Spitfire Postat Mai 8, 2015 Partajează Postat Mai 8, 2015 E aberant sa fie interzis un emitator AM de 1...2W, in conditiile in care un bec economic poate functiona la 150-200 KHz si radiaza tot cam 1-2W in eter, daca-i chinezarie cu electrolitic de filtraj de 0,68uF/400V(exista!), nemaivorbind de plitele de inductie care pot functiona cu 1800W la 2-300 Khz, si acolo toata energia e RF, doar antena lunga ii mai trebuie. Nu prea cred ca benzile de unde lungi si medii vor fi "la liber" dupa incetarea broadcastingului analogic, vor fi rezervate pentru DRM(Digital Radio Mondiale), cat despre FM, chiar si peste 20 de ani se va mai folosi, deocamdata DAB/DAB+ e in teste la noi, si nu sunt mari sanse de raspandire masiva in viitorul apropiat. Link spre comentariu
Mondan Postat Mai 8, 2015 Partajează Postat Mai 8, 2015 E aberant sa fie interzis un emitator AM de 1...2W,. Stiu, dar in domeniul legislativ nu conteaza ce aberant sau nu. Conteaza ce e prevazut si gata! Link spre comentariu
Mondan Postat Mai 8, 2015 Partajează Postat Mai 8, 2015 (editat) Asa arata un emitator de 10W care acoperea banda 88-108 dezafectat in prezent, construit cu vreo 15 ani in urma Felicitari ! Pe vremea aia il reglati cu un bec cu incandesceta ? Postati va rog si cu ce instrumente il reglati, Postati si schema si haideti sa calculam impreuna adaptare de impedanta dintre etaje ! Ce spuneti......? A....ca tot suntem la radioamatorism. Il poti modifica lejer pentru banda 144MHz Practic 'transfer util de putere' lectia din liceu; http://sm0vpo.altervista.org/blocks/transistors_match_00.htm Adapatare de impedanta trebuie facuta cu elemete reactive. Bine, ca in loc de 'filtrele alea' poti pune ce filtre vrei. Daca etajul urmator nu mai e in faza cu anteriorul a frums sa fiecare etaj sa fie ecranat separat, si cu tensiunea de alimentare filtrata pentru fieare etaj. Editat Mai 8, 2015 de Mondan Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 8, 2015 Partajează Postat Mai 8, 2015 Privitor la motivatia permiterii unui emitator versus bec economic. Becul poate provoca perturbatii, un emitator AM de 1-2 W poate emite informatii. Daca sunt suficient de convingatoare pot duce la prabusirea unei aeronave. Eu cred ca legiuitorul nu a fost deloc aberant. Link spre comentariu
capabilu Postat Mai 8, 2015 Partajează Postat Mai 8, 2015 Felicitari ! Pe vremea aia il reglati cu un bec cu incandesceta ? Postati va rog si cu ce instrumente il reglati, Postati si schema si haideti sa calculam impreuna adaptare de impedanta dintre etaje ! Ce spuneti......? A....ca tot suntem la radioamatorism. Il poti modifica lejer pentru banda 144MHz Practic 'transfer util de putere' lectia din liceu; http://sm0vpo.altervista.org/blocks/transistors_match_00.htm Adapatare de impedanta trebuie facuta cu elemete reactive. Bine, ca in loc de 'filtrele alea' poti pune ce filtre vrei. Daca etajul urmator nu mai e in faza cu anteriorul a frums sa fiecare etaj sa fie ecranat separat, si cu tensiunea de alimentare filtrata pentru fieare etaj. Da asa il reglam , imi aprindea un bec de 24v in mana la distanta de cativa cm si cautam punctul cu intensitatea maxima dar inainte il cautam pe un radio ca sa stabilesc frecventa Schema nu stiu daca mai este e vorba de multi ani si dupa cate am patit cu el mi-a cam trecut demult cu radiofrecventa Acum sunt fermier TREBUIE SA MAI SI MANCAM Link spre comentariu
Mondan Postat Mai 8, 2015 Partajează Postat Mai 8, 2015 OFF Topic: si eu ma dcsa sadesc flori...... <imi aprindea un bec de 24v in mana> ca fac o "traducere" a aprinde becul in mana insemna ca nu e in contact cu montajul decat cu un fir(cu un contact). Celalat fir (contact) era masa virtuala. PS Offtopic @capabilu cred cai fi castigat mai mult din inventiile tale. Link spre comentariu
capabilu Postat Mai 8, 2015 Partajează Postat Mai 8, 2015 OFF Topic: si eu ma dcsa sadesc flori...... <imi aprindea un bec de 24v in mana> ca fac o "traducere" a aprinde becul in mana insemna ca nu e in contact cu montajul decat cu un fir(cu un contact). Celalat fir (contact) era masa virtuala. PS Offtopic @capabilu cred cai fi castigat mai mult din inventiile tale. Corect. Dar un tub cu neon se aprinde de la distanta mai mare . Probat Cat despre inventii.... satisfactia e mare ! Link spre comentariu
Vizitator catalin1290 Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 Ieri am avut mai mult timp liber sa ma ocup de emitator. Am reusit sa il fac sa functioneze, m-am auzit chiar destul de clar (avand in vedere ca la intrare am pus un microfon). Singura problema, chiar cea mai importanta este ca, emitatorul nu este stabil. Prima data emis pe 87,5 pe urma 89.1 iar apoi in 92.3. Daca se poate sa îmi dați cateva sfaturi, eventuale modificari aduse schemei. Am atasat mai jos cateva link-uri cu schema si circuitul el.https://imageshack.us/i/exUQtFGXjhttps://imageshack.us/i/f0dnNpMnj Link spre comentariu
Nostalgic Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 Cu un asemenea oscilator de unde pretentii de stabilitate. Sa obtii rezultate excelente in privinta stabilitatii numai cu etaj osc. +separator+amplificator.Am construit si avea deviere de frecventa de 100-300hz. Link spre comentariu
Marian Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 Un oscilator testat de mine. Link spre comentariu
Vizitator catalin1290 Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 @nostalgic Bine, am inteles ideea dar partea urata e ca nu functioneaza decat daca imi tin mana aproape de bobina sau in unele cazuri (rareori) sa pun șurubelnita in interiorul bobinei. Puteti posta schema acelui emitator?@marian imi puteti lasa un site de unde ați achizitionat componentele pt acel emitator? Si mai multe detalii legate despre bobina cate spire, diametru etc... Link spre comentariu
Nostalgic Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 @nostalgicBine, am inteles ideea dar partea urata e ca nu functioneaza decat daca imi tin mana aproape de bobina sau in unele cazuri (rareori) sa pun șurubelnita in interiorul bobinei. Puteti posta schema acelui emitator?Voi cauta in documente schema cu toate detaliile. Link spre comentariu
Vizitator Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 Oameni buni, nu va mai pierdeti timpul cu nazbatii. Emitatoare din astea pilotate de o bobina si un condensator nu vor fi stabile niciodata. La frecventele acelea, si o variatie de 2 grade a temperaturii in incapere determina deja fuga de frecventa semnificativa. Un astfel de emitator, pentru a fi stabil, trebuie ori sa fie pilotat cu un PLL ori cu un cuartz. Exista montaje cu PLL destule pe net, este si un integrat dedicat (BH1417 parca), acelea chiar merg. Restul sunt jucarii de tocat timp si nervi. Sigur, se poate face si un modulator FM mono cat de cat stabil fara acel integrat. Cel mai simplu ar fi sa se foloseasca un banal oscilator cu cuartz (cuartz de 50 MHZ de ex folosit pe armonica a doua). Problema e ca folosind doar o dioda varicap in paralel cu cuartz-ul, frecventa acestuia nu poate fi variata suficient, astfel incat semnalul se va auzi slab pe radioreceptor. Un compromis acceptabil in versiunea mea ar fi un oscilator cu cuartz cu frecventa fixa pilotat cu cuartz (50 MHZ de ex folosit pe armonica a doua (100MHZ)) mixat cu un oscilator clasic bobina+condensator modulat cu o dioda varicap. Acest oscilator ar trebui sa fie pe o frecventa cat mai joasa (1-2 MHz) pentru a avea fuga cat mai mica, oricum neglijabila fata de cei 100 MHz batuti in cuie cu cuartz. Astefel, pe 102 MHZ se va putea ascula "suma" celor doua oscilatoare cu stabilitatea cuartz-ului si modulatia in frecventa a circuitului LC... Link spre comentariu
hpavictor Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 Un modulator FM pentru auto , cu cititor de card SD , se poate cumpăra la prețuri modice de la orice magazin online , are sinteză si permite acordul în toată bandă FM , afișarea frecvenței , citește MP3 , preaccentuare audio , codor stereo etc . Link spre comentariu
Vizitator catalin1290 Postat Septembrie 10, 2015 Partajează Postat Septembrie 10, 2015 @dyogenes Sunt un incepator, acesta e primul emitator pe care l-am facut, nu am experienta sa ma pun sa fac unul complicat, cu timpul chiar vreau sa incerc sa fac un emitator "adevarat". @Victor Stiu si eu ca era mai simplu dar unde ii satisfactia daca nu il fac eu? ---------------------Poate nu m-am facut inteles cu unele lucruri, am deschis acest topic cu scopul de a primi unele sfaturi legate de contructia si functionarea unor emitatoare nu "sa le cumpar din magazin". Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum