bogdanc2011 Postat Aprilie 30, 2015 Partajează Postat Aprilie 30, 2015 Am nevoie de ajutorul vostru cu un proiect de laborator, un amplificator de putere. Schema este aceasta: Nu se dau valorile componentelor, deci aici m-am cam blocat. Tranzistorii probabil vor fi BD (239C/240C, 244C/243C, 439/440). Iar C0 e de filtraj, in jur de 1500uF. In rest n-am idee ce valori trebuie sa aiba rezistorii si cei doi condensatori (de decuplare?) din baze. Alimentarea se face cu 10V cc pe la bornele 1 si 1' iar semnalul se aplica la bornele H si K. Link spre comentariu
gauss Postat Aprilie 30, 2015 Partajează Postat Aprilie 30, 2015 Condensatorii sant de cuplaj ... iar schema este foarte minimalista ( primitiva ... ) . Banuiesc ca e didactica ... La ce - ti trebuie ? Da toate amanuntele , sa poti fi ajutat ! Link spre comentariu
bogdanc2011 Postat Aprilie 30, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 30, 2015 (editat) Tocmai asta este, in scop didactic. Se demonstreaza principiul de functionare al unui amplificator de putere. Se alimenteaza dintr-o sursa de laborator, se aplica un semnal sinusoidal cu un generator si prin masuratori se calculeaza amplificarea in curent si tensiune. Eu trebuie sa realizez montajul ca in schema, evident tot eu procur piesele. Editat Aprilie 30, 2015 de bogdanc2011 Link spre comentariu
gauss Postat Aprilie 30, 2015 Partajează Postat Aprilie 30, 2015 Nu sant date valorile in caietul de lucrari ? ... sau referiri la ordinul de marime ... Link spre comentariu
bogdanc2011 Postat Aprilie 30, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 30, 2015 (editat) Nu, nu sunt date nici valori nici referiri la ordinul de marime. Editat Aprilie 30, 2015 de bogdanc2011 Link spre comentariu
serbanp Postat Aprilie 30, 2015 Partajează Postat Aprilie 30, 2015 Nu trebuie sa realizezi tu montajul. El exista deja ( pe vremea mea se numea platforma de laborator ) , pe ea se gasesc niste borne inscriptionate cu litere si/sau cifre ( A , B , C ,.. ) iar tu executi ce spune in " Modul de lucru " . In rest ma abtin de la comentarii. Spor la treaba . Link spre comentariu
bogdanc2011 Postat Aprilie 30, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 30, 2015 Eu cred ca stiu mai bine ce am de facut... Trebuie sa realizez montajul, pe placa de plexiglas, cu borne, suport si toate cele, care va ramane in laborator si va fi folosit in lucrarea respectiva. Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 30, 2015 Partajează Postat Aprilie 30, 2015 (editat) http://www.unibuc.ro/prof/dinca_m/miha-p-dinc-elec-manu-stud/docs/2012/oct/29_20_07_09cap_11.pdf http://www.bel.utcluj.ro/dce/didactic/cef/15_amplificatoare_putere_ClasaB_AB.pdf http://www.etc.tuiasi.ro/esa/lab3.pdf Trebuie sa realizez montajul, pe placa de plexiglas, cu borne, suport si toate cele, care va ramane in laborator si va fi folosit in lucrarea respectiva Ce greu este sa spuneti toata povestea de la prima postare! Editat Aprilie 30, 2015 de Vizitator Link spre comentariu
gauss Postat Aprilie 30, 2015 Partajează Postat Aprilie 30, 2015 Mai bine de atat ... cred ca nu se poate ! Link spre comentariu
bogdanc2011 Postat Mai 15, 2015 Autor Partajează Postat Mai 15, 2015 Am făcut montajul, am încercat diferite valori ale potenţiometrelor şi rezistenţei R2 dar semnalul iese distorsionat şi foarte încet ca volum. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 16, 2015 Partajează Postat Mai 16, 2015 Mai spune si despre re1,re2,r0. r5 Specific incepatorilor sau tinerilor, scriu cel mult un rand, asteapta o pagina raspuns si eventual ne fac frustrati daca ceva nu le convine. Ca cineva sa piarda timpul cu voi trebuie sa primeasca o rasplata. Adica sa vada ca doriti sa invatati, sa intelegeti ceea ce lucrati. Asa si eu as dori sa apelez la tinerii de pe scara(sant 6 sub 30 ani) cand am crize de sciatica. Sant sigur ca mi-ar rade in nas. Ti-am dat atata documentatie; nu mi-ai multumit, nu ai spus ca ai citit. Astept mutarea raspunsului la pubela, a inceput sa fie la moda. Macar daca ai facut masuratori, spune cum s-a modificat raspunsul cu acele diferite valori (si da, ce valori); daca era mai bine la valori mici sau mari. Sursa de semnal este un generator sinusoidal de laborator? Link spre comentariu
bogdanc2011 Postat Mai 16, 2015 Autor Partajează Postat Mai 16, 2015 Ok, în primul rând mulţumesc pentru materiale, mi-au fost de mare folos. Rezistenţele din emitori sunt de 0.47R 3W. Rezistenţa de sarcină este de 4.7R 5W, iar cea de ieşire era tot în jurul valorii de 4R (vă spun exact când ajung acasă şi am montajul în faţă). Rezistenţa de intrare este de 10K. P1 şi P2 100K iar R2 10K. Nu dispun de un generator de semnal, am folosit un program pentru a genera frecvenţele iar semnalul l-am trecut printr-un preamplificator. Nu ştiu exact cum ar trebui să fie semnalul de intrare, în laborator ţin minte că am folosit un versatester şi era reglat la 100mV. Am aplicat 12V la bornele 1 şi 1' şi am reglat din potenţiometre astfel încât să am în jur de 5-6V în punctul A. Am simulat însă circuitul în LTSpice. P1 a fost înlocuit cu o rezistenţă de 10K şi R2 are aceeaşi valoare, 10K. Semnalul iese atenuat. Apoi am eliminat dioda şi P2 şi am aplicat la intrare un semnal de la un tranzistor (pe post de driver) polarizat de la punctul median A printr-o rezistenţă de 180K, cu colectorul în punctul I şi emitorul la masă. Abia atunci montajul funcţionează cum trebuie, dacă la intrare aplic un semnal sinusoidal de 100mV, la ieşire am acelaşi semnal amplificat la aproape 2V (la mai mult de 100mV apar distorsiuni). Link spre comentariu
bogdanc2011 Postat Mai 17, 2015 Autor Partajează Postat Mai 17, 2015 (editat) Am reusit pana la urma, dar numai cu driver R7 este de 180K, nu 800. Editat Mai 17, 2015 de bogdanc2011 Link spre comentariu
Marian Postat Mai 18, 2015 Partajează Postat Mai 18, 2015 ...se calculeaza amplificarea in curent si tensiune... La schema pusa la prima postare de pe topic, amplificarea in tensiune este subunitara, adica semnalul aplicat la intrare, este atenuat la iesire, este normal sa fie asa, pentru a avea amplificare este necesar un etaj suplimentar in fata, macar un amarat de emitor comun. Schema asa cum este in prima postare este foarte simplista si nu sunt prea multe de invatat din realizarea ei, electronica evolueaza, invatamantul de specialitate in lumea civilizata evolueaza, ar trebui sa evoluam si noi... 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum