Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Intrebare siguranta automata 220VCA folosită la 24VCC

Vizitator Sorin Constantin

Postări Recomandate

Salut!

Am realizat un "vehicul" de tip Segway (http://www.segway.com/) si am o mica problema legata de protectia circuitului.

Descriere sumara circuit putere:

- 4 acumulatori AGM 12V 12Ah legati serie si paralel pentru a obtine un banc de 24V 24Ah.

- 2 motoare cu reductor de 24V 450W

- siguranta auto de 12V 40A legata intre baterii si controllerul motoarelor (Sabertooth 2x60A - http://www.dimensionengineering.com/products/sabertooth2x60)

Sunt unele momente cand consumul depaseste 40A si siguranta se arde, lucru care este perfect ok pentru protectia circuitului (senzori de curent, depasirea ratei de descarcare a bateriilor etc)

Problema este ca pana acum am prajiut vreo 15 sigurante de 40A.

As vrea sa o inlocuiesc cu o siguranta automata cum sunt cele de la panoul electric. Sunt dispus si la alte sugestii.

Pe net am citit ca s-ar putea folosi sigurante automate dar amperajul ar trebui sa fie de 2 ori mai mare. Adica, din ce am inteles, daca ai un circuit de 220VCC si vrei sa limitezi la 40A, trebuie sa cumperi o siguranta automata de 220VAC cu 80A.

Am inteles corect? Acolo era vorba de aceeasi tensiune 220V, dar eu am 24V (27V cand bateriile sunt incarcate).

Cum ar trebui sa aleg siguranta automata?

Are cineva alta idee?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan Iacob

5

• Mircea

2

• manolo

1

• QQme

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Salut!

Vad ca se gasesc cam greu cele de 40A.. ori nu caut eu cum trebuie.

Tensiunea marcata pe ele este tensiunea maxima, corect? Deci as putea folosi o siguranta de 400VDC 40A la circuitul meu pe 24V?

Link spre comentariu

pai asta nu inseamna 60A?

pe mine ma intereseaza sa se intrerupa la 40A, nu sa am o siguranta mai mare.

dar atunci cand se arde sa nu fie nevoie sa o schimb, ci doar sa mut levierul intrerupatorului.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Da, cele de 40A sunt rare.

Merge sa pui d-astea de 230/400Vca, ca e micuta tensiunea (24V).

Dar, nu e bine sa sara des, ca au numar limitat de actionari!

Curentul inscris pe sigurante e curentul maxim care poate rstrabate siguranta un timp nelimitat, la o temperatura de 25 de grade.

Link spre comentariu
  • 5 ani mai târziu...

Nu cred ca funcționează nici o siguranță automata de 230V la 12V asa cum trebuie. Doar sigurantelor fuzubile nu le pasa prea mult de tensiunea din circuit (numai sa nu depășească limita maxima). 

Daca ai ști cum este făcută inauntru și cum funcționează nici măcar n-ai mai întreba. 

Pt circuite de joasa tensiune trebuie căutate siguranțe special făcute pt ele. 

Link spre comentariu

Bogdane, pe fiecare siguranta scrie la ce tensiuni poate fi folosita. La fel, fiecare are o curba de protectie. Fara aceste informatii nici nu e cazul sa discuti de protectie. 

Multi9 C60H e data ca functionala la 12Vdc atat mono, cat si bipolara. Deci e buna. 

Cum discutai pe topicul celalalt de limitare la 5A, ei bine o curba C60H curba C are nevoie de peste 400 secunde (cam 7 minute) sa declanseze la 5A. 

Editat de Mircea
Link spre comentariu

Ai mai pus aceeaşi problemă şi pe alt topic.Chestia ta cu două benzi cu leduri, tu vrei să pui siguranţă pe fiecare, bla bla bla...

Caută siguranţe fuzibile rapide de 2A.Deşi probabil sursa va intra în limitare cu mult înainte ca siguranţa aia să se încingă măcar..

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări