Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

emitator FM

Vizitator catalin1290

Postări Recomandate

Salut Victor,

Eu cu modulatoarele am avut numai experiente mediocre. De mers merg, dar suna ca naiba. Au tot felul de fasaituri si paraituri, zgomot de fond mare. Probabil pentru ca erau chinezarii. Dar sunau prost. Eu am incercat sa fac un modulator din asta FM cu lampa (EC92) daca bine imi amintesc, o trioda cu miu pe la 60. Vreau sa zic ca zgomotul de fond era la 1/10 din zgomotul modulatoarelor chinezesti. Doar ca, fiind pilotat cu cuart, nu am reusit sa modulez suficient si se auzea slab. Nu am avut timp sa continui experimentul, dar voi face o varianta cum am mai descris. Cuart mixat cu un oscilator pe frecventa joasa modulat cu un varicap... Evident totul cu tuburi (stiu ca sunt maniac, dar asta e, fiecare cu piticii lui).

cipry21... esti din grupul celor care aprindeau becul de 100W cu un GI-7B ? Am inteles ca prin Bucuresti e la moda sa aibe fiecare cate un post de radio FM in masina...

:)

I mean... 15w in FM e post de radio in toata regula... 

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

@marian imi puteti lasa un site de unde ați achizitionat componentele pt acel emitator? Si mai multe detalii legate despre bobina cate spire, diametru etc...

La momentul respectiv am folosit componente recuperate, cu cateva exceptii gen dioda zener, tranzistorul multitura "P1" de 20k si stabilizatorul de 12V, varicapul se poate recupera de la selectoare TV vechi, trebuie sa fie BB139 asa cum scrie in schema. Bobina se face cu sarma de 0,3 sau 0,4 sau ce ai la dispozitie in jurul acestui diametru, 6 spire pe un suport cilindric de 3mm.

Link spre comentariu

Merge si schema pomenita , aia cu 2 tranzistori . Dar cu stiinta , practica si materiale . Eu am realizat - o de multe ori . O fuga chiar de ordinul kilohertzilor e tolerabila , CAF - ul de la receptoarele comerciale suplineste cu brio . Banda " canalului " de radiodifuziune e mare . Cu ceva reglaje pe la polarizari , tranzistor bine ales , bobina argintata bobinata " fierbinte " pe carcasa ceramica cu santuri , trimer cu aer , cablaj gros " radio " , cu plan de masa si proiectare atenta , ceva ecran si polistiren expandat  , si altele ... se obtin rezultate de ordinul a 100 Hz deriva . Nu chiar " din prima " . Oscilator " direct " , fara multiplicari .  Pe vremuri am avut un receptor home - made , executat de subsemnatul , cu care audiam confortabil QSO - urile in 2 metri , chiar in SSB . Numai ca , s - au indeplinit primele 3 conditii de la inceputul postarii ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

:rade: tin minte...un nene mi-a dat un BFW16 am facut un montaj...filtru pe iesire...eram in gama veche, est, O Doamne, l-am oprit urgent ca batea din pivnita de la mine peste 1Km :rade:

O Doamne au trecut 40ani....

Editat de mila
Link spre comentariu

Pai da ... cu 100mW ( sa nu zic mai mult ... ) , te auzi binisor " in vecini " ... daca exista si oleaca de antena , radiodifuziunea locala e gata ! Mai bine va daruia cu un BLY 61 , parca era final de RTP ... desi exista " sansa " sa nu fie asa bine . In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

La fel de bine , cel pe izolatori ceramici poate chiar superior ...  La vremea respectiva aveam ceva cablaj de 3 mm grosime , cu substrat bun ... ceva dedicat pentru radio . Asa ca am profitat ... e mult de - atunci , aveam timp de jucarii si experimente . Si curiozitate si rabdare ...

Link spre comentariu
Vizitator catalin1290

@mila Am 3 bucati de BFW16A.... Initial am vrut sa il pun pe acesta ca si al 2-lea tranzistor in schema doar ca alimentat la 9V de la o baterie nici nu cred ca il "deschide". Am inca o intrebare, acasa am o antena (dipol inchis) si cand am pus antena in circuit culmea ca nu mai mergea.Care ar putea fi problema? :) de ce ar merge cu un amarat de fir se 20 cm si nu cu antena? Bine știu ca, cablajul e varza dar totusi nu ar fi mers deloc de prima data.

Link spre comentariu

http://www.electroschematics.com/5/veronica-1w-fm-transmitter/

Eu am facut dracia asta acum ceva ani, in scop didactic.

Ce imi amintesc, am olosit 2 diode varicap bb139 in modulator, n-am avut ce cere in schema.

Sunetul era destul de bun.

Sigur il mai am pe undeva prin cutiute.

L.E.

Cea mai placuta modulatie am obtinut-o cu schema asta.

http://www.qsl.net/va3iul/Homebrew_RF_Circuit_Design_Ideas/100MHz_FM_Dual_Gate_LO.gif

Problema este ca nu-mi amintesc valorile componentelor.

Editat de Bad Luck
Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări