesiri). Si eu m-am decis sa realizez cablajul cu marker-ul (puteam fiecare sa facem cum vrem). Schema fiind destul de simpla, am desenat totul cu mana. Doar acolo unde au venit mufele VGA a trebuit sa am mai multa grija ca mufa sa se potriveasca, in rest totul am desenat ochiometric. Cablajul a aratat destul de ciudat (haios), intr-adevar a semanat mai mult cu o pictura decat cu un cablaj. Gaurile le-am facut dupa corodare. Dupa asamblare totul a functionat bine. Chiar si profesorul s-a mirat ca asa ciudat cum arata cablajul, montajul totusi functioneaza. Alti colegi care au avut cablaj realizat impecabil (prin metoda transferului de toner), au avut probleme cu montajul realizat ca nu le functiona (probabil la asamblare au gresit ceva, sau la proiectarea schemei). Pacat ca nu am facut o poza cu cablajul realizat, ca arata destul de interesant.

Tot aici pe forum intr-un topic asemanator s-a recomandat acum cativa ani oja de unghii in loc de marker, eu inca nu am incercat dar am vazut la colegi cablaje desenate cu oja si intr-adevar parca cu oja de unghii ies cablajele un pic mai bine (cel putin estetic), oja acoperind mai gros suprafata cablajului ce nu trebuie sa fie corodata.

Eu le fac cu lac de unghii si ies destul de bine,mai greu cu precizia intre pinii circuitelor integrate,de obicei las spatiul plin in zona unde urmeaza sa fie pinii integratului,si le separ cu minibormasina.

Link spre comentariu

Nu știu pe acest forum pe cineva care face acasă găuri metalizate . Solder mask poate , deși nu sunt foarte sigur . Iar silk screen-ul e frumos dar nu are niciun rol funcțional și oricum se poate face și cu toner transfer .

Dar , mă rog , am început să vorbim de cablaje cu creionul și marker-ul și am ajuns la găuri metalizate.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Oare a mai intrat cineva pe acest topic de la ultima mea postare?N-as deschide un alt topic pentru acelasi subiect.Am incercat o metoda mai sigura de desenare a cablajului pe placuta folosind indigoul dar nu se imprima absolut nimica pe stratul de cupru nici cu hartie obisnuita nici cu hartie de calc.Care poate fi cauza?

Link spre comentariu

Nici nu o sa vezi. Metoda a fost mentionata prin '88 - '89 intr-o revista de popularizare a constructiilor electronice (sper sa nu ma-nsel). Rezultatele practice obtinute la acea vreme de mine au fost execrabile (sau poate nu ma pricepeam eu asa de mult), cert este ca in acea perioada am folosit fotorezist uzat, diluat cu acetona si pentru desen am folosit tragatorul de tus, iar desenele le faceam pe hartie milimetrica.

Link spre comentariu

Dupa cum se poate observa unii care au mai scris in acest topic chiar m-au sfatuit sa folosesc din start metoda transferului de toner dar nu detin imprimanta cu laser iar foliile pnp sunt cam scumpe plus ca trebuie se pare sa-mi gasesc un mentor pentru a invata sa folosesc programul Express PCB asa cum trebuie deoarece cu circuitele mai complexe nu prea ma descurc.Metoda markerului este una primitiva in opinia multora dar este de departe cea mai ieftina iar eu cred ca cel mai bine este sa incepi cu inceputul.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări