one Postat Aprilie 29, 2015 Partajează Postat Aprilie 29, 2015 Poate intrebarea pare simpla, dar considerand un computer pe care nu sunt instalate jocuri, cat de mult difera a o avea sau nu? Mai pe larg: am un computer mini-itx al carui scop initial era conectarea la TV pentru a putea naviga pe internet mai usor - TV-ul are browserul lui, destul de lent iar cautarea pe youtube nu este comoda in aplicatia dedicata. Am ales cea mai ieftina placa de baza, Sapphire Pure White E350 - are un procesor AMD 350, cu 4G ram, un SSD de 128G, windows 7. O problema pe care am remarcat-o era ca filmele HD nu le rula cu VLC, dar mergeau cu MPC. Browserul nu era foarte rapid, dar parca mergea suficient de bine. Utilizam iesirea HDMI. Acum l-am mutat la un monitor cu intrare VGA cu o rezolutie inferioara TV-ului (1440*900 fata de 1980*1080) dar cand privesc filme pe youtube sunt la limita blocarii (nu in HD ci la minim). Navigarea pe internet este lenta, incarcarea browserului se face intr-un timp destul de lung. As putea sa ii adaug o placa video dedicata, nu foarte performanta, dat ca placa si sursa sunt destul de silentioase si nu as vrea sa adaug alte ventilatoare, in plus puterea sursei nu este foarte mare. M-am gandit la o placa de tipul Radeon 6450 cu 1G ram. As dori sa stiu: intrucat jocurile sunt excluse, singura aplicatie ar fi browser web cu youtube, o placa dedicata se justifica pentru a elibera procesorul ? Banuiesc ca GPU este separat de procesor, chiar daca se afla in aceeasi capsula si chiar pe aceeasi pastila de siliciu deci desi o placa video externa merge mai bine decat GPU integrat, procesorul va merge cam la fel. Singura resursa partajata ar fi memoria. Imi puteti confirma teoria ? Link spre comentariu
Den Postat Aprilie 29, 2015 Partajează Postat Aprilie 29, 2015 (editat) Din pacate procesorul este cam prea slab .Dar as zice ca pare o problema de soft,a sistemului de operare.Cu o placa video dedicata nu o sa rezolvi incarcarea inceata a paginilor,doar o sa il ajuti umpic la decodare pe youtube.Dar sporul de performanta il banuiesc foarte mic.Deja are incorporat procesorul o placa video din seria 6000,si da,sunt destul de separate.Cum procesorul nu il poti schimba,poti incerca optimizarea sistemului de operare.Incearca un linux mint.Il poti rula direct de pe stick. Editat Aprilie 29, 2015 de Den Link spre comentariu
one Postat Aprilie 29, 2015 Autor Partajează Postat Aprilie 29, 2015 Ok, multumesc, probabil o sa il tin asa. Nu am de gand sa schimb placa de baza caci ideea este ca acest computer sa fie silentios. O sa evaluez si schimbarea sistemului de operare. Link spre comentariu
George(sb) Postat Aprilie 29, 2015 Partajează Postat Aprilie 29, 2015 Cred ca nu merita sa investesti in acel calculator. La calculatoarele cele mai slabe care imi vin, le instalez un windows 7 starter care e pe 32 de biti si le instalez un patch sa poata vedea 4gb ram. opresc upgrade-urile si instalez cat mai putine aplicatii(strictul necesar REAL). Cat despre placile dedicate, am renuntat de mult la ati si nvidia. Eu am in dell e5410 cu i5 si 8gb ram. In totdeauna daca cineva ma intreaba ce sa cumpere recomand full intel, si sa fie ceva gama profesionala, chiar daca vorbim de ceva second hand Link spre comentariu
one Postat Mai 4, 2015 Autor Partajează Postat Mai 4, 2015 Va multumesc pentru intentia de a ajuta si pentru raspunsuri. Intr-adevar cred ca nu trebuie investit. Dar nu pot fi de acord ca pentru a naviga pe net imi trebuie un i5 cu 8G de ram. Dvs. cum navigati acum 5 sau 10 ani? Cu 8G ram ? As putea sa fac o lista cu celelalte computere pe care le am deja daca vreti sa expunem caci incep de la un HP de acum 8 ani Celeron 430 pana Toshiba Portege cu i7. Inteleg performanta pentru a rula SolidWorks de exemplu dar pentru un amarat de browser ? Am scris mai devreme ca am o singura aplicatie, adaug acum ca am instalat versiunea de 32biti, am dezactivat update-urile . Domnule George am deja mai multe computere acasa si nu am problemele acestea, unul dintre ele este un laptop cu un Celeron single core la 1.4GHz de acum 8 ani si merge fara probleme. Am o tableta cu un procesor mult mai slab si nu are probleme in a reda filmele de pe youtube. Nu se poate inghesui un i5 intr-un mini itx pentru ca nu are sens. Are nevoie de sursa serioasa si de ventilatie. Un HTPC trebuie sa fie silentios. Probabil ca o sa il arunc sau sa il donez cuiva dar sunt oarecum nedumerit cum s-ar putea face un mini itx silentios care sa fie in stare sa faca 2 lucruri banale fara sa se impiedice. Oare daca as lua ceva cu Android ar merge mai bine ? Ma intereseaza 2 lucruri: web browser+youtube + redarea filmelor de pe un stick extern (eventual copiat in memoria interna mai intai daca trebuie). Inca nu am avut timp sa ma ocup de el dar o sa schimb sistemul de operare sa vad daca se imbunatateste ceva. Link spre comentariu
Spitfire Postat Mai 4, 2015 Partajează Postat Mai 4, 2015 (editat) Dar nu pot fi de acord ca pentru a naviga pe net imi trebuie un i5 cu 8G de ram. Dvs. cum navigati acum 5 sau 10 ani? Cu 8G ram ? 8GB de RAM desigur ca nu e necesar pentru a naviga pe net(exceptie Street View din Google Maps, care "papa" memorie fenomenal!), dar I5 ma tem ca da, este necesar, daca doriti sa vedeti pe youtube cu 720p. Acum 10 ani mergea totul perfect pe net cu un CPU Sempron 2600+ sk. 754+512 MB DDR1, etc, etc, acum nu mai e cazul... nu are rost sa detaliem, din pacate browserele de internet sunt la ora actuale mai gurmande de putere de calcul decat erau Corel/Photoshop/SolidWorks in 2005. Oare daca as lua ceva cu Android ar merge mai bine ? Ma intereseaza 2 lucruri: web browser+youtube + redarea filmelor de pe un stick extern (eventual copiat in memoria interna mai intai daca trebuie). Catgoric, daca e vorba numai de cele de mai sus, va merge incomparabil mai bine fata de un PC x86, mai ales redare filme de pe stick cu MXPlayer. Editat Mai 4, 2015 de Spitfire Link spre comentariu
cristybadea Postat Mai 4, 2015 Partajează Postat Mai 4, 2015 Va spun ca am un dual-core,4G ram si merge Youtube la 1080HD perfect fara nicio problema.Poate altceva nu functioneaza bine. Link spre comentariu
one Postat Mai 4, 2015 Autor Partajează Postat Mai 4, 2015 (editat) Catgoric, daca e vorba numai de cele de mai sus, va merge incomparabil mai bine fata de un PC x86, mai ales redare filme de pe stick cu MXPlayer. O sa consider aceasta varianta, probabil ceva de genul Matricom G-box sau Minix Neo. Interesant este ca unele din aceste cutii au Atom cu 1G ram... Editat Mai 4, 2015 de one Link spre comentariu
cristi_74 Postat Mai 4, 2015 Partajează Postat Mai 4, 2015 (editat) La mine cu un proc coare 2 duo E4600 4 giga ram si vechea placa video R5450 1 g /64 bit mergeau clipurile you tube la 1080p fluent,joacele BA.Win 7 ultimate x86.Alta e problema la tine,posibil ceva la windoz,sau racire deficitara.Eu am bulit o placa video 7900 512ram/256 bit in timp ce instalam windozu pe un sistem mai vechi P4 3000Mhz HT,din cauza ca n-am avut de lucru sa-l mut intr-o carcasa mai sticoasa brand de la HP dar care avea racirea deficitara.De obicei carcasele mini/micro ATX au probleme mari cu ventilatia.S-ar putea ca procu tau sa sufere de caldura si de aceea 'da rateuri',sau alt motiv ar fi sursa ca e prea slaba si nu duce sistemu(AMD e tare mancau de curent). Editat Mai 4, 2015 de cristi_74 Link spre comentariu
gabiz_ro Postat Mai 4, 2015 Partajează Postat Mai 4, 2015 Temperaturile se pot monitoriza sa vezi daca de acolo e problema.La un laptop HP de exemplu,G62 ca de asta am I3-350M 2.26GHz 8GB DDR3 se cam simte diferenta cand sunt pe Intel HD sau ATI HD5470.Deci totul ramane la fel doar placa video se schimba.E mai OK cu placa ATI activata,decat pe Intel.Aplicatii sunt una si una.In mare merg bine dar am remarcat diferente foarte mari la un program destul de ne-solicitant.Se mai intampla sa am de modificat cate ceva la vreun BIOS.Soft PhoenixTool pentru majoritatea.Decomprima BIOS,extrage decripteaza modulele etc.PC Asus P5B-E cpu E6400 2.13 GHz 2GB RAM mai are ca am mai donat din ei,dar tot el e pe locul ILaptop Dell M1710 cpu T7200 2.0GHz 4GB RAM,cam maxim ce suporta el, e pe locul IILaptop HP G62 I3 2.26gHz 8GB DDR 3 asta e pe ultimul loc.Doar ca observatie personala,cand aveau ambele laptopuri HDD parca mai cursiv si bine mergea Dell fata de HP.Chiar cu acelasi OS comparat.(am remarcat ca pe x64 parca e mai lent orice decat pe x32) Link spre comentariu
one Postat Mai 5, 2015 Autor Partajează Postat Mai 5, 2015 La laptopuri sunt diferente mari pentru ca chipsetul placii de baza face diferenta. Nici discul nu este de neglijat, eu am pus ssd pe toate computerele, in afara de unul care avea deja de nou. Am dezactivat "aero" si probabil a castigat putin dar nu si la incarcarea paginilor web. Deschiderea programelor din computer nu este foarte lenta. Acum imi dau seama ca inainte il avem conectat prin cablu si acum prin wifi o sa ii pun iarasi cablul. Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 7, 2015 Partajează Postat Mai 7, 2015 Stiu ca nu e tocmai ce ai intrebat, dar am vaga senzatie ca un raspberry 2 *) + kodi/xbmc e o alternativa pentru vazut youtube pe TV. Si asta din cauza decodarii hardware incluse in chipul video folosit de raspberry. Un prieten si-a configurat un astfel de "media center" (cu o "distributie mediacenter" pentru raspberry - cred ca el a folosit openelec) si e super multumit. Pe de alta parte, in momentul in care a incercat rasbian + kodi ca sa aibe un linux "normal" si sa poata naviga prin internet, n-a mai fost chiar asa multumit de performante, da' nu stiu daca sistemul e folosibil sau nu. *) Sau un odroid c1, care-i mai puternic dar de care nu stiu cat de usor de configurat/stabil e. Link spre comentariu
one Postat Mai 7, 2015 Autor Partajează Postat Mai 7, 2015 Salutare,. multumesc pentru raspuns, am deja un raspbewrry pi si este mult mai lent, am instalat Debian varianta pentru Pi dar oricum cumputerul cu windows merge bine, sunt eu un pic exigent ca spun ca merge prost caci il compar cu un alt computer mult mai slab si cu tableta. Si tv-ul cu o tastatura si mouse conectate merge suficient de bine, dar as vrea mai repede. La serviciu am un computer cu i3 si merge tot prost. Mai am un desktop si parca zboara. de aceea as spune imi plac desktopurile, mai am un laptop nou care merge bine dar a costat foarte mult si nu as mai repeta cheltuiala. Nu pot concepe o cheltuiala 500€ pentru a naviga pe net. (i5 200€ sursa 100, memoria 100, ssd 100 fara sa mai pun la socoteala tastatura, mpuse, carcasa), caci i5-urile din laptopurile ieftine merg la 1.7GHz ca sa nu consume bateria. Raspberry pi am o varianta mai veche dar nu se compara cu un dual core la 1.6GHz si 4G ram, SSD de 128G.... Nu cred ca R.Pi reda filme in full HD, oricum problema mea era deschiderea paginilor web care are un lag, in spacial pe youtube. Eu ma intrebam daca 1G separat la placa video s-ar simti. Cred ca voi reusi sa fac weekendul asta o proba cu o placa video si voi vedea. Link spre comentariu
Vizitator ExtremeEdition Postat Mai 7, 2015 Partajează Postat Mai 7, 2015 Dar foloseste un player pt you tube direct fara flash smplayer minitube, sau versiunile lor pt linux. Sau integreaza alt player in browser. mai curata si cacheul browserului ca ai umbplut hardul cu el de la filme si deaia merge greu. Eu cu o conexiune buna duc cu player fara flash 720p din you tube si 1080p din hardisc cu sistemul ala antic medieval din semnatura cu piese din republica populara chineza. Placa separata nu te ajuta decat cu un 10-35% in functie de site. iar sa cumperi 20 GB de ram si i7 octocore cu HT la 3,60GHz pt vazut filme si scris pe forum si feisbuc e aberant, nu doar preturile, dar oricum alea sunt pt aia care nu stiu sa-si optimizeze sistemele si fac toata decodarea prin procesor. Link spre comentariu
Liviu M Postat Mai 8, 2015 Partajează Postat Mai 8, 2015 Nu cred ca R.Pi reda filme in full HD, Si totusi reda... Pentru asta vinovat e, cum spuneam, chipul grafic. The video controller is capable of standard modern TV resolutions, such as HD and Full HD, and higher or lower monitor resolutions and older standard CRT TV resolutions; capable of the following: 640×350 EGA; 640×480 VGA; 800×600 SVGA; 1024×768 XGA; 1280×720 720p HDTV; 1280×768 WXGA variant; 1280×800 WXGA variant; 1280×1024 SXGA; 1366×768 WXGA variant; 1400×1050 SXGA+; 1600×1200 UXGA; 1680×1050 WXGA+; 1920×1080 1080p HDTV; 1920×1200 WUXGA.%5B29%5D It can generate 576i and 480i composite video signals for PAL-BGHID, PAL-M, PAL-N, NTSC and NTSC-J.%5B30%5D Oricum, eu vorbeam de pi2 (ala quad core) si "distributie" dedicata gen openElec. Da' cum nu-s banii mei/timpul meu/... nu insist. E chiar mai bine ca nu-mi urmezi sfatul, cum spuneam eu n-am testat, a testat un prieten. Daca nu merge cum trebuie, chiar nu vreau sa fiu eu "de vina". Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum